Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta |

  Aktif KullanıcılarAktif Kullanıcılar  Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım  SkinsSkins
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
Dünya
 YöntemBilim Forumu | Genel | Dünya
Mesaj icon Konu: optimum Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 2554

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Konu: optimum
    Gönderim Zamanı: 13-Nisan-2018 Saat 07:16


OPTİMUM

Webimde Optimum başlıklı bir yazı yazdım ve bunu face de paylaştım.. Burada MEDENİYET bir araba ise bunun dört TEKER'i var.. ön tekerleri ticaret ve siyaset.. arka tekerleri bilim ve hukuk.. tekerlerin altında da TAKOZ'lar... laiklik ve demokrasi ile teknoloji ve ideoloji

Bu arabanın içeriden niçin ileri gitmediğini ve dışarıdan niçin durdurulduğunu da resim bence açık ve seçik.. eski tabir AYAN ve BEYAN gösteriyor.. vruuun.. vruun.. vruun.. diye makine çalışıyor ama bir türlü ilerlemiyor.. SORUN küresel is ÇÖZÜM bireyseldir.. birey ile küre arasında TOPLUM.. sorun ile çözüm arasında da DEĞİŞİM var.. toplumsal değişimi.. yani gelenekler ile yenilikler arasında değişimi nasıl yapacağız.. sorunun gerektirdiği çözüm işte burada ve arada ve bu yerde yatıyor.. toplumsal değişimimizi nasıl gerçekleştireceğiz.. çoğumuzun gelenek ve yenilik hakkında yeterli bir düşüncesi olmadığını söylersem şaşırmayın..

çünkü bende yeni öğrendim.. gelen-ek ile giden-ek ve kalan-kök ile geçen-BzK bir anlaşılsa.. sıçtığımıza üzülmeyeceğiz.. inanın zurnanın zırt dediği delik burada...

Atılması gerekleri değerli bilmek.. alınması gerekenleri de değersiz görmek.. önemli bir mesele.. başaranlar ve başaramayanlar arasında fark dahi buradan geliyor.. Başkalarının bunu neden yapamadığını biliriz de aksi gibi kendimizin başarısızlığında ki nedenleri göremeyiz.. başkaları bunu söyler eleştirir.. lakin bu da bir kulağımızdan girer ötekinden çıkar..

Ne garip değil mi.. işte bunun için herkese biraz değil.. çok çok demokrasi ve laiklik lazım... öbür taraftan da ideoloji ve teknolojiyi ilah görmemek lazım.. kuvvet bir şeydir ama her şey değildir. Tüm bunlarda bu yazının içinde değilse de birazdan fazlası burada...





Optimum kelimesi bilge bir insan.. üstad bir hoca olan Tamer Dövücü bey'den öğrendiğim bir sözcük.. onun şaheseri olan OPTİMUM DENGE MODELİ kitabının isminde geçer.. ben burada farklı bir eksende kullandım.. obje ve subje yatay eksenini kesen makisimum ve minumum DİKEY ekseni olarak.. insanlar içe dönük ya da dışa dönük olurlar.. içe dönükler daha çok sevabcı.. dışa dönükler daha çok günahçıdır.. fakat çoğumuz bu iki yanı, yani hem günahın ZENB'ini hem sevabın TEVB'ini barındırırız. Optimum bu ikisi arasında bulunmaktır.. hatta bunun dini ve resmi bir tanımı da var.. beynelhavf verreca.. korku ve umut ortasında olmak.. Sayın hocamın kitabından ve derslerinden öğrendiğimiz yol da bu.. HUZUR içinde iken BAŞARI yollarında yürürken.. birden ters bir durum ile ANKSİYETE'ye düşeriz.. agresif olur.. öfkelenir.. kızar.. bağırırız.. insanlara.. topluma.. kadere.. tanrıya.. fakat biraz sakinleşince durumun sorumlusunun büyük oranda kendimiz olduğunu da görürüz.. işte bu sefer de DEPRESYON denilen çukurda buluruz kendimizi.. eğer aklımızı biraz daha yeteri kadar çalıştırırsak kendimizi HUZUR denilen havuza atıveririz.. yeni bir deneyim.. yeni bir tecrübe.. yeni bir öğrenme.. ile yeni başarılarda yürümeye başlayabiliriz. Ancak benim bu yazıda kısaca anlattığım bu yolu.. eğer anlamak isterseniz.. Sevgi değer Üstad ve Saygı değer Hocam.. uzun uzun anlatıyor.



OPTIMUM dizini içindeki dosyalar


20180413_071434_OPTIMUM.rar



Yani bu “yabancı” kelimeler belli bir kültür seviyesine çıkmış aydınlar için hiçte yabancı değildir.. kültür düzeyinde dili ve dini tanımış aydınlar için iki seçenek vardır.. biri kendi dilleri ve dinleri içinde kalarak yabancı dile ve dine düşman olanlar.. diğeri kültürün bu iki ortak kanadını birleştirerek kendi dilleri ve dinleri üzerine çıkabilenler.. elbette bunlar dilsiz ve dinsiz değiller.. elbette bunlar kendi dillerini ve dinlerini de severler.. ancak bu gibi YABANCI sözcüklere yabancılık ve düşmanlık duymazlar.

Bir mumdur.. iki mumdur.. üç mumdur.. biz üçüncüye kadar çıkabildik;
Mini-MUM, opti-MUM ve maksi-MUM.

Teorik ve pratik..
Objektif ve sübjektif..
Pozitif ve Negatif..
Minimum ve Maksimum

Bunlar iki UÇ
Peki bu uçların arasında olanlar ?

Teorik (X) pratik..
Objektif (Y) sübjektif..
Pozitif NÖTR Negatif..
Minimum OPTİMUM Maksimum

Ben son ikisinin ortasını buldum.. ilk ikisinin ortasını şimdilik bilmiyorum.

On dört yıllık NOTER’lik yaptım ilk defa NÖTR kelimesi ile NOTER sözcüğü arasında bağlantı.. kurdum.. noter iki taraf arasında YANSIZ durup işlem yapan kimse.. tabi NOT-ER not sözcüğünden çıkıyor.. yani YAZI.. yazı konuşmalara dayanak ve belge teşkil eden nesnedir.. o da ortada ve yansız olan bir anlam içerir. Her ne ise buna KELİME deyip geçelim..

Objektif (nesne) ve Subjektif (kimse) arasında olan ne.. hem nesne olmayacak hem kimse olmayacak ama aynı zamanda hem eşya hem eşhas olacak.. bunu bilmiyoruz ama dur bir “şey” aklıma getiriliverdi.. İLİM.. bilgi, bilen kimse ile bilinen nesne arasında bir ilişki olduğuna göre.. tam bu tanıma uyuyor.. o zaman buraya science.. knowlodge.. informe.. sözcüklerinden İNFORMATİF koyabiliriz.

Geriye teorik (nazari-Tasviri) ve pratik (ameli-Tatbiki) kaldı.. bu ikisinin arasına da İSİM yerleştirebiliriz.. hem ilim hem kelam olan İSİM.. buraya da yakıştı.. name.. nomos..

Batı ortaçağında avrupada üç meslek varmış.. Realistler.. Konseptualistler ve Nominalistler..
Prof.Dr. Necati ÖNER hocanın harika bir KLASİK MANTIK kitabı var. Bunun KAVRAM TARTIŞMASI başlıklı 30 ncu sayfasında söylüyor. Teorik olan Konsept ile Pratik olan Realite arasında ne bulunuyor siz söylesin.. NOMina yani isim yani ad..

Her ne ise konuyu aştık sadede gelelim ve sadece diyelim ki
Optimum.. ne çok ne az olan orta ve ara ve eşit yol.. kısa yol.. doğru yol..

Biz bu yolu İSTİKAMET olarak yıllar boyu dillendirdik..
fakat bir türlü kimseye dile getirtemedik.
Herkes dilin, dinin ve dünyanın açtığı yollardan uçtu gitti..
Kimi dinci oldu kimi dünyacı
Fakat çok az kimse dilci olabildi.
E tabi zor iş..
Biz buna kısmet ya da nasip ya da baht diyelim.
Ne kendimizi beğenelim ne de başkasını üzelim.
Bir de bu iletinin dizini içinde iki üç tane düz yazı yerleştirdim.
Merak edenler için.



Bilgi ve sevgiyle Sağlıcakla kalın

OSMANZİYA

Sentaks / sözdizimsel / BEYANÎ eksikliklerim VE
semantik / anlambilimsel / MAANÎ yetersizliklerim
için düz yazıdan özür dilerim

.

NOT:
Evet, aslında benim kullandığım sistemde
cümleye, kelimeye hatta harfe de ihtiyaç yok…

http://groups.yahoo.com/group/BAKARA/
http://groups.yahoo.com/group/oku-ikra/
http://groups.yahoo.com/group/yontem-bilim/
http://groups.yahoo.com/group/insanbilim/

www.yontembilim.com
www.insan-bilim.com
www.osmanziya.com
www.mustafabugucam.com.tr



http://sites.google.com/site/yontembilim/
http://sites.google.com/site/insanilim



Düzenleyen osmanziya - 13-Nisan-2018 Saat 11:25
IP
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 2554

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 13-Nisan-2018 Saat 11:27
Her şeye gücü yeten KUTSAL, "O" KzB içinde BzK noktayı gösterdi.. bana da "O" tefsiri yaptırarak. Elhamdülillah hâzâ min fadlı Rabbî.
IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide
Türkçe Çeviri : Nuri Cengiz
Tasarım & Düzenleme : BeyazSeytan
WebWizTurk