Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta |

  Aktif KullanıcılarAktif Kullanıcılar  Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım  SkinsSkins
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
Yöntembilim
 YöntemBilim Forumu | Yöntem Bilim | Yöntembilim
Mesaj icon Konu: saçma Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 2554

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Konu: saçma
    Gönderim Zamanı: 25-Nisan-2018 Saat 07:19
Bir anlatım yapmıştım.. birisi dedi çok saçma.. saçmayı sıçmaya benzetirim.. biraz abes kaçacak ama böyle.. saçma dolu tüfekten çıkan saçmalar 1 cm lik çıktığı yerde ulaştığı yere kadar ne kadar dağılır.. tahminin beş ya on santim kadar olabilir.. ölçülmüş deneysel sonuçlarını bilmiyorum.. atıyorum.

Şimdi bizim söylediğimiz sözlerin ve tümcelerin ve onlardaki terimlerin ve kavramaların ne kadar tutarsız ve ne kadar dağınık olduğunun hesabını yapabilir mi yiz acaba, dedim ve bir denemeye giriştim.. işte bu denememin tabloları;

20180425_071359_SACMA.rar

Bu tablolardan 13 ncü tablonun geliştirilmiş haline de buraya yapıştırıyorum:



Tabi bu tabloyu kim anlar; yöntembilimsel analiz dilini bilenler ve bir de ilm-i mantık de ilerlemiş profesörler.. ben profesör değilim ama bu işlerde profesyonelim.. çünkü kırk yıldır aynı işle prof ediyorum.

Öyle beğenmediğimiz veya hoşumuza gitmeyen ya da düşüncemize veya inancımızı uymayan bir anlatıma saçma demeden önce ağzımızdan sözler saçmayalım.. saçmalamayalım.

Buna dikkat edelim.. kendimizden fazla emin olmayalım.. ancak eğer emin isek bu tutarsız ya da saçma demeden önce neden saçma olduğunu önce kendimiz görelim ve sonra başkasına söyleyelim.

Bilgi ve sevgi ile sağlıcakla kalın


Osmanziya

IP
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 2554

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 27-Nisan-2018 Saat 14:35
Bir insan eğer gereksinimden başka arayışı varsa anladıklarını genellikle bir kitapla dillendirir.. ancak bu şansı herkes yakalayamaz.. yakalayanlar içinde kitabı tutulanlar nebiler ve veliler ile dahiler ve deliler olmuştur.. bunlarda içinde nebilerden kendisine kitap indirilen rasullerin öğretisi günümüzde üç tane kalmıştır.. musevi.. isevi ve muhammeti öğreti.. ancak iletişim ve etkileşimin yoğun olduğu çağımızda bu eski ilahi ve kitabi ve semavi ve nebevi BİRLİK çağrısını üç yeni çağrı (din) daha eklenmiş; nasyonalizm.. kapitalizm.. sosyalizm.. ve üç temel yaklaşım da ortaya çıkmış; teizm.. deizm.. ateizm.. ve üç belli başlı ideoloji de oluşmuş; müslümanlık, masonluk ve marksizm.. ve bu gün bu ünlü üç "M"den başka üç "W" daha çıkmış.. www... bu durumda artık insanlar birbirlerini sözlerine "masal" ya da "saçma" diyerek kendi dünyalarına çekilebiliyorlar.. peki bu masal ya da saçma dediğiniz nedir dediğiniz zaman fazla bir açıklama getiremiyorlar
Sözcükler günlük dilin düz yazılı kullanımında "bir" anlam ifade eder.. o da yazarın siyak ve sıbakı arasında belirlediği anlam.. ördüğü cümlenin öncesine ve sonrasına göre verilen anlam yazarın MAKSAD'ı olan manadır. Oysa o sözcüğün birden fazla anlamları ve hatta anlatımları olur.. eğer bu sözcük.. varlık, yokluk, öz.. var oluş.. yok ölüş.. genel ve tümel YUVARLIK bir sözcükse.. yazarın söz yuvarlaması içinde kaybolur giderseniz.. örneğin burada ÖZ denilen nedir ? diye sorarsan aklıma ilk gelen sözcük olan "ÖZNE" değişkeni bana "Öz ne ?" diye soru sordurur.. bu soru şu şekilde olabilir "Öz kim ?" görüldüğü gibi düz yazıyla.. burada şimdi benim yaptığım gibi ancak EDEBİYAT yapılır ya da vaaz verilir.. her ne ise doğunun felsefesi haline gelmiş din "edebiyat"ı ile ya da batının dini haline gelmiş felsefe "vaazı"ı ile artık fazla ilerleyemiyoruz...


Wittgenstein'in ünlü sözü; felsefe metafizik ve mantıktır.. temeli mantıktır. Bu şöyle de söylenebilir.. Derrida yı da içine katarsak; Felsefe; dil ve düşüncedir.. temeli düşüncedir. Yani güzel bir edebiyat yaptık amma hiç bir şey yapmadık.. az gittik uz gittik altı ay bir güz gittik bir da baktık ki ardımıza bir arpa boyu yol gitmişiz.. Jaspers'in dediğine geldik; Biz yunanlı hekim hipokratı aştık ve fakat yunanlı filozof sokratı aşamadık.. agnostizm.. mağara istiaresi.. fenomen.. numen.. artık şu gerçeği görme paradigmasından gerçeği örme yaklaşımına geçme zamanı geldi de geçiyor.. artık bir görüntü ve gerçek olgusunu bir The Matrix filmiyle 2 saatte anlıyor.. açıyor ve aşıyorsak.. aştığımız gösteren bir YENİ dil.. yeni anlam sürücü aramalı ve anlatım aygıtı bulmalıyız değil mi ?


Alemde her ne var ise dil (sevgi) imiş ilim ise bir dedi kodudur, manasında söz söylemiş Mevlana.. adlardan ve sözcüklerden ziyade onlara verdiğimiz anlam ve anlatımdır esas olan diye düşünüyorum. Biraz da ben edebiyat yapayım ;) biz bir zaman doğruluk ve gerçeklik üzerinde düştük gençliğimizde.. zaten iyi ve kötü üzerinde fazla bir ihtilaf olmaz.. lakin daha sonra anladık ki iş dışımızda doğru ve gerçek aramak yerine içimizde dürüst ve güvenilir bir kişi olmaktır zor olan.. belki de bu kendini bulmaktır.. ancak her ikisi de başkasına görünüyor veya başkasınca görülüyor. Sonunda iş geliyor insanların birbirine tanıklığına dayanıyor.. ha bu arada Tanrı Tanırlık ya da Tanımamazlık yapma ayrı bir konu.. ancak iş Tanrı Tanıklığına geldiğinde durum değişiyor.. iş zorlanıyor.. hele Tanrı'ya tapmak ve O'na kulluk yapmak o kadar kolay değil.. ne yazık ki her zaman doğruyu ve gerçeği aramak ve bulmak.. iyi ve güzel olmak.. prim yapıyor.. yazar yapıyor.. hoca yapıyor.

usture.. (misteria.. historia) efsune.. hikaye.. hürafe.. vehim ve hayal kökümüzden çıkan nesneler.. ancak hakikatı hikaye etmek kolay olmadığı gibi hikayetin hakikatına erişmekte "kolay" değildir.. ancak kendim "koyal" bir yol buldum.. hikayeye DİL hakikati DİN adına verdim.. işte kültürün bu iki kökeni.. insanın ve toplumun olmazsa olmaz nesnesinin kaynağı konusunda kimse ortaya sağlam ve ciddi bir nesne koymuş değil.. hep almış geçiniyorlar.. kısaca temsil ve teşbihten öte bir aracımız.. yok.. siz teşbihden şüphe.. temsilden de masal.. çıkartırsanız o da sizin bileceğiniz bir iştir...
Çelişki.. karşıt.. altık.. tutarsız.. saçma.. bu sözleri webimde 25 tablo da tane tane analiz ettim.. elbette insan yazması kitapta çelişki görürsünüz.. çünkü onların bilgisi evrimlidir.. yanlışlarını düzelte düzelte ilerler.. oysa Tanrı'nın sözü çelişkili olmaması lazım.. diye düşünebilirsiniz.. ancak KİTAB mutlak mütekellim ile salt bir muhatab arasındaki bir diyalog değil ki.. mutlak bir söyleyen ile evrimli bir dinleyen arasındaki konuşmadır.. çoğu insan bu ilişkinin olanaklığını görüp kitabı aradan çıkararak DEİST oluyor.. Mutlak Tanrı'yı tanıyor lakin bu olanaksız görünen ilişkiyi tanımıyor.. ancak söylenen sözlerin Tanrı'nın doğrudan sözleri değilde bizim dilimize ve düşüncemize indirilen sözler olduğunu unutmadığımızda sorun çözülüyor.. zaten kitab dahi evrimle ve aşamalı olarak iniyor.. kitabın inmesi tam 6000 yıl sürmüş.. yani bunun böyle 1400 yıllık geçmişi var.. ben bunun 60 bin yıllık sesli bir geçmişinden de söz ettim.. dikkat etti iseniz.. önce boyutlara indirilen bir evren var.. evrene bindirilen bir insan.. bir düş.. bir dil.. var sonra bu ikisinden sonra en son gelen elçiliye indirilen bir kitab var.. evren.. insan.. nebi.. kur'an.. tam DÖRT kitab var ortada.. okunacak ve yazılacak.. pek sizin yazdığınız kitab var mı ?

kırk yıl okudum.. anlamaya çalıştım.. ancak okumak ve anlamaktan bıktım.. 25 yıl önce YBA dediğim gerçeği görmeye değil örmeye çalışan bir anlam sürücü ortaya çıkardım.. nerede bir anlam sürücü (divice) varsa orada bir anlatım aygıtı (driver) vardır.. işte günlük bilim ve bilimsel dilin üstünde çok yanlı ve yönlü konular, alanlar ve katmanlar olan insan.. hikmet.. felsefe ve din için yeni bir dil geliştirdim.. onunla birlikte gelişmeye çalışıyorum.







Düzenleyen osmanziya - 27-Nisan-2018 Saat 15:25
IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide
Türkçe Çeviri : Nuri Cengiz
Tasarım & Düzenleme : BeyazSeytan
WebWizTurk