Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta |

  Aktif KullanıcılarAktif Kullanıcılar  Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım  SkinsSkins
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
Din
 YöntemBilim Forumu | Diğer | Din
Mesaj icon Konu: maval Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 2554

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Konu: maval
    Gönderim Zamanı: 10-Ağustos-2018 Saat 15:50


MAVAL

MAVAL dizini içindeki dosyalar

20180810_154905_MAVAL00.rar



Maval sözcüğü negatif düşünce ve duygu yükü olan bir sözcüktür
Bir insana işe yaramayan ya da hoşuna gitmeyen bir söz söylediğinizde ya da bir teklif sunduğunuzda bunu olumsuz bulduğundan bana maval okuma der.. ya da masal okuma.. yani teklifinizi inandırıcı bulmamıştır.

Fe vell vecheke şatralmescidelharam.

Ayetini camilerde mihrabın üstünü yazarlar genellikle.
Öyle ise yüzünü mescidi harama DÖN, anlamına gelir.
Vell, bir yöne dönmek ve bir tarafa yönelmek anlamındadır.
Vell, sözcünün sesini iki sözcükte daha anımsarsınız.
Tevellev.. ya da velev
Tevellev sırtını dönmektir.
Tevekkül ya da vekel
Tevekkül yüzünü yöneltmektir.
Yani iki vell var birisi olumlu VKL ikincisi olumsuz VLV
Vell sözcüğü başka kelimelerle tanıdıktır.
TEVİL..
MÜTEVELLİ…

Tevil, evveline gitmek demektir.. delaletin tevil edilmesinden söz edilir. İşaret daha açık hale getirilerek tercüme edilip aslına rücü edilmeye çalışıldığı gibi delalette tevil edilip sonuçtan sebebe ya da sebepten sonuca gidilir.. ya da araçtan amaca ya da gayeden vasıtaya gidilir.. bu mana ali imranın ilk sahifesindeki metodoloji ayetinde söz konusu edilir bir de Yusuf suresinde ehadisi tevil ve rüyaları yorumlamak olarak geçer, Kur’anda.

Mütevelli heyetini biliyorsunuz.. bir köyün ihtiyar heyeti olduğu gibi bir vakfında yönetim kurulu vardır.. buna mütevelli heyete.. yani işleri öncesi ve sonrası ile bağlayan kurul demektir. Debr ve müdebbir.. daire ve müdür.. idare ve tedbir anlamında işler yaparlar. Yani işlere YÖN verirler.

Mülk.. mal.. emlak.. VAKIF olarak bırakıldığında bunu işleterek insanlara bundan BEDAVA yararlındırmak suretiyle bu malı TEVAKKUF ettiren.. yani kişilere gelir ve çıkar getirmeyi durdurup kamuya gider yapıp yarar vermeyi isteyen kişiye manevi kazanç ve sevab verme işini başlatan bir kurumdur. Vakif. Buradaki insanlarda başka insanlara vakıf gelirleriyle yardım ederler ve elbette kendi hizmetlerinin ücretini de alırlar. Fakat bunlar bir tür MELEKLER gibidirler.

Yaratan mülkün vekaletini meleklere vermiştir. Bu tarafa MELEKUT denilir.
Yaratan aynı zamanda mülkün emanetini de biz keleklere vermiştir. Bu tarafa da MÜLK denilir.
Ancak bizim meleklerden farkımız.. bizim melekler gibi olmamıza karşın meleklerin bizler gibi olamamalarıdır. Melekler sadece verirler.. keleklerde sadece alırlar.. melekler enerji vererek yaşayabilirler ve bizde enerji alarak yaşayabiliyoruz. Fakat biz aynı zamanda halka vell edip enerji aldığımız gibi hakka vell ederek enerji veririz. Yani ibadet ederiz. Yani Halıka şükr ve sabır ve hamd edebiliriz. Tabi bu enerji verme ve alma işi.. Halik ile mahluk arasında değil mahluk ile mahluk arasında cereyen ediyor. Bizler maddi ve manevi yapılanmanın birbirine geçit yaptığım yerde bulunan DELİKLERİZ.. somutlaştırmak için şöyle diyebiliriz; balıklar enerji alırlar melekler enerji verirler biz kelekler de enerji alıp veririz.. yani biz denizde yüzen İLGİNÇ kayıklarız.. gemileriz.. hayat bir gemidir yoktur dümencisi.. biz böyle bir gemiye yön veren ve yönelen.. vell eden kaptanlarız. Geminin rotasını değiştirerek ve yönlendirerek sahili selametteki limana varacağız..

Eğer size MAVAL ya da MASAL okumadı isem.. bu dönmelerin gizemini anlatmayı sürdüreceğim. Eğer merak eden olursa.. ve nasip ise..



Ancak burada tevil, tevekkül, tevellev.. mütevelli.. evvel.. sözcüklerinin kökü olan VELL
Sözcüğünün de kökü bulunan VE ve VAV harfiyle de tanıştırmış olayış.. sayın VİRGUL güzel bir güldür işi bitirmez döndürür de döndürür.. ta noktaya kadar. Bu nokta ile virgül arası manasında çok kullandığım iki nokta yan yana.. (..) aslında . , . demektir. Söz bitmez.. anlamına gelir. Yedi deniz mürekkeb olsa yine de Allah’ın kelimelerini bitirmez anlamında ayet bize VE kelime’sinin sırrını anlatıyor gibi.. ve, “EV” olduğunda veya anlamındadır. AND (ve ile dir) ve OR (veya) sözcükleri de beş mantıksal konstanttan (değişmezden) ikisidir, diğeri NOT (değil) ve SO (öyle ise).. BUT (fakat)

Şimdi konuyu özetlersem; VELL dönmek ve yönelmek anlamındadır olumlu (VEKEL) yüzünü dönmek ve olumsuz (VELEV) sırtını dönmek.

VLL
VKL
VLV   

Bu arada kavl ve havl sözcüklerinin de bu vell köküyle ve sesiyle bağlantısı var.
SONUÇTA dil rast gele bir olay değil.. dil din ile birlikte kültürün temelini teşkil eder

Acaba insanlar.. MAVAL okuma bana diyen kimseler.. aslında MASAL’ın de ne olduğunu bilmezler.. Masal de bitmez.. misil.. mesel.. misal.. timsal.. temsil.. ve TEMSİL.. böylece dinamik mantığın en dinamiği olan dilin bitmek tükenmek bilmez döngü.. dönüm ve dönüşümleri biz yeni bir DİL gerektiriyor.. doğa (TABİAT) ve döne (TARİH) birbirine dönüşen yapı ve işlev gibi.. varlık ve olay gibi bize öyle manzaralar ve mubsıralar gösterir ki bunların işaret ve delaletlerini anlamak ve anlatmak için   YBA gerekiyor.. lakin bir yoğurdu bir türlü tutturamadık net gölüne.. ama biz hoca gibi göle maya çalmayı sürdüreceğiz.. Nasrettin HOCA olamazsak da NASİB hoca olacağız.. İnşaallah.   


Bilgi ve sevgiyle Sağlıcakla kalın

OSMANZİYA

Sentaks / sözdizimsel / BEYANÎ eksikliklerim VE
semantik / anlambilimsel / MAANÎ yetersizliklerim
için düz yazıdan özür dilerim

.

NOT:
Evet, aslında benim kullandığım sistemde
cümleye, kelimeye hatta harfe de ihtiyaç yok…

http://groups.yahoo.com/group/BAKARA/
http://groups.yahoo.com/group/oku-ikra/
http://groups.yahoo.com/group/yontem-bilim/
http://groups.yahoo.com/group/insanbilim/

www.yontembilim.com
www.insan-bilim.com
www.osmanziya.com
www.mustafabugucam.com.tr



http://sites.google.com/site/yontembilim/
http://sites.google.com/site/insanilim



IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide
Türkçe Çeviri : Nuri Cengiz
Tasarım & Düzenleme : BeyazSeytan
WebWizTurk