Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta |

  Aktif KullanıcılarAktif Kullanıcılar  Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım  SkinsSkins
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
Yöntembilim
 YöntemBilim Forumu | Yöntem Bilim | Yöntembilim
Mesaj icon Konu: onaltilik Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 2554

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Konu: onaltilik
    Gönderim Zamanı: 15-Eylül-2018 Saat 12:20


          
     




ONALTILIK



ONALTILIK   dizini içindeki dosyalar

20180915_121926_ONALTILIK.rar




Tablolarımda dört yumurta, sekiz   kutu ve kenarlarda dört boru toplam 16 tane Yuva var.. tam ortadaki BÜYÜK YUMURTA ve onun önündeki büyük yatay boruyu saymazsak.. sayarsak 18 yuva olur. Kutuların ve yumurtaların içindeki 12 tane küçük boruları sayarsak yuva sayısı 30 a çıkar. Başlıkta üçlü şeritte eklenirse 33 tane KELİME YUVASINI elde edersiniz.

YBA kelimeleri (sözcükleri).. terim ve kavramlarıyla buraya yerleştirir. Bunu yaparken de yavaş yavaş sükûnetle düşünür, tane tane konumlayarak yazar.. böyle olunca da yoğun bir tefekkür ve tezekkür deneyimi yaşanır.

Kelimelerin ister Türkçe olsun ister Arapça.. ister İngilizce olsun ister Argoca.. hepsine itina ile saygı gösterilir ve özenle anlamı öğrenilmeye çalışılır. Zaten anlamını bilmediğiniz sözcükleri, kullanamaz, okuyamaz, düşünemez ve yazamazsınız. Anlamları bilmeden de anlatımı ortaya koyamazsınız.

Ancak bütün bu işler emek ve zaman istediğinden kendinizi bu işe harcamak istemezsiniz. Oysa tabloda görüldüğü gibi hem simetrik hem de paralel olarak konumlandırılmış yumurtalar, kutular, borular eğer kendilerine zaman ve emek sarf ederseniz simetrik ve paralel bağlanmış sözcüklerin ortaya çıkaracakları anlamlarla ya bir kapıyı açacak anahtarlar veya bir karanlığı aydınlatacak ışıklar verecektir.

Bunlar sanki beyindeki nöronları birleştiren sinapslar gibidirler.. zaten tüm bilgi ve öğrenmemiz ve bilgilenmemiz sinaptik değil mi.. sin-aps olarak okursuz sözcüğü SİN hecesi ile APS harflerinden oluşur.. sanki araştırma, planlama sinerjisi der gibidir. Bir nöronun nesi var, iki nöronun sesi var diyor. Bir sözcüğün anlamı var iki sözcüğün anlatımı bulunur diyor.

Burada birinci tablodan ta 44 ncü tabloya kadar yalından karmaşığı doğru 193 e yakın SÖZCÜK yerleştirilmiştir yumartalara, kutulara ve borulara. Bir kablonun iki ucu var iki ucunda da bir sözcük var.. sözcük demek bir terim ve kavram bileşeni demek.. sözcüğün bile görüyorsunuz iki ucu var. İki sözcüğün birleşmesi demek dört elemanın bir araya gelmesi demektir.

İşte iki sözcüğün bir birinden ayrı iki kavramı, bir birine bağlandığında iki kavramın birleşiminden ve sentezinden ve terkibinden oluşan yine bir KAVRAM verir ki biz bu yeni kavrama ANLAM adını veriyoruz.

Bu şu demektir her kavram aslında bir anlamdır. Örneğin siyah kavramı varsa bu beyaz kavramı olmadan anlamlı olmaz ya da anlam vermez. Renk anlamını almak için bu ikisini de bilmeliyiz.   Sıcak kavramı varsa soğuk kavramını ister. Bize ısı anlamını verir.

Bu tabloda bulunan bütün sözcükler bir oturumda elde edilmiş ve yazılmış sözcükler, terimler ve kavramlar değildir. YBA (Yöntembilimsel Analiz) Her bir terime bir ömür vermişimdir. Yani bu tabloya benzer daha önceden onlarca hatta yüzlerce tablo yapmışımdır. Örneğin tekrir (yineleme) ve tecdid (yenileme) sözcüklerini.. tezyide (artırma) ve tezkiye (arıtma) kavramlarını.. sabit (değişmez) ve mütebeddil (değişken) terimlerini.. daim (sürekli) ve muvakkat (süreksiz) kelimelerini sürekli olarak gündemde tutmuş, düşünmüş ve yazmış ve okumuşumdur. Bu sekiz “nokta” ile çizgiler, üçgenler, kareler, dörtgenler oluşturmuşumdur ve buna bağlı olarak 16, 32, 64, 128 sözcük öğrenmişim ve şekilde görüldüğü gibi yerleştirmişimdir.

Bazıları bunun ne yararı var diyorlar ?

Başka bir arkadaşım diyor ki; “Felsefi derinliğinizi nerden ilhamla inşa ettiniz hocam” İşte eğer bende bir “derinlik” varsa bu bilgimden değil buYBA dendir.

YBA ile düşünmekte ve çalışmakta amaç; insanlar sizin felsefi ya da dini ya da ilmi derinliğinizi öğrenmesi değildir.. burada amaç öğrenmeyi öğrenmektir.. burada gaye çok yönlü ve yanlı dili ve insanı ve hikmeti öğrenmektir.. burada amaç sözlerin taşıdığı bilgi ve buyrukların sağlam ve sağlıklı olmasının tasasını taşımaktır. Burada bu sağlam bilgileri ve örnekleri uygulamak ikinci bir aşamadır, bu sağlıklı buyrukları ve öğütlere uymak ayrı bir konudur. İlimden yararlanmak için önce ilmi sağlam ve salih edinmek gerekiyor. Sağlam olmayan bilgiden de yararlanılabilir. Yanlış bilgilerle de uygulama yapılabilir hatta kazanç da sağlanabilir.


Nitekim işlediğim ve eylediğimiz, düşündüğümüz ve inandığımız bilgilerin belki büyük bir kısmı yanlıştır. Ya biz onları kontrol etmemişizdir ya da henüz başkalarının eleştirisine uğramamıştır ve belki de köklü bir yürütme hatasına düşmemişizdir ve ağır uygulama zararı uğramamışızdır.


Bu aralar YBA çalışma atölyesi çalışmaları yapacağız ve bu çalışmaya katılacak arkadaşlara böyle YBA tanıtmaya yarayacak bilgiler vermeye çalışıyorum ki onu öğrenmek, kullanmak ve yararlanmak için teşvik olsun.    

Bilgi, sevgi, saygı ve sağlıcakla kalın.

OSMANZİYA


DUYURU

Sentaks / sözdizimsel / BEYANÎ eksikliklerim VE
semantik / anlambilimsel / MAANÎ yetersizliklerim
için düz yazıdan özür dilerim.

UYARI

Düz yazı bahane.. şemalar şahane.. yazının dizinindeki tabloları izlediğinizde imgelemiş ve irdelemişte olacaksınız isterseniz.. böylece emellerine nail olacak ilmi AÇIKCA görmüş ve hatırınıza sail olacak iradeyi SEÇİKCE örmüş bulunacaksınız. fena mı ? Eğer bekayı istiyorsanız onu da arayacaksınız.



http://sites.google.com/site/yontembilim/
http://sites.google.com/site/insanilim

http://groups.yahoo.com/group/BAKARA/
http://groups.yahoo.com/group/oku-ikra/
http://groups.yahoo.com/group/yontem-bilim/
http://groups.yahoo.com/group/insanbilim/
www.yontembilim.com
www.insan-bilim.com


IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide
Türkçe Çeviri : Nuri Cengiz
Tasarım & Düzenleme : BeyazSeytan
WebWizTurk