Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta |

  Aktif KullanıcılarAktif Kullanıcılar  Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım  SkinsSkins
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
Yöntembilim
 YöntemBilim Forumu | Yöntem Bilim | Yöntembilim
Mesaj icon Konu: felsefe ve filozofi Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 2554

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Konu: felsefe ve filozofi
    Gönderim Zamanı: 29-Ekim-2018 Saat 12:55
Zaman zaman FELSEFİ yazılar yazarım.. Değerli bir arkadaşım Felsefeden bahsedince bunları yazdım.. her filozof felsefecidir lakin her felsefeci filozof değildir.. konuyu daha iyi anlatmak için şu genişletmeyi yaparım;

logos'dan sophos'a.. gitme..
ilimden hikmete.. ilerleme..
akıldan kalbe.. yükselme..

kültür denilen yapı
dil (filoloji) ve din (teoloji) ile ürer..
zaman içinde;
Filolojiden filozofi çıkar
Teoloji den teozofi çıkar..
yani
resmi bilimden gayrı resmi bilime geçilir…


Bu süreç içinde vehim ve hayal kökümüz günlük bilginin mantığından ve bilimsel bilginin matematiğine geçti.. daha yüksek anlam ve anlatım tekniklerine ve katmanlarına geçme.. daha öte dil ve bilgiler arama.. ilim ve irade latifelerimizi daha yükseklere taşıma emelinde…

Şu da var ki beşeriyetin yapısından insanın uygarlığını çıkaran.. isimler.. belli…

Büyük insanlar.. nebiler, veliler, dehalar ve deliler BELLİ…

Dehalar yani FİLOZOFLAR da isim isim belli.. Aristo.. Descartes.. Kant.. Hegel.. ve diğerleri.

Asfiye ve evliya da belli.. İmamı Gazali..Hazreti Mevlana.. İmamı Rabbani.. Abdulkadir Geylani.. Şahı Nakşıbend ve diğerleri...

Daha da çıkacaklar.

Fakat nedense bazı insanlar TANRI tartışmasında takılıp kalıyorlar.. tanrı tanırlıklarını ve tanrı tanımazlıklarını tartışıyorlar.. onlar aslında olmayan (sonsuzluklarını) ve bulunmayan (özgürlüklerini) tartışıyorlar da TANIRLIK konusunda fazla bir söz söylemiyorlar…

Oysa tanırlıktan tanıklığa ve özellikle TANRI TANIKLIĞINA giden gizemli ve bilinmez yol öylesine açık ve seçik ki.. yani bu yolda çok deneme ve yanılmalara gitmemiz.. sürekli arıştırma ve geliştirmelere ilerlememiz.. sabırlı değiştirme ve düzeltmelere.. yükselmemiz gerekiyor.

Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri demiş; “ANLARSAM UZAĞIM YAKINIMDIR.. anlamazsam yakınım uzağımdır” Bu tartışanların bundan haberleri bile yok.. bu tartışanların meramı kendisin anlatmak, karşısındakini anlamak değil.. bu yüzden insanlar birbirlerine uzak kalıyorlar.. bunu çağdaş ideolojiler ve partilerde körüklüyor.

Eğer bu arkadaşlar kainatı güzelce ve insanı iyece bilseler bu Tanrı Tanırlık ve Tanımazlık çekişmesi de yapmazlar.. yaptıkları bir tür dini anlamayı düşünmeye gitmeyen hazır savları yineleyen bir tür GEYİKLİK ya da Bilimi kavramaya ilerlemeyen hazır kanıtları yineleyen   bir nev’î GEVEZELİK.. bu yüzden de ortaya bir din ve bilim çıkmıyor.. Yani savlar ve kanıtlar konusunda kendilerinin ortaya koyduğu yeni bir sav ve kanıt yok.. ileri sürülenlerin de çoğu savı kanıtsamadan fazla bir bilgi değil. Bir teyze demişlerle falan adamın Tanrının varlığı hakkında bin tane kanıtı var.. o da demişki demek ki Allah hakkında bin tane kuşkusu varmış.. keza materyalistlerin materyalden başka kanıtları da bulunmaz.. her ne ise bu satışlarla yere varılmaz zaten.. çünkü biliyorum.. kendimde yapmıştım geçmişte bolca..

Şayet bunları niyetleri samimi ve ciddi olsa.. aramak için face satışı yerine kitap başına geçerler.. kainat kitabını okurlar.. insan kitabını okurlar.. Kur’an kitabını okurlar ve en önemlisi bütün bunları barındıran "kendi" kitaplarını okurlar.. okusunlar ki BELLİ olsunlar.
Mustafa Afşin Karca kardeşimizin; “Sayın hocam kişi kendi vicdanında oluşturabildiği kadar ki Tanrıya inanır . En azından benim öyle .” değerlendirmesi üzerine; “Değerli kardeşim bu eleştirinize uygun olarak yazımı yeniden düzenledim.. yaşam mektebi bize dört kitablık bir müfredat sunar; kainat kitabı, insan kitabı, kur'an kitabı ve tüm bu kitapları barındıran insanın kendinin kitabı.. işte her birimizin VİCDANI bu kitapları içine alabilen bir genişliktir ki Yaradan demiş.. ben yere göğe sığmadım mü'min kulumun kalbine sığdım.” İmamı Nursi Bunu İşarat-ül-İcaz yapıtının son konusu olan NOKTA başlığında "Dördüncü Bürhan;Alem-i gayb ve şehadetin nokta-i iltisakı ve berzahı, iki alemden birbirine gelen seyyeratın mültekası vicdan denilen fıtrat-ı zîşuurdur. "Evet fıtrat ve vicdan akla bir penceredir, Tevhidin şuaını neşrederler." olarak ifade ediyor.
IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide
Türkçe Çeviri : Nuri Cengiz
Tasarım & Düzenleme : BeyazSeytan
WebWizTurk