Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta |

  Aktif KullanıcılarAktif Kullanıcılar  Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım  SkinsSkins
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
Yöntembilim
 YöntemBilim Forumu | Yöntem Bilim | Yöntembilim
Mesaj icon Konu: tefekkur Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 2554

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Konu: tefekkur
    Gönderim Zamanı: 15-Kasım-2018 Saat 17:19
TEFEKKÜR SOYUT VE SOYLU BİR İŞTİR


Tefekkür soyut olduğu kadar soylu bir iştir.. bir kaç mütefekkirin başına kuyruk olmakla düşünme (tefekkür) olayı gerçekleşmez.. ancak ne yaparsınız ki okuma özürlü bir milletin ve düşünme özürlü bir yazarın düşünce'den (fikir) başka bir dayanağı da bulunmaz.. diğer taraftan dini tefekkür felsefe yapanlarca METAFİZİK sanılarak karalandığından .. felsefi tefekkür ise dincilerle KÜFÜR sayılarak suçlandığından şu hazırcı okurların ve bu çaresiz yazarlarında yapabileceği fazla bir çare yoktur.


Ayrıca tefekkür zorunlu olduğu kadar zor bir iştir.. kolayca öğrenilmez.. hemen sağlanmaz.. çabucak gerçekleştirilmez.. insanı tefekkür hazırlayan hocalara ve yazarlara rastlamadı iseniz.. sizin böyle bir şansınız da fazla değildir.. kaldı ki insanın tefekkürden fazla eylemlere ve farklı işlere gereksinimi vardır. Tahassus.. fark etmek.. kadr etmek.. irade etmek.. idrak etmek.. debr etmek.. dekr etmek.. gibi ve sair insanın çok yönlü ve yanlı taraflarının gereksinimlerini de karşılaması lazımdır.


İnsanın gereksinimin karşıladıktan sonra arayışına ve tefekkürüne sıra gelinceye kadar yaş, tefekkür etmeyi öğrenme.. kullanma.. yararlanma çağını çoktan geçirmiş oluyor.. üstelik tefekkürü, tezekkür ile beslemeyince tefekkür bir yolun hizmetçisi.. bir yanın uşağı.. bir gidişin gereci.. bir yürüyüşün aracı.. olmaktan öte gidemiyor.. aradıklarını bulmaya yarayan bir araç olmaktan ziyade alışılmış ve öğrenilmiş DÜŞÜNCE'lere dönüşüyor.. DÜŞÜNME olmaktan uzaklaşıyor.


Tefekkür san’at ve hikmet ile fünun (bilim) ve fıkıh (hukuk) etkinliklerine vucud veren dil ve dinden müteşekkil KÜLTÜR’ün temel kaynağıdır. Ancak biricik kökeni değil.. çünkü tefekkürün tezekkür gibi bir arkadaşı daha vardır. Kulağımda Rahmetli Ali UÇAR’ın   “Tefekkür şecere-i tuba gibi tezekkür ise Firdevs-i a’ladır” diyen sesi yankılanıyor.. tefekkür uğruna tezekkürden uzaklaşan yaşamımın ferdyadını ancak çağımın samimi tefekküre ihtiyacının ve tefekkürden yoksun olmayan ciddi tezekküre muhtaçlığının derdiyle bastırıyorum.


Çağımızın çekici ve çelici görsel ve işitsel dünyasının tefekkürden uzaklaştırın   olumsuz koşullara ve tefekkür için gereken bilgi, birikim ve kültürel teşviki ve desteği için gerekli önlemlerin alınmamasına ve bin yıllık birikmiş alışkanlıkları ve alışkınlıklara karşın "tefekkür" garip gelip acib giden bir iş olmaktan çıkarmaya ahd ettim.. bunun için Yöntem Bilimsel Analiz (YBA) dediğim çok yanlı ve yönlü konular ve alanlar içeren felsefe ve dil katmanlarına uygun hızlı anlam sürücüyü ve anlatım aygıtını ihdas ettim.

Bu YBA ile tefekkürün tadını alacak insanlar çoğaldıkça DÜŞÜNME islamcılığı amade.. masonluğa angaje ve marksizma adanma.. olmaktan çıkacak kostantlarıyla.. konseptleriyle.. kontekstleriyle.. kontaktlarıyla.. koşullar.. kurallar.. kurumlar.. kuramlar.. kurullar ve kararlar üzerinde uçacak bir KARTAL olacak İnşaallah.
İşte bunun için YBA dışındaki içerikli DÜŞÜNCE'lerime önem vermiyor.. ANALİTİK DÜZLEM ile mantıksal ve biçimsel tefekkürümün ve görsel ve metodik DÜŞÜNME'memin millete mal edilmesini emel ediniyorum.

OSMANZİYA 15.11.2018

IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide
Türkçe Çeviri : Nuri Cengiz
Tasarım & Düzenleme : BeyazSeytan
WebWizTurk