Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta |

  Aktif KullanıcılarAktif Kullanıcılar  Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım  SkinsSkins
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
İnsan Bilim
 YöntemBilim Forumu | İnsan Bilim | İnsan Bilim
Mesaj icon Konu: TAHASSUS Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 2554

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Konu: TAHASSUS
    Gönderim Zamanı: 06-Nisan-2019 Saat 16:49



HAZIR ne demek ?


20190406_165553_TAHASSUS.rar

Konu tahassüs.. tahassüs içinde yeni insan modelim var.. fakat bu paylaşımın düz yazısı HAZIR BİLGİ üzerine.. eğer biz hazır bilgilere bakarsak önemli bir sorunun FARK etmek olduğunu sanırız.. oysa tahassüs (duyumsamak) fark etmekten (ayırt etekten).. hatta şuurun vucudu fark etmekten başka birde ademi kadr etmesi var.. fakat bu konular duyumsamaktan sonra alındığı için yeterince indirgeyici (irca edici) ve bindirgeyici (izah edici) değiller.. çünkü çoğumuz hazır bilgileri toptancıdan alıp parekende pazarlamakla meşgulüz.. kendimizin bilgi hazırlamakla.. bilgi turetmekle.. bilgi üretmekle pek fazla alakası yok.. çoğumuz kullanıcıyız.. yaratıcı değiliz.. ama bunu yapabiliriz.. fakat o ZOR YOLDA yürümeye de fazla niyetimiz yok.. bu sözlerim küçümseyici ve ya da suçlayıcı değil.. çünkü çoğunuzdan zeki ve çoğunuzdan birikimli değilim.. dikkat edin.. azınızdan demiyorum.. yani ortalamayım diyorum.. ancak konum bilgi içeriği düşünce ya da içerikli bilgi ve görüş değil.. hatta bilgi bile değil.. sadece bilgi biçimi.. yöntem. Bu yüzden de zaten YBA İN konusu zor, soyut, kuru ve ağır.. ancak siz bu ağı açar ve aşarsanız.. çok perdeleri ve örtüleri ve örgüleri de geçeceksiniz.. ve bunu yapmak için çok bilgili ve birikimli olmanızı gerek yok.. sadece ilgi duyun.. israrla inat edin.. sebatla.. devam edin.. o kadar.. zaten bunu iyi ya da kötü tüm alışkınlıklarınız ve alışkanlıklarınız için yapmıyor musunuz ?   

şimdi asıl yazıya geçiyoruz:



VERSİYON SIRASIYLA izlenecek.. imgelenecek.. irdelenecek.. incelenecek elliden fazla dosya (tablo).


Önce hazır yemekten başlayalım.. genelde koca iseniz yemek pişirmek konusunda ilgi ve uygulamanız yoksa aşınızı eşiniz pişirir ve çocuklarla beraber HAZIR olarak yerseniz.. mutfakla pek alakanız yoktur.. ara sıra eşinizi yüreklendirmek için mutfağa uğrayabilirsiniz.. lakin önünüze hep hazır olarak.. gelir.. belki sizin vazifenizde parayı HAZIRLAMAK eşinize vermektir.

Sonra hazır yemeğe oturduğunuzda.. hazır yemeği iyice çiğnemeden ve yemek yemenin keyfini almadan çabucak yiyip hazırlamadan mideye gönderdiğinizde.. ve pityaline fazla iş düşürmediğinizde belki midenize ve bağırsaklarınıza lokmayı hazırlamadan gönderiyorsunuzdur.

HAZIR.. hali hazır.. haz almaya hazır.. haz vereye hazır.. sanırım bu sözcük ARAPÇA “hâzâ” sözcüğünden ortaya çıkmış.. “işte bu” manasında ve şimdi burada anlamında bir ses.. bir de HATIR var.. bu H ve Z seslerinin arapça karşılık ve harflerine bakalım.. Redhaus eski sözlüğüne bir bakalım:

S ve D sesi veren üç AYRI Arapça harf var.. acaba bunların hangisi.. Sad ve Dat
Hazır ve ihzar.. hazırlama..
şimdi burada CEREYAN eden İCRA’nın bir öncesi var
İHZAR.. etme.. sözlük buna ANIKLAMA diyor.
Şimdi burada CEREYAN eden İCRA’nın bir sonrası var;
İNFAZ.. etme.. sözlük buna sanırım yine İNFAZ diyordur.
Öyle ise biz bu üçünü zaman itibariyle
Geçmiş İHZAR ve şimdi buradaki İCRA ve gelecekteki İNFAZ olarak sıralayabiliriz.

Öyle ise HAZIR şimdi burada olan değil önceden bulunan anlamını gelir..
fakat biz bu sözcüğü şimdi burada hazır olan (READY) anlamında da kullanıyoruz..
şimdi burada olan İREDE’dir.. bu RD sesi İngilizceye de intikal etmiş
ve İRADE İngilizcede HAZIR yani şimdi burada anlamında READY olarak kullanılıyor..

Görüyorsunuz.. size hazır bilgi vermiyoruz bilgi hazırlamaya uğraşıyoruz.. fakat siz ne yapıyorsunuz ?
Hemen hazır bilgiyi almak.. bilgi tabağını silip süpürmek istiyorsunuz.. bu arada ANLAMINI bilmediğiniz sözcükler olunca canınız sıkılıyor.. öyle olunca bilmediğiniz sözcüklerle kurulmuş tümceyi zevkle çiğnemenizi engelliyor.. hatta artık öyle hazırlıyorlar ki resimleri ve müzikleri ile şarkı ve türkü okutturuluyor ? Böyle olunca resimlerle uğraşmaktan sesin tadını ve zevkini alamıyorsunuz.. bundan dolayı da YÜZEYSEL dinliyorsunuz.. yüzeysel okuyorsunuz ve yüzeysel anlıyorsunuz.. zekanız köreliyor.. merakınız dumur uğruyor.. anlaşılır olmamakla suçluyorsunuz..
Peki ben sizi suçluyor mu yum ?
Hayır.. sizi böyle hazırlayanları suçluyuroum.. anlamamanızın nedenleri açıklamaya çalışıyorum.
Hatta açık ve seçik anlaşılır yazmanın insanları hazır bilgiye alıştırdığı için yazarları ve hocaları suçluyorum.. sizleri değil..

Eyvah.. the tmatrix isimli yazımın üstüne yazmıştım bu yazıyı.. yazıyı kayd ederken.. dalgınlığıma geldi.. yeniden adlandır (FARKLI KAYDET) yerine “kaydet” düğmesini tuşladığımda.. the matrix yazımı kaybettim.. yani birini “kayd” ederken birini “kayb” etmek kötü bir olay.. ikisini de kazanmak için yazıma yeni bir ad vermek gerekirdi.. yeni yazımın adını kaydkayb olarak adlandırayım.

Burada makinenin hafızasından daha güçlü bir hafızamız bulunduğu ortaya çıkıyor.. eğer sen emir vermezsen makine yazılanları elektirik hafızasından (RAM dan) manyetik hafızasına (HARDDİSKE) almıyor.. RAM belleğin elektiriği gidince yazdığında siliniyor.. oysa bizim hafızamız yeni bir sözcük öğrenince eski sözcüğü hemen silip atmaz.. ikisini de saklar.. öyle ise her öğrendiğin yeni sözcük.. sen onu silmedikçe.. unutmadıkça unutulmayacak ve belleğinde kalacaktır.. işte bu bizim belleğimizin gücünü gösterir.. bir sözcüğü KAYD etmek.. başka bir sözcüğü KAYB etmek anlamanı gelmez.

Konu dağıldı gibi görünüyor.. HAZIR etmekten KAYD etmek ve KAYB etmek çıktı.. ancak benim buradaki muradım.. okumanın yararlısı ve verimlisi.. size yeni sözcük.. yeni terim ve yeni kavram öğretendir.. bildiğiniz sözcüklerle yapılan anlatımın size pek fazla bir getirisi olmaz.

Günlük dilin düz yazısıyla yazılmış bir makalede EN FAZLA üç ya da dört yeni öğe (sözcük, terim, kavram) anlatmaya çalışır.. oysa benim yazılarımda ve tablolarımda en az dört ve sekiz sözcük öğrenirsiniz ve bu sizin gayretinize.. sabrınıza.. sebatınıza.. devamınıza göre bu on altı.. otuz iki.. altmış dört ve yüz yirmi sekize kadar çıkar.

Zaten bu 128 öğeden fazla yeni bir konseptim ve karakterim ve öğem yoktur.. durmadan aynı sözcükleri yeni yapılandırmalarda.. türlendirmelerdeki yeni prototype’lerde.. çeşitlendirmelerdeki değişik stylotype’lerde kullanırım.. zaten insanbilim ve islambilime ilişkin bu içerikleri öğrenmeniz için değil YBA in soyut yapısını bu somut örneklerle göstermek, benimsetmek ve öğrenmeye teşvik etmek içindir. Amacım hazır açık ve seçik bilgi vermek, düşünce empoze etmek ve görüş yansıtmak değildir.
Hazır kavramını size fazla açık ve seçik olarak hazırlayamadık.. ancak bu kadarı yeter.. Umarım arkadaşlar bu TAHASSUS dizini (klasörü) içindeki dosyaları (tabloları) versiyon sırasıyla izleyerek YENİ SÖZCÜKLER öğrenirken bir taraftan YÖNTEMBİLİMİN soyutunu ve İNSANBİLİMİN ve İSLAMBİLİMİN somutunu da tanıma olanağı elde ederler.. yani burada bir taşla dört kuş vuruyorsunuz.. belki de bir süre sonra kendi KUŞ’unuzu tanıyacak onun sadece iştah ve iştiyak ayaklarıyla dolaşan TAVUK değil aynı zaman AŞK ve MERAK kanatlarıyla uçan bir KARTAL olduğunu anlayacaksınız.

Bilgi ve sevgi ve saygı ile sağlıcakla kalınız.
Osmanziya 06.04.2019 Üçkuyular.








Düzenleyen osmanziya - 06-Nisan-2019 Saat 17:11
IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide
Türkçe Çeviri : Nuri Cengiz
Tasarım & Düzenleme : BeyazSeytan
WebWizTurk