Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta |

  Aktif KullanıcılarAktif Kullanıcılar  Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım  SkinsSkins
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
Din
 YöntemBilim Forumu | Diğer | Din
Mesaj icon Konu: rububiyet nedir ? Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 2554

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Konu: rububiyet nedir ?
    Gönderim Zamanı: 17-Nisan-2019 Saat 22:38
Rububiyet nedir ?



Ubudiyet ve rububiyet esrar-ı şeriattan bir kablodur.. diğer bir kablo da velayat ve risalettir.. burada rububiyet ele alındı.. annelik.. babalık.. ablalık.. abilik.. yöneticilik.. yönetim kurulu başkanlığı.. patronluk.. amirlik.. patronluk.. valilik.. bakanlık.. millet vekilik.. başbakanlık.. başkanlık.. RUBUBİYET örneklerinden biridir.



RUBUBIYET dizini içindeki dosyalar


20190417_223918_RUBUBIYET.rar



Kul euzu bi rabbinnas..
Kul euzu bi melikannas..
Kul euzu bi ilahinnas..

Nas'ı üç katmanla kuşatan
Rablık.. Meliklik.. İlahlık.

Bu tablolar da RUBUBİYET kavramını tasarlamak istedim.
Rububiyet ve Rablık kavramının dört alt kavramı kapsadığın düşünürüm.

Yaratma..
Besleme..
Eğitme..
Yönteme..

Bu dört işin hepsini birden tanımlar.
Her ne kadar RUBUBİYET sıfatı rab ve terbiye ve mürebbilik ifade eder görünürse de dar, orta, geniş ve mutlak anlamları nazar alındığında bütün yapıp etmelerimizi, kurup kılmalarımızı.. işlem ve işletimlerimizi.. eylem ve etkinliklerimizi ilgilendiren bir MEVHUM RUBUBİYETİMİZ söz konusu olur.

Rububiyet hakiki ve asıl ve gerçek manasında Allah'a aittir.. ancak nesneler ve kimseler mecazi ve mevhumi manada.. misali ve müşabih anlamda bu dört alt kavramdan biri kapsayan yapı ve işlevleri.. ödev ve görevleri olabilir. Bundan dolayı da insanlar şöhret, servet, makam ve saltanat sahibi olabiliyorlar. Bu konumları meşru ve makbul kurallarla .. mümkün ve makul koşullarla.. götürüyor, ilim, mal, hüküm ve çocuk sahibi oluyorlar.

Bu sayade dil ile mes'ul din ile mükellef olabiliyorlar
Bu sayede bilim ve hukuk ile hikmet ve san'at etkinliklerinde bulunabiliyorlar. Tiaret ve siyasetleriyle Medeniyetler ve devletler kurup dünya tarihinde söz sahibi olabiliyorlar.

Bunlardan bir tanesi tarih sahnesinin ilginç bir figüru olan İSKENDER'dir.. Yunanca da Aleksandır olarak okunan bu İMPARATOR.. tarihin ilk büyük imparatoru olarak anılır ve 13 yıl içinde Akdenizi bir Yunan gölü haline getirmiştir. Roma ve Osmanlı bunu kaç yılda yapabildiği fazla tarihi bilgim yok.. ancak Tarihin yaver gördüğü ve talihin şanslı kıldığı bu "büyük" ADAM'ın ibretli bir öyküsü var.. hani derler ya HIZLI YAŞA GENÇ ÖL.. bu sözü tamamen gerçekleştirmiş.. SITMA'ya mağlup olmasına bir sivri sineğin onu yerin dibine geçirmesine ne dersiniz.. bilmem amma onu başka bir "büyük" İNSAN'ın yetiştidiğini de düşünebiliriz.. ARİSTO..


Her bir insan.. dünyaya rububiyeti ile İSKENDER ve riyasetiyle ARİSTO olmak ister lakin ancak bazı insanlar bunu muktedir olabilirler.. Bu iktidarı nasıl kurmuş ve yürütmüş.. elbette hayata ilişkin sorumluluğunun ve şuura yükümlülüğün hesabı herkes gibi verecektir.


Yaşamı ve ölümü anlamlandırmak ve amaçlandırmak.. ilk önce RUBUBİYETİ mecazi ve hakiki manada anlamaya bağlı olduğunu düşünüyorum.

Bilgi ve sevgi ve saygı ile sağlıcakla kalınız.

Osmanziya



Düzenleyen osmanziya - 17-Nisan-2019 Saat 22:46
IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide
Türkçe Çeviri : Nuri Cengiz
Tasarım & Düzenleme : BeyazSeytan
WebWizTurk