Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta |

  Aktif KullanıcılarAktif Kullanıcılar  Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım  SkinsSkins
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
Yöntembilim
 YöntemBilim Forumu | Yöntem Bilim | Yöntembilim
Mesaj icon Konu: önses Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 2554

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Konu: önses
    Gönderim Zamanı: 12-Şubat-2020 Saat 18:29
Bismillahirrahmânirrahîm

ÖNSES
USUL (method, yöntem) konusunda ilk çalışma Aristo'nun
2500 yıl önce yazdığı ORGANON adlı yapıtıdır. Bu konuda ikinci gelişme HENDESE ilmini 1611 yılında Dekart'ın sentetik hesaplanabilir Geometriden hesaplanabilir analitik geometriye geçiren KARTEZYEN koordinatlarıdır. Bundan sonra Descartes’dan sonra Kant.. Husserl.. Dilthey, Wihtehead, Wittgenstein, Saossaure ve Chomsky gibi sesler gelmiş ise de SES’ten öteye gidememişlerdir. Zaten LİSAN’ın hali MUHAL’i kal edilemez ve kalin MAKUL’ünden öteyi gidilemez ki


Böylece Descartes ile analitik düzlemin MATEMATİK kullanımı bilim dili haline gelmiş.. matematik temelli Fizik ve Kimya ve Bioloji evren bilimlerini (FKB) inşa etmiş ancak ve evren bilimleri ve evren bilimleri gibi yapılan PSL (Psikoloji, Sosyoloji, Linguustik) bilimdeki bu inkişaf ve açılımlarına rağmen aradan geçen 400 yıl içinde çok yanlı ve yönlü mantık temelli insan, dil, din, felsefe ve hikmet katman ve alanlarında da yetersiz kalmıştır. Kanıtı insanı gideren doğaya yabancılaşıtıran Teknoloji ve insanı insandan uzaklaştıran İdeolojidir. Burada ne Tekno, ne ideo ve nede LOGOS günah keçesidir. Bizim yanlışımız lafzı ve logosu kötü ve köteye kullanmamıştır. İşte YBA logos’un aynası olan analitik düzlemi METODİK, mantıksal ve görsel kullanımı ile onu hızlı bir anlam sürücü ve kolay bir anlatım aygıtı yapmıştır. Bununla logos’un ve lisanın kötü ve kötüye kullanımı önlenebilir mi ? Lisanın Hal diline kimse karışamaz ancak kal ve lafız dilinin çok yönlü ve yanlı konularda daha saydam olmasını gerçekleştirerek kötü ve kötüye kullanımı azaltabilir.
                                                
Kendisinden daha öteye gidilememiş Çadaş Bilgi Kuramının sahibi Immanuel Kant'ın iki yüz yıl önce yaptığı çalışmada Teorik Aklın ve Pratik Aklın Tenkidi yapıtlarını hazırladığı halde HÜKÜM GÜCÜNÜN tenkidine ilişkin bu iki aklı birleştirecek yapıtını ortaya koymaya ömrü vefa etmemiştir. Fakat bu yüzyılda İmamı Nursi RNK yapıtında teorik aklın ad anlamı ile pratik aklın ar anlamını eserlerinde İMAN ve USUL olarak işlemiş ve fakat kendisi iman konusuna açık ağırlık vermiş ve USUL konusu ikincil olarak işlemiştir. Kendisinden sonrada bu YÖNTEM konusu göz ardı edilmiş ve bu konuda ciddi bir çalışma yapılmamıştır. YBA Aristo ve Descartes ve Kant çalışmaların dayandığı gibi İmamı Nursi’inde 4444 sırrı ile ağırlıklı etkisi vardır.

Yontembilim Bilimsel Analiz (YBA) dediğim analitik düzlemin görsel,mantıksal ve metodik kullanımı üzerinde kırk yıl çalıştığım halde bir türlü ortaya konulamayışının nedeni sadece tembellik ve umarsızlığım değil aynı zamanda kendisinin 6000 yıllık YAZILI dil ve din birlikteliği olan KÜLTÜR'ün evrimsel gelişiminin bir sonucu olan çağdaş uygarlığın kutbi alanın   lojik, linguistik ve grafik önceliklerinin ve nisbi alanın matematiğin desimal ve ve binarik taban açılımlarının hazırlanması gibi KULUÇKA dönemini gerektirmesidir. Biz de sonuçta her insan gibi bir KOZA’yım ve zihnimi örüyorum. Her bilim adamı gibi kendim toplum için öldürüyorum.. ta ki ilmin ipek tellerini özgürlüğümle koparık bozmayayım. Sonuçta ortaya çıkan YBA benim ömrümün kişisel ve bireysel bir yetenek gibi görünse de aslında ortak bedenimizin genetik ve beynimizin nörolojik yapısının bir işlevi.. genetik kodların ve nörolojik modların bir yansımasıdır.


Osmanziya 12.02.2020 Üçyol İZMİR



IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide
Türkçe Çeviri : Nuri Cengiz
Tasarım & Düzenleme : BeyazSeytan
WebWizTurk