Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta |

  Aktif KullanıcılarAktif Kullanıcılar  Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım  SkinsSkins
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
Din
 YöntemBilim Forumu | Diğer | Din
Mesaj icon Konu: sunnilik ve şiilik.. Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 2554

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Konu: sunnilik ve şiilik..
    Gönderim Zamanı: 15-Şubat-2021 Saat 23:53
SEKİFE OLAYI

1400 senedir sunnı ve alevilere AYRI AYRI ezberletilen bu iki TARIH.. gibi tüm tarihler gibi hem yarım hem ihtilaflidir.. sorunsaldir ve problematiktir. Yani asla çözulemeyecek ve ruzu mahşere kalacaktir. Nasıl ki iman ve teklif ölunce ve ahiret başlayinca biter. Bu gibi suçlama ve karalama yargilamalarin kararıda o hesab gunu verilecektir.


Bunu unutup ihtilafli konular dillendirerek muslumanlari bolerek zayitlatmak karı akil degildir. Mahkemei kubraya kalmiş ve tarihsel olmakla yarimlaşmış konularin dillendirilmesi alişkanlıgin yinelemesi olan fikri sabitten farkli bir yonelim olamaz.. gurupsal saplantınin obsesyonundan fazla bir yaklaşim değildir.


Şimdi 3000.. 2000.. 1500 yıl geçmekle miadi 600 yil olabilen tum semavi dinlerin ekonomik ve politik hukumleri mulgadir. İbrahim ve Musa aleyhisselam arasında 600 sene olacak.. Musa ile İsa aleyhisselam arasında 600 sene olacak.. İsa Aleyhisselam ile Muhammed Aleyhisselatü vessalam arasında 600 sene olacak ondan sonra hiçbir kitap gelmeyecek.. elbette gelmeyecek çünkü Muhammed A.S.M.. son nebi ve son rasüldür. Ancak ondan sonra geçen altı yüz senedeki değişim.. geçen üç altıyüz senedeki değişimden daha mı az.. Peki ondan sonra geçen altı yüz senedeki değişim ondan daha mı az.. hele son iki yüz sene içinde eski Yahudi ve Hristiyan ve Müslamanlık dinlerin MÜNTESİPLERİ dünyevi sorunlara çare bulamadıklarından yeni dinler olan nasyonalizm, kapitalizm ve sosyalızm çare bulmaya çalışmadılar mı ? Peki bunlarda çare buldular mı ?

Hiç kimse, eski dinler ve yeni dinler, DÜNYAYI cennet yapamadı.. neden ?
   

Bin senedir tefekkur ve duşunmesini duduran.. felsefe ve hikmeti birakan bir kultur diri degildir.. uçyuz senedir fikir ve dusunceyi donduran.. bilimi ve hukuku işletip yurutmemiş mukallid bir entelijensiya mefluçtur. Ekonomiye çare ve politikaya çozum uretemez.


Dinlerin ibadete ve ahirete ve ahlaka donuk yonleri ise zamana ve mekana gore degişmeyen ebedi mahiyeti ve lubudur ki bu konu ve LÜB tartişma konumuz degildir. Sorun ne alevilik ne sunniliktir.. hatta ne Kur'ancilik ne hadisciliktir.


Problem tum semavi ve ilahi ve rasuli ve kitabi metinleri TEK BIR BELGE içinde toplamaktir. Bu belgelerden bilgi ve çare bulmayı.. bulgu ve çozum.. çikarmayi.. gelecegin insanlarina birakmaktir. Insanlar şıî ve sünnî.. yahudi ve hristiyan yapmaya çalişmamaktir.
Temel insan hak ve hurriyetlerine saygi gostermek.. din ve vicdan hurriyetini.. ifade ve teşebbüs serbestiyetini tanimaktir. Çünkü DINDE ZORLAMA YOKTUR. (K:2/256) Bana gore asil kaide ve kural budur.. köklü şeriat ve yasak budur.

Bu gun mezheblerin yararindan pek çok zararinin oldugunu ve yol olmaktan çikip adeta din haline geldigini dusunuyorum ve bir tur dincilige donuştugunu goruyorum.

Gelenekçi ve yenilikçi bir tartışmadan çok kulturel veya siyasal ya da askeri yapılanmalar ve çarpışmalar halinde ummeti pareledigini ve yaraladigini saniyorum. Çare olarak imam veya mehdi bekleyen insanlar yerine samimi ve ciddi beklenen muslumanlardan olmak gerektigini duşunuyorum.

osmanziya 15.12.2021
IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide
Türkçe Çeviri : Nuri Cengiz
Tasarım & Düzenleme : BeyazSeytan
WebWizTurk