Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta |

  Aktif KullanıcılarAktif Kullanıcılar  Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım  SkinsSkins
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
İnsan Bilim
 YöntemBilim Forumu | İnsan Bilim | İnsan Bilim
Mesaj icon Konu: butunluk Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 2554

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Konu: butunluk
    Gönderim Zamanı: 25-Şubat-2021 Saat 17:04



BÜTÜNLÜK
Ruh ile nefis arasındaki mücadele akıl ve kalb arasında mücahedeye yansır.. orta yolu aramak ve doğru yolu bulmak için.. sana düşen onlardan birine yandaş olmadan yerinde olanı seçmektir.

Bu durum Hegel tarafından tez-anti-sentez adımlarıyla formüle edilmiş olup gelenek ve yenilik adımlarıyla tarihin adımları olarak bilinir.

Bu yol daha öncede dinler tarafından dünya-cehennem-cennet olarak öykülendirilmiştir.

Peygamberimiz tarafından da hem hiç ölmeyecekmiş gibi dünyaya çalışın hem yarın ölecekmiş gibi ahirete çalışın öğütüyle dillendirilmiştir. Böylece iki tarafı da kazanabiliyoruz.

Ne yazık kı biz tersini yapıyoruz: Yarın ölecekmiş gibi dünyaya çalışmıyoruz ya da hiç ölmeyecekmiş gibi ahirete çalışmıyoruz. İki tarafıda kaybediyoruz. desem ne kadar doğru ?


Nefs ve aklin birlikte oluşturdugu SOL GÖRU.. ruh ve kalbin birlikteliginden çıkan SAĞ DUYU.. her iki bir butun. Nörloji bunu beynin sol ve sağ lobları olarak saptadı. Solda lineer ve matematiksel düşücenin   Sağda ise san’atsal ve global düşüncenin yer aldığını söylerler

Sol görü ve sağ duyunu bütünlüğü bozulursa bazılarında birisi bazılarında digeri ağırlik kazaniyor ve böylece sol GORUŞ ve sag DUYUŞ ortaya çıkıyor.. diye düşünuyorum. Ancak belki de bu ayrilik bilim ve hukuk alanları için ayri bir uzmanlik oluşturuyor. Bu ayrı bir konu...

Şu da var k sol görüşün aklının.. sağ duyunun kalbinin.. aşırı ve abartılı kullanılmasıyla bunlar bağdaştırılmıyor. Böylece ortaya.. cılkı çıkmiş sol gorüş olan SOLCULUK.. culk olmuş sağ goruş olan SAGCILIK.. çıkıyor.. diye örüyorum.


İletişim ve etkileşim ile bilişim ve bildirişim..

Her iş önce İLETİŞİM ile başlar.. insanlar kendi içlerinde İKİNCİLİ BİLGİLER olan işaretler (göstergeler) ve delaleletler (görüngüler) ile dolu bir dünyaya aşıp BİRİNCİL BİLGİLER olan nazarın manzarasına ve başarın mubsırasına erişimeleri zordur.

Zaten baktığımız her nesne ve kimse için ön bilgiler.. ön yargılar ve ön deyiler oluştururuz.. sonra onlarla ilgilendikçe tanıdıkça, gördükçe, bildikçe bunları değiştirir ve geliştirir ve iyileştiririz. Bundan sonrada diğer etkileşimler, bilişimler ve bildirişimler başlar. Sonuçta SOL’un vücudu ve SAĞ’ın vicdan birlikte çalışmaya başlar.

Osmanziya 25.02.2021 Üçyol-İZMİR





Düzenleyen osmanziya - 25-Şubat-2021 Saat 17:08
IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide
Türkçe Çeviri : Nuri Cengiz
Tasarım & Düzenleme : BeyazSeytan
WebWizTurk