Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta |

  Aktif KullanıcılarAktif Kullanıcılar  Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım  SkinsSkins
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
İnsan Bilim
 YöntemBilim Forumu | İnsan Bilim | İnsan Bilim
Mesaj icon Konu: ben.. ene.. ego Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 2607

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Konu: ben.. ene.. ego
    Gönderim Zamanı: 26-Ekim-2021 Saat 08:45


BEN / ENE / EGO


İmamı Nursî "gaye-i hayal olmazsa ezhan enelere döner" diyor.. Gurdjieff ise kişinin BİNLER beni olduğunu ve bunların birinin hakim ben.. hâkim benin ardında mürakib ve gözetleyici ben.. bunun ardında da asıl ben olduğunu söyler.. Tamer Dövücü Üstad kimliklerimiz (evlad, ebeveyn, amir-memur.. işçi-patron.. hoca-talebe) kadar benlikleri düşünmektedir.. toplumsal yaşantımızda kimlik.. kişilik.. bireysellik.. başatlık.. başkalık.. başarılılık ve başkanlık evreleri kadar farklı bir profil çizeriz.


Keza nefsimizin duyumları.. aklımızın düşünceleri.. kalbimizin duyguları.. ruhumuzun dilekleri ve sair hassasiyet ve hissiyatlar tarafından oluşturulan KÜMELERİN de kendine "has" profili ile başka başka benlikler çizilebilir. Bunların hepsinin ortak ve sorumlu bir BEN'e bağlı olduğu var sayılarak ceza, mukafat verilmekte.. yükümlülükleri düşünülmektedir. Elbette hepimizin alışkanlıklar (itiyad ve ülfetler) ve alışkınlıklar (adet ve ünsiyetler) TOPLAMINDAN oluşan var oluşumuz.. üretti mal ve hizmetler.. kullandığı yetiler ve verilen yetkiler.. kazanılan beceriler ve biriken başarılar.. KADAR kuvvet ve kıymet sahibiyiz.


Doğumla başlayıp düğümle biten bu olum ve ölüm VETİRESİNİN   ortaya koyduğu servet ve şöhret kadar bir izi tarihe HADİSE olarak geçiriyoruz. Bu gün sadece ünlü kişilerin adı bulunuyor.. yarın hepimiz ve her birimiz KİMLİK NUMARAMIZLA geçmişten geleceğe izler ve fotoğraflar bırakıyoruz.


Öz yineleme olarak tanımlanan ve ÖZNE denilenin ne olduğunu tanımıyoruz ki ona "Öz ne?" diyebiliyoruz ve "ne" olduğunu ve hatta "kim" olduğunu anlayamıyoruz. Acaba bu BEN şu ÖZNE olabilir mi ? Peki NESNE kim ve KİMSE ne ?

Ene kadar HAKİKAT.. ego kadar REALİTE ve ben kadar GERÇEK.. bir nesne ve doğru bir kimse var mı ? Bilmiyoruz! Lakin bu gün çok türlü ve çeşitli.. alanları.. pek yönlü ve yanlı.. konuları konuşabilecek bir adayına sahibiz: YBA. (Yöntem Bilimsel Analiz)

Amma ve Lakin sanırım zamanı gelmedi ki.. son otuz yıldır ve son dört yıldır.. tâlibi çıkmadı. Ve unutmayalım ki dünyayı belirleyen ve dini tanımlayan DİL.. sürekli mantık ve matematikten bilgisayar programlama dillerine kadar değişen teknik, yontemlerle.. anlam ve anlatımıyla yenileniyor ve çeşitleniyor.. haddi zatında atom ve zerrelerin nüvelerinde bulunan KOD’ler.. ene ve zümrelerin hüvelerinde olan MOD’lar.. kendini yansıtarak ve ansıtarak ortaya koyuyor. Görüntüsü kör ve kavramı boş olmayanlarda görüyor. Ancak bir sınav gereği bizler gözümüz ve gönlümüzle elde ettiğimiz görüntüleri.. göstergeleri.. görüngüleri.. gösterileri karıştırmaktayız. Belki de bu bulunduğumuz “dil” düzeyi yüzündendir.

Bu karmaşa içinde kaybolmamak için GAYE'me sıkı sıkı yapışıyor ve onu gerçekleştirmeye çalışıyorum.. her başarılı ve muvaffak olmaya çalışan insan gibi...


(NOT: KENDİMİNDE üç tane ben'im var; yontembilimci Osmanziya kimsesi .. insanbilimci Mustafa Mustafa Buğuçam kişisi.. islambilimci Dinnur YAŞAR birisi.. 26.10.2021)




IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide
Türkçe Çeviri : Nuri Cengiz
Tasarım & Düzenleme : BeyazSeytan
WebWizTurk