Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta |

  Aktif KullanıcılarAktif Kullanıcılar  Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım  SkinsSkins
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
Din
 YöntemBilim Forumu | Diğer | Din
Mesaj icon Konu: ihdi-nâ-essırate.. istikamet Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 2554

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Konu: ihdi-nâ-essırate.. istikamet
    Gönderim Zamanı: 09-Temmuz-2022 Saat 16:08


İhdi-nâ-essırat… el-müstekim.

 

Face bir paylaşımda bir kardeşimiz için “selb” olan bir cümle kullandı.. bende sordum.. “Selb ne demek ? Munkerden ve menfiden farkı nedir ? Hatta muhal ve mümteni ile ilişkisi ne olabilir” Dediki OLUMSUZ anlam içeriyoruz… bunun üzeri  dedi ki soru bahane.. asil olan öğrenmemiz.. bir geniş vakitte.. arzu ederseniz ve nasib olursa.. konuyu sayfamda kısaca ele alırım.  Konu derin ve dini ve felsefi olduğu için yazınızı katıldım.

 

İnsanlar hayra kabil ve şerre fail olurlar saillerinde.. haseneleri vehb.. seyyieleri kesbdir naillerinde.. "vehbi" bulunmak "kabil" olmak DURMAK sözünün çağştırdğı tevafuk ve atalet değil.. hatta bir ara bende tüm ibadetlerin TÜKETİM işleri olduğu teşhisini koymuştum.. çalışır kazanırsınız onun elde ettiğiniz vakti ve nakti.. ibadete harcarsınızı oyun ve ve eğlenceye de bu kişinin seçimine kalan bir iş.

 

 İşte bu noktada insanlar birbirlerini ÖGÜT ve TAVSİYE'den fazla bir müdahaleleri olmalı.. fakat adam öyle emri bil maruf nehyi anıl münker yapıyor ki sanki kolundan tutup cennete götürecek.. ya da cehnenneme atacak.. bunlar çağımıza uymayan yanlış tutumlar.. müslümanın MESAİSİNDE iktisat ve adaleti bizzat kendi uygulayacak.. konusu suç teşkil eden fuhuş, kumar, şovenizm gibi hukuka aykırılıkların önüne yani MEASİ'nin önüne geçecek önlemleri de alacak.

 

Fakat bunun için bu işi bir din konusu değil.. bir insan konusu.. bir kişisel gelişim konusu  olarak ele almak gerekiyor. Fakat Müslümanlar ve masonlar ve Marksistler bunu bir “din” konusu gibi ele alıyorlar  ve kendi gibi düşünmeyenleri ya da yanlışlarını gösterenleri “din” sanıyorlar  hatta sayıyorlar. Fakat diyeceksiniz ki masonluk ve Marksizm bir “din” değil ki.. ası sorunda bu zaten din olmadığı halde yine “din”miş gibi davranıyorlar. Çünkü din olmanın iki koşulu var biri sonsuzluk savında bulunmak.. ikincisi kendi gibi olmayanları düşman kesilmek. Mason ve marksisz sonsuzluk savında bulunmaz lakin kendi gibi düşünmeyenlere düşman olur. Bu da dünyada ebedi kalacak gibi yaşamalarındandır. Dünyalarını ve rahatlarını bozacak güce karşı düşmanca davranışlar. Müslümanlarda herkesi cenneti götürmeleri görevleriymiş gibi davranırlar bu da rahat ve özgürce yaşamak isteyen karşıtlarını kendilerine düşman eder. İşte bu yüzden felsefelerini din ya da dinlerini ideoloji haline getiren SİYASAL ve İDEOLOJİK güçler dünyadaki SAVAŞ’ın ilk sebebidir. Elbette savaşın özgürlüğün kısıtlanması.. ısrafın yayılası ve adaletsizliğin yaygın olması ve sömürünün egemen olması gibi başka nedenleri de bulunur.

 

Bunun gibi OLUMSUZ sonuçların ardında bulunanı saptamak için bu çalışmada olumsuzluğu ele aldım ve altmışı yakın tablonun sonunda İSTİKAMETİ ortaya çıkardım  buraya da tablosunu yerleştirdim.

Bilgi, saygı, sevgi ve sağlıcakla kalıniz.

Osmanziya



IP
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 2554

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 11-Temmuz-2022 Saat 12:17


Düzenleyen osmanziya - 11-Temmuz-2022 Saat 12:21
IP
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 2554

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 11-Temmuz-2022 Saat 12:21

tren yolu ..

Tren yolu.. rayları olan ZAMAN gösterilmedi.. traversleri olan KÜLTÜR uzanımları anlatıldı.. KÜLTÜRÜN 60 bin yıllık SESLİ dil ve din tarihinden sonra gelen 6 bin yıllık YAZILI dil ve din tarihinde olanları kanıtlı ve yaklaşık kesin olarak biliyoruz.

Bilişim devrimi.. tarım devrimi.. kentleşme.. sanayileşme ANA AŞAMALARINDAN sonra gelen bu günkü teknoloji ve ideoloji çağında.. elbette insanlığın refahı ve huzur yolunda başardıklarımız pek çoktur.. ve yüz yıldır artık insanlar bir mal gibi alınıp satılan nesne değil.. hak ve borçlara ehil bir hukuk sujesidir. Sanayileşmeden sonra daha açık ve belirgin hale gelen BİLGİ TOPLUMU ve HUKUK DEVLETİ ülkülerine doğru yol alıyoruz.

Her iş birden mükemmel olmuyor.. her şey birden yolunda gitmiyor. Başardıklarımız yanında başaramadıklarımızda bulunuyor. Bilgi toplumu ve hukuk devleti bir realite değil bir ideal.. ancak bu ülküleri gerçekleştirmekte azımsanmayacak yollar alındı. Beşeriyetin yapısından çıkan medeniyetin inşa ettiği en yüksek başarı İNSANLIK dediğimiz ve henüz ortak bir şekilde tanımlayamadığımız bir var oluş bulunuyor ve yok ölüş aranıyor. Bu arayışta giderken aid oluş ve sahib oluş arasında dalgalanıyoruz. Savaş ve barış içinde ilerleyen bir sınav ve yarışımız söz konusu.

Bu arayışta başlıca sorunlarımız arasında dünya ve ahiret dengesi.. akıl ve kalb bağdaşımı.. toplum ve birey uyumu gibi SORUNSALLARIMIZ da bulunuyor.

Bu sorunlarımızın çözümünde şimdiye kadar açık ve seçik hazır ve anlaşılır günlük dilin düz yazısıyla yaptığımız FELSEFİ edebiyat ve DİNİ vaaz ile bir yere kadar gelebildik. Tanrı tanırlık ve tanrı tanımazlak savaşları yaparken dincilik ve bilimcilikten kurtulamadık. Toplumsal sınıfların çelişmesi ve çatışmasını yasal ve normal ve doğal hale getiremedik.
Bunun nedenleri arasında toplumun birimi ve insanın bilimi ve kadın ile erkek.. çocuk ile yaşlı.. herkes için korunaklı bir alan olan ailenin kıymetini bilemedik. Bu sorunu insanı doğaya yabancılaştıran TEKNOLOJİ ile insanı insandan uzaklaştıran yeşil, mavi ve kızıl İDEOLOJİLER insanın toptan kabul ve toptan red yetkisini kötüye kullanarak totaliter ve otoriter sistemler ve rejimler ihdas ettiler. Bunlara angaje olan entelijensiya dayanacak başka bir “yer” bulamadılar.. güce tapan ya da güçten korkan veya çıkara banan ve çanak yalayan biz proleterler zaten bir “çıkış” yeri bulamadık.

Sadece şunu dikkatinize sunuyorum: …

Burada kadın ve erkek atlas ve pasifik kadar geniş ve derin gösterilmiştir.. kadın ve erkekten olan ailede karı ve koca ilişkileri sosyal sınıfların ilişkilerini.. emek ve sermayeyi.. iktidar ve muhalefeti.. standart ve patenleri.. gelenek ve yenilikleri.. ve sonuçta aileyi, toplumu, ulusu, yereli ve küreseli ile tüm dünyayı belirlemektedir. Bunun farkında olalım.. ya da olmayalım.. kadın ve erkek ilişkilerinin sonuçları bizim kendimizin ve yakınlarımızın da geleceğini etkileyecektir. Her birimiz bir mal ve hizmet üretir.. ya da bir bilgi ve çözüm üretir.. bir karar ve yön üretir.. ancak her birimiz bir çocuk türetir ve yetiştiririz.. buna gereken önem ve değeri verirsek gelecekte bunun meyvelerini de toplarız.. aksi halde kendi geleceğimizle birlikte ülkenin ve dünyanın geleceğini de etkileriz.. unutmayalım.. yağmur bulutları.. içinde minicik su damlacıklarından oluşurlar.

Şu da var ki ağlamayan çocuğa meme vermezler.. yakınılmayınca çare aranmaz.. bunun için zorlukları.. zorunları.. sorulara saptamadan da yanıtları, çözümleri ve kolaylıklar ortaya çıkmaz.
Biz düşümüzün devindiği ve dilimizin döndüğü kadar konuları konuşmayı sürdürüyoruz.. anlayanların eleştirilerini ve anlamayanların soruları bekliyoruz.

Bilgi, saygı, sevgi ve sağlıcakla kalınız.

Mustafa BUĞUÇAM

(NOT: Bu şema, 15. ncü tablonun resmidir. )

IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide
Türkçe Çeviri : Nuri Cengiz
Tasarım & Düzenleme : BeyazSeytan
WebWizTurk