Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta |

  Aktif KullanıcılarAktif Kullanıcılar  Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım  SkinsSkins
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
Yöntembilim
 YöntemBilim Forumu | Yöntem Bilim | Yöntembilim
Mesaj icon Konu: cahil kimdir Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 2554

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Konu: cahil kimdir
    Gönderim Zamanı: 09-Ağustos-2022 Saat 23:37

İlim ve irfan.. ilim ve iman.. ilim ve kelam.. ilim ve hakikat.. hepsi dile getirildiğinden lisanla.. dillendirildiğinden nakille.. birbiriyle kolayca karıştırılabiliyor. Bu da gayet normal ve doğal.. çünkü bu ilim, irfan, iman, kelam, hakikat beş ayrı terim çok kompleks ve karmaşık konulardır.. sonuçta konuşulmaları da karmaşık ve kompleks olacak ve bundan doğan iltibaslar ve karıştırmalar ortaya çıkacaktır.

Burada ünlü bir kimse CELAHETİ tarif etmiş.. lakin anlatılan vasıflar kendi ideolojik yaklaşımını beğenmeyen kimseleri kötüleme dönüşmüş. Hakiki cahil kendi bilgisizliğininin farkındadır.. tahsil görmediğini bilir ve bir uzmanlık elde etmediğini bilir ve çoğu zamanda mütevazidir.. ilmi yoksa irfanı bulunur.. ilmi yoksa bulunduğu kültürde edindiği edebi ve hürmeti olur.

Fakat belli bir dine belli bir mezhebe ve belli bir felsefeye değil belli bir ideoloji angaje olmuş YARI AYDIN kimseler.. yukarıda anlatılan vasfa sahib olabiliyorlar. Bu olumsuz vasıflarda bilgisizliklerinden değil mezhebine ve ideolojisine âmâda olduklarından.. körü körüne yollarına adanmalarındandır. Ki onların bu durum hakikat sahiplerinin gözlerinden kaçmaz.


İlber ORTAYLI’ya atfedilen

“cahil inisanlara at 8 özellik”

başlıklı  bir resim paylaşılmış:

1- Her şeyin EN İYİSİNİ bilirler

2- Hiç araştırmadan bilgi sahibidirler

3- Kibar insanları zayıf görürler.

4- Kusursuz olduklarını düşünürler.

5- Ahlak dersi vermeyi çok severler.

6- Empati yoksunu ve anlayışsız olurlar

7- Başkalarının hayatlarına karışırlar

8- Her zaman kendilerini haklı sanırlar.

 

 

 

Bu CEHALET  ozelliklerini bilmek ayrı.. CAHİL OLMAMAK için gereken  bilgileri uygulamak  ve değerlere  uymak başkadir..

 

Ben  BİLGİLERİ ikiye ayırırım; zamanın bilgileri ve namazın bilgileri..  bilgileri yine başka bir açıdan ikiye ayırırım:  bilgiler  ya öyküleri anlatır  ya da gerçekleri açıklar.. fakat  çoğu  insanlar zamanin  öyküsüne ve hikayesine yabancıdırlar  veya  "namazın gerçeğine  hakikatina aymazdırlar.

 

Nedendir  düşünülmez.. zamanin  içinde oldukları halde zamanın öyküsünü düşünmezler…

Niçindir anlaşılmaz..  namazin içinde olduklari halde namazın gerçeğini anlamazlar…

 

 

 

Öyle ise yukarıda anlatılan sekiz özellik  bilen alim  insanlarin işi de degil.. bilmeyen cahil insanlarin işi de degil..  yarım bilenlerin ve yarı aydinlarin işi…

 

Yarım bilen ya da yarı aydın;  fenni bilip dini bilmeyen.. dini bilip fenni bilmeyenlerdir. Daha doğrusu  bunlar  cehli murekkep dedigimiz.. “bilmeyen ayni zamanda bilmedigini de bilmeyen”  kişiler.


Diger taraftan inanci da bilgi ile kariştirmamak gerekiyor. Inanc konusuna kuşkusuz baglanmak ve kesin konuşmak “bilgisizlik” sayilmaz.

 

Her zaman bilgi degişebildigi gibi inanç da degiştirilebilir. Onemli olan insanlarin birbirlerine SAYGI gösterdikleri gibi ayna zamanda (1)  inançlarina.. (2) bilgilerine..(3)  goruşlerine.. (4) dusuncelerine  SAYGI gösterebilmeleri gerekir.

 

Kanımca “bilme”nin en iyisi bu  5  ayrı kategoriyi birbirinden ayirt edebilmektir.



Sonuçta ilim sıfatımızı dünya ve ahiret için..  işletip..  merak ve sual kanatlarıyla..  tecessüs ve taharri araçlarıyla..   cehaletimizi  ve bilgisizliğimizi azaltmak hepimizin hedefi bulunmalı.

 

Saygılarımla.. sağlıcakla kalınız.       

 [ofzo ] 07.08.2022

 

Bu yazıyı paylaştığım   Değerli Arkadaşım’ın yazımı uzun bulması üzerine  dedim ki:

 

 

Abicim. Haklisiniz.. çok yazmak degil az ve öz yazmak marifet.

 

Fakat harika seçkin paylaşımlarınızla  face bir tanesiniz.

Seçtikleriniz ile iyi bir ikili oluşturduk. Siz ortaliyorsunuz.. biz de bir şutla topu ağlarla buluşturuyoruz. Bir takimda kaptan.. forvet.. santrafor.. kaleci.. her biri yaptigi işi iyi yaparsa başariyi yakalanir. Fakat eleman o kadar az ki.. istenilen kalite ve kaniteyi bulamiyoruz.

 

Face arenasinda her bir eleman samimi ve ciddi ise.. orada yanliş ve yalan giderek azalir ve sonuçta cehalet ve bilisizlik yenilir. Gurup bir takimdir.. kisisel sayfalar bir elemandir. Sizi sayfaniz tek başiyla bir guruptur.

 

 

Hakikati arayip ilmi sevenler safi ve halis olurlarsa.. SAGLAM ve SAGLIKLI bilgi ve deger taşıyan SÖZLER.. itibar ve revac bulacaktir.

 

Samimi bir tartişma.. ciddi bir eleştiri.. safi bir degerlendirme ve halis bir dillendirme ve düşündurme.. dile getirme ve duşe goturmelrin KALITESINI yukseltecek.. kişisel gelisimimizi daha yararli ve verimli hale getirecektir.

 

Kitap gibi konuştuğumun farkındayım ve bunun benim zekam ve bilgi birikimimle degil YBA hizli ve kolay sentaks ve semantigine dayandigini bir turlu anlatamadim.

 

Eger bunu başarabilirsek;

felsefi dilin kuşkulu sorusu yani BILGI

ve dini dilin kesin yaniti yani INANÇ

arasinda YBA müşterek bir " platform " yani STAD haline getirerek ne harika maçlar seyredeceğiz.

 

Böylece dogru ve gerçegin aranmasında.. iyinin ve guzelin bulunmasinda.. insanin ve islamin olunmasinda.. dili yukseltecek.. dini yuceltecek ve dunyanin barışini surdurecekti..ama bunu bir türlu saglayamadim.

 

 

Ancak çekememezlik ve tutku bizi GERIYE sürukluyor.. çünkü kıskançlık ve şükürsizlik kazandıklarımızı siliyor.. doymazlık ve aymazlık ILERIYE giden yönümuzu saptiriyor. Çünkü yoldan çıkartıyor.. böyle kendimize ait olmadığından başkalarının yazılarından anladiklarini elestirmeye korkuyorlar.. çünkü eleştirisi yanlış çıkarsa yenileceklerini sanıyorlar.. anlamadiklarini sormaya utaniyorlar.. çünkü bilgisizliğin bilmemekten değil sormamaktan geldiği akıllarına gelmiyor.. oysa eleştirseler yanıldıklarını sorsalar bilmediklerini öğrenecekler.. bu olmayınca bu da yari aydinlarin, dil ya da bilim konusundaki, cehaletlerini artiriyor..

 

katmerli bilgisiz (cehli mürekkeb) sadece duyduklarını inanan KÖR sagcilarin ve sadece gördüklerine inanan SAĞIR solcularin..

dincilik ve bilimcilik tartışmaları ARENAYI koru körüne  yapılan savaşlarla dolduruyor..

STADLARDAKİ hakikata ve hakka çağırma maçları boşu boşuna yapilan tanrı tanırlık ve tanrı tanımazlık çatışmalarına  dönüşüyor."

 

 

İLİM VE ARKADAŞLARI:

İlim..iman.. Kur'an.. islam..

Iman ilimden ayrıdir

Kur'an imandan ayridir

Islam Kur'andan ayridir.


Ancak


ilim imana götürür.

iman Kur'anı çıkarir. 

Kur'an islami dogurur.


Çünkü;


İlim kainati açıklar.

Iman insani anlatir.

Kur'an Allah azze ve celleyi tanitir.


ISLAM bu uçu ile ahseni takvimden ahseni amele gidilmesidir.


[OFZO] 09.08.2022 Üçyol-İZMİR

 

 



Düzenleyen osmanziya - 09-Ağustos-2022 Saat 23:53
IP
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 2554

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 10-Ağustos-2022 Saat 00:05

Cahil.. bilgisiz
Fakir.. parasız
Zayıf.. güçsüz

Cahil, fakir ve zayıf kimseler kibirli ve kendini beğenmiş olabilirler mi ? Bu konuda genelleme yapamayız.. ancak bazıları ancak ne kadar bazıları tahmin edemem.. kısaca çoğunluğu değil de azınlığı demeliyim.. ENE'nin kendini koruma güdüsüyle bilgisizliklerini, parasızlarını ve güçsüzlüklerini kapamak ve kapatmak için bazı çareleri baş vururlar.

Bu yazıda CAHİLLİK söz konusu edilmiş. Fakat cahillikte parasızlık ve güçsüzlük gibi HOŞ bir durum olmadığından insanlar bunlardan kurtulmak için gayret edip çalışırlar ve ortaya bir başarı koymaya uğraşırlar.

Hasılı kirlilik temizlenmek içindir.. güçsüzlük güçlenmek içindir.. bilgisizlik bilgilenmek içindir.. yoksulluk varsıllanmak içindir.. yani olumsuzlar olumlular için bir çağrı ve icabında bir kamçıdır. Yararlanmak lazım.

 

IP
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 2554

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 10-Ağustos-2022 Saat 00:30
İlmi bir noktadır.. onu cahiller çoğaltır.
Genelde bu sözü Hz. Ali Keremallahü veche'ye atfederler.

İlimin önemi ve değeri konusunda da pek çok ayet ve hadis bulunur.
Fakat burada Muharrem ayının şii kardeşlerimizin önem vermesi nedeniyle hazreti Alinin sözünü kısaca yorumlamak istiyorum.

İlim cahili âLİM eder.. peki Âlimi ne eder ? Diyeceksiniz daha çok âlim eder.. peki daha çok çoğaldıkça.. sizin yanıtınızı bilmem ama ilmimiz arttıkça biz daha çok cahil olduğumuzu anlarız.
Peki ilmi kim çoğaltıyormuş ?
Alimler mi cahiller mi ?
Buna göre cahiller..
edindikleri ilim sayesinde cahil olduklarını anlayan alimler..
üstelik ilimsiz  cahiller bilglisiz olduklarını bilmeseler bilgilerini artırırlar mı ?

Ancak burada bir riziko var ki edindiklerini ilim sayesinde HER ŞEYİ BİLDİĞİNİ SANAN gafiller ortaya çıkar ki işte edebi ve imanı ve aklı zayıf kimseler ilmin mekerine ve tuzağına düşebilirler.. Hafazanallah. Paranın ve makamın ve gücün tehlikesi gibi ilim gücününde rizikosu bulunur.
IP
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 2554

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 12-Ağustos-2022 Saat 17:08
Başka bir CEHALET Suçlaması:
“Cahil sorgulamaz YARGILAR
Cahil öğrenmez İNANIR
Cahil okumaz HATMEDER
Cahil hoş görmez KATLEDİR
Cahil ilkeldir SOSYALLEŞMEZ
Medeniyet karşıdır, bu yüzden cahilin tek korkusu KADINDIR
Çünkü kadın öğrenirse, çocuklarına da öğretir.”
Diye yazmışlar..
Firavunun gücü erkekleri öldürmekte kızları sağ bırakmaktadır.(29/04)

Kendi gibi olmayana.. kendi gibi düşünmeyene.. kendi gibi inanmayana.. kendi gibi yaşamayana CAHIL demek devri başladı.. sayfamda tartişdim. Elbette dini bilip fenni bilmeyen.. fenni bilip dini bilmeyen.. ustelik bilmedigini bilmeyen.. düsunmeyen ön yargili.. anlamayan saplantilı.. kimselerde olabilir.. fakat bunun cahillikle ve bilgisizlikle degil adandıgi ZIHNIYET ilgisi var.
FAALIYET gelişmeye açık bir medeniyette ortaya çıkarabilir belli bir çağa mahsus.. belli bir yere özel.. belli bir topluma.. özgü.. belli bir ulusa.. hass.. zihniyet ve milliyette oluşturur.

Faaliyet ve aktivite ve etkinlik daha geniş olan sailiyetin bir parçasidir.. insanlar emellerine nail olmak ve amellerine sail olmak için kalemin kitabetinden kelamin kiraatina kadar pek çok alt turu olan san'at ve hikmet ile funun ve hukuk etkinliklerinde bulunurlar. Bu a'latlarin ve amaçlarin araçları ve aletleri de giderek çeşitlenmekte ve gelişmektedir.

Ve bu oluşturma olanaklari.. sosyal medya gibi.. kolaylaştirilir ve daraltilirsa.. cehalettten beter bir hukmu peşin ve fikri sabit zihniyetler ortaya çikabilir.

Nitekim adam Kur’an’a tabiyim diyor ve yukarıda yazıları paylaşabiliyor ve savunabiliyor ve bunun farkında değil.
IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide
Türkçe Çeviri : Nuri Cengiz
Tasarım & Düzenleme : BeyazSeytan
WebWizTurk