Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta |

  Aktif KullanıcılarAktif Kullanıcılar  Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım  SkinsSkins
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
Yöntembilim
 YöntemBilim Forumu | Yöntem Bilim | Yöntembilim
Mesaj icon Konu: saglam ve saglikli sozlere duyarlik Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 2554

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Konu: saglam ve saglikli sozlere duyarlik
    Gönderim Zamanı: 02-Aralık-2022 Saat 09:48
BİLGİ ve DEĞER hakkında
SAĞLAM (salih) bilgi hem doğru hem gerçek olmalıdır.
SAĞLIKLI (sahih) değer, hem iyi hem güzel bulunmalıdır.


GERÇEK--------- iyi
BİLGİ
SAĞLAM ile sağlıklı
değer
güzel -------- DOĞRU


Hiç bir ömür kaybolmaz.. hafızada saklanir.
Oyle ise onu iyi ve guzel işlerle doldurmak lazim. Bunun için de sağlam ve sağlikli bilgi ve degerleri edinmek icab ediyor.
YBA de bu duyarlıligi ve uyarliligi kazanmış bir hassasiyet ve hissiyat oluşturmaya çalışiyor.

Artik hazır yarım belgeler.. örnekler.. yanlı buyruklar.. ögütler.. yalan bilgiler.. yanlış degerler.. işe yaramadıgi gibi insanlarda yururlugu ve gecerligi kalmamiş bilgilere.. eskimiş ve yıpranmiş degerlere itibar etmiyorlar.

BİLGİ canli ögrenme ve diri düşünme ile elde edilen.. kullanilmadiginda ve yararlanilmadiginda eskiyen.. gecerliligini ve yururlugunu yitiren bir nesnedir.
Ozelikle gunluk bilgiler ve teknik degerler.. data ya da muta denilen bu "muhabere" ve "muhavere" konusu ENFORMASYON böyledir.
Hukuk..tıp.. mimar ve muhendislik.. tıp.. dallarinda tarim.. sanayi.. ticaret alanlarinda mesleķi uzmanlik veren teknik bilgiler de bulunur. Bunlar para kazandırırlar. Ancak bunlarin da surekli "guncellenmesi" gerekmektedir.

YBA bu gibi bilgilerle ilgilenmez.. bunlardan hangisine ihtiyaciniz varsa gider sahibinden ve erbabından ve UZMANINDAN alir ve işinizi gorursunuz.
Ancak DİL.. DİN.. İNSAN.. HİKMET.. FELSEFE.. konu ve alan ve katmanlarinda çok yonlu ve yanlı bilgi ve degerler söz konusu oldugunda insanlar UZMANLIK bilgilerinde gibi çaresiz kaldiklarini ve mutlaka bir uzmanindan alinmasi gerektigini düşünuyorlar. Ve fena halde YANILIYORLAR

Çünkü başkalarının hocaların ve yazarların HAZIR açık ve seçik SEHIL yani kolay ve anlaşılır bilgilerini almaya alıştıklarından kendilerinin düşünmesini unutmuşlar. Bu yüzden cılkı çıkmış KÖR sagcilik.. culka girmiş SAGIR solculuk yanlarını maalesef yön edinmişler.

Bu durum belki uygarligimizin yönlendirdiği bir durumdur.. okullar ve universitelerdeki.. bir konuda uzman etme ve kullanma mentalitesi biz bu hale getirdi.. belki baska nedenler ve etmenlerde bulunabilir. Fakat cogumuzun belli bir meslegiyle birlikte ekonomik ve politik olarak angaje olunmuş bir KÜRESEL muslumanligimiz ve masonlugumuz ve marksistligimiz bulunuyor.

Ancak hangi siyasi goruse amade ve hangi dini yola adanmiş olursak olalim onemli olan her birimizin saglam ve saglikli bilgi ve degerlere duyarlik konusundaki samimiyetimiz ve ciddiyetimizdir.
Yalan bilimsel.. yanliş dinsel.. yarim tarihsel.. bilgiler..yanli ve ideolojik ve siyasi gercekler.. gecersiz.. yururligu kalmiş eski bilgiler kafamizi doldurmuş ve yakamizi birakmiyor olabilirler. Bu gayet dogal ve normaldir. Bir ömür doğru bildiklerimizin yanlış, yanlış bildiklerimizin doğru olduğunu öğrenmekle geçiyor.

Ancak saglam ve saglikli bilgi ve degerlere DUYARLIK ve ARARLIK bir kere dilimize ve gonlumuze yerleştimi.. ogrenmenin keyfine ve düşunmenin zevkine varildı mi;
DOGRU sandigimiz dunya ve ahiret dengesi..
GERCEK saydigimiz akil ve kalb bağdasimi..
İYİ gordugumuz mal ve hizmet sunumu..
Guzel buldugumuz fazilet ve kemalar serimi..
kritige ve eleştiriye açilacaktir.

Bunlarla da insanin ILERIYE YOLCULUGU açilacaktir.. İnşaallah.
Saygılarımla.. sağlıcakla kalınız.

[OFZO] Üçyol-İzmir 18.08.2022


http://www.yontembilim.com/forum/forum_posts.asp?TID=1891&fbclid=IwAR0zFjrcvX-iWUZyRGyTZencUq4L6TCG8UbRXFPVssfq56x3zUFNS7f1U00

YOLCULUK


İnsanın mekanda ve yer yüzünde yaptığı gibi zamanda ve çağlarda da yolculuk yapar.. bilim ve teknoloji ile..

Şehirler arası ya da uluslar arası yolculuk ve seyahatları biliyorsunuz.. fakat zamanda yapılan yolculuklar pek duyulmaz.. normalde zaman geçmişten geleceğe akar.. biz bu yolculuğa da ömür deriz..


Diğer taraftan “funun ve hukuk ile hikmet ve san'at” etkinlikleriyle yaptığımız yolculukta bulunur.. buna kültür ve medeniyet adı veririz.. bu yolculuğu zaman yolculuğu ile karıştırabiliriz.. Kültür ve uygarlık zaman içinde gelişir ve evrilir.. bir çağ bir çağa uymaz.. nasıl ki bir yer bir yere uymaz.. tabiat değiştiği gibi tarihte değişir.. hatta kısa yoldan tarihin (dönenin) değişimine doğa.. doğanın (tabiatın) değişimine de döne.. adını verirsek tümüne birden evren (kainat) diyebiliriz..


Büyük bir olasılıkla beni anlamıyorsunuzdur.. çünkü günlük dilin lisanıyla konuşmuyorum.. hocalar ve yazarlar gibi HAZIR açık ve seçik SEHİL yani ANLAŞILIR yazmıyorum.. çünkü bunu KASDEN yapıyorum.. ki insanları aşağıda paylaştığım tablolar üzerine çevireyim ve zihinlerini onlar üzerinde düşündüreyim istiyorum.. yazılarıma değil tablolarıma baksınlar istiyorum.


Hocalar açık ve seçik yazarak bizleri düşünme zahmetine katlanmadan verdiklerini hemen yutmamızı istiyorlar.. ama bu arada biz düşünmeyi.. anlıyorsak eleştirmeyi.. anlamıyorsak sormayı unutuyoruz...


Birde toplasan bildiği sözcük sayısı üç beş bini geçmeyen allameler var.. anlamıyorum açık yazsana.. kendini göstermek için mi böyle yazıyorsun diyorlar.. olabilir.. ancak bu onları ilgilendirmez değil mi.. belki yüz bin sözcüklü aydınlar var.. beni eleştirmeye korkuyorlar.. belki on bin sözcüklü aydınlar var.. bana sormaya utanıyorlar.. Ancak yanlış yapıyorlar.. benim gücüm.. çok zeki ya da çok hafızalı ya da çok birikimli ve donanımla olmamdan kaynaklanmıyor.. yazılarımın ve tablolarımın gücü.. YBA den geliyor. Bende oraya çağırıyorum.

Şimdi oturur döktürürüm.. bu aşağıdaki tabloyu beş bin sözcüklük arkadaşa da anlatabilirim.. günlük dilin düz yazısıyla (GDDY).. o zaman ne olur ? Bende eleştirdiğim hocalar ve yazarlar gibi olurum.


Bu nedenle ne olur korkmayın.. utanmayın.. anladıklarınızı eleştirin.. anlamadıklarınızı sorun.. her birlikte birbirimize bilmediklerimizi öğretelim.. öğretirken düşünelim.. dünyada öğrenmekten güzel bir merak.. düşünmekten iyi bir aşk var mı ?

Biz merakımızı aşk haline getirdik.. İnşaallah sizlere de bulaştırırız.

Saygılarımla

Sağlıcakla kalınız.

[ofzo] 13 08 2022 Konak -İZMİR

NOT:
Bu dizinin tabloları içinde yaptığım yolculukların anlatımları var.. tabloları versiyon sırasıyla yalından karmaşığa doğru izlediğiniz de ve incelediğinizde.. imgelediğinize ve irdelediğinizde.. yani tedkik ve tetetbu ettiğinizde.. tahayyül ve tevehhüm ettiğinizde bu seyri sulukun.. bu seferi seyahatin izlerini bulursunuz.. kah mekanın cereyayını.. kah zamanın mereyanını.. ancak sizin ÖĞRENME ile bağlantınız kopmuşsa.. yeni bir sözcük tanıma.. merakınız donmuş.. yeni bir kavram öğrenme ile aranız kalmamışsa.. elbette bildiklerinizle yetinmeyi sürdüreceksiniz...






CEHALET HAKKINDA

Cahil.. bilgisiz
Fakir.. parasız
Zayıf.. güçsüz

Cahil, fakir ve zayıf kimseler kibirli ve kendini beğenmiş olabilirler mi ? Bu konuda genelleme yapamayız.. ancak bazıları ancak ne kadar bazıları tahmin edemem.. kısaca çoğunluğu değil de azınlığı demeliyim.. ENE'nin kendini koruma güdüsüyle bilgisizliklerini, parasızlarını ve güçsüzlüklerini kapamak ve kapatmak için bazı çareleri baş vururlar.

Bu yazıda CAHİLLİK söz konusu edilmiş. Fakat cahillikte parasızlık ve güçsüzlük gibi HOŞ bir durum olmadığından insanlar bunlardan kurtulmak için gayret edip çalışırlar ve ortaya bir başarı koymaya uğraşırlar.
Hasılı kirlilik temizlenmek içindir.. güçsüzlük güçlenmek içindir.. bilgisizlik bilgilenmek içindir.. yoksulluk varsıllanmak içindir.. yani olumsuzlar olumlular için bir çağrı ve icabında bir kamçıdır. Yararlanmak lazım.


İlim ve irfan.. ilim ve iman.. ilim ve kelam.. ilim ve hakikat.. hepsi dile getirildiğinden lisanla.. dillendirildiğinden nakille.. birbiriyle kolayca karıştırılabiliyor. Bu da gayet normal ve doğal.. çünkü bu ilim, irfan, iman, kelam, hakikat beş ayrı terim çok kompleks ve karmaşık konulardır.. sonuçta konuşulmaları da karmaşık ve kompleks olacak ve bundan doğan iltibaslar ve karıştırmalar ortaya çıkacaktır.

Burada ünlü bir kimse CELAHETİ tarif etmiş.. lakin anlatılan vasıflar kendi ideolojik yaklaşımını beğenmeyen kimseleri kötüleme dönüşmüş. Hakiki cahil kendi bilgisizliğininin farkındadır.. tahsil görmediğini bilir ve bir uzmanlık elde etmediğini bilir ve çoğu zamanda mütevazidir.. ilmi yoksa irfanı bulunur.. ilmi yoksa bulunduğu kültürde edindiği edebi ve hürmeti olur.

Fakat belli bir dine belli bir mezhebe ve belli bir felsefeye değil belli bir ideoloji angaje olmuş YARI AYDIN kimseler.. yukarıda anlatılan vasfa sahib olabiliyorlar. Bu olumsuz vasıflarda bilgisizliklerinden değil mezhebine ve ideolojisine âmâda olduklarından.. körü körüne yollarına adanmalarındandır. Ki onların bu durum hakikat sahiplerinin gözlerinden kaçmaz.

İlber ORTAYLI’ya atfedilen
“cahil insanlara at 8 özellik”
başlıklı bir resim paylaşılmış:
1- Her şeyin EN İYİSİNİ bilirler
2- Hiç araştırmadan bilgi sahibidirler
3- Kibar insanları zayıf görürler.
4- Kusursuz olduklarını düşünürler.
5- Ahlak dersi vermeyi çok severler.
6- Empati yoksunu ve anlayışsız olurlar
7- Başkalarının hayatlarına karışırlar
8- Her zaman kendilerini haklı sanırlar.



Bu CEHALET ozelliklerini bilmek ayrı.. CAHİL OLMAMAK için gereken bilgileri uygulamak ve değerlere uymak başkadir..

Ben BİLGİLERİ ikiye ayırırım; zamanın bilgileri ve namazın bilgileri.. bilgileri yine başka bir açıdan ikiye ayırırım: bilgiler ya öyküleri anlatır ya da gerçekleri açıklar.. fakat çoğu insanlar zamanin öyküsüne ve hikayesine yabancıdırlar veya "namazın gerçeğine hakikatina aymazdırlar.

Nedendir düşünülmez.. zamanin içinde oldukları halde zamanın öyküsünü düşünmezler…
Niçindir anlaşılmaz.. namazin içinde olduklari halde namazın gerçeğini anlamazlar…



Öyle ise yukarıda anlatılan sekiz özellik bilen alim insanlarin işi de degil.. bilmeyen cahil insanlarin işi de degil.. yarım bilenlerin ve yarı aydinlarin işi…

Yarım bilen ya da yarı aydın; fenni bilip dini bilmeyen.. dini bilip fenni bilmeyenlerdir. Daha doğrusu bunlar cehli murekkep dedigimiz.. “bilmeyen ayni zamanda bilmedigini de bilmeyen” kişiler.

Diger taraftan inanci da bilgi ile kariştirmamak gerekiyor. Inanc konusuna kuşkusuz baglanmak ve kesin konuşmak “bilgisizlik” sayilmaz.

Her zaman bilgi degişebildigi gibi inanç da degiştirilebilir. Onemli olan insanlarin birbirlerine SAYGI gösterdikleri gibi ayna zamanda (1) inançlarina.. (2) bilgilerine..(3) goruşlerine.. (4) dusuncelerine SAYGI gösterebilmeleri gerekir.

Kanımca “bilme”nin en iyisi bu 5 ayrı kategoriyi birbirinden ayirt edebilmektir.


Sonuçta ilim sıfatımızı dünya ve ahiret için.. işletip.. merak ve sual kanatlarıyla.. tecessüs ve taharri araçlarıyla..   cehaletimizi ve bilgisizliğimizi azaltmak hepimizin hedefi bulunmalı.

Saygılarımla.. sağlıcakla kalınız.       
[ofzo ] 07.08.2022

Bu yazıyı paylaştığım   Değerli Arkadaşım’ın yazımı uzun bulması üzerine dedim ki:

Abicim. Haklisiniz.. çok yazmak degil az ve öz yazmak marifet.

Fakat harika seçkin paylaşımlarınızla face bir tanesiniz.
Seçtikleriniz ile iyi bir ikili oluşturduk. Siz ortaliyorsunuz.. biz de bir şutla topu ağlarla buluşturuyoruz. Bir takimda kaptan.. forvet.. santrafor.. kaleci.. her biri yaptigi işi iyi yaparsa başariyi yakalanir. Fakat eleman o kadar az ki.. istenilen kalite ve kaniteyi bulamiyoruz.

Face arenasinda her bir eleman samimi ve ciddi ise.. orada yanliş ve yalan giderek azalir ve sonuçta cehalet ve bilisizlik yenilir. Gurup bir takimdir.. kisisel sayfalar bir elemandir. Sizi sayfaniz tek başiyla bir guruptur.


Hakikati arayip ilmi sevenler safi ve halis olurlarsa.. SAGLAM ve SAGLIKLI bilgi ve deger taşıyan SÖZLER.. itibar ve revac bulacaktir.

Samimi bir tartişma.. ciddi bir eleştiri.. safi bir degerlendirme ve halis bir dillendirme ve düşündurme.. dile getirme ve duşe goturmelrin KALITESINI yukseltecek.. kişisel gelisimimizi daha yararli ve verimli hale getirecektir.

Kitap gibi konuştuğumun farkındayım ve bunun benim zekam ve bilgi birikimimle degil YBA hizli ve kolay sentaks ve semantigine dayandigini bir turlu anlatamadim.

Eger bunu başarabilirsek;
felsefi dilin kuşkulu sorusu yani BILGI
ve dini dilin kesin yaniti yani INANÇ
arasinda YBA müşterek bir " platform " yani STAD haline getirerek ne harika maçlar seyredeceğiz.

Böylece dogru ve gerçegin aranmasında.. iyinin ve guzelin bulunmasinda.. insanin ve islamin olunmasinda.. dili yukseltecek.. dini yuceltecek ve dunyanin barışini surdurecekti..ama bunu bir türlu saglayamadik.


Ancak çekememezlik ve tutku bizi GERIYE sürukluyor.. çünkü kıskançlık ve şükürsizlik kazandıklarımızı siliyor.. doymazlık ve aymazlık ILERIYE giden yönümuzu saptiriyor. Çünkü yoldan çıkartıyor.. böyle kendimize ait olmadığından başkalarının yazılarından anladiklarini elestirmeye korkuyorlar.. çünkü eleştirisi yanlış çıkarsa yenileceklerini sanıyorlar.. anlamadiklarini sormaya utaniyorlar.. çünkü bilgisizliğin bilmemekten değil sormamaktan geldiği akıllarına gelmiyor.. oysa eleştirseler yanıldıklarını sorsalar bilmediklerini öğrenecekler.. bu olmayınca bu da yari aydinlarin, dil ya da bilim konusundaki, cehaletlerini artiriyor..

katmerli bilgisiz (cehli mürekkeb) sadece duyduklarını inanan KÖR sagcilarin ve sadece gördüklerine inanan SAĞIR solcularin..
dincilik ve bilimcilik tartışmaları ARENAYI koru körüne yapılan savaşlarla dolduruyor..
STADLARDAKİ hakikata ve hakka çağırma maçları boşu boşuna yapilan tanrı tanırlık ve tanrı tanımazlık çatışmalarına dönüşüyor."


İLİM VE ARKADAŞLARI:
İlim..iman.. Kur'an.. islam..
Iman ilimden ayrıdir
Kur'an imandan ayridir
Islam Kur'andan ayridir.


Ancak



ilim imana götürür.

iman Kur'anı çıkarir.

Kur'an islami dogurur.


Çünkü;


İlim kainati açıklar.
Iman insani anlatir.
Kur'an Allah azze ve celleyi tanitir.


ISLAM bu uçu ile ahseni takvimden ahseni amele gidilmesidir.


[OFZO] 09.08.2022 Üçyol-İZMİR





IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide
Türkçe Çeviri : Nuri Cengiz
Tasarım & Düzenleme : BeyazSeytan
WebWizTurk