Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta |

  Aktif KullanıcılarAktif Kullanıcılar  Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım  SkinsSkins
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
Dünya
 YöntemBilim Forumu | Genel | Dünya
Mesaj icon Konu: kabalik ve kalabalik Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 2554

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Konu: kabalik ve kalabalik
    Gönderim Zamanı: 13-Ocak-2023 Saat 13:48


KABALİK

Kırmak.. üzmek.. darıltmak.. incitmek.. yapanda farkındalığı giderek azalan yapılanda artan bir eylem.. bir davranış.. bir tutum.. bir yaklaşımdır. Biz buna HASSASİYET yani DUYARLIK deriz lakin o bir HİSSİYAT ve UYARLIK'dır.. dışarıdan gelen bir UYARI değil içerde gerçekleşen bir DUYURU'dur. Anlatımım işin bir KABA bir betimlemesi ve KISACA bir tanıtımıdır sadece.. sorunun gerçekleşmesi ve çarelerinin geliştirilmesi daha ince bir işçilik ister. Bunu sizler benden daha iyi bilirsiniz. Biz sadece LAF KALABALIĞI ettik.. yeni sözleri çoğaltarak yalın işi kalınlaştırdık. Amma bir şey gördük; kabalık ve kalabalık arasında bir korelasyon bulunabilir mi ? Eğer öylese kalabalıkta kabalık kaçınılmazdir.. amma ince ince yasemince 😉


Bilgi ve İnanç
Değerli Hocam, malum bilgi asla KESIN.. olamaz ve inanç asla KUŞKUSUZ.. bulunamaz.
Eğer inanç kuşkusuz olduğunda sahte bilgiye.. bilgi kesin olduğunda sözde inanca.. dönüşür.
Bu bakımdan, belli bir konuda uzman dahi olsalar, bu “sözde ve gerçek bilgi ve inanç” konusunda bireylerin kesin oluş ve kuşkulu bulunuştaki değerlendirmeleri oldukça karmaşık olacak ve bu da böyle “yan tutuş” çatışmaları ortaya çıkaracaktır.. diye düşünüyorum.

İyi seslendirmek iyidir.. sağlamak daha güzeldir.. gerçekleştirmek insanın yetkin olduğunu gösterir.

KARAKTERE MAKYAJ

İnsanLar ßeni Hep OLduqum Gißi Sevdi,
Çünkü ßen Karakterime Hiç Makyaj Yapmadım
Dediler dedim:
Yüze makyaj yapilirsa guzelleşir.. karaktere makyaj yapilirsa daha da iyileşir.. vucud guzeldir makyaj daha daha cemalli hale getirir.. vicdan çirkindir.. makyaj yapinca.. hevayı hayaya.. hevesi hikmete.. hirsı hilme.. ve hasedi hibeye çevirir ve vicdan iyi hale gelir.
Bu işin de sekiz boyasi var.. burada dördunu söyleyeceğim.. hassasiyeti şükur ve sabir ile.. hissiyatı sadakat ve emanet ile renklendirmektir.
Ilim uğraşmanin ve ibadete çalişmanin amacıda karakteri.. bu fazilet ve kemalatlarla bezemektir.

YÖNELME

fe vel veche .. camilerde mihrabın üstünde yazan ayet böyle başlar.. oyleyse yüzünü (mescidi haram yönüne) çevir.. aslında dikkatimizle konudan konuya geçeriz.. bu geçişler süreksiz görünür.. ancak an be an süreksizdir. Bir hakka döneriz bir halka.. mihrapta namazda iken.. namaz (yoğa.. dalınç.. vecd.. her ne ise) sırtımızı mihraba dönerek bu sefer halka yöneliriz. Bir yöne dönmek.. TEMEL EYLEMDİR.. sağa ya da sola dönmek.. yukarı ya da aşağı dönmek.. dikkat ederseniz kuarkların rengi ve ismi bu yönler.. acaba neden ?
MAHİYET

Tâlib isimli bir zata izafe ettiğiniz "Çeşm-i insâf kadar kâmile mîzân olmaz. Kişi noksanını bilmek gibi irfân olmaz." sözünü "Kişi kusurunu bilmek kadar irfan olmaz" diye aklımda kalmış gençliğimde. Burada "Kişi noksanını bilmek gibi irfan olmaz." (sözcüklerdeki takkeleri nazar almıyorum.. çünkü benim işim harflerle ve kelimelerle değil çizgilerle) denilmiş. Lâkin Noksan ile kusur arasında büyük harf ile küçük harfler arasında farktan büyük bir ayrılık bulunuyor. Biz eşya ve eşhasın.. mahiyetimiz ikidir.. biri NAKS diğeri KASR.. naksı itmam etmeye HACAT.. kasrı ikmal etmeye HARRAT adını verdim. Naksı acz ve fakr ile tanımladım.. Kasrı terk ve tehir ile. Naksını ve kasrını bilen ve bunu unutmayan âdem.. diğer insanlara karşı saygılı.. sevgili ve hoşgörülü olur. Bu mahiyeti yakinen bilen bir muhteva.. halka merhametli olduğu gibi Hakk' da hurmetli olur. Hele bir "imkan"dan fazla bir şey olmadığını anlayan vucud bile dava etmez.. lakin bulunduğumuz konum bir MEVCUD'un sorumluluğunu almaya gerektiriyor. Bu yüzden bir kimliğimiz.. kişiliğimiz.. bireyselliğimiz.. başkalarımız.. başatlığımız ve başkanlığız bulunuyor.. diye düşünüyorum Azizim.

YALAN

Yalanlar.. beyaz yalan.. gri yalan.. siyah yalan.. olarak üçe ayrılır.. YALAN olarak mahiyeti değişmez hepsi aynıdır..YILAN'dır. YALIN oluncaya kadar da sürecek sanırım.. Siyah yalan BAŞKASINA verdiğin sözler. Beyaz yalan KENDİNE verdiğin sözler. Gri yalan ise bu ikisi arasında kalan "Ne zaman geleceksin"lerdir. Osmanziya


İLBER ORTAYLI

“Bir hedef bulacaksınız, o uğurda çalışacaksınız, hedefinizi gerçekleştirmek için bir yol arayacaksınız, yol yoksa da o yolu yapacaksınız. Bir defa geçtiğiniz yoldan da bir daha geri dönmeyeceksiniz. Çünkü lüzumsuz geri dönüş başarısızlıktır, tekrara düşmektir, ufku kapatmaktır. Hedef bulmak, yol açmak ve aynı yoldan geri dönmemek… Hayattaki gayemiz budur.”
İLBER ORTAYLI

Kendi kendinin mimarı olma ve hayata atılma… Yetenek, keşif, merak, potansiyel, heves, ayakta kalma güdüsü… Öğrenmenin, çalışmanın, düşünmenin yolları ve yöntemleri… Çalışacağız, okuyacağız, göreceğiz, planlayacağız, kendimize bir hayat kuracağız, tamam ama bunu hangi ölçüye göre yapacağız?
İlber Ortaylı bu kitapta kişinin hayattaki gayesini nasıl belirleyeceğini, hedefini nasıl koyacağını, geleceğini nasıl planlayacağını, potansiyelini nasıl değerlendireceğini yüzyılların içinde dolaşarak, tarihin büyük düşünürlerinin binlerce yıla meydan okuyan görüşlerini de yanımıza katarak izah ediyor. Kendimize her gün sorduğumuz ve cevap bulmakta zorlandığımız soruları kendi deneyimleri ve engin bilgisi ışığında yanıtlıyor.
·        İnsan kendini nasıl inşa eder?
·        Potansiyelimizi değerlendirebilmek için hangi yeteneklere sahip olmalıyız?
·        İnsan hedefini nasıl koyar, geleceğe dönük planlarını nasıl yapar?
·        Yeteneğimizi, merakımızı nasıl keşfederiz ve nasıl geliştiririz?
·        Kendi talihimizin mimarı olabilir miyiz?
·        Etrafa bakma sanatı nedir, nasıl öğrenilir?
·        Mutluluk neden hem hakkımız hem de görevimizdir?
·        En zor zamanlarda direnme gücünü nerede bulacağız ve ilhamı nelerde arayacağız?
İnsan Geleceğini Nasıl Kurar? yaşam tecrübesini paylaşmayı vazife bilen bir entelektüelden, İlber Hoca’dan, okurlar için bir yol açma, yol yapma, kendini inşa etme ve toplumu ayağa kaldırma rehberi. Platon, Seneca, Cicero, Farabi gibi bilgelerin ilhamı eşliğinde ve Yenal Bilgici’nin sorularıyla…

Gizle


TÜRK HALKLARININ KÖKENİ

Kazi Layponov un yapıtı hakkında kitap yurdunda şu bilgi bulunuyor: "Batılının, üstün beyaz efendinin ataları Milattan binlerce yıl önce dünyanın her yerinde olabiliyor; her yer onların, her şey onların. Onların tarihi, uygarlıkları, kültür ve gelenekleri incelenmeye, ama yalnızca onlar tarafından incelenmeye değer. Diğerlerinin hepsi "kenar mahalle çocukları"dır. Tarihleri, kültürleri, uygarlıkları incelenmeye dahi değmez. Hepsi barbar, yağmacı, vahşi, aşağılık, maymun ırkına yakın bir ırktandır." Irk.. ira.. irsiyet.. tevarüs.. önemli bir olaydır ve sadece canlı hücrelerin nüveleri bulunmaz.. atomların çekirdekleri özelliklerini ve niteliklerini belirler.. ancak insan tüm bunların üstünden ve ötesinden bakmayı da bilmelidir.. başka türlü düşmanlığın ve kötülüğün ve savaşın üstesinden gelemezsiniz.. üstesinden gelmeyi isteseniz bile çoğu zaman başaramazsınız.. ancak barışa giden başka bir yol da bulamazsınız. Saygılarımla.. sağlıcakla kalasınız.






SEVGİLİLER
Göz göze gelinen sevgililerden başka aynı amaç etrafından birleşen sevgililer de bulunur ki bunlar ilkinin aksine güzellerinin başkalarınca paylaşılmasından hoşnud olurlar.

Ebubekir Tuncer Paylaşımı
Bu akşam 2012 yapımı yerli bir film izledim. Çok Basit bir yapım kopya bir senaryo. Bildiğimiz Süperman filmi. Asıl filmde daha büyük ideallerle dünyayı kurtaran bir Süperman varken bizimki ne yapıyor dersiniz ?
Yerli Süperman kahvede okeyde dördüncüyü tamamlıyor. Okeyde çok hızlı taş çalıyor. İnsanlar ondan gözlerinden çıkan ışınla mangaldaki sucukları pişirmesini istiyor. Acı gerçekleri komedi yoluyla gösteriyor.
Coğrafya kaderdir derler.
Bu ülkenin çocuklarına bu kaderi çizenler sığmayan taşan bedenine bu dar elbiseyi giydirenler kim acaba? Süperman bile olsan burda icad çıkartma denen çocuklarımız yurtdışında dünyaya umut oluyor. Eğitim sistemimizin öğüttüğü kim bilir ne çok Aziz Sancar veya Uğur Şahin ler vardır.
Enes Kara (intihar eden Tıp öğrencisi) genç yaşta ölümü seçti. Enes gibi düşünen ama bunu eyleme dökemeyen kim bilir kaç gencimiz daha var. Gençlerimizi , insan kaynağımızı planlayamıyor , yönlendiremiyoruz. Gençlik boşa akan su gibi harcanıyor. (2022)
Dedim:
Kolay bir olay degil kültur..
ZORUNDAN yakinmak kolay ÇÖMEZI yüklenmek zor..sorun bunalima dondugunde bağıran çok olur.. lakin sorunu çözen bürhana çağiran da az olur.
Geçmiş dillerin.. dinlerin.. külturlerin ve uygarliklarin birbiri üzerine bindigi hibrid çağimiz.. bir kibrit çalsan öyle harlanacak ki narı neresinden tutacağini da bilmemiz kolay degildir.
GORA.. bir agoradir. Biz magara ve garlari magaza ve alişveriş merkezlerine çevirdik.. amma hala ara.ba.lari bu merkezlerden alamiyoruz.
Beşeriyetin kültur yapısindan çikan medeniyetin inşa ettiği en yüksek TOWER "İnsaniyet"tir. Bu binanin en son ve en buyuk ve en yetkin kapısi ise "İslamiyet" babıdir.
Mustafa BUĞUÇAM

Kara Sibel Paylaşım
Kadın "Çok hastayım." yazmış. Altında "iyi akşamlar" yorumları.
Erkek "Hastanedeyim." yazmış. Altında "Günaydın." yorumları.
Başka bir kadın "Evimi su bastı" yazmış. Altında "Ne güzelsiniz." yorumları.
Başka bir erkek üzgün bir fotoğrafıyla birlikte "Çocuklarımı özledim." yazmış. Altında "Abi bıyıklar da şekilmiş. hehehe." yorumları.
Yine bir kadın "Küçük ayak parmağımdan ameliyat oldum. çok acıyor." yazmış. Altında "Bacaklar da sütün maşallah" yorumları.
Yine başka bir erkek "Annemi kaybettik." yazmış. Altında "Allahına gurban aslan abim benim." yorumları.
Biz de ,bu gözlerinin önündeki üç dört kelimelik cümleyi bile okumaya üşenen insanlardan, gazete kitap okumalarını bekliyoruz. Aheyy...ahey...hatta Teyyyy....
t a m e r d u r s u n
#tamerdursun —kültür ve Merak

Hey.. hey.. ey.. bu gayet normal.. eskiden bizde öyleydik. Yememiz ve Eylememiz kolaydı.. olay degildi.. okuma boyut boyut arttikca oğrenme daha canli ve duşunme daha diri olur.. yazdin mi kendin yazacaksin.. gerekmedikçe başkasinin borusu olmaycaksın.. kendine yuz kelime yazana on kelime yazdiginda sana bir kelime yazmiyorsa.. katkina katki sunmuyorsa.. ya sen ve yazdigin işe yaramiyorsun.. ya da karşindaki işe yaramiyor.. öyleyse ya işe yara.. işe yaramayanlari arama.. aksi halde yâr olamaz ve yârân bulamazsin.. dedim kendime Degerli Kardeşim üzerine alınma.. Mustafa buğuçam

GELİŞİM OKULU
https://www.youtube.com/watch?v=_XL4cBeEBfw
HAYATINI ANINDA DEĞİŞTİREBİLECEK 10 ALIŞKANLIK - Kişisel Gelişim Motivasyon Videosu | Jim Kwik


Beslenmeye dikkat
İki numara beyin yaşlanması
Hayalleme
Ekzersiz
Kiminle zaman geçirdiğine
Temiz bir çevre
Yedinumara uyku
Teta durumu yenilik, beslenme stres yönetim
Namaz… meditasyon.. tefekkür.. tezekkür





Düzenleyen osmanziya - 13-Ocak-2023 Saat 13:52
IP
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 2554

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 13-Ocak-2023 Saat 14:52

ÖNEMLİ OLANI ÖLÇ

Kitabı üzerine Kitap Yurdundan bir tanıtım:

Sure-i Rahman'da dört kez geçen MİZAN sözcüğünün
somutlaşmış örneği.. YBA da zaten bu kaynaktan geliyor.. ancak ölçü'den yararlandırmak kadar onu anlamlandırmak da ve bu anlamdan sonra Kur'an-ı Mu'ciz-ül-Beyan'a inanmak.. maksud ve matlub ve makbul olan iştir.

Rabbim nasib ede. Amin.

Bunu Değerli bir İslam Alimi ve değerli bir komşum olan Emekli Albay Mehmet TURAN Hocamdan duydum.
Küllü Hayrun umuruha EVSATUHA şeklinde ifade etmişler.

Tablolarımda günü maksimim.. üçmum.. optimum.. minimum derken ÜÇ ÖLÇÜYÜ haber veriyorum.

Ancak önemli olan bilgiyi uygulamak ve değerli olanın ölçüyü yaşamak olduğunu unutmayalım.. İnşaallah.






John Doerr OKR’leri ilk defa 1970’lerde, efsanevi Andy Grove’un (tüm zamanların en iyi yöneticisi) yönettiği ve Doerr’in gördüğü en iyi yönetilen şirket olan Intel’de mühendisken keşfetti. Sonraları bir risk sermayedarı olarak Grove’un buluşunu elliden fazla şirketle paylaştı. Süreç, inanılarak uygulanan her yerde işe yaradı.
Bu hedef belirleme sisteminde, hedefler başarmak istediğimiz şeylerdir, anahtar sonuçlar ise bu öncelikli hedeflerin kısıtlı zaman ve ölçülebilir hareketlerle nasıl elde edileceğidir. Önemli Olanı Ölç kitabı ile giriş seviyesi çalışanlardan CEO’lara kadar herkes başarısını kanıtlanmış bu sistemi artık öğrenebilecek.

“Daha iyi bir yönetici olmak isteyen herkese John’un kitabını öneririm.”
—Bill Gates, Microsoft’un Kurucusu

“İster görmüş geçirmiş bir CEO olun ister ilk işini yapan bir girişimci, Önemli Olanı Ölç’ün sayfalarında değerli dersler, araçlar ve ilham kaynakları bulacaksınız. John’un zaman ayırıp bu fikirleri dünyayla paylaşması harika.”
—Reid Hoffman, LinkedIn’in Kurucusu

“John Doerr, Silikon Vadisinde dünyayı değiştiren en ikonik şirketlerin çoğunun ilham kaynağıdır. Önemli Olanı Ölç’ü kuruluşlarını geliştirmek isteyen herkes mutlaka okumalı.”
—Al Gore, ABD Eski Başkan Yardımcısı

“Önemli Olanı Ölç daha şeffaf, hesap verebilir ve etkili bir ekip isteyen her lider veya girişimci için bir armağan.”
—John Chambers, Cisco Yönetim Kurulu Başkanı

“John Doerr, bir girişimci ve hayırsever jenerasyonuna uygulamanın her şey olduğunu öğretti. Önemli Olanı Ölç herhangi bir organizasyonun ya da takımın nasıl yükseği hedefleyebileceğini, hızlı hareket edebileceğini ve diğerlerini nasıl geçeğini gösteriyor.”
—Sheryl Sandberg, Facebook’un COO’su

“Önemli Olanı Ölç, hem küçük hem de büyük kuruluşlar için önemli bir el kitabıdır. Açıklanan yöntemler uygulamada kesinlikle harika sonuçlar doğuracaktır.”
—Diane Greene, Google Cloud CEO’su

“Önemli Olanı Ölç, Intel’in güçlü OKR sisteminin nasıl oluşturulacağını gösteriyor.”
—Gordon Moore, Intel’in Kurucusu
IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide
Türkçe Çeviri : Nuri Cengiz
Tasarım & Düzenleme : BeyazSeytan
WebWizTurk