Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta |

  Aktif KullanıcılarAktif Kullanıcılar  Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım  SkinsSkins
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
Din
 YöntemBilim Forumu | Diğer | Din
Mesaj icon Konu: UMUT Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 2604

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Konu: UMUT
    Gönderim Zamanı: 23-Temmuz-2014 Saat 17:19
          
     



UMUT dizini içindeki dosyalar
20140723_171840_UMUT.rar



UMUT.. revh.. reca.. rabas.. iyimserlik ve nibkinlik.. kötülük ve bedbinlikten üstündür.. hatta hayır ve hüsünden dahi üstündür.. "beyn-el-havf ve-r-reca" olarak imandan sonra en yüksek sırada yer alan bu prensip.. Allah'ın rahmetinden umit kesmemek ve fakat onun azabından da emin olmamak.. anlamına gelir ve bu mana sanırım cennetin bir ışığı olmalı.

Umut nedir ?

Tehdit ve fırsat karşında korku (hafv) ve umut (reca) arasında olmak mıdır ?

Çoğu zaman gelecek bir tehlike
çoğu zaman geçmiş ise kaçırılan bir fırsattır.
O zaman umut geçmiş ve gelecek arasında şimdi bu günde düne ve yarına güzel bir mesafe almaktır, iyi duruş sergilemektir.

Tehdit ve tehlikelere rağmen umudu yitirmemek.. ye'se düşmemek.. iyi durumlar ve eldeki fırsatlara rağmen yine de Allah'dan korkmak ve kendinden çekinmektir. Yani bu tam ortada durmaktır.

Ne kazandığına ÇOK FAZLA sevinmek ve ne kaybettiğine PEK FAZLA üzülmek gerçek bir umuda yakışmaz. Bu aynı zamanda akıllı bir duruştur.. çünkü dünyanın geçici getiri ve götürüler karşında bundan başka türle düşünmek yanlış olur.

Elhamdülillahi külli hal sivel küfrü ve dalal..
demek bu reca ve revhi ifade eder.

Reca budur.. peki revh nedir ?

Ya beniyyezhebu ve tahhassesu min yusufe ve ahi vela ye’su min revhillah… Yakub Aleyihisselam,. ey oğullarım.. gidin yusufu ve kardeşini arayın.. Allah’ın revhinden ye’se düşmeyin.. diyor. Batını manası Ruh nefse diyor ki.. ey nefis git kalb yusufunu ve akıl bünyaminini arayını.. umutsuzluğa düşme.

Revh.. ruh.. nefes.. hava.. Allah’ın ruhlara gönderdiği rüzgar.. rahat içinde.. sükûnet içinde.. yakin içinde teneffüs ettirdiği atmosferi yakalayın.. Yani ruhunuza yakın durun ki kalbiniz, aklınız ve nefsiniz sizi ye’se ve umutsuzluğa düşürmesin.

Reca tamam.. revh tamam.. geldik RABAS’a...

Rabası görmek için tablonun ortasına bakın.. aslında orada her şey anlatılıyor ve öylesine açık seçik ki onu düz yazıya çevirmeye üşeniyorum.. ama ne yaparsın ki anlatmak zorundayım.

Şimdi bu şemaları anlamak için iki tarafa birden bakmaya alışmak lazım galiba.. bu çalışmaları yaparken geniş monitörümde hem yazı hem tablo dosyasını açıyorum.. bir ona bir ona bakıyorum. Tablo da öyle bir seyyieye bir haseneye bakacaksınız.. bu yetmedi.. hasenenin yanında şerre bakacaksınız seyyienin yanında da hayra bakacaksınız.. bu Kur’anın emridir.. diyor ki çok hoşlandığınız işler var bu sizin kötülüğünüze çok güzel gördüğünüz işler var bu sizin yararınıza değil zararınızadır. Tablonun ortasındaki kutuda buna benzer çok söylenecek şeyler var. Buraya bakarsınız görürsünüz ki kader siz şekavete bile mahkum etmiş görünse siz saadetin yolunu arayacak ve ne yapıp yapım MÜSLÜMAN olarak yaşamı bitirmeye çalışacaksınız.. asla umut kesmeden ileriye doğru yürüyeceksiniz.. bunu yapanlar dünya da başarı kazanırlar ahirette de hedefe ulaşırlar. İşte bizler geçmişte vücudu RASAT ederken gelecekteki ademin için bile saadeti intihab edeceğiz.. hayrı ihtiyar edeceğiz.. halas ve necati istihsan edeceğiz.

Bu İYİMSERLİĞİN adına psikoloji nikbin olmak derler.. bed-bin değil nik-bin olacağız.. “bin” gören demektir farsa.. bed kötü yanı gören nik iyi tarafı gören demektir.

Türkçe ut-an-mak ile um-ut-lan-mak ya da kısaca ut-an ile um-ut birbirine çok bağlı görürüm.. UT bir tarafta durur.. UM bir tarafta durur ve birbirlerini pek severler.. yani bir insanın utanması varsa kesin umudu da vardır.. bir insanın hayası varsa kesin revhi de vardır.. bir insanın hicabı varsa kesin recası da vardır.. amma utanmaz ve arlanmaz adam.. bütün sorumluluk duvarlarını yıktığı ve bütün yükümlülük kapılarını kapattığı için.. içindeki umudu da dahi tüketmiş ve ümidi bitirmiştir. Amma belli olmaz.. kesin konuşmamak lazım.. bitti denilen çok iş yeniden başlamıştır.

Paranızı yitirebilirsiniz.. çoluk çocuğunuz da kalmayabilir. mukadder olan kimsesiz ve yalnız hale geleceksiniz.. başladığınız gibi tek başına kalacaksınız.. yoksulluk.. hastalık.. yaşlılık hepsi birlikte üzerine çökecek.. eski ünlü ve başarılı hallerinizle birlikte çevrenizde yakın ve dostlarınız sadece anı olarak yanınızdadır.. işte o zaman onurlu geçmişiniz.. doğru duruşunuzun size umut olarak dönecektir. Hatta bunlar olmasa bile.. kötülükler ve başarısızlar ile dolu bir geçmişe rağmen yine de UMUDU tüketmemek gerekiyor...

Her şeyiniz bitip gidebilir ve fakat umudunuzu tüketmeyin ve hiç olmazsa sizde bulunması bile en önemlisi umudundan başka bir nesnesi kalmamış kişilerin umudunu da elinden almayınız. Belki o kırıntıya hürmet sizin de yaşamınızı kurtarabilir.

Sağlıcakla kalın.

OSMANZİYA

Sentaks / sözdizimsel / BEYANÎ eksikliklerim VE
semantik / anlambilimsel / MAANÎ yetersizliklerim
için düz yazıdan özür dilerim



NOT: Bu yazı çok umutsuz olduğum bir durumda yazılmıştır.

http://sites.google.com/site/yontembilim/
http://sites.google.com/site/insanilim

http://groups.yahoo.com/group/BAKARA/
http://groups.yahoo.com/group/oku-ikra/
http://groups.yahoo.com/group/yontem-bilim/
http://groups.yahoo.com/group/insanbilim/
www.yontembilim.com
www.insan-bilim.com


     
     

     



Düzenleyen osmanziya - 24-Temmuz-2014 Saat 00:34
IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide
Türkçe Çeviri : Nuri Cengiz
Tasarım & Düzenleme : BeyazSeytan
WebWizTurk