insan
Nereden Yazdırıldığı: YöntemBilim Forumu
Kategori: İnsan Bilim
Forum Adı: İnsan Bilim
Forum Tanımlaması: İnsan Bilim Üzerine Paylaşımlarınız
URL: http://www.yontembilim.com/forum/forum_posts.asp?TID=2860
Tarih: 13-Eylül-2025 Saat 20:41 Program Versiyonu: Web Wiz Forums 8.03 - http://www.webwizforums.com
Konu: insan
Mesajı Yazan: osmanziya
Konu: insan
Mesaj Tarihi: 04-Eylül-2025 Saat 00:11
ANALİTİK DÜZLEM
Analitik Düzlem aslında bir KARE'dir.. Karenin üç boyutlusu ise KABE'dir.
KABE doğal değil YAPAY bir yapıyı temsil eder. Biz dünyaya kondurduğumuz çadırlar ve binalar ve haneler gibi.
DOĞAL yapılar ise gökteki güneş ve ay gibi YUVARLAK yapılardır.
Canlıların organizmaları da doğaldır ve fakat onlar güneş ve ay gibi yuvarlık değildir.. üçgen.. dörtgen.. beşgen.. altıgen.. çeşitli şekillerde suretleri bulunur.
İşte üç boyutlu kare olan kabe, doğal yapı yer küresi ile başka bir doğal yapı arasında bulunan HANE'lerimizi temsil ederler.
Bu noktadan ANALİTİK DÜZLEM karesi YBA logosunda VEREV halde gösteriliyor
YÖNTEM BİLİMSEL ANALİZ
BOŞ olan ÖRÜMCEK ile doldurduk..
INSAN nedir deyince bunun yaniti bir anlatim mi olur yoksa bir açıklama mı ?
Anlatim ile gostergelerin çevirisi..
açiklama ile gorungulerin evirisi..
ile biraz benzerlik ve parelellik gostersede biz bunlari ozdesleştiremeyiz.
Burada anlattigim tablo GDDY degil..
Tabloda ayni yonde dört ok ile INSAN yansitilmiş..
Bunu GDDY na çevirsem.. HAZIR açik ve secik SEHIL yani anlaşilir yazmak ve nu sebeble düşundurmemekle suçladigim hocalar ve yazarlardan me farkim kalir...
Bir âlem olan insan..
nesne ve kimse bileşeni olarak
bir "beşer" ÖZNESİ'dir.. daha doğrusu öznenin cekirdegidir.
KOZA"sini ören bir tırtıl gibi kendini beninde haps ederken aslinda bir ata binmiş.. kimse AD yolcusunu ve nesne AR yukunu taşiyor.. dur.
Insani kendinden değil dinden ya fa fenden öğrenip birbirleriyle tartisirken eleştirilerini yapabilecek ortak bir ZEMIN bulunmadigindan.. çalişmalari ve catişmalari yeterli olamamakta.. sadece savlariyla ancak kendi yandaşlarini ikna edebilmektedirler.
Taraflar bunun da farkinda degiller.. çunku kendi aksiyomlariyle sistematikleri savunmakta.. ispat ve ikna farkini nazara almamakta.. felsefenin kuskulu sorusu ile dinin kesin yaniti arasindaki bağlantiyi kuramamakta.. dinin kesin savini felsefenin olcutleriyle tartmakta.. felsefenin kuşkulu sorusuna ilmi ve insani saygiyi gosterememektedir.
Dinin ve felsefenin konuları ortaktır fakat yaklaşım ve aksiyom ve yöntemleri farklı olduğundan bu gibi olumsuzlukların bulunması da normaldir. Ancak diyalog kurulması ve gri alanın yakalanması gerekir. Aksi halde siyah ve beyaz dünyalar da çatışmayı hazırlamaktadır.
Bu saydığım ve sayamadığım nedenler yüzünden dinin ve felsefenin.. her ikisinde de dilin kotu ve kotuye kullanilmasinin fark edilmesi de GDDY da kolay olmuyor ve bunun için YBA ile ortak bir zemin bulunduğunda anlaşmazlıklar en aza indirilmeye çalışılacaktır.
osmanziya 03.09.2025
|
Cevaplar:
Mesaj Tarihi: 04-Eylül-2025 Saat 15:02
Insan zalim ve cahil olarak tanimlanir.. bu ilme ve adalete gitsin diye yönlendirmedir.. cehaletten ilme.. inkara.. israftan iktisata.. haksızlıkta adalete gidip zulumleri biraksin diyedir.
Insan zulum etmesinin de bazi temel makenizmalari bulunur. Orneğin fitratinin fartinin otomontrolunu yitirir ya tefrite düşer ya da ifrata atlar..
F T R fıtrat
F R T fart tefrit ve ifrat
T R F taraf ileri ve geri ile sag ve sol taraflar
T F R teferruat.. ayrıntilar.. kilcallar..
R T F
R F F
TEFRIT aşiri ileri.. sagciliği abartmak..
IFRAT aşiri ileri..solculugu abartmak..
Tefrit ifrata sebeb olur. dini abartmak din düşmanligina neden olur. Bu yuzden dinciler bilimcilerden daha cok sorumludur.
Şimdi bu tablolarin çok miktarda aşiri yayinlanmasi onlardan uzaklaşmasiilmasina ve nefret edilmesine neden oluyor. Fakat benimde gorevim bunlarin anlasilacagi gelecege gondermek.. gelecegin yoluda bu siber uzaya tablolari bindirmek
Belki bu işin bir başlangici olacagini dusunenleri YBA i ÖGRENMEYE.. KULLANMAYA.. YARARLANMAYA
çagirmak.
osmanziya
|
Mesaj Tarihi: 04-Eylül-2025 Saat 17:46
Müstakil bir evim olsun, ve küçük bir bahçem.
Eski bir radyom, bir de kanepem..
Bahçemde erik ağacım ve yanında kiraz..
Kırmızı güllerimin yanında, papatyalardan da biraz..
Minik bir köpek ve sevimli bir kedi..
Onların vefası ve toprağın bereketi..
Ve çayı beraber yudumlayabileceğim,
Elimi hiç bırakmayacak can yoldaşı..
Sonrası can sağlığı, hayırlısı..
Can YÜCEL
Aşağı yukarı çoğu insana bu kadar yeterken neden bazıları daha fazla ister ve dünyamızı cehenneme çevirir ? Çoğu insan bunun nedeni de bilir: KAPİTALİZM.. yine çoğu insan bu yüzden SOSYALİZME dost olur.
Öyle ise bizler üç bölümlüyüz:
SOSYALİZM SOLİPSİZM KAPİTALİZM
Yukarıdaki Can YÜCEL anlatımı solipsizmi çok açık ve seçik tarif ediyor. Sanırım Can YÜCEL sola şarkı söylemeyi ve yalnız yaşamayı seviyor.. eşiyle birlikte.. çoğumuz hatta hepimiz gibi.
Fakat bazılarımızı birileri dürtüyor: Daha çok çalış.. daha çok BAŞAR.. daha çok kazan.. diye HIRS'ından yerinde duramıyor adam.. bu yüzden şiştikçe şişiyor.. para parayı çekiyor.. başarı başarı artırıyor.. kazandıkça kazancını artırıyor ve Ray Kurzweill İnsanlık 2.0 da ivmelenmiş getiriler yasasını görüyor.. ivmelenmiş götürüler yasasını görmüyor..
1500 yıl boyunca tekerlekten otomobile paradan yazıya.. silah sanayiinden ilaç endüstrüsüne.. bilgisayardan yapay zekaya kadar kazandığımız yapaylar ile kaybettiğimiz doğallar mukayesesini yapabilecek bir yiğit bulunuyor mu ?
Daha çok kolay ve hızlı hizmet.. daha çok ucuz ve bol mal.. içinde ödediğimiz BEDEL'in ne olduğunu hiç düşündünüz mü ?
Edebiyatçı değilim bunları uzun ve ayrıntılı ve sizin ZİHNİNİZİ yönlendirecek şekilde anlatamam.. BİLİNçLENDİrMEK gibi çirkinliğe düşecek ve kendini akıllı zannedecek bir aptallığa da çıkacak değilim.
Yanılmış olabilirim.. belki bu durum beşeriyet için olmasa da insanlık için çok iyidir şu giderek AZGINLAŞAN medeniyet.. belki YARATAN da zaten bunu istiyordu.. ancak bir şeylerin iyi gitmediği bence kesin:
Teknoloji giderek yani ivmelenerek bir şeyi artırıyor bir şeyi azaltıyor.
İdeoloji giderek yani bir şeyi azaltarak bir şeyi artırıyor.
Bunun ne olduğunu siz bulun.. ararsanız.
Sadece şu Can YÜCELİN anlattığı çok HOŞ gibi görünürken aslında çok BOŞ...
Osmanziya Osmanziyaoğlu 04.09.2025 yontembilim.com
|
Mesaj Tarihi: 04-Eylül-2025 Saat 19:09
Dikiş diken yaşlı tezye ye sordum:
Neden az konuşursun ?
Bana şu yanıtı verdi:
"Evlat cümle kurmak, yırtık gömleği dikmeye benzer.. düğünü içten atarsan TENE.. dıştan atarsan GÖZE batar."
dediler.. dedim ki:
Benim dediklerim sola da değer.. sağa da değer.. eğer solun tenine ve sağın gözüne batar diye konuşmayı bıraksaydım.. orta yola açmaya fırsatım olmazdı.. sonuçta herkes gibi bende görevimi yapıyorum.
Sağ ve sol vida ve somunların keferesi ve feceresi gibidir.. sağ kapar sol açar.. kefere kapayan fecere açan demektir. Sağ tefrittir sol ifrattır.. aşırı geri ve aşırı ile arasında önce geri ve ileri olur.. böylece orta açığa çıkar.
Sıcak ve soğuk arasında ILIK durur.
Aydınlık ve karanlık arasında IŞIK olur.
Biz ışıktan ve ılıktan yararlanana HAYAT diyoruz.
Hayatın altında CEMAD bulunur.
Hayatın üstünde ŞUUR olur.
Benim dediklerim sola da değer.. sağa da değer.. eğer solun tenini ve sağın gözüne batar diye konuşmayı bıraksaydım.. orta yola açmaya fırsatım olmazdı.. sonuçta herkes gibi bende görevimi yapıyorum.
CEMAD
HAYAT
ŞUUR
İMAN
Dikiş diken yaşlı tezye ye sordum:
Neden az konuşursun ?
Bana şu yanıtı verdi:
"Evlat cümle kurmak, yırtık gömleği dikmeye benzer.. düğünü içten atarsan TENE.. dıştan atarsan GÖZE batar."
CEMAD
HAYAT
Yırtık GÖMLEK
ŞUUR
İMAN
Gömlek.. kabuk.. korteks.. zar.. zarf.. ara yüz
SUSKUNLUĞUN iki tarafı..
İşte SUS'un bir yanında SU bulunur bir yanın da US olur.. eğer ararsan.. aramazsan.. sus PUS olur.
osmanziya 04.09.2025 üçyol izmir 19:04
İnsan bir gömleği diktiği ya da onardığı gibi aynı zamanda kendini de diker ve onarır.. biz Yöntem BİLİMSEL Analiz ile İNSAN bilimi yazdığımız gibi insanbilime göre de İSLAMbilimi yazıyoruz.
|
Mesaj Tarihi: 04-Eylül-2025 Saat 19:13
|