kelimeler
Nereden Yazdırıldığı: YöntemBilim Forumu
Kategori: Genel
Forum Adı: Dünya
Forum Tanımlaması: Genel Paylaşımlarınız
URL: http://www.yontembilim.com/forum/forum_posts.asp?TID=3093
Tarih: 16-Eylül-2026 Saat 14:06 Program Versiyonu: Web Wiz Forums 8.03 - http://www.webwizforums.com
Konu: kelimeler
Mesajı Yazan: osmanziya
Konu: kelimeler
Mesaj Tarihi: 05-Eylül-2026 Saat 01:59
Değerli bir kardeşim dedi ki:
Eyvallah kıymetli ağbim.çabalarınıza,gayretlerinize şahidim,pek katkı veremesem de.
Çünkü zamanım yok ağbi.
Size acizane şunu söylerim,
Tablolarınız, çalışmalarınız çok güzel.
Biraz insanların anlayacağı basit,yalın dil kullansanız diyorum.
Herkesin kapasitesi bir olmaz.
Selamlar...
dedim ki:
[01:51, 05.09.2026] Mustafa Buğucam: Maalesef.. problemde zaten burada.. her okuyuşta kelimeleri azalan insanların.. her okuyuşta kelimeleri artan insanların.. arasının giderek açılması..
[01:57, 05.09.2026] Mustafa Buğucam: Öğreneceğimiz her bir YENİ kelime.. ister ingilizce.. ister arapça olsun.. düşünme ışığımızı bir "kelimelik" artırır. Kelimeler, oy gibi, para gibi bir birimdir.. zerre gibi.. hücre gibi.. bir öğedir.. yapılar öğelere tasarımlanır ve işlevler birimlere göre biçimlenir. Üstelik bunların yemek gibi helalı haramı.. kadın ve erek gibi mahremi ve namahremi olmaz.. işte bu yüzden İLİM ve ilmi meydana getiren KELİME.. çinde bile gidilir alınır. Çünkü hikmet; ilim ve kelime ve akıl ile İMAL edilir.. aklın ilmi kıt ve kelimesi kalil ise kendi içinde döner durur. Saygılarımla.osmanziya 05.09.2026 üçyol izmir 01:59
------------- usul esasa mukaddemdir
|
Cevaplar:
Mesaj Tarihi: 05-Eylül-2026 Saat 15:42
Muhsin BİLGEN’e
Aydınlar Konuşuyor face gurubunda
iki tane yazı gönderdim.. ne siyasi ne de felsefi ve ne de dini.. yayınlamak zorunda değilsiniz.. ancak başkalarının yazılarını üstlenip onlar üzerinden kendinizi göstermenize de kimse karışamaz.. ancak bu tür çalışmanın ilim değil kıl ü kal olduğunu hatırlatmadan da duramadım. Çünkü kendini gösterenler asla kendini göremez. Beni göstermeyen iki yazımda sizi anlatıyordu.. acaba bundan rahatsız mı oldunuz ?
dedim..
Böyle yapmakla acaba kendimizi göstermeye çalışmış mı oldum ?
Büyük bir olasılıkla evet.. öyle oldu!
Bununla beraber "Her kemal ve cemal sahibi kendini görmek ve göstermek ister." sırrına görmek ve göstermek MEŞRU ve MAKBUL olduktan sonra bunun bir sakınası bulunabilir mi ?
Meşru ve Yasal
ne anlama geliyor ?
Koşullara uygun YASALARI ve Kurallar uygun YASAKLARI
NASIL saptayabiliriz ?
Koşullar ve şartlar kainatın, tabitaın ve tarihin şartları mı ?
Kurallar ve kaideler dilin, dinin, bilimin ve hukukun kaideleri mi ?
Bunlar çoğu zaman kimsenin merak etmediği ve kabaca orman kanunu.. devlet kanunu.. ahlak kanunu.. din kanunu diye bildiğimiz emir ve kaidelere uymaya ve uygulamaya çalışarak bir ömür geçiriyor ve topluml uyum sağlıyoruz.
Biz bu gereksinimin ötesinde bulunanları arayanları hitab ediyoruz..
0z0 05.09.2026 15:52
|
Mesaj Tarihi: 05-Eylül-2026 Saat 16:03
Bakiş AÇISI çemberde 5 derece gosterilmiş.. bu iki hatta üç şeyi gostergeler
BIRINCISİ bildigini mi yoksa bilmedigini mi biliyorsun..
IKINCISI Bütun bilgi gore ve toplam degere orana nazaran.. ne kadar birikimimiz oldugunu..
UÇUNCUSU Yüzde yetmiş KARANLIK ENERJİ yüzde yirmi beş KARANLIK KUTLE ye karşilik % 5 maddeyi bilebildigimizi...
Bilmenin bir de tahsilli ve egitimlisi ve alayli ve ümmisi olmak uzere iki formati bulunur. Cahil ise bu ikisinden nasibi olmayandir. Bazklari bilmedigini bile bilemez ki buna cehli murekkeb denilir. Hem bilmiyor hem bilmedivini bilmiyor.
irfan ve inkar ise ilim ve cehaletten ayri bir şeydir.
|
Mesaj Tarihi: 05-Eylül-2026 Saat 16:08
[02:34, 05.09.2026] Mustafa Buğucam: Düşununce ve ögrenince insan inanclarinin çogunun boşinan oldugu ortaya çikar..
Keza inaninca ve anlayinca düşuncelerinin ve bilgilerin çogunun efsane oldugu belli olur.
[10:04, 05.09.2026] Mustafa Buğucam: Araştırma: Karanlık maddenin ilk doğrudan kanıtı bulunmuş olabilir https://www.trthaber.com/haber/bilim-teknoloji/arastirma-karanlik-maddenin-ilk-dogrudan-kaniti-bulunmus-olabilir-955695.html
[10:17, 05.09.2026] Mustafa Buğucam: Makale de evrenin yuzde seksenbeşin % 85 i oluşturan KARANLIK madde diyor.. eskiden % 95 diyorlardi.. acaba biz kendimizin YÜZ DE kaçini biliyoruz ?
100 de 50 olabilir mi ?
Şöyle desem % 50 nin altinda ise YÜZEYSEL biliyoruz.. % 50 nin ustunde ise DERINSEL biliyoruz.
Peki "yüz"ünuzu biliyor mu sunuz ?
Hani şu fotografinizi çektirince kağidin uzerine çıkan resmi..
Hatta artik fotograf kağidina ihtiyaciniz yok.. elinizdeki zımbırtınin FOTOGRAF MAKINESI ni açin.. ekranini dışa degil içe yani kendinize çevirin.. şöyle kendinize bir bakin.. ne göruyorsunuz ?
[10:21, 05.09.2026] Mustafa Buğucam: Bununla size bakamadim.. size bakmaya "yüz"üm yok çunkü..
[10:32, 05.09.2026] Mustafa Buğucam: 04 TEMMUZ 2026 da düşünen seçkin arkadaşlarimı kattigim bu gurupta 8 temmuzda Ibrahim Özmen DEVRIM.. 24 temmuzda Mustafa UFTADEOĞLÜ ayrilmiş sizler kalmış ve bana ONUR vermışsiniz.. teşekkur ederim.
[10:38, 05.09.2026] Mustafa Buğucam: 05 eylül itibariyle kendim dahil 9 kişiyiz. TEMMUZ.. AGUSTOS Iki aylik surede Düşünen Recep Bey ve Düşunen Ahmeď Bey degerli katkilari ile düşmeden.. üşenmeden.. üşümeden.. DÜŞÜNMEYİ sürduruyoruz.. çok şükür.
Kendinden bahsetmek hoş olmaz ama benim kariyla kizla işim olmadı.. parayla ve pulla da zorunluluk dışinda ilgilenmedim.. topla ve takımla ilgilenmedigim gibi araba ve maraba hayatima girmedi.. tek becerim aşk derecesinde merak ve bunu gereği olan okumak ve oğrenmek ve düşunmektir. Hal böyle olunca da konuşmaya KONU kalmiyor.
[11:06, 05.09.2026] Mustafa Buğucam: Yüz'unüze baktıgimda "YÜZ"ümü görebilirsiniz.. çunku yüzun asıl elemani ayn.. eye.. göz.. denilen AYNA'dır. O kadar önemlidir ki.. tasadduru fuad yerine tasadduru âyân diyebiliriz.
Şuur AYNA'sıni bu ilk kapısi aynı zamanda kainatinda ilk penceresidir.
Bu hem kapi hem pencere olan gözun içinde yer aldigi YÜZ.. herkese ilk gorünen bizim en önemli organimizdir. Bence bu uzuv.. beyinden.. yurekten.. de daha önemlidir.
Çünkü "yüz"unuz yoksa etrafa.. nesnelere.. kimselere değil dostlariniza bakamazsiniz.
[11:23, 05.09.2026] Barış Yeni Numara: Yüz bir organ değil de belki de organlar bütününün bir çerçevesini, ölçü ve uyum içeren bir mizanı ifade eder. O mizan ve çerçevede karakter çiçeği açar. Hem herkeste vardır hem hiç kimsede yoktur. İmza gibidir. Kişinin belki de fıtratında bağlı olduğu esma'yı gösterir. Amacını hedefini gayesini sebebini tarzını usulünü yapısını..... Birçok şeyi anlatır görebilene.
Bir de yüzleşmek vardır ki işin sırrı buradadır. Kendi ayıbını kusurunu fakrını ve hiçlik tarafını göremeyen, gerçek kimliğini karakterini gayesini ve anlamını yani hakikatini göremez. O anahtarı bulmayan o kapıyı açamaz. İnsan ki kendisine hem bir kilit hem de bir anahtardır. İkisi de yüzünde ve bu yüzleşmede mevcut tür. Adeta insanın kendisiyle yüzleşmesi aynaya bakmak demektir. Aynada kendi…
[12:11, 05.09.2026] Mustafa Buğucam: Katkiniz için teşekkur ederim. YÜZ..
100 rakamini..
sureti surat..
denizin yuzeyi..
nesnenin ve meyvenin dış kabuk ve korteksi..
Balıgin yuzgeci ile suda yüzmeyı..
kimlik ve kişiliğin yüzeyi olan bireyselliği..
Bu çok yönlu ve yanli sözcugun 6 anlamini saptadik.. sizce başka hangi anlamlar bulabiliriz ?
YÜZ..
100 rakami..
sureti surat..
denizin yuzeyi..
kabuk ve korteks
yuzgec
suda yüzmek
bireysellik
|
Mesaj Tarihi: 05-Eylül-2026 Saat 19:21
Aydınlar Konuşuyor gurubunun yayımlamadğı yazılarımdan biri bu idi.. yakınmam üzerine bu gün yayımlandı.
VAR ve YOK
.AR ve .OK
VY
AR ve OK
Bizim var sayma ve yol sanma yani ďüşunme yetenegimiz bulunur lakin şu vardir.. bu yoktur.. diye böyle somut konular ve tikel nesneler dışinda kulliyen " vardır " ya da " yoktur " deme yetenegimiz bulunmaz.
Saksı vardır.. çiceği yoktur.. diyebiliriz
Lakin kainat vardır.. insan yoktur.. diyemeyiz.
Ya da tersine kainat yoktur.. insan vardır.. demekte
Aynı şekilde BİLİMSEL bir ifade değildir.
Felsefe olabilir.. dini olabilir lakin herkesin kabul ettiği bilimsel bir anlatım olamaz.
Dil işaret ediyor ki var deme yerine ARArayacaksin.. yok deme yerine OK'lara.. delillere.. ibrelerr.. ibretlere bakacasin.
Yani yani once arayacaksın.. sonra bulacaksin. OLUMLU ya da OLUMSUZ olacaksin.
Arapça vucud VCD kokunden VAR anlaminda ve adem ise ADM kökunden YOK anlaminda kullaniyoruz.
Ancak ben kendim mümkün olduğunca kullanmamaya dikkat ediyorum. Bulunur.. bulunmaz.. olur.. olmak demek “bulunuyor”ken neden vardır, yoktur diyeyim.
İç vucuda VICDAN.. dış vucuda ICAD diyoruz.
Bir de VECD içinde bulunma ve olma söz konusu durumda olan birisi cemaat içinde birisi Kur'an okunurken ALLAH diye bağirir. Vicdanin BULDUGUNA boyle haber verir. Kimisi de vicdaninda buldugu bir şekli, bir sureti ve bir eseri ICAD eder.
Aramak olmadan, BULMAK;
bulmak olmadan, OLMAK
söz konusu olamaz.
Demek ki ARAMAK ile işe başlamadan
Vardır.. Yoktur..
Gerçektir.. Değildir..
Dogrudur.. Yanliştir
Demenin bir ilmi kiymeti ve bilimsel bir değeri bulunmuyor.
Bizim sayarak.. siralayarak.. ölçerek.. tartarak az veya çok ya da buyuk ve kucuk deme bu ikisi arasindaki denk ya orta diyebilme BECERIMIZ bulunuyor.
Birde düsunup konusurken VAR sayma ve yok SANMA
tanilarimiz ve tanimlarizin kanilari ve kanitlari ortaya koyma YETENEĞIMIZ bulunuyor.
Bu ikisinden başka bu ilk iki beceri ve yetenegimizin ortaya koyduklarina HİÇ yok ya da HEP var.. diyerek HİÇLEME ve HEPLEME yetkimiz bulunuyor ki;
Ilkine BILGİ
Ikincisine DÜŞUNCE
Uçuncusune INANÇ
diyoruz.
Bizler bu üçünü bir birinden ayırmadan çok yönlü ve yanlı konuları ve alanları ve katmanları içeren felsefi ve dini konularda GDDY ile asla bir sonuca varamayız. 02.09.2026 üçyol izmir 21:00
osmanziya
|
Mesaj Tarihi: 06-Eylül-2026 Saat 00:30
Teşekkür ederim... AYDINLAR KONUŞUYORDU diğer bu ikinci yazımda yayımlandı:
Değerli bir arkadaş Nuh nebi böyle idi.. Nuh nebi şöyle dedi diyor Muhyiddini Arabi üzerinden Nuh aleyhisselamı anlatıyordu.. dedim ki: Ademin Hanımı belli idi.. Havva anamız.. peki Nuhun Hanımı neden söz konusu edilmemiş.. Ertuğrul Kürkçü Tanrı, erkek ve beyaz ve yaşlı diye betimler.. Tabi bir ateistten başka türlü bir betimleme beklenmezdi.. bu klasik İSLAM MODELİ.. bence bitti.. yeni küresel efendiler de tam tersini ERKEĞİ silmek istiyorlar.. artık şimdi orta yolu bulmalıyız.. Tapılası karılar yani kadınlar.. kulluk edilesi kocalar yani erkekler..
Robert De Niro, Al Pacino, Anthony Hopkins, Eastwood, Jack Nicholson, Harrison Ford altı kişinin yaşlılık resimlerini koymuşlar.. Al Pacino kendine dağıtmış.. üzüldüm.. en sevdiği o idi..
ilginç bir durum bu illüzyon.. fani dünyada hiç ölmeyecekmiş gibi yaşamak.. sanırım bunun en çok etkisinde kalan bu aktörler.. şimdi bu arkadaşların gençlikteki filmlerini seyrettikçe.. bir tuhaf oluyor insan.. her biri onlarca belki yüzü aşan karakteri CANLANDIRMIŞLAR.. yani canlandırdırları bir MİSAL idi.. pek kendileri ASIL mı idiler.. asıl olmadıklarını yaşlanmaları gösteriyor..
Şimdi burada gördüğümüz.. altı adam gibi 60 tane ve sinema tarihi boyunca ast olmuş 600 tane oyuncu bulunuyor. Bu oyuncuların her birinin filmi içinde eskiden oyunca olan bir yönetmen yani rejsör onun baş rolünü yönetiyor.. bir de öyküyü yazan senarist oluyor.. ana hatlarıyla kaç adam etti ? üç adam.. oyuncu, yönetmen ve yazar.. başka ne kaldı ? Para döktür olan yapımcı yani prodüktör.. yani SATICI ve birde biz bu adamın mallarını satın alan ve vaktini veren SEYİRCİLER.. Şimdi bu piyasada hem yapımcı hem yönetmen ve hemde oyuncu olan yapımlarda bulunuyor. İcabında bu adam öyküyü yazan senarist rolünü da alıyor..
şimdi ben bir şeye yaklaştırıyorum kendimizi.. bizler hem yapımcı hem yönetmen hem yazar ve hem de seyirci olarak kendi FİLMİMİZİ çekmiyor muyuz ? Adam olurda KADIN olmaz mı ? Zaten filmler ne MESAJI verirse versinler.. öykünün içine bir aşk hikayesi yerleştirirler.. otostopcunun galaksi rehberinde bile bir aşk hikyesi bulunur.. Kur'anın YUSUF öyküsünde bile Yusuf ile Züleyha aşkı bulunmuyor mu ? The Matrix de Neo ve Trinity aşkı bulunmuyor mu ? O zaman şu dört kelimeyi unutmayın.. öykü.. oyun.. aşk ve MESAJ..
peki bu mesaj nedir ? Seven ve Sevilen.. ben sizi bu seslenilen seven ve sevilen mesajının içinde susmayla ortaya çıkan SEVİNÇ katmanını çağırıyorum...
Sayglarımla
04.09.2026 üçyol izmir 22:09
0Z0 yontembilim.com
|
|