Bir Arkadaşım paylaşmış:
‘Amin’ kelimesi nereden geliyor..
Amen, amin,vb. deyişlerin kökeni Eski Mısırdır. Ancak bir firavundan gelmez, bir tanrıdan gelir. Amon. Firavunların büyük bir bölümü isimlerini de tanrı Amondan alır.
Amenhotep, doğum ismi. Anlamı “Amon hoşnuttur”. Amenofis, ismin Yunan kaynaklarında geçen, Yunancaya uyarlanmış hâlidir. “Müslümanlar “amin” diyor. Hıristiyanlar ise “amen” der.
Buradan anlaşılıyor ki yahudilerin “amen” kelimesi değişerek arapçaya “amin” olarak geçmiş. Yahudiler de bu deyişi bir zaman tutsak oldukları mısır’da öğrenmişler.
Mısır firavunu Amenofis(Amenhotep), yapılan her duanın sonunda kendi adının anılmasını, “amen” denilmesini emretmişti. yani “amen” kelimesi eski mısır dili olan koptça. İşte yahudiler de o zamanki mısır geleneğine uyarak böyle söylemeye başladılar.
Anlaşıldığı kadarı ile yahudileri mısır’dan çıkaran Hz. Musa bu geleneğe dokunmamış ve bu gelenek yahudiliğe, hıristiyanlığa ve müslümanlığa iyice kök salmış.
Gerek tevrat gerekse Kur’an’da firavunlar en nefret edilen kişiler olarak tanıtılmakta iken bunun bir deyiş olarak kullanılması ne kadar ilginç değil mi?” Şunu da eklemem gerekli “Amin” kelimesi Kuran’da bir kez olsun bile gecmemiştir.
dedim ki:
https://yontembilim.com/forum/forum_posts.asp?TID=3099 AMİN.. emin.. yemin.. emn.. yümn.. emniyet ve güvenlik.. GÜVENİLİRLİK ve emin olmak.. EVRENSEL bir amaçtır. Şeytan olan Azazil gayet sadık ve doğrucu bir İNSANDI.. lakin emin ve güvenilir değildi. Arabi şeceretülkevnde anlatmış.. cehennem yaratıldığı zaman.. melekler hocaları Azazile gitmişler.. hocam bi dua kurtulalım.. o da Ya Rabbi şu melekleri affet.. bak sana güzel güzel itaat ediyorlar.. demiş.. Yaratan melekleri affetmiş.. fakat salak kendini unuttuğundan cehenneme düşmüş.. Hazreti Peygamber tebuk seferinde Ya Rabbi beni ve ümmeti affet.. demiş kendini unutmamış.. bu yüzden denilir ki; La ilahe illallahülmelikülhakkunmübin.. muhammedürrasülüllah sadıkuülva'dilEMİN. Müşrikler kendisine o kadar güvenirlerdi ki kendisine MuhammedülEmin ünvanı vermişlerdi. Sonuç bizim amin hristiyen ve yahudi ve mısarlıların AMEN demesinde ortak bir kökü gösterir.. zaten bizler kalü beladan beri müslümanız.. 1400 senelik.. 2000 senelik.. 3000 senelik.. 5000 senelik ruhların yaratıldığı günden beri müslümanız.. Rabbimizi bize elestü birabbiküm dediğinizde ben sizin BAŞKANINIZ değil miyim dediğimde.. evet teslim oluyoruz sen bizim RABBİMİZ.. LORDUMUZ.. REİSİMİZ.. BAKANIMIZ'sin dedik. Bunda dolayı biz ve başkalarımız hep AMİN ya da AMEN derler. Fakat ben sizi bu link ile YBA tanımaya çağırıyorum.. başkanınız olmaya değil.
dedim.
Diğer taraftan 45 cd YUSUF filmini izleyen bilir ki mısırlılar aya yani MON a tapan.. ve güneşe yani TON a tapan ki kısma ayrılmışla.. italyanca ben ve sen demektir.. AMON ve ATON iki tanrı haline gelmiş.. AKENATON konusunda bir yazım vardı.. Yusuf nebinin bu filmine ilişkin.. kelimeler; diller ve dinler ve kültürler arasında yolculuk yaparak zamanla anlamları değişir.. anlamları daraları.. anlamları gelişir.. anlamları kayar.. dil biliminde ANLAM OLAYLARININ farkında olan dil bilimciler bu konuda ETİMOLOJİ dalinı ortaya çıkarmışlar.
------------- usul esasa mukaddemdir
|