din ve yol uzerine
Nereden Yazdırıldığı: YöntemBilim Forumu
Kategori: Diğer
Forum Adı: Din
Forum Tanımlaması: Diğer Paylaşımlarınız
URL: http://www.yontembilim.com/forum/forum_posts.asp?TID=2876
Tarih: 13-Ekim-2025 Saat 23:51 Program Versiyonu: Web Wiz Forums 8.03 - http://www.webwizforums.com
Konu: din ve yol uzerine
Mesajı Yazan: osmanziya
Konu: din ve yol uzerine
Mesaj Tarihi: 28-Eylül-2025 Saat 10:25
ORTAK din ve AYRIK yol
arayış ve gereksinim
Aranan amaç ile bulunan hedef ve araç
yetkinleşme DİKEYİ ile yararlanma YATAYI
MÜŞTEREK deyn ile MUHTELİF mezheb, meslek ve meşrebler.
Din itikad ve ibadet ile ahkam ve ahlak olmak üzeri dört bileşeni bulunur.. bunu İ+İ+A+A=D olarak gösterebiliriz.
İ ; İtikada
İ ; İbadet
A; Ahkam
A; Ahlak
ne anlama geliyor ?
İ : İtikada ; iman, akide, inanç, tevhid
İ ; İbadet ; iyya ke na'budü ve iyya ke neste'in
A; Ahkam ; hükümler, Hukuk, şeriat, fıkıh
A; Ahlak ; tasavvuf, tarikat, san'at, hikmet.
Biz burada sadece DÖRT TANE KUTU ismini saydık.. bu kutuların içinde ne olduğu.. genelde günlük dil ve bilim ve felsefeden ayrılarak DİN adı verilen Yahudiliğe.. Hristiyanlığa, Müslamanlığa, Hinduzme ve Budizme göre değişecektir.
Bu durum ve çokluk ve çeşitlilik karşısında DİNLERİ tarihsel ve evrensel ögeleri bulunan dünya görüşleri olarak düşünmek kolaylık sağlayacaktır.
Bu yazıda bu konulara açıklık getirmeye çalıştım.
Saygılarımla
Osmanziya 28.09.2025 11:00
İnsanin SORUNLULUĞU'nfn agırlığiyla birlikte bir de DIÑ sorumlulugu yani ORTAK mes'uliyeti ve ÝOL yükumluluğü yani AYRIK mükellefeti bulunur.
Bu fark edilmediği için HAKK ile peygamberlerin açtıkları yollara sonradan DİN adı verilmiştir.
"İnneddine indallahilİSLAM"
Tanrı katında olan olan Din-i İslam-i Mübin'i kendilerinin gittikleri sırat ve yoldan ayırt edememişler.
Malum bilimsel paradigmalar gibi dinsel dogmalarda bulunur. Bu da onlardan biri...
YAHUDİLER diyorlar ki İLK yol benim.. yeni yol açtiginiz için siz din-siz'siniz.
MÜSLÜMANLAR diyorlar ki SON yol benim.. bana uymadiginiz için siz din-siz'siniz.
Din ile sırat
Din ile sebil
Din ile seviyy
Din ile hakk
aralarinda bir FARK bulunmasaydi..tabii ki ararasan..
NEDEN
sırat
sebil
seviyy
sözcukleri
KULLANILSIN ki ?
Mitin hayali
Bilimin hakikati
Felsefenin düşuncesi
Dinin hikayesi
Birbirinden FARKLI olmasaydı.. tabii ki bulursan..
NİÇİN
Gunluk dil
Bilimsel bilgi
Felsefi bilgi
Dinî dil
KULLANILSIN ki ?
Fakat sizin KULLUK yapmaya niyetiniz kalmiyor ona buna kölelik yapmaktan...
Ömer Özköylü Kardeşim geçenlerde KAŞINTI uzerine bir yazı yazmışti.. bende ondan ilham alarak DERİ üzerine bir tablo yaptım.
Hassasiyet yani duyarlıga EGZODERM
Hissiyata yani uyarliga ENDODERM
Tahassüse yani duyumsamaya MEZODERM
DEDIM.
Osmanziya Ziya Bekir Yusuf Ziya Ziya Ayna
Ziyada hassasiyeti OLAN
Ruyette tahassusu BULUNAN
Âmâda hissiyati ARAYAN
28.09.2025 üçyol izmir 09:41
SAV ve kanıt ile yanıt ve SORU
ARAma ve BULma'ya çalışmak hepimizin işi olmayabilir.. çünkü bazılarımız bu konuda bazılarının YOL'unu tutabilir. Lakin bu bizim benimsediğimiz bir yol değil.
Din denilince KAFİRUN ve NASR surelerini birlikte nazara aldığımızda dört tür din olduğunu düşünüyorum.
BİRİNCİSİ bir nebinin tebliğine ulaşıp onu kabul etmeyen kafirlerin dini. Bu tarihsel bir olay olup geçip gitmiştir.
MUSA nebi gelinceye kadar bütün yahudi diye bildiklerimiz müslümandı ve yani teslim olmuş İbrahimi idiler .. sonra Musevi oldular.
sonra ISA nebi gelinceye kadar bütün yahudi diye bidiklerimizi müslümandı ve musevi idi..
sonra MUHAMMED nebi gelinceye kadar yahudi ve hristiyan diye bildiklerimiz müslüman ve musevi ve isevi idi..
İbrahim ve Musa ve İsa ve SON Muhammed nebi arasında ortalama 600 sene bulunuyor.. 300 yükseliş ve 300 düşüş olmak üzere.. bu durumda tarihsel olarak bir dinin geçerlik ve yürürlük süresi olarak altı yüz yılı esas almalıyız.
HATÜMÜLENBİYA'dan 600 sene sonra yani miladi 1200 yıllarında AHKAM yani HUKUK yani ŞERİAT olarak yürürlük ve geçerliliğini bittiğini neden anlıyoruz.. çünkü bütün dinler arasında cerayan eden ANLAMSIZ ve GEREKSİZ ilk ve son din çatışması başlıyor. Çünkü altı yüz yıl içinde içinde bulunduğunu kültürün ekonomik ve politik çıkarlarının aleti olmaktan kurtulamıyor. Ticaret ve siyaset için haçlı ve cihad savaşları yapılıyor. Bu konuda sadece son nebi ve kitab sahipleri diğer dinlere müsamahalı oluyorlar. Dinlerine karışmıyorlar. Fakat diğerleri olan öncekiler kuvvetlenince sonrakileri öldürüyorlar.. misal iki senedir süren 7 ekim katliamı.
Bu bilimsizlik.. kuvvetsizlik ve zillet son dine giren daha doğru içinde bulunduğu topluma uyan insanların dinleri din değil bir yol olduğu ortaya çıkıyor.
Bu geçmiş 2400 sene göz önünde bulundururursak insanlar ikiye ayrılıyor Hakk dinin geldiği her toplumda ve çağda Hakk dine uyan MÜSLÜMAN.. uymayan KAFİR olarak kalıyor.
Bu NEBİLER ARASI 600 yıllık süre içinde.. hukuken tarihsel durum ve statü olarak bu teslim olan ve olmayan KARŞITLIĞININ kurulması nedeniyle din 2 din ortaya çıkıyor; müslümanların dini ve kafirlerin dini. İşte bu arada 3.cü bir din çıkıyor: Sizin dininiz size ve benim dinim bana diyen NEBİNİN dini. Peygamberimiz vefatından önce neden zengin damadı ve zengin sahabelerden değil bir yahudiye zırhını vererek ondan borç alıyor ?
İşte bu 3.din nebinin dinidir!
Bunu nübüvetin ilk yıllarında nazil olan kafirun suresinden açık seçik çıkarıyoruz. Kafirun suresinden sonraki nübüvvetin son yılında nazil olan NASR suresi ize bize ALLAH'IN DİNİNİ anlatıyor.. DİNİLLAH deniyor.. fevc fevc BİR velinin.. bir alimin.. bir kumandanın.. YOLUNA giren insanların dini.. ortaya çıkan mezhebler, devletler, milletler ve medeniyetler içinde dini ekonomik ve politik çıkarlarını alet etmeyen insanların dini.. bunlar her dilde.. her kültürde.. insanları itikada ve ibadete ve ahlaka çağıran kimseler.. ben bunlardan İmamı Nursî ve TALEBELERİ'nin yolu ve kitapları ile dini ve islamı ve Kur'anı yani KELAMULLAHI ve RASULULLAH'ı tanıdım. Rabbimiz onlardan ebeden razi olsun.
Ancak dini bir parti ya da şirket haline getiren CEMAATLEŞME ile aram hiç iyi olmadı.. ne tabi olacak bir kimse buldum ne de bir kimse bana tabi olmadı. Belki gereksinim olarak din olarak bilinen YOL böyle bir şey olabilir fakat benim için gereksinim olarak değil ARAYIŞ olarak YOL söz konusu oldu.. ve dinden başka din benzeri felsefe ve ideoloji ve bilim denilen kurumlar oluştu çağımızda kültür ve uygarlığımızda ve bu gün sıkıntımız dil ve din ve kültür farklarını yanlış anlama ve onları din yapma üzünden birbirimiz üzüyoruz ve hatta öldürüyoruz.
Peygamberimiz her yola çıkışında cehalettin ve dalalettin.. zillet ve zulumdan sığınıyor. Biz de sığınmalıyız.
Din sandığımız bir YOL'a girip onunla kurtulduğumuzu sanarak başkalarını dinsizlik ve yolsuzlukla suçlamaktan vaz geçmeliyiz.. İnşaallah.
Saygılarımla
osmanziya 28.09.2025 üçyol izmir 10:31
|
Cevaplar:
Mesajı Yazan: osmanziya
Mesaj Tarihi: 08-Ekim-2025 Saat 22:33
DİL, en az dinin yarısı kadar aydınlatıcıdır. Dil ve din ise çok yönlü ve yanlı karmaşık var oluştur. Kültürün olmazsa olmaz bu iki koşulunun altı yıllık YAZILI birlikteliğinden önce gelen altmış bin yıllık SESLİ birlikteliği ile evrilerek ortaya çıkmış bir işaret ve delalet barındırıyor. Bu ikincil bilgilerde birincil basar ve nazara dayanıyor. Sonuçta teemmülden taammüle.. taallümden tekellüme giden İNTERAKTİF bir süreç sonunda ortaya çıkan yapay zeka.. belki biraz abartı içerebilir.. bizim zeka ve hafızamızı köreltmekten başka bir işe yaramadığını düşünüyorum.. değerli Hocam.
|
|