bozon'lar nereden geliyor...
Nereden Yazdırıldığı: YöntemBilim Forumu
Kategori: Yöntem Bilim
Forum Adı: Yöntembilim
Forum Tanımlaması: Yöntembilim Üzerine Paylaşımlarınız
URL: http://www.yontembilim.com/forum/forum_posts.asp?TID=3091
Tarih: 16-Eylül-2026 Saat 14:52 Program Versiyonu: Web Wiz Forums 8.03 - http://www.webwizforums.com
Konu: bozon'lar nereden geliyor...
Mesajı Yazan: osmanziya
Konu: bozon'lar nereden geliyor...
Mesaj Tarihi: 03-Eylül-2026 Saat 15:02
Hayatta en hakiki mürşit ilimdir
paylaştı:
Adını Belki Hiç Duymadınız. Ama Evrenin Bir Parçacık Ailesi Onun Adını Taşıyor.
1924 yılında genç Hintli fizikçi Satyendra Nath Bose, yayımlatmakta zorlandığı kısa bir makaleyi doğrudan Albert Einstein’a gönderdi.
Einstein makalenin önemini hemen fark etti. Çalışmayı Almancaya çevirdi ve yayımlanmasına yardımcı oldu. Ardından Bose’un fikrini atomlardan oluşan gazlara genişletti.
Ortaya modern fiziğin temel taşlarından biri çıktı:
Bose–Einstein istatistiği.
Bose’un yaklaşımındaki devrimci noktalardan biri, kuantum parçacıklarının klasik nesneler gibi tek tek ayırt edilebilir kabul edilmemesiydi. Aynı kuantum durumunu çok sayıda parçacık paylaşabiliyordu.
Bugün tam sayı spine sahip ve bu istatistiğe uyan parçacıklara onun onuruna “bozon” diyoruz.
Fotonlar bozondur. Gluonlar bozondur. W ve Z parçacıkları bozondur. Ve 2012’de CERN’de keşfedilen ünlü Higgs bozonu da bu ailenin bir üyesidir.
Bose’un çalışması kuantum istatistiğinin gelişiminde belirleyici oldu. Einstein’ın devam ettirdiği teori ise daha sonra Bose–Einstein yoğunlaşması olarak bilinen olağanüstü bir madde durumunun öngörülmesine yol açtı. Bu olgu laboratuvarda ancak 1995 yılında gerçekleştirilebildi.
Ve hikâyenin en çarpıcı taraflarından biri:
Satyendra Nath Bose hiçbir zaman Nobel Ödülü almadı.
Ama fizik onun adını çok daha kalıcı bir yere yazdı.
Bugün evrenin temel parçacıklarını anlatırken kullandığımız iki büyük sınıftan birinin adı hâlâ onun soyadından geliyor:
Bozonlar.
Kaynak: Bose (1924); Einstein (1924–1925); CERN – Bose–Einstein istatistiği ve bozonlar.
#Fizik #KuantumFiziği #Bose #Einstein #Bozon #Bilim
dedim ki:
Paylaşım için teşekkür ederim. ÇALIŞMA motivasyonu para ve güç yanında .. ünvan ve makam ve yetki önemli bir istihdaf nedenidir. Biz bu ereğe kısaca onur deriz. Bir insanın hasılatı kadar haysiyeti bulunur ve ürünü kadar onuru olur. Ünvan ve makam ve yetki sonucu olan ürün bazen ÖDÜL de kazandırır.
Sanatçıların ve bilim adamlarının ve devlet adamlarının oskar ve nobel ve Barış ödülü gibi.. servet ve şöhret yaninda,, bu ödül bazen bi paylaşımda söylendiği gibi ürünün adı da olur.
Bozonlar ve leptonlar iki aile.. paylaşımda "Bugün tam sayı spine sahip ve bu istatistiğe uyan parçacıklara onun onuruna “bozon” diyoruz. Fotonlar bozondur. Gluonlar bozondur. W ve Z parçacıkları bozondur. Ve 2012’de CERN’de keşfedilen ünlü Higgs bozonu da bu ailenin bir üyesidir." deniliyor. Nath Bose'nin bunlardan biriyle adlandırılması bence bilim insanlarının verdiği.. örgütlü ödülden daha kıymetli.
Ancak bilim ve hukuk adamlarının ödüller yanında alacakları en güzel değerin.. bilimini hikmete ve hukukunu ahlaka götürmesi olduğun düşünüyorum. Saygılarımla 0Z0 yontembilim.com
------------- usul esasa mukaddemdir
|
Cevaplar:
Mesaj Tarihi: 03-Eylül-2026 Saat 20:58
OLUM üzerine
VAR ve YOK
.AR ve .OK
VY
AR ve OK
Bizim var sayma ve yol sanma yani ďüşunme yetenegimiz bulunur lakin şu vardir.. bu yoktur.. diye böyle somut konular ve tikel nesneler dışinda kulliyen " vardır " ya da " yoktur " deme yetenegimiz bulunmaz.
Saksı vardır.. çiceği yoktur.. diyebiliriz
Lakin kainat vardır.. insan yoktur.. diyemeyiz.
Ya da tersine kainat yoktur.. insan vardır.. demekte
Aynı şekilde BİLİMSEL bir ifade değildir.
Felsefe olabilir.. dini olabilir lakin herkesin kabul ettiği bilimsel bir anlatım olamaz.
Dil işaret ediyor ki var deme yerine ARArayacaksin.. yok deme yerine OK'lara.. delillere.. ibrelerr.. ibretlere bakacasin.
Yani yani once arayacaksın.. sonra bulacaksin. OLUMLU ya da OLUMSUZ olacaksin.
Arapça vucud VCD kokunden VAR anlaminda ve adem ise ADM kökunden YOK anlaminda kullaniyoruz.
Ancak ben kendim mümkün olduğunca kullanmamaya dikkat ediyorum. Bulunur.. bulunmaz.. olur.. olmak demek “bulunuyor”ken neden vardır, yoktur diyeyim.
İç vucuda VICDAN.. dış vucuda ICAD diyoruz.
Bir de VECD içinde bulunma ve olma söz konusu durumda olan birisi cemaat içinde birisi Kur'an okunurken ALLAH diye bağirir. Vicdanin BULDUGUNA boyle haber verir. Kimisi de vicdaninda buldugu bir şekli, bir sureti ve bir eseri ICAD eder.
Aramak olmadan, BULMAK;
bulmak olmadan, OLMAK
söz konusu olamaz.
Demek ki ARAMAK ile işe başlamadan
Vardır.. Yoktur..
Gerçektir.. Değildir..
Dogrudur.. Yanliştir
Demenin bir ilmi kiymeti ve bilimsel bir değeri bulunmuyor.
Bizim sayarak.. siralayarak.. ölçerek.. tartarak az veya çok ya da buyuk ve kucuk deme bu ikisi arasindaki denk ya orta diyebilme BECERIMIZ bulunuyor.
Birde düsunup konusurken VAR sayma ve yok SANMA
tanilarimiz ve tanimlarizin kanilari ve kanitlari ortaya koyma YETENEĞIMIZ bulunuyor.
Bu ikisinden başka bu ilk iki beceri ve yetenegimizin ortaya koyduklarina HİÇ yok ya da HEP var.. diyerek HİÇLEME ve HEPLEME yetkimiz bulunuyor ki;
Ilkine BILGİ
Ikincisine DÜŞUNCE
Uçuncusune INANÇ
diyoruz.
Bizler bu üçünü bir birinden ayırmadan çok yönlü ve yanlı konuları ve alanları ve katmanları içeren felsefi ve dini konularda GDDY ile asla bir sonuca varamayız.
osmanziya
Yöntembilim.com
|
Mesaj Tarihi: 03-Eylül-2026 Saat 23:11
İnsanın maddiyatını görüyorsunuz
Bunu inkar eden, yadsıyan, yok sayan çıkar mı?
İnsanın burada 5 tane ÇIKINTISINI görüyoruz.. bir tanesini görmüyorsunuz.
Nedir bunlar..
iki el ve iki ayak ve bir kafa
Sol el NEFİS duyum kümesi..
Sağ el RUH dilek kafesi..
Sağ ayak AKIL düşünce hapishanesi..
Sol ayak KALB duygu penceresi..
BAŞ ise SIRR'dır.
Buradaki resimleri üst üste geçirin beşinci olarak bir de DERİ geçirirseniz nasıl insanın MADDİYATI teşekkül ederse..
Bu beş maneviyatı alt alta geçirirseniz MANEVİYAT çıkar.
İşte o görmediğiniz çıkıntı maddi ve maneviyatı birbirine bağlayan arayüzdür.. oraya şehvet girer şefkat çıkar.
0Z0
yontembilim.com 03.09.2026 üçkuyular izmir 23:10
Garib ama gerçek:
Yer kürede yaşayan nüfus 10 milyar oysa bedende 70 trilyon hücre bulunuyor.. acaba hangisi daha büyük.. arz mı beden mi ?
Bedende 40 trilyon bağırsakta simbiyotik yaşayan hücre 30 trilyon bedenin organize hücresi bulunuyormuş acaba hangisi hangisi için yaşıyor ?
Doğduk niçin ölüyoruz..
öleceksek neden doğduk...
Ölüyoruz neden doğduk ?
doğmus isek niçin ölüyoruz ?
|
|