tesir ve teshir
Nereden Yazdırıldığı: YöntemBilim Forumu
Kategori: Yöntem Bilim
Forum Adı: Yöntembilim
Forum Tanımlaması: Yöntembilim Üzerine Paylaşımlarınız
URL: http://www.yontembilim.com/forum/forum_posts.asp?TID=2996
Tarih: 17-Nisan-2026 Saat 22:30 Program Versiyonu: Web Wiz Forums 8.03 - http://www.webwizforums.com
Konu: tesir ve teshir
Mesajı Yazan: osmanziya
Konu: tesir ve teshir
Mesaj Tarihi: 11-Nisan-2026 Saat 17:03
TESİR dokunarak etkilemek.. temas ederek eser etmek.
TESHİR dokundurarak etkilemek.. büyülemek.. sihir etmek.
Ancak biz bu iki etkileşim hakkında fazla bir bilgiye sahip değiliz.
0Z0
11.04.2026
Ben kim ?
Sen ne ?
İnsan nesne yükü ve kimse yolcusu taşıyan ÖZNE olduğuna göre.. onun nesne yükünün bir AR ve kimse yolcusunun da bir AD olduğunu DÜŞÜNDÜĞÜMÜZDE bu ar (harf) yükü olan nesneyi ve ad (isim) yolcusu kimseyi barındırmanın kolay bir İŞ olmadığını da ANLARIZ.
Görmek ve işitmek ve öğrenmekte.. bilmek ve bellemek tanımakta.. fazla bir sorun yaşamıyoruz da bilip öğrendiklerimizi betimlemekte ve yorumlamakta.. izah ve irca etmekte biraz ZORLUK çekeriz.
Bu işaretleri tercüme ve delaletleri tevil etmeğe geldiğimizde karşımıza DÜŞÜNME ve ANLAMA ve İNANMA alanlarında GDDY üstünde yeni bir dil ve yöntem ve teknik ihtiyacı ortaya çıkacaktır.
Biz çok yönlü ve yanlı konuları ve alanları kapsayan felsefe ve din arasında ortak bir platform olmaya aday YBA öğrenme ve kullanma ve yararlanma çağrımızı sürdüroyuruz.
0Z0
11.04.2026 üçyol izmir 18:06
uploads/20260411_162843_SORULAR00.zip - 20260411_162843_SORULAR00.zip
Yukarıdaki tablo.. altındak SORULAR00 zip dosyadaki bulunan KESIF dosyasındaki yirmi tablonun sonuncusu.
İnsanlar bir çok olağanüstü işin.. küçük bir tohumdan çıktığını bilirler.. yine de bu karmaşık işlerin yalın bir işten çıktığını.. görmezden gelirler. Bu kendim dahil hepimiz için geçerlidir. Diğer taraftan kendimiz başkalarının olağanüstü işlerine hayranlık duyarız.. kendimiz hayranlık uyandıracak büyük bir işe ATOMİK ALIŞKANLIKLAR ile başlamayız. Bu ünlü kitab bu işi olabildiğince.. kendi yaşam örneğinde.. anlatmış.
İşler çeşitli şekilde sınıflandırılabilir..
olağan başarılır ve olağanüstü başarılar..
Hatta burada bir ayarımda daha çıktı.. işler ve başarılar.
İşler, başarılı olmayan işlem ve eylemler.. etkinlikler
Başarılar, olağanüstü olan işler.
Kaç kelime elde ettik;
iş
başarı
olağan
olağanüstü
şimdi bu dört kelimeyi böyle LİSTE halinde değil SATIR halinde dizelim.
iş.. olağan.. olağanüstü.. başarı
Burada mantıklı bir sıralama gördünüz değil mi ?
Bu mantığı listelemeye de uygulayalım.
iş
olağan
olağanüstü
başarı
Gördüğünüz gibi sözcükleri cin ve japonca da olduğu gibi DİKEY de yazabiliyoru.. arapça ve latincede olduğu gibi YATAY da yazabiliyoruz.
Şimdi bu dikey ve yataya yazışı birleşterelim.
iş
olağan
olağanüstü
başarı..
başarı.. olağanüstü.. olağan.. iş
Burada iki kez çift yazılmış sözcükleri kaldıralım
iş
olağan
olağan üstü
başarı.. olağanüstü.. olağan.. iş
çiftlerden birisini kaldırdık ama daha orada bulunuyor.
iş
olağan
başarı.. olağan.. iş
bayağı bir temizlik oldu.. ancak bir daha orada duruyor.
iş
BAŞARI iş
Tablo diyor ki bir "iş"i yukarı kaldırmak ya da aşağı indirmek BAŞARI'dır.
Fakat tabloda bir "iş" çifti hala orada duruyor.. kaldıralım:
BAŞARI
BAŞARI
BAŞ ARI
BAŞAR
BAŞ AR
Şimdi bu kelimedeki sesli A harfini kaldıralım.. hem o da çift ve iki tane yazılmış..
BŞR
bİŞİr
Başarı bir (1) iştir.
Özgün bir yazı bir kez yazılır, ikinci kez yazılmaz.
Biz bu işi pişirinceye kadar kırk yıl çalıştık.. siz kırk dakka da yazıda anlatını kapıvermek istiyorsunuz.
Yöntem Bilimsel Analiz çalışmasında sözcükleri dikey de yazabilirsiniz.. yatay da yazabilirsiniz.. sağdan da başlatabilirsiniz.. soldan da başlatabilirsiniz.. fakat asla bir sözcüğü İKİNCİ kez yazamazsınız.
Bu tabloda gördüğünüz hiç bir sözcük İKİNCİ kez ve ÇİFT olarak yazılmamıştır.Bir sözcüğü GDDY da dilediğiniz kadar iki.. üç.. beş.. on.. yirmi kez kullanabilirsiniz.. fakat YBA bir sözcük ikinci kez yazıldığında orada bir falso vardır ve hata bunuyordur.
İşte bir tabloya on.. yirmi.. otuz.. kırk.. elli.. yüz.. iki yüz KELİME yazıp bir kelimeyi ikinci kez kullanmamak OLAĞANÜSTÜ bir bir durumdur.. ki bu sizin için BAŞARI'dır ve fakat benim için değildir.. sıradan bir durumdur.
Fakat diyeceksiniz ki.. bu tablo da OLAĞANÜSTÜ bir durum bulunmuyor ki.. anlaşılmıyor.. anlaşılmadığı içinde bir işe yaramıyor.. işe yaramadığı içinde luzumsuz bir çaba oluyor ve gereksiz bir zaman ısrafı bulunuyor.
Haklısınız!
Ancak tablonun anlaşılır olmaması..tablodan dolayı değil.. sizin YBA öğrenmemiş ve kullanmamış ve yararlanmamış olmasından kaynaklanıyor. Örneğin siz ingilizce bilmiyorsanız.. ingilizce metinler.. sesler.. yazılar.. gürültüden ve görüntüden ibarettir. Onları gürültü ve görüntü olmaktan çıkaran.. kodları çözmeyi bilmeniz ve İngilizce öğrenmenizdir.
YBA öğrenmemiş.. kullanmamış ve yararlanmamış ve bu nedenle de tabloyu anlamamış olduğunuz için bu tablonun önemini ve değerini bilmeyeceksiniz. YBA önem ve değerini bilmediğiniz için onu öğrenmeye başlamayacaksınız ve kullanmaya alışmayacaksınız ve yararlanmaya girişmeyeceksiniz. Bu durumda da benim size bu tabloyu günlük dilin düz yazısına çevirip anlaşılır ve böylece önem ve değeri bilinir hale getirmem gerekecektir.
Şimdi ben bu GDDY çevrime işini yapabilir mi yim ?
Elbette.. sizi temin ederim bunu yaptığımda bu tabloyu çok iyi anlayacaksınız.. belki bu yüzden YBA öğrenmeye de kalkabileceksiniz.
Ancak bu durumda benim hazır açık ve seçik sehil yani anlaşılır yazan hocalardan ve yazarlardan olmak için YBA ikinci plana bırakmak gerekecektir bu işin sonu da YBA çalışmayı bırakmak olacaktır.
Şimdi bu tablodan çok daha YALIN ve basit çalışmaları hem web sayfamda hem face sayfamda yaptığım halde iltifat eden olmadı.. YBA çalışmasını kendi yakınlarımda ve bazı arkadaşlarla geçen sene 15 günde bir 26 çalışmaya yakın bir girişimimiz olduğu halde.. YBA öğrenmeye HEVES eden çıkmadı.. kullanmaya girişen olmadı.. öğrenen olmadığı için kullanan olmadı.. kullanan olmadığı için yararlanan çıkmadı.. öğrenen ve kullanan ve yararlanan bulunmadığı içinde ne tabloların ne de YBA önem ve değerini anlayan çıkmadı.. ancak bu OLUMSUZ durumun nedenlerinin kendime ve dinleyicilere ilişkin noksanlıklar ve kusurlar bulunduğunu görüyor ve biliyor ve anlıyorum. Ancak YBA çalışmasının kendisine ilişkin bir eksiklik ve yetersizlik görmüyorum. YONTEM BİLİMSEL ANALİZİN kullanmanın getirdiği olumlu durumları.. farklılıkları.. zenginlikleri ANLAMAM ve ANLATIMIMDA görüyorum.
DUYMAK istemeyenin sağırlığı kadar şiddetli bir sağırlık.. olmadığını biliyorum.. duymak.. görmek.. bilmek.. düşünmek.. anlamak.. inanmak öylesine karmaşık bir süreçtir ki bunu ANLAMAK için Tanrı Tanır DİNCİLER ile Tanrı Tanımaz BİLİMCİLERİ karşılaştırmak.. ve bunların neden YARATILIŞ ve EVRİM savaşları yaptıklarını göz önüne almak yeterde artır bile.
Zaten çoğu kez ifade ederim.. anlam.. anlamak.. anlatım dünyanın en zor üç işidir. Biz bu işin üstesinden gelmek için GÜNLÜK DİLİN DÜZ YAZISI'nı icad etmişiz.. lakin dindarların (yahudiler, hristiyanlar ve müslümanlar) ve masonlar ve marksistleri birbirini anlar ve bu yüzden birbirine saygı duyar hale getirememişiz.
Fakat yine de anlamak isteyenler RAR ya da ZİP sıkıştırılmış dosyalar içinde sunduğum bu tabloları yalından karmaşığa doğru versiyon sırasıyla.. inceleyiniz ve izleyiniz.. imgeleyiniz irdeleyiniz size yabancı gelen sözcüklerin anlamını öğrendiğinizde büyük bir olasılıkla anlayacaksınız.. İnşaallah.
Saygılarımla
Sağlıcakla kalınız
OZ0
11.04.2026 üçyol izmir 17:35

------------- usul esasa mukaddemdir
|
Cevaplar:
Mesaj Tarihi: 11-Nisan-2026 Saat 18:50
Mucadele giderek artacak mı ?
Dunya zenginlerinin kurdugu bir GIZLI DUNYA DEVLETI MI bulunuyor yoksa dunyanin en zengin 22 ailesi de GDD nin etkisi altinda mi ?
İsrail AZINLIĞIN gücünü kullanıyor..
İsrail GELENEĞİN gücünü kullanıyor..
Amerika YAHUDİ lobisini kullanıyor..
İsrail İNGİLİZ sevgisini kullanıyor..
İsrail ALMAN korkusunu kullanıyor..
İsrail SİYONİZM ile kullanılıyor..
İsrail DİN ile kullanılıyor.
İsrail VATANSIZLIĞI ile kullanılıyor.
İsrail Gizli Dünya Devletince kullanılıyor.
diller dinleştirildikçe
dinler dilleştirildikçe
Dil ve din ile emek ve özgürlük
ORTAK İNSANİ
etnik ve etik ile ekonomik ve politik
DEĞERLER
partiler tarafından paravana ve alet
ideolojiler tarafından paratoner ve bayrak
yapıldıkça yarın başka bir
Totaliter sistem ve otoroiter rejim üreten
başka İDEOLOJİLER başka SİYONİZİMLER ortaya çıkacaktır.
0Z0
https://yontembilim.com/forum/forum_posts.asp?TID=2996&PID=6080#6080
|
Mesaj Tarihi: 14-Nisan-2026 Saat 01:22
Abuzer Diskaya yazdı
Soru: İnsanların kurtuluşu belli bir Tanrı inancına bağlı olabilir mi?
elCevap: Bu gerçekten çok ama çok ilginç bir mesele gerçekten de. Diyelim ki insanların uhrevi kurtuluşu Tanrıya belli bir şekilde inanmaya bağlı olsun. Şimdi vaka şundan ibaret. Tanrı bir alem yaratıyor. Bu alemde eşrefi mahlukat olan bir tür yaratıyor. Ama bu türün en akıllı bireyleri Tanrı var mı yok mu konusunda ittifak edemiyorlar. Tanrı var diyenler de bu sefer acaba Tanrı bir tane mi yoksa birden fazla mı bu konuda anlaşamıyorlar. Tanrı bir diyenler de onun doğası ve nasıl bir varlık olduğunda anlaşamıyorlar. Kısaca ne Tanrının varlığı veya yokluğu nihai olarak çözülebiliyor ne varsa bir mi yoksa çok mu meselesi ne de birse nasıl bir varlık olduğu nihai olarak çözülebiliyor. Tek bir dinin içinde bile nerdeyse birbirinden farklı birden fazla Tanrı anlayışı var. Mesela İslamda fakihlerin Tanrı anlayışı ile Kelamcıların, Kelamcıların Tanrı anlayışı ile filozofların ve bunlarla Ariflerin Tanrı anlayışı kesinlikle aynı değil. Dinler arasındaki ihtilafları ise saymıyorum bile. Hal böyleyken insanların nihai kurtuluşu gerçekten de belli bir Tanrı anlayışına bağlı olabilir mi? Eğer böyle olursa bu ilahi adalete uyar mı? Ne diyeyim ben hayretler içinde kalmış durumdayım. Allah bilir durum gerçekte nasıldır acaba...!
dedim ki:
Bir yerde dedim:
İMAN önce ilgi.. sonra saygı.. sonra sevgi ve sonra bilgi ile ortaya çıkan AYDINLANIŞ.
İman ile imtina arasında bir ayrımı varabilmek için bir kaç fırın ekmek yemek lazım. Kendim ancak altmış yaşımda İMKANI anlayabildim.. vucudu ve vücubu anlamam daha sonra gerçekleşti.
Belli bir coğrafya ve belli bir çağda ortaya çıkan KÜLTÜRÜN olmazsa olmazları olan dünya.. dil ve din bizim aktüaletimizi ve virtualitemizi biçimler.. başka bir anlatımda dil hem dünyayı belirler hem dini tanımlar. Bu yüzden dilin kötü ve kötüye kullanılması dünyayı ve dini ve bu arada insanı bozar. Biz dili suistimal ettiğimizde o bizi daha çok kötü ve kötüye kullanır. Zaten kizib ve bozukluk biri arapba biri türkçe ters seslere sahibi olması kzb ve bzk ilginç rastlantıdır.
Aslında DİL en az dinin yarısı kadar AYDINLATICIDIR.. hatta biraz daha fazla da bir illüminasyon.. çünkü dinin ve imanın içeriklerinden sıyrılamazsanız lakin dilin içeriklerinden sıyrılabilir ve biçimini ve yöntemini net bir şekilde görebilirsiniz.
Bu Fakir gençliğini risale-i nuru okumakla geçirdi ve hatta hattı Kur'anla yazmış bir kimseyim.. buna rağmen yöntemin ve usulün aydınlığını imanın ve itikadın aydınlığını geçmiş durumdadır.
Zaten risalenin altı usul üstü iman. İmamı nursi önce salih akıl olan usul ve zihne bir format atar ve üstüne imanı yerleştirir. Usule dair pek çok konu daire imkan ve vucub.. dairei esbab ve itikad diye acıklanır. Ayetelkübra Risalesinin girişi iki vartadan çarei necat diye usul konudur. Hatta Popperden önce nefiy ve ısbat farkını açıklamıştır.. Okuyanlar bu usul temellerinin pek farkında olmazlar. Örneğin temel bir ulus ilkesi olarak akıl ve nakil tearuz ettikte akıl esas alınır nakil tevil olunur.. der muhakmatında münazaratında aklın nuru funünü medeniye kalbin ziya ulumu diniyedir.. hakikat ikisinin imtizacıyladır der.. Üstadın "imkanat tarafeyni mütesaviyendir" sözüyle yukarıda bahsettim altmışımda anladım. Yani imkan vucudun ve ademin eşitliğidir. muzari ile mazi ve atinin müsavatıdır. Zaten bilim geçmiş ve geleceği asimetrik görmez simetrik görür. Ni'me ve bi'seti eşit görmeyende beynelhavfverreca dengesi kuramaz.
Şimdi burada sizi İMANI değil imkanı anlattığım.. İMKANI anladığınızda da zaten fazla müşkilat kalmıyor.. yukarıda sıraladığınız içeriklerle de fazla oyalanmıyorsunuz.
14.04.2026 01:12
Saygılarımla 0Z0 yontembilim.com
|
Mesaj Tarihi: 15-Nisan-2026 Saat 02:09
Bu çalışma buradaki 45 yakın word dosyası tablodan sonra elde edilmiş jpg resim dosyasıdır:
uploads/20260415_020828_AKIL.zip - 20260415_020828_AKIL.zip
Bu AKIL zip dizinindeki dosyaları versiyon sırasıyla izlediğinizde.. imgelediğinizde ve irdelediğinizde son dosyanın nasıl oluştuğunu anlayabilirsiniz.

|
|