Saygyde?er Aytug,
Sizin “evrensellik” dedi?iniz analitik düzlemin matematiksel kullanymyndaki nicel ve sayysal belirlilik, mantyksal kullanymynda da gerçekle?tirilmesinin mümkün oldu?unu dü?ünüyorum. Matematik kullanymda çizgi ve denklem birbirine dönü?türülebildi?i gibi mantyksal kullanymda da terim ve kavram dönü?ümünü sa?layacak nitel ve sözel belirlilik saptanabilir.
Bu dedi?imin anla?ylmasy için a?a?ydaki diyagrama "bakmak" ve düzlemdeki yerler arasyndaki ili?kiyi "görmek" gerekmektedir.
SAYISAL konu?ma SÖZEL
matematik KULLANIM mantyk
NYCEL dü?ünme NYTEL
Burada görüldü?ü gibi;
Sayysal ve nicel alanlar (bahr)
arasynda matematiksel ara (berzah) var.
Sözel ve nitel alanlar
Arasynda lojik / mantyksal ara var.
Sayysal ve sözel alanlar
arasynda konu?ma araly?y var.
Nicel ve nitel alanlar
arasynda dü?ünme araly?y var.
Bu ?emanyn tümü de hem matematiksel hem mantyksal
kullanymy göstermektedir.
Analitik düzlemin matematik kullanymy sa?layan evrensel gösterim ?öyledir.
Bu gösterimde soyut olan tümel sayylar DENKLEM ve yine soyut olan tümel nicelikler ÇYZGY haline getirilmekte ve bu aritmetik ve geometrik soyutluk somut grafi?e uygulanmaktadyr.
+ - Y ++
X’ 0 X
-- Y’ - +
Burada iki sayy do?rusu ( x ve y) üzerinde pozitif ve negatif sayylar dizilidir.
Orijin noktasy iki do?runun ke?isti?i özek / merkez (0) syfyrdyr.
ARYTMETYK sayylarla ARALAR olu?turulmaktadyr.
Sonra bu ara ile birbirinden ayry dört GEOMETRYK ve grafik ALANLAR
Saptanmaktadyr. Böylece MATEMATYK dönü?üm için BELYRLYLYK elde edilmektedir.
Y?te analitik düzlemin mantyksal kullanymy için de matematik kullanym gibi yalyn, sade, açyk ve seçik gösterim gerçekle?tirilemese bile buna yakyn bir temsil etmenin sa?lanabilece?ini dü?ünüyorum. Bu güne kadar yapty?ym çaly?malarla bunun izlerine rastladym ve belirtilerini gördüm. Ancak bunlaryn açy?a çykmasy için bir ki?ilik gösterimimin ortak kullanym haline getirilerek bir anlatym dili haline gelmesi gerekir. Bunun içinde çok sayyda örnek ve uygulamalaryma a?ina olunmasy icap eder .
Zaten benim umudum yöntembilimi ö?retmek ve ö?retebilmek de?il, yazylarymy de?il ?emalarymy izleyen ki?ilerin mantyksal kullanymy kendilerinin “yakalama”lary “tutma”lari ve “kavrama”larydyr.
Bununda zor olMAdy?yny dü?ünmüyorum. Ö?renci de?il de ö?renici olanlaryn meraklarynyn duyarly?y ve anlamalaryn inceli?i ile eninde sonunda bu yöntembilimsel analiz mentalitesine ula?acaklary ve bunu kendi aralarynda kullanarak onu dil haline getireceklerine dair beklentim var.
Örne?in dün karde?im ve ye?enimle analitik düzlemin mantyksal kullanymyny uygulamaly olarak tanytma giri?imime dair ?emalarla birlikte ileri seviyede içerikleri ihtiva eden tablolarymy HAYAT ba?lykly yazynyn dizinine yükledim. Ta ki birisi merakla bakarda aralaryn alanlary nasyl olu?turdu?u kavrar.
------------- BEYAN dogru olmali ve MAAN hakikati bulmalidir
|