Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

toplumsal degişim

Nereden Yazdırıldığı: YöntemBilim Forumu
Kategori: Genel
Forum Adı: Dünya
Forum Tanımlaması: Genel Paylaşımlarınız
URL: http://www.yontembilim.com/forum/forum_posts.asp?TID=2988
Tarih: 17-Nisan-2026 Saat 22:09
Program Versiyonu: Web Wiz Forums 8.03 - http://www.webwizforums.com

Konu: toplumsal degişim
Mesajı Yazan: osmanziya
Konu: toplumsal degişim
Mesaj Tarihi: 31-Mart-2026 Saat 00:35

GELECEK tehlike atide..
KAÇIRILAN firsat mazide olur..
fakat bazilari geleceğin ölüm tehlikesine rağmen
geçmiş ve gelecek arasında bu gün şimdi burada SIRF kendi geleceği için bir FIRSAT çıkarmaya çalışıyorsa FERASET'inin "basiret"i bulunmuyor demektir.

Bu kendi çıkarı ve başkasının yararını bulunduran bir davranış ya da kendi yararı ile birlikte başkasının da çıkarını koruyabilen bir   ilişkisi ortaya çıkaramıyorsa INSANLIK davasinda küçük ama zamanla büyüyecek bir sorun bulunuyor demektir.

Ayrica bu gibi olumsuzluklar için zaten yasal tedbirlerde alınıyordur. Çünkü INSANLIK bireysel bir dava degil toplumsal bir projedir.
DEMMİŞİM
31.03.2020
tarihinde.. ancak bu gün içinde bulunduğumuz iran ile israil arasındaki AMERİKA savaşında bu küçükler birike birike büyümüş...
31.03.2026
osmanziya

Paylaşımı nedeniyle Değerli bir Arkadaşıma dedim:

Yazınız okudum.. büyük bir olasılık sizin yazınız.. lakin altında İMZANIZ bulunmuyor. Belki sizin umurumuz olmayabilir ancak "söz"ler gidirek bulanıklaşıyor SOSYAL MEDYA'da.. bir gün çekip gideceğiz.. ancak kalanlar sözlerin kutsal kitap sözleri mi.. insan sözleri mi.. makina sözleri mi.. olduğu hususunda zorlukla karşılaşacaklar.

Zaten GDD günlük dilin düz yazısının kötü ve kötüye kullanılmasından beslendiğinde bu gibi kapalılık ve belirsizlikler onların ekmeğini yağ süren bir pus.

Size yazıyorum.. çünkü anlayabilecek olanların başında geliyorsunuz.. lakin bir kimsenin KORKMADAN anladıklarını eleştirmesi ve ÇEKİNMEDEN anlamadıklarını sorması ve bu ikisine GERİ DÖNÜŞ ile düşüncelerini değiştirmesi ve düzeltmesi ŞANSI dışında başka birisine erişme TALİHİ çok az.. kendi söyleyen ve kendi dinleyen MONOLOg ile kitabına kapatması çok MUHTEMEL.. DİYALOgLA bilim yapan uzmanlar ve ahlak yapan azmanlar yani ZAMANE (ideoloji) leri saymazsak.. yani ALO demekle iş bitmiyor.

Sonuçta hepimiz zamanın KÜTÜPHANESİNE saklanacağız. İlliyin vela safilin denilen konumlarda.. KENDİMİZİ ve nesnemizi NASIL gösterdiğimiz ve BENİMİZİ ve kimsemizi   NİYE gerçekleştirdiğimiz kadar..

işte yazınız altında İMZA görmediğimden yazınıza geri dönüş YANIT şansı vermeyeceğim.. BENZETİMDEN başka bir dilimizin bulunmadığı ve BENZETMEDEN başka bilgimizin olmadığı bilincinde olarak.

Saygılarımla.31.03.2026

0Z0

Yontembilim.com

Bizim ARAMIZDA KONUŞTUĞUMUZK kelamlarımız "İnsan" sözleridir. Bir kere konuşuruz görevi biter. Ancak "İlahi" olan KELAMULLAH bitmez. Rahmetli Haluk NURBAKİ Hocanın dediği gibi HAYY sırrına mazhardır, canlıdır, her zaman zaman diridir. Namazlarda okuduğumuz Kur'an ayetleri bizlerle konuşur.. eğer dinlemesini bilirsek. Nitekim "Fatiha Şerife Anahtarı" projesiyle bu konuya gireceğiz İnşaallah. İnsanı kelam ve İlahi kelamdan sonra şimdi çağımızda bir de MAKİNE KELAMI işin içine dahil oldu. İlahi Kelamları kutsal kitaplarla ayırabiliriz. Öyle ise Makina Kelamlarından ayırmak içinde bizler yazılarımızın altına imzamızı atmayı ihmal etmemeliyiz.

Osmanziya

Veysel AYDIN paylaştı:

dedim ki:

Hindular.. Budistler.. Yahudiler.. Hristiyanlar.. suniler.. Şiiler bin ve yuz yıllardir KURTARICI bir yolgösteren bekliyor

Bu fakir de aksine kırk yildir.. bekleyen muslumanlar değil beklenen insanlar.. olalim demekteyiz. Fakat bir kişi dahi katilmadı. Demek ki beklenen insan olamamışım.

Paylaşılan japs da Rad suresinin 11.ci ayeti.. bir toplum kendini degistirmedikçe Allah onlarin durumunu degiştirmez.. ayetiminin işaret ettigi.. "toplumsal degişim" olgusunu.. AYET dedigi çin degil..toplumsal değişimi bildigi icin ayetin muradinı anlamak gerekiyor.

Bunu yapabilmek icinde duşunme ve anlama ve inanma ücgenini kare yapacak dorduncu NOKTAYI aramak lazim geliyor.

X ------------------------- inanmak

anlamak ----------------- düşünmek

Tam 25 yil onceki sloganim şu idi;

Bilgi toplumu ve hukuk devleti
Ulusal kalkinmanin olmazsa olmazidir
İçerdiği fikirler ise:
Eşyayi iktisatli kullaniniz
Eshasi adaletli çaliştiriniz
Salah olasiniz ki halas bulasiniz
Tahar olunuz ki rahat bulasiniz

Mustesarim Emre Kongar'i Toplumsal Değisim baslikli kitabi..
Marksist bir kuramla bunu yazar..
muslumanlar gibi masonlarda hep iktisadı ve adaleti söyler..

Demek ki söylemek kolay eylemek zor

Saygilarimla

Saglicakla kaliniz ve huzur bulaniz.

Başarilar dilerim

30.03.2026 uçyol izmir 23:41

0Z0

not:

Bize verilen..
imkani ve firsatı..
muhleti ve muddeti..
akli ve ömrü..
gidayi ve gayeyi..
yani EMANETİ
dogru ve gercek
onem ve degerde..
ÖĞRENMEK
lazim geliyor..
iyi ve guzel
çkarda ve yararda
KULLANMAK
Icab ediyor.

0Z0
31.03.2026 01:15

Toplumsal değişim.. sorun küresel ise çözüm bireyseldir.. söyleminde sorun ile çözüm arasında DEĞİŞİM.. birey ve küresel arasında ULUSAL.. bulunduğuna göre toplumsal değişimini lokal ile global arasında GLOKAL bazda sağlayabilenler gelecekte BİRLEŞMİŞ MİLLETLERDE söz sahibi olabilecekledir. Bu bakımdan ulusal kalkınmaya gerçekleştirirken bilgi toplu ve hukuk devleti ülkülerini gerçekleştiren ülkeler gelecekte söz sahibi olmaya aday devletler olacaktır.. diye düşünüyorum.

0Z0
03.04.2026 02:22

-------------
usul esasa mukaddemdir

Cevaplar:
Mesaj Tarihi: 31-Mart-2026 Saat 00:41

Biz 40 yildir Koca Yunus'umuzun..
Ilim ilim bilmektirini YBA ile
Ilim kendin bilmektirini INSANBILIM ile
Sen kendin bilmezsin bu nice okumaktirini
ISLAMBILIM ile capımizca duse goturduk ve dile getirdik.. yazikarimizla dillendirdik ve tablolarimizla düşundurduk.. lakin derdi din ve dunya olanlar kuyumuza tas dahi atmadilar.

Şurasi açik ki kulturun olmazsa olmaz bu dunya ve dil ve din üçlüsunden DIL'i unutanlar ve onu din ve dunyaya alet edip kötü ve kotuye kullananlar dunyayi belirleyen ve dini tanimlayan lisanin onemini anlayamadilar ve degerini kavrayamadiler.

Bu yuzden . bilgi ya da sevgide aşirilik ve abarti ile yaratildigimiz ALAKA yi körelttiler.

Daha başindan yanliş bir strateji ile nebiler ve veliler ile dahiler ve delileri ayirdilar.

Bir yerde şoyle dedim;

Elbette TSM arabeskten kaliteli.. bu tartişilmaz.. lakin zevkler ve renklerin tartışılmazlıgi da tartışilmaz.. oyle ise nitelik ve kaliteyi muzik dışinda pek çok alanda KALITELI mal ve hizmet sunumundan başlamak uzere .. KARAKTERLI fazilet ve kemalat seriminde.. KARIYERLI bilim ve teknoloji sergisinde.. SPESIFIK çözum ve karar kurumunda.. SOFISTIKE vizyon ve misyon kılıminda..arayalim.

Şimdi bunlari kagıt uzerinde ve teoride söylemek kolay.. lakin sunmak ve sermek ile kurmak ve kilmak olay.. dolayisiyla ayinesi iştir kişinin lafza bakilmaz demis Ziya Paşa.

Saygilarimla sağlicakla kaliniz

0Z0
yontembilim.com 31.03.2026 üçyol izmir 00:44

-------------
usul esasa mukaddemdir

Mesaj Tarihi: 31-Mart-2026 Saat 00:44
13.hafta

13. haftadan kalan LAFZ.. lafız olunca bu kelam zikr edilir.. peki "bu" nun MA'NA sı mi olur fikrimi ? Şimdi bu zor soruya kolay bir cevap verilemeyecegini anlamişsinizdir.. buna ragmen biz daha onceki haftalardir.. nerede ise savaş başladigindan beri bir aydir yanit vermeye çaliştik.. verebildik mi ? Hayir.. sadece kendimizi gösterdik bu baldir bacaklarla.. ama sonunda hic olmazsa esrari şeriati çozduk.. dahiler ve deliler ile veliler ve nebileri bir araya getirdik.. aradaki ZAMAN perdesini kaldirip durumu MEKANA yansitarak...

Tabloda insan ve islam ayirimi.. kuramsal olarak kesinlikle açık ve seçik olarak gostergelenmiştir.. goruntu yani MANZARA ve gosterge yani IŞARET farkini biliyorsaniz.. gorungu DELALET ve gostertu MUBSIRA ayirimini anlamişsaniz.. sizde gorebilirsiniz.. diye düşunurum.

Dediklerimi buyuk bir olasilikla hiç biriniz anlamayacaksiniz fakat çogunuz iki kelimenin bağlamindan bir anlami çikarabilirsiniz.. nasilki guneş fuzyonunda.. 1 numarali iki hidrojenin birleşmesinden 2 numarali HELYUM atomu ortaya çiktiginda.. aradaki kayip kutle farkinda enerji ortsya çikiyorsa.. nasil 2 yanici hidrojen ve 1 yakici oksijenin birleşmesinden sondurucu su meydana geliyorsa.. nasil x ana ve y baba tohumunda ana ve babadan ayri bir z çocuk karekteri doguyorsa.. AYNEN BUNUN GİBI tabloda ikinci kez kullanilmamis kelimelerden ikisini bir araya getirip bir cumle teşkil ettiginizde .. YENI bir ANLAM çikarabilirsiniz.. lakin buna cesaret edemiyorsunuz.. e kolsy da degil tabi alişmadihniz seyi yapmak.. bununla birlikte bu işe girişerek 2 li baglamdan 1 anlam çikarma deneyimine başladivinizde ele edeceginiz başarilar bu çalismalari.. alişmalar ve ogrenmeler haline getirecektir.. İnşaallah.

Osmanziya 29.03.2026

-------------
usul esasa mukaddemdir

Mesaj Tarihi: 31-Mart-2026 Saat 16:36
ACABA HİÇ DÜŞÜNDÜNÜZ MÜ ?

Acaba hiç hiç düşündünüz mü kelamın kıraatı ne demektir.. kalemin kitabeti ne anlama gelir.. kalemin aslında mal olup amel yaptığını.. kelamın aslında mel olup emel ettiğini.. bu arada insanların birbirlerinden çıktığını.. amelleri ve emellerin aslında ELEM verdiğini ve bu süreç içinde vehim ve hayal zeminimizin fikir ve zikir ile işlenerek ortaya lafz ve mananın çıktığını ve bu ikisinin maan ve beyan olduğunu..

Errahman alleme el-lKur’an. Halaka el-linsane allemhü el-lbeyan.

Kültürün olmazsa olmaz bileşeni olan dilin ve dinin dünyada işlenerek ortaya çıkan cemiyetlerin.. ferdlerin.. milletlerin ve devletlerin ümmetlerin ve uygarlıkların.. nebiler ve veliler ile dahiler ve deliler eliyle.. çağlar boyunca karşılıklı etkileşerek.. bu günkü bir kibrit çalsan yanacak hibrit halini aldığını...

Bütün bunlardan altmış bin senelik SESLLİ ve altı bin senelik YAZILI.. dil ve din birlikteliğinin bu gün geldiği durumdan teknolojinin giderek insanı doğadan uzaklaştırdığını ve totoliter ve otoriter yeşil ve mavi.. kırmızı ve kızıl ideolojilerin insanı insana yabancılaştırdığını da anlıyoruz.

Şunu da biliyoruz ki dil ve din ticaret ve siyasetle bilim ve hukuka intikal etti.. ticaret ve siyaset ile teknoloji ve ideolojiye dönüştü.. YOL ortaya çıktı.. şimdi biz de bu sırat-ı sebili YBA ile anlamaya çalışıyoruz.
Diyorlar ki Peygamberi Kitap yazmayı emretmedi.. sonradan ortaya çıktı.. belki haklılar.. ancak ilk ayet ne idi ? İkra.. yani oku.. bir de ne diyordu bildiklerimizden bilmedikilerimize giderken biza yardımcı olan.. “allemebilkalem” bizi buna ne diyoruz:KİTAB

Rasullullah geçmiş ehli kitap deneyimlerini nazara alarak belki bu KİTABİLEŞMEYE yüz vermemiş.. doğal ve olağan bir evrim içinde KİTAB’ımız Kur’an-ı Mu’ciz-ül-Beyan da ortaya çıkmış. Her ne kadar ilk dört yüz yılından sonra Müslümanlar tefekkürü (DÜŞÜNMEYİ) ve felsefeyi dondurmuş.. son üç yüz yılda fikri (DÜŞÜNCEYİ) ve bilimi ve hukuku dondurmuş.. FURKAN’ın, Tevrat ve İncil’deki muhkem ve müteşabihatı fark ettirek mahiyette olduğunu unutmuş.. olsa da Kur’an tarihinden biliyorum ki bu muhteşem beşer ötesi bir yapıt; Mekke’de inmiş.. Mısır’da okunmuş ve İstanbul’da yazılmış. Her beş vaktimde onu Kendim Yazmış gibi huşu ve huzu ile okuyorum.. sorularıma yanıt.. sorunlarıma çözüm.. zorluklarıma kolaylık.. dertlerime çare buluyorum.

Zaten bunlar için irsali nebi ve inzali kitab oldu.. neziri kainat ile beşiri insanı tamamladı.. Ne yazık ki bizler dersimi yeteri kadar çalışmadık ve ibretimizi gereği kadar alamadık.
Sonuçta birbirimize UKELA olmadan akıllarımızı çalıştırarak.. Ali İmran suresinin dördüncü ayetinde ki AZABI ŞEDİD uyarısına muhatab olmamaya çalışmalıyız.
Saygılarımla.. Osmanziya 31.03.2023 Üçyol İZMİR

-------------
usul esasa mukaddemdir

Mesaj Tarihi: 31-Mart-2026 Saat 16:58

Unlü dolandirici Osman Ziya SULUN.. ünlu şair Osman Ziya SABA'dan sonra tarihe bir internet FENOMENI olarak gececek Osmanziya Osmanziyaoğlu 'yu sizlere arz ve takdir ediyorum.. YBA reklami ve propagandasi deyip kendini tanittirmak ve beğendirmek için ugruna çalistigi halde bu emeline nail olamadigi gibi YBA adanil tâlib olacak bir kişi bile bulamadiginin nedeni acaba kendinin enayi ve milletin uyanik olmasi olabilir mi ?

Belki bu tabloyu açiklayip gunluk dilin duz yazisina (GDDY) cevirerek kandirmanin ve aldanmanin ne kadar kolay.. ve ayni zamanda.. kanmanin ve aldatmanin.. ne kadar zor.. yalan ve dolanın.. ardinda aracili ve dolayli anlam ve anlatim oldugunu gostererek bu işin ne kadar ciddi ve tehlikeli oldugunu gostermek isterdim. Fakat dusundurmeye engel oldugunda HAZIR açık ve şeçik ANLASILIR yazarak hocalik ve yazarlik yapmaktan nefret ederim.

Gurura düşüren Ene'nin enayiliğine işaret eden nefis ve şeytan ile tagut ve dunyadan başka bir HANNAS bulundugunu söylersek durumun vehameti ortaya çikar.

Hayatimda iki üç kez dolandirildim.. kimseyi de dolandirmadim.. sadece bir kez de savciligim ile Sevgili Eşime avci oldum.. İnşaallah.. Ümmeti Muhammed ile birlikte..Şeytana av ve nefse yem olmayiz.

YBA Yöntem Bilimsel Analizin ise dili kotu ve kòtuye kullanmaya karşı en etkili bir yol oldugunu söylemekle birlikte onun en birinci düşmaniniz oldugunuda söylemeliyim.

Fakat düşmani yenmek için onu tanimaktan başka bir yol bulunuyor mu ?

Sağlıcakla kaliniz.

31.03.2022 (dört sene önce)

-------------
usul esasa mukaddemdir

Mesaj Tarihi: 31-Mart-2026 Saat 17:31
12 Bin Filistinli mahkûmun idamı onaylandı.
Bunların 4 bini çocuk.

Vatanında yaşamak istedikleri için,
İşgal edilmiş topraklarını savundukları için 78 yıldır toplamda 400 Bin Filistinli şehit edildi.

Şimdi de dünyanın gözü önünde 12 Bin insan idam edilecek.

90 gün içinde idamlar yapılacak.
Lütfen susmayın.
İnsanlık bugün ayağa kalkmayacaksa ne zaman kalkacak?
İnsan olduğumuzu bugün göstermeyeceksek ne zaman göstereceğiz?

Lütfen susmayın.
Paylaşın.
Karşı çıkın bu idamlara..

https://yontembilim.com/forum/forum_posts.asp?TID=2988
Yaklaşık kırk senedir bana ses veren bir İNSAN bulamadım.. desem insanlar kızacaklar.. İSLAMLIK 300 sene önce bitti dedim.. çok kızdılar müslümanlar.. bu durumda demek ki ben İNSAN değil mişim diyerek geri çekileceğim.. ve kızanlara da din itikad ve ibadet ile ahkam ve ahlaktan ibarettir.. islamiyet olarak biten ahkam dediğiniz şeriattır diye açıklama yapacağım.

Yurt dışında hepimizi EZEN Trumpa karşılık yurt içinde bizi EZEN Erdoğana fazla kızmayalım diyorum. Diğer taraftan dünyanın esasının kavi (ezen) ve zayıf (ezen) ilişkisine dayandığını ve kavi zayıfı olduğunda onunda ezmeye başladığını aynelyakin gören birisi olarak sorun bu ezen (sömüren) ve ezilen (sömürülen) değil zayıf ve kavi ilişkisinin en optimal şekli olan HUKUK DÜZENİNİN dünya bulunmadığını ve bunu dünya beşten büyüktür deyip yıllardan beri seslendiren erdoğanın sesinin daha gür çıkması için hepimizin onu desteklemesi gerektiğini düşünüyorum.

Aksi halde bu SAVAŞ olaganüstü durumunda sağ ve sol.. türk ve kürt.. fetocu ve retocu.. irancı ve arabcı.. birbirine gireceğimiz türk ve kürt ve arap olarak bir araya gelmenin daha gerçekci ve akılcı olduğunu düşünüyorum.

Osmanziya 31.03.2026 üçyol izmir 18:53

DÜZELTME: Yaklaşık kırk senedir bana ses veren bir İNSAN bulamadım.. desem insanlar kızacaklar.. İSLAMLIK 300 sene önce bitti dedim.. çok kızdılar müslümanlar.. bu durumda demek ki ben İNSAN değil mişim diyerek geri çekileceğim.. ve kızanlara da din itikad ve ibadet ile ahkam ve ahlaktan ibarettir.. islamiyet olarak biten ahkam dediğiniz şeriattır diye açıklama yapacağım.

Yurt dışında hepimizi EZEN Trumpa karşılık yurt içinde bizi EZEN Erdoğana fazla kızmayalım diyorum. Diğer taraftan dünyanın esasının kavi (ezen) ve zayıf (ezen) ilişkisine dayandığını aynelyakin gören birisi olarak sorun bu ezen (sömüren) ve ezilen (sömürülen) değil zayıf ve kavi ilişkisinin en optimal şekli olan HUKUK DÜZENİNİN dünya bulunmadığını ve bunu dünya beşten büyüktür deyip yıllardan beri seslendiren erdoğanın sesinin daha gür çıkması için hepimizin onu desteklemesi gerektiğini düşünüyorum.

Diğer taraftan ZAYIF kavi olduğunda bu sefer onunda zayıflayan eski kaviyi ezmeye başladığını siz de görmüyor musunuz ?

Demek ki bir bir süre daha eski zayıf yeni kaviye bir süre daha destekleyeceğiz. Aksi halde bu SAVAŞ'ıh olaganüstü durumunda sağ ve sol.. türk ve kürt.. fetocu ve retocu.. irancı ve arabcı.. birbirine gireceğimize, türk ve kürt ve arap olarak bir araya gelmenin daha gerçekci ve akılcı olduğunu düşünüyorum.

Osmanziya 31.03.2026 üçyol izmir 18:53

Not: Yazımı düzelttim.. okuyan Değerli Bir Kardeşimin hatırına.03.04.2026 13:39

-------------
usul esasa mukaddemdir

Mesaj Tarihi: 31-Mart-2026 Saat 18:36

Teşekkür ederim.. Kur'an-ı Mu'ciz-ül-Beyan benim bildiğim ünlü ayetlerden iki yerde (kadir ve nebe surelerinde) Melekler ve Ruh terimini kullanıyor.. RUHLAR demiyor. Tablomda bir-rab ve hür-ruh’a dikkat çektim.

Diğer taraftan başka bir ünlü ayet siz RUH hakkında fazla bilgi verilmemiştir.. diyor. Bu bakımdan M.Arabî bütün ruhları tek bir RUH olarak görüyor.. hatta hayat-ı sariye adı verilen yaygın bir dirilik ve canlılıktan söz der TARİKAT..

Fakat diğer yandan her birimizin ayrı bireysel kimlik ve kişiliği ile özgün öznemizin yani ÖZNEL DENEYİMİMİZİN tanıklığı da bulunuyor.. bu iki karşıt durum başka konularda bulunuyor.. işte bu gibi çok yönlü ve yanlı konularda GDDY (günlük dilin düz yazısı) yetersiz kalıyor.. bilimsel dilin matematiği de bir dereceye kadar netlik sağlıyor.. fakat edebiyat çok anlamlılığı ile Bilimin tek anlamlığa başka bir karşıtlık zaten.. diğer taraftan bizim kuşkulu soru soran felsefi yanımız ile kesin yanıt veren dini yanımızı. biri adına diğerini susturmakta bu güne kadar işe yaramadı.

Şimdi biz bu işi çok bilmiş yapay zekayı işe karıştırmadan "insan" bilgilerine ve tanrı "sözleri"ne saygı göstererek.. bir dindar.. bir mason.. bir marksist.. ana akım olarak bir MASA etrafında konuşabilmemiz ve ortak bir platformda buluşabilmemiz gerekiyor.. ancak buna da angajeler ve âmâdeler ve adanmalar.. engel oluyor. Kime.. bilgiyi ve düşünceyi ve inancı birbirinden ayırt edememişlere.. ayırt etmişlerde zaten sizin ve benim gibi ayrı ayrı takılıyor.

İşte bu ayrı ayrı takılmanın önüne geçelim diyorsak.. eleştiri ve soru.. katılım ve katı ve yandaşlıktan daha değerli hale geliyor.. diye düşünüyorum.

Kuşkusuz bizde bir EMANET bulunuyor. Fakat elbette kendi mülkü sananlarda oluyor. Ancak bunun fazla bir zararı olmaz. Bilgi ve düşünce ve İnanç ya da bilgi ve değer ayırımı yapabilenler için sorun değil.

Sanırım bu emanette genetik kodlar ve nörolojik modlarda.. bunları kuşatan nükleer çekirdeklerde.. biopsik ve fizikoşimik.. başta termodimak yasalar olmak üzere sibernetik ve semiotik.. TESPİTLERİMİZ olduk genişledi ve çoğumuz UZMANLIĞIMIZDA haps olduk.. sizin ve benim gibi nadirler bu BİLGİ CENDERESİ ve SEVGİ PENCERESİ “aralığından” bir çıkış sağlayabilirsek.. işler daha güzel olacak diye düşünüyorum.
Saygılarımla sağlıcakla kalınız.
Osmanziya 31.03.2026

Popular Mechanics’teki bir makale, bilincin nerede yaşadığı ve nöronların ateşlenmesinin bir işlevi olarak mı beynimizde üretildiği yoksa bizden bağımsız mı var olduğu sorusunu ele alıyor. Yeni araştırmalar, bilincin fizik, anatomi ve geometrisi üzerine yapılmış çalışmalarla bu gizemli olguyu inceliyor.
Aralık 2025’te Frontiers in Human Neuroscience’da yayımlanan bir çalışmada fizikçi Joachim Keppler, bilinçli durumların beynin kuantum vakumla — yani tüm uzayı dolduran sıfır nokta alanıyla (ZPF) — rezonans kurma kapasitesinden kaynaklanabileceğini öne sürüyor.
Kısacası makale, bilincin salt nöronların kimyasal sinyalleşmesinden değil, beynin evrensel enerji alanlarıyla kurduğu kuantum düzeyindeki bir rezonanstan doğabileceği fikrini işliyor. Spekülatif olabilir ama son derece heyecan verici!
beyin bir radyo alıcısı gibi, bilinci üretmiyor — alıyor. Bilinç zaten orada, evrende var; beyin sadece onu yakalayıp kişisel deneyime dönüştürüyor. (çok da emin değilim!)
Bu bakış açısı aslında kadim metafizik öğretilerle şaşırtıcı biçimde örtüşüyor — Hint felsefesindeki “Brahman”, Sufizmdeki “nefes-i Rahman”, hatta Platon’un idealar âlemi… Hepsi bir şekilde “bilinç önce gelir, madde sonra” diyor. Kuantum fiziği de giderek aynı kapıya çıkıyor.
Bilim, çok dolaşık bir yoldan kadim bilgeliğin söylediği yere varıyor sanki.
O halde beynin bu bilinci yakalaması için insan ne yapmalı? Doğal olarak ilk aklıma gelen bı
Beynin o alanla rezonansa girebilmesi için temel koşul: zihni susturmak, “gürültüyü” azaltmak. Çünkü sürekli düşünce, plan, kaygı… bunlar parazit gibi — sinyali bozuyor.
Benim rutinimden bakınca:
Peki bu rezonans için ne gerekiyor? Sessizlik. Yavaşlamak. Zihni boşaltmak.
Fark ettim ki benim için bu; sabah müziği, kulaklıksız doğa yürüyüşü, bazen sadece pencereden bakmak ağaçları seyretmek onlarla sessiz bir iletişime girmek. A bir de yemek yapmak
Bunları “vakit geçirmek” sanıyordum — meğer anten kalibrasyonuymuş.
Siz hangi anlarda “alıcı moda” geçtiğinizi hissediyorsunuz?
Sibel Atasoy
#Bilinç #KuantumVeMetafizik #İçsesiniDinle #BilimVeBilgelik #RezonansHayat

Yazınız okudum.. büyük bir olasılık sizin yazınız.. lakin altında İMZANIZ bulunmuyor. Belki sizin umurumuz olmayabilir ancak "söz"ler gidirek bulanıklaşıyor SOSYAL MEDYA'da.. bir gün çekip gideceğiz.. ancak kalanlar sözlerin kutsal kitap sözleri mi.. insan sözleri mi.. makina sözleri mi.. olduğu hususunda zorlukla karşılaşacaklar.
Zaten GDD günlük dilin düz yazısının kötü ve kötüye kullanılmasından beslendiğinde bu gibi kapalılık ve belirsizlikler onların ekmeğini yağ süren bir pus.
Size yazıyorum.. çünkü anlayabilecek olanların başında geliyorsunuz.. lakin bir kimsenin KORKMADAN anladıklarını eleştirmesi ve ÇEKİNMEDEN anlamadıklarını sorması ve bu ikisine GERİ DÖNÜŞ ile düşüncelerini değiştirmesi ve düzeltmesi ŞANSI dışında başka birisine erişme TALİHİ çok az.. kendi söyleyen ve kendi dinleyen MONOLOg ile kitabına kapatması çok MUHTEMEL.. DİYALOgLA bilim yapan uzmanlar ve ahlak yapan azmanlar yani ZAMANE (ideoloji) leri saymazsak.. yani ALO demekle iş bitmiyor.
Sonuçta hepimiz zamanın KÜTÜPHANESİNE saklanacağız. İlliyin vela safilin denilen konumlarda.. KENDİMİZİ ve nesnemizi NASIL gösterdiğimiz ve BENİMİZİ ve kimsemizi NİYE gerçekleştirdiğimiz kadar..
işte yazınız altında İMZA görmediğimden yazınıza geri dönüş YANIT şansı vermeyeceğim.. BENZETİMDEN başka bir dilimizin bulunmadığı ve BENZETMEDEN başka bilgimizin olmadığı bilincinde olarak.
Saygılarımla. 31.03.2026
0Z0
Yontembilim.com

-------------
usul esasa mukaddemdir

Mesaj Tarihi: 31-Mart-2026 Saat 23:50
KÜRT BİR ANADAN DOĞMA, ZAZA BİR BABADAN OLMA;
•NE MUTLU TÜRK'ÜM DİYENE!
ÖZDEYİŞİNİN BİLİNCİNDE BİR TÜRKİYE CUMHURİYETİ YURTTAŞI OLARAK, AMASIZ, FAKATSIZ İMZALIYORUM BU AÇIKLAMAYI *

Biz;

Türk olan KÜRT BİR ANADAN DOĞMA,
ZAZA BİR BABADAN OLMA;
•NE MUTLU TÜRK'ÜM DİYENE!

ÖZDEYİŞİNİN BİLİNCİNDE
BİR TÜRKİYE CUMHURİYETİ YURTTAŞI OLARAK,
AMASIZ, FAKATSIZ İMZALIYORUM BU AÇIKLAMAYI *

Biz; Türk olabiliriz, Kürt olabiliriz, Zaza, Gürcü, Çerkez olabiliriz…
Sünni olabiliriz, Alevi olabiliriz…
Herkesin soyu sopu, kökü ve kültürü kendi onurudur.
Ama; 86 milyonun ortak adı Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlığıdır.

Bu topraklarda kimlikler ayrılık sebebi değil, kardeşliğin ve birlikteliğin rengidir.
Bizi bir arada tutan; birlikte yazdığımız tarihimiz, birlikte ulusal kurtuluş mücadelesini verdiğimiz bağımsızlığımız ve vatanımızın geleceğidir.

“Ne mutlu Türk'üm diyene!” sözü; ayrıştırmanın değil, Cumhuriyet’in eşit ve onurlu yurttaşlık anlayışının ifadesidir.
Biz birlikte Türkiye’yiz.

Gürsel   EROL
CHP Elazığ Millet Vekili

ALINTIDIR

dedim ki:

Birlik ve beraberlik ve bütünlük özgürlükleri.. özgülükleri.. özgünlükleri ortadan kaldırmamalıdır. Yüzyılımız ve UYGALIĞIMIZ da bunun yolunu İNSAN hak ve hürriyetlerine dayalı DEMOKRASİ ve LAİKLİKLİK olarak ortaya çıkarmıştır.

Biz de BİLGİ toplumu ve HUKUK devleti ülküsüyle ülkelerin ve ulusuların bunu başaracağına inanıyoruz. Ancak dili ve dini partilerine paravana eden.. emeği ve özgürlüğü ideolojilerine paratoner edenlerin de gizli hesabları bulunuyor.

Bunun bir kanıtı barışa yaptıkları katkılar nedeniyle İzak Rabin ve Yaser Arafatın başın gelenlerdir. Bu bakımdan aydınların uyanık olarak bu oyunların farkında olmaları gerekmektedir.

0Z0 yontembilim.com
31.03.2026 23:52

-------------
usul esasa mukaddemdir

Mesaj Tarihi: 03-Nisan-2026 Saat 02:13
UBUDIYET ve RUBUBIYET
                                           I L E
                          ISLAMIYET ve TESLIMIYET

Asker RESMΠ  zona

Siyasi ....KAMU....saha

Ekonomik.........SIVIL........alan

Sosyal....TOPLUMSAL..........saha

Külturel ...............BIREYSEL.......mesafe

Amerika.. mısır yunan ve roma medeniyeti ile alman ve fransiz ve ingiliz kulturundem sanra gecen 20.ci yuzyilin motoru idi.. sayilan medeniyetler ve kulturler arasinda kalan ilk dort yuz yillik gelişmesinden sonra islamlik bin yil once etkili kultur ve uygarlik niteligini kaybettikten sonra ortadogu denilen bir çoğrafyada dagildi..

Şimdi ya AMERIKA nin dagilmasini izleyecegiz ya da Ortadogunun ANADOLU toplanmasini.. elbette tam tersi ya da ara seçenekler de bulunabilir.

Fakat hangisi olursa olsun.. ben insani inşa ettim.. beseriyetin yapisindan çikan insaniyet binasinin yukseltilmesi çalişmalarini surdurecek can suyunu hazirladim.. bu binayi insaniyet yapilandiginda babi islamiyet yeniden açilacak mehdi ve nebi ve kralliklar degil halife-i arz ortaya çikacaktir.. İnşaallah.

0Z0
yontembilim.com
03.04.2026

-------------
usul esasa mukaddemdir

Mesaj Tarihi: 03-Nisan-2026 Saat 02:30
Biz sanıyorduk ki bilgisayarın kökeni Steve Jobs ve Bill Gates.. meğerse 2000 yılında uluslararası ödüle layık görülen Jack Kilby imiş.. kimi temeli atar.. kimi tabanı sürer.. kimi duvarları örer.. kimi tavanı serer ve kimi de çatıyı diker bu kültür ve uygarlıkta.. herkes OLUMSUZLUKTA sorumluluk payını ve OLUMLULUKTA ürünün onurunu yüklenir. 0Z0

https://tr.wikipedia.org/wiki/Jack_Kilby?fbclid=IwY2xjawQ72wZleHRuA2FlbQIxMQBzcnRjBmFwcF9pZBAyMjIwMzkxNzg4MjAwODkyAAEewg-dV0QNdN4gY2UlmsINqYC5J8Nak9Q1GvspuMgjUVqqvnW_rMB1eegAB0E_aem_l1Eu16JBntSo6X8xr1pcTQ
Jack St. Clair Kilby (8 Kasım 1923, Jefferson City, Missouri - 20 Haziran 2005, Dallas, Teksas) Nobel Fizik Ödülü sahibi Amerikalı elektrik mühendisi, elektronik mühendisi, bilim insanı ve mucit.

2000 yılında, tümleşik devre buluşuyla Nobel Fizik Ödülü kazanan Texas Instruments mühendisi Kilby, aynı zamanda el hesap makinesi ve termal yazıcının da mucidi olarak bilinmekteydi. 60 civarında patente sahip olan Kilby, birçok üniversite ile yakın temas içinde oldu. Illinois Üniversitesi, Wisconsin Üniversitesi, Texas A&M Üniversitesi bunlardan birkaçıdır. Kilby 1983 yılında Texas Instruments'den emekli oldu, 81 yaşında uzun yıllar mücadele ettiği kansere yenik düştü. Bilim insanının ölümünden sonra ailesi, Kilby'nin dünyanın teknoloji ve mühendislik alanında en zengin koleksiyonunu Güney Metodist Üniversitesi'de (Southern Methodist University) kurulu DeGolyer Kütüphanesine bağışladı. Bu koleksiyonda ilk dijital saatler, ilk taşınabilir hesap makineleri, ilk transistörler, ilk mikroçipler, ilk cep telefonlarına ait dokümanlar ve örnekler bulunmaktadır.

-------------
usul esasa mukaddemdir

Mesaj Tarihi: 03-Nisan-2026 Saat 13:24
İNŞALLAH' YAZILDIĞI GİBİDİR !!
BlackRock neden geldi?
BlackRock Dünya’nın en büyük yatırım devi:
Link
14 Trilyon $ bütçesi neredeyse tüm Avrupa ülkelerin (Almanya, Fransa, Avusturya, İtalya, İspanya, Hollanda, Belçika, Danimarka, İrlanda ..) bütçesini aşıyor.
Peki bu Dev neden geldi?
Çünkü BlackRock (Rotşilt) ve İsrail sıkıntı içinde onun için BlackRock genel müdürü Fink Erdoğan'a geldi:
BlackRock en az 800 milyar $ dolar Ukrayna’ya yatırdı:
Link
Örneğin yüzbinlerce metrekare toprak, maden ocakları vs satın aldı am Rusya’yı tüm uğraşmalara rağmen yenemiyor ve yatırımları tehlikede.
İran Hürmüz boğazını kapatınca körfez ülkelerinden taze petrol parası ABD ve İngiliz borsalarına akmaz oldu ve ABD ve Londra borsalarını vurdu en büyük yatırımcı olarak bu da BlackRock’u sarsıyor.
AB ülkeleri korkunç enerji sıkıntısından dolayı şirketleri tek tek ya iflas ediyor ya da büyük zarar veriyorlar en büyük hissedarı olan BlackRock buradan da büyük zarar görüyor.
Bu devasa üç kalemden büyük zarar görüyor BlackRock ve Erdoğan'dan medet umar duruma düştü.
Hatta BlackRock yatırımcıları paralarımızı geri istiyoruz deyince Blackrock vermem dedi:
Link
Düşünün Erdoğan bir daha DAVOS’a ayak basmam, Dünya ekonomik forumuna yani WEF’e katılmam dedi.
Erdoğan gitmedi ve katılmadı ama 20 yıl sonra BlackRock ve WEF başkanı Fink yukarıda yazdığım sıkıntılardan dolayı dilenmek için darbeyle öldürmek istedikleri Erdoğan'ın ayağına kadar geldi!
Erdoğanı devirmek isteyen siyonistler Erdoğan’a muhtaç hale geldiler!
Abdurrahman   BAKIRCI

Ne kadar doğru.. ne kadar gerçek.. iki resmi yan yana getirmekle işler çözülmüyor. Peki doğrunun ve gerçeğin ne olduğunu biliyor musunuz ? Eğer doğru ise bu ne kadar "Doğru" çünkü Aristo 250 KARŞILAŞTIRMA tespit etmiş.. bunun sadece 25 tanesi geçerli.. Eğer gerçek ise bu ne kadar "Gerçek" daha üç yüz yıla kadar evrenin merkezinin yer küresi olduğunu sanıyorduk. 0Z0 yontembilim.com

OKUMAK ve okuyarak kendini kaybetmek isteyenler NiçiN:

Mustafa ÖZBAŞ
Michael Hudson: İran Savaşı Küresel Ekonomide Geri Dönüşü Olmayan Bir Kırılma Yarattı.
‘’“Dünyada hiç kimse Trump’ı savaş yasalarını çiğnemekle veya savaş suçlusu olmakla suçlamadı; sanki ABD tarafından yönetilmeyen bir dünya hayal etmekten bile çekiniyorlar”
İktisatçı Profesör Michael Hudson, İran’a yönelik savaşın küresel enerji ve tedarik zincirlerini kalıcı olarak parçalayarak dünyayı 1930’lardaki Büyük Buhran’dan bu yana görülen en şiddetli ekonomik çöküşe sürüklediği uyarısında bulundu. Siyaset bilimci Profesör Glenn Diesen’in programına konuk olan Hudson, İran’a karşı yürütülen savaşın küresel ekonomi üzerindeki yıkıcı etkilerini ve uluslararası sistemdeki tektonik kaymaları değerlendirdi.
Diesen’in, İran savaşının halihazırda sürdürülemez bir temelde olan ABD ve dünya ekonomisindeki tehlikeli belirtileri şiddetlendirdiği ve dünyanın artık eski haline dönemeyeceği yönündeki saptamasına katılan Hudson, bu çatışmanın dünya çapında sonuçları olan bir gelişme olduğunu ifade etti. Hudson; enerji, gübre ve petrol üreten ülkelerin diğer ihracat kalemlerinin tüm dünya için taşıdığı kritik önem nedeniyle bu durumu “İkinci Dünya Savaşı” olarak nitelendirdiğini belirtti.
ABD borsasının son birkaç saat içinde, yaşananların tersine çevrilebilir olduğu ve bir anlaşma ihtimali doğduğu hayaliyle bin puan yükselmesini “çılgınlık” olarak niteleyen Hudson, “Dünyanın sadece saldırı öncesine değil, 19. hatta 18. yüzyıla döneceğini hayal ediyorlar” dedi.
“ABD petrolü kontrol ederek tüm dünya ekonomisi üzerinde bir boğaz sıkma noktası tutmak istiyor”
Bu çatışmanın sadece İran ile sınırlı olmadığını vurgulayan Hudson, “Bu, Amerika Birleşik Devletleri’nin petrolü kontrol ederek tüm dünya ekonomisi üzerinde bir boğaz sıkma noktası sürdürme savaşıdır; çünkü petrol her ülkenin ihtiyacıdır” dedi.
ABD’nin İran’a savaş açma gerekçesinin, geçen ay Venezuela’ya savaş açıp devlet başkanını kaçırarak petrolü kontrolü altına almasıyla aynı nedene dayandığını belirten Hudson, böylece kimin petrol alacağına ve paradan kimin yararlanacağına Washington’ın karar verdiğini kaydetti. Hudson, ABD’nin dış politikasını dünyaya petrol sevkiyatını kesebilme kabiliyeti üzerine kurabilmesi için, ABD kontrolünde olmayan hiçbir egemen ülkenin petrol ihraç etmesine izin vermemesi gerektiğini anladığını belirtti.
Bu doğrultuda önce İran’a, ardından Venezuela’ya ve son olarak Rusya’ya yaptırımlar uygulandığını ifade eden Hudson, “Böylece Amerika’nın müttefikleri petrolü sadece ABD’nin kontrol ettiği yerlerden alabiliyor” dedi. ABD’nin geçen hafta, Suudi ve diğer OPEC petrollerinin ihraç edildiği Hürmüz Boğazı’nı kontrol etme konusundaki ısrarının nedeninin de bu olduğunu sözlerine ekledi.
“Donald Trump askeri danışmanlarını dinleyerek Hürmüz adalarını ele geçirmenin riskini gördü”
Hudson, Donald Trump’ın Hürmüz Boğazı’ndaki adaları ele geçirmeye çalışan birliklerin “keklik gibi avlanacağını” ve durumun savunulamaz olduğunu söyleyen askeri danışmanlarını dinlediğini belirtti.
Buna karşın Trump’ın asıl amacının İran’ın atom bombası sahibi olmasını engellemek olmadığını, çünkü İran’ın böyle bir çabasının bulunmadığını kaydeden Hudson, “İran’ın dış politikasıyla hiçbir ilgisi yok; sadece Irak’ın petrolüne el koyduğu gibi İran’ın petrolünü istiyor” dedi. Trump’ın petrolü ve ihracat kontrolünü, gümrük tarifesi politikasında olduğu gibi bir silah olarak kullandığını ifade eden Hudson, “Ekonomilerinizde kaos yaratırız” mesajı verildiğini söyledi.
2003’ten bu yana OPEC ve Arap monarşilerinin petrolünü kontrol altına alma çabasının İran ile tamamlanmak istendiğini belirten Hudson, “ABD tek başına Yakındoğu petrolünün kontrolünü ele geçirerek bir boğma noktası yaratmaya çalışıyor” diye konuştu.
“İran, tüm ABD askeri üsleri bölgeden kalıcı olarak kaldırılmadan teslim olmayacak”
İran’ın fethedilmesine izin vermeyeceğini vurgulayan Hudson, Tahran’ın petrol ihracatına ancak güvenlik garantileri sağlandığında izin vereceğini, bunun ise iki temel şartı olduğunu belirtti:
* “Birincisi, Ortadoğu’daki tüm ABD askeri üslerinin kalıcı olarak kaldırılmasıdır; ki bölgedeki en büyük askeri üs İsrail’dir ve ABD bunu yapmayacaktır."
* "İkincisi ise Avrupa, Japonya, Kore ve diğer müttefikler tarafından uygulanan tüm yaptırımların kaldırılmasıdır.”
ABD bu şartları kabul edip “emperyal güç” olmaktan vazgeçmediği sürece dünyanın eski haline dönemeyeceğini ifade eden Hudson, bölgeden gelen helyum arzının kesildiğini ve dünya çapındaki şirketlerin kısıtlamaya gittiğini söyledi. Ayrıca gübre ihracatının da durduğunu ve dünyanın ekim mevsimine girdiğini hatırlatan Hudson, “Ne olursa olsun dünya, 1930’lardaki Büyük Buhran’dan bu yana en ciddi depresyonun içinde olacak; bundan kaçış yok” uyarısında bulundu.
“ABD ve İsrail’in eylemleri geri döndürülemez, borsa bu gerçeği henüz kavrayamadı”
Borsadaki toparlanmayı “çılgınca” bulan Hudson, ABD ve İsrail’in adımlarının geri döndürülemez olduğu gerçeğiyle henüz yüzleşilmediğini belirtti. İran’a verilen zararın tazminatını kimin ödeyeceği sorusunu gündeme getiren Hudson, tüm bu sürecin çözülmesinin en az yılın geri kalanını alacağını ve hem ABD hem dünya ekonomisinin çok ağır bir depresyona girdiğini yineledi.
Glenn Diesen’in, Trump’ın öncekilere göre daha “küstahça ve dürüstçe” Suriye, Venezuela ve İran petrolünü istediğini söylemesi üzerine Hudson, önceki başkanların politikalarından hiçbir sapma olmadığını, ne Biden ne Obama ne de Bush ailesinden kimsenin Trump’ı bu konuda eleştirmediğini belirtti. Hatta Alman liderlerin, hava sahalarını kapatmalarına rağmen yaptırımları sürdürerek Trump’ı alkışladıklarını ifade eden Hudson, “Dünyada hiç kimse Trump’ı savaş yasalarını çiğnemekle veya savaş suçlusu olmakla suçlamadı; sanki ABD tarafından yönetilmeyen bir dünya hayal etmekten bile çekiniyorlar” dedi.
“ABD ekonomisi borçların ödenmesi için yeni borç verilen dev bir Ponzi şemasına dönüştü”
2008’deki çöp mortgage krizinden bu yana finans sektörünün aşırı yüklendiğini belirten Hudson, Obama’nın çözüm olarak sunduğu “sıfır faiz” politikasının sadece bankaların gayrimenkul ve hisse senedi kredilerini kârlı hale getirdiğini söyledi. Bu sürecin Wall Street çıkarlarına devasa bir kazanç sağladığını, ancak 2008’den beri Amerikan ücret seviyelerinin tamamen yerinde saydığını ve Amerikalıların yüzde 40’ının hiçbir tasarrufunun kalmadığını vurguladı.
“Büyüme sadece finansallaşmış zenginlikte, gayrimenkul ve tahvillerde yaşandı” diyen Hudson, Blackstone gibi banka dışı kuruluşların yüzde 1 faizle borçlanıp şirketleri satın aldığını ve borç kaldıracıyla bu şirketleri adeta “sağdığını” belirtti. Hudson, ekonominin ancak borçlulara faizlerini ödemeleri için tekrar para sızdırılan bir “Ponzi şeması” ile ayakta kalabildiğini, ancak 30 yıllık mortgage faizlerinin yüzde 5’i, 10 yıllık tahvillerin ise yüzde 4,5’i geçmesiyle artık sıfır faiz döneminin kapandığını ve bu şemanın sürdürülemez hale geldiğini ifade etti.
“Hürmüz’ün kapanması ödemeler zincirini kırdı, bu depresyonun başlangıcıdır”
İran savaşının petrol, gaz, amonyak, gübre ve helyuma dayalı ödemeler zincirinde geri döndürülemez kesintiler yarattığını kaydeden Hudson, “Bu kırılmalar temerrütlere yol açacak; bir kez temerrüt yaşandığında borçlardaki üstel büyüme süreci tersine dönecek ve aşağı doğru üstel bir küçülme başlayacak. İşte depresyon budur” dedi.
Diesen’in NATO’nun Rusya’nın deniz koridorlarını sınırlama çabalarına ve Çin ile Hindistan’ın enerji erişimi konusundaki endişelerine değinmesi üzerine Hudson, uluslararası sistemin bu duruma uyum sağlayamadığını belirtti. Rusya’nın Avrupa’nın gaz ve petrol alımını durdurma tehditlerine karşılık “Neden şimdi durdurmayalım?” dediğini ve Hürmüz kapalıyken pazar bulmakta zorlanmayacağını söyleyen Hudson, “Avrupa, Rusya yaptırımlarına uyarak ekonomik intihar ediyor; 2022 sonrası Almanya’nın GSYH düşüşü tüm Avrupa’nın kaderi olacak” değerlendirmesinde bulundu.
“Ukrayna bir NATO ülkesi olan Macaristan’a savaş ilan etti, NATO ise saldırganı destekliyor”
Ukrayna’nın Macaristan ve Çekya’ya giden gaz hatlarını kestiğine dikkat çeken Hudson, “NATO üyesi olmayan Ukrayna, fiilen bir NATO ülkesine savaş ilan etti ve NATO saldırganı destekliyor. Bu şartlar altında NATO ve Avrupa Birliği’nin nasıl hayatta kalacağını göremiyorum” dedi.
Ekonomik krizin hükümetleri bütçe kısıtlamalarını ihlal etmeye veya halkın ısınma ve elektrik giderlerini sübvanse etmeye zorlayacağını belirten Hudson, Almanya’da Friedrich Merz gibi isimlerin “Rusya istilasını önlemek için” yaşam standartlarını düşürüp askeri harcamaları artırma söyleminin “çılgınlık” olduğunu ifade etti.
Hudson, Rusya’nın Avrupa’yı işgal etmekle hiçbir ilgisi olmadığını, dikkatinin tamamen Asya’ya döndüğünü vurguladı. Medya terminolojisindeki değişime de değinen Hudson, “30 yıl önce Mezopotamya, Irak ve İran’a ‘Yakındoğu’ derdik. Sonra ‘Ortadoğu’ oldu ama neyin ortasında? Avrupa ile Asya’nın… Şimdi ise kibar çevrelerde ‘Batı Asya’ terimi kullanılıyor. Bu, bölgenin artık Asya’nın bir parçası olduğunun ve dünyanın büyüme alanının Asya olacağının, Avrupa ve ABD’nin geride bırakılacağının itirafıdır” dedi.
“Bu bir medeniyetler çatışması değil, ABD’nin medeniyete yönelik bir saldırısıdır”
Dünyadaki bölünmenin artık “Doğu Asya” ile “ABD müttefikleri ve Batı yarımküre” arasında bir bloklaşmaya dönüştüğünü söyleyen Hudson, ABD’nin yıllardır kullandığı “medeniyetler çatışması” kavramını reddetti: “Bu bir medeniyetler çatışması değil, ABD ve müttefiklerinin ulusal egemenlik, iç işlerine karışmama ve sivil hedeflerin vurulmaması gibi medeniyet yasalarına saldırısıdır.”
ABD’nin artık kendisine hizmet etmediği gerekçesiyle uluslararası hukuku dışladığını belirten Hudson, Ukrayna’dan İsrail’e kadar etnik ve dini nefretin körüklendiğini savundu. ABD’nin bu çatışmayı “demokrasiler ile otokrasiler arasında” bir kavga olarak sunduğunu kaydeden Hudson, “Burada ‘otokrasi’den kastedilen, medeniyete yönelik bu saldırıya direnecek kadar güçlü bir hükümete sahip olan ülkelerdir. İran, kendisini savunma konusunda Rusya’dan bile daha güçlü durmuştur” dedi.
“Resesyon kelimesi depresyonun üzerini örtmek için uydurulmuş bir örtmecedir”
ABD’nin diğer ülkelere artık müreffeh bir gelecek veya “kazan-kazan” senaryosu sunamadığını, bu yüzden güçle tutunmaya çalıştığını ifade eden Hudson, diğer ülkelerin ABD’ye boyun eğmenin bedelinin depresyon ve sanayisizleşme olduğunu fark etmeye başladığını söyledi.
“Depresyon” kelimesinin Büyük Buhran sırasında “geçici bir yavaşlama” anlamında bir örtmece olarak icat edildiğini, ancak durum kötüleşince daha hafif bir terim olan “resesyon”un uydurulduğunu hatırlatan Hudson, “Resesyon sadece büyüme yoluna dönene kadar suyun üzerinde kalmaktır; ancak Batı’nın izlediği büyüme yolu artık sona erdi” dedi. Özellikle küresel güney ülkelerinin, enerji ve gübre için zengin Asya ülkeleriyle rekabet edemeyerek ağır darbe alacağını belirten Hudson, yüksek enerji fiyatları nedeniyle banka borçlarını ödeyemeyen şirketlerin ve dış borçlu ülkelerin ödemeler zincirinde büyük kırılmalar yaşayacağını vurguladı.
“İran, OPEC ekonomilerinin ABD ile olan simbiyotik ilişkisini bombalayarak bitiriyor”
ABD’li teknoloji devlerinin (Google, Amazon, Facebook) enerji bulamadıkları için operasyonlarını Suudi Arabistan, Bahreyn ve Emirlikler gibi OPEC ülkelerine taşıdığını belirten Hudson, İran’ın bu merkezleri bombalayarak şu mesajı verdiğini söyledi: “OPEC ekonomileri, tüm yatırımları ve gelirleri için ABD’ye bağımlı olan bu simbiyotik ilişkiyi sürdürdüğü sürece bizim için tehdit olmaya devam edecektir. Sizi Asya çizgisine kaymaya zorluyoruz, çünkü ABD kontrolünde kaldığınız sürece bize saldırmaya devam edeceksiniz.”
Diesen’in “iyicil hegemon” kavramının çöküşü ve ABD’nin düşüşe geçince daha saldırganlaşacağı yönündeki hatırlatmasına karşılık Hudson, “düşüş” kelimesinin de yetersiz olduğunu savundu. “Bu bir döngü veya yavaş bir düşüş değil, bir çöküştür. Bir dönemin sonudur” diyen Hudson, ABD gücünün dışarıdan gelen bir savaşla değil, bizzat Washington tarafından bitirildiğini ifade etti.
“BM artık Milletler Cemiyeti kadar miadını doldurmuş bir kurumdur”
ABD’nin veto yetkisine sahip olmadığı hiçbir uluslararası kuruma katılmadığını ve kendi yoluna giden her ülkeyi “düşman” ilan ettiğini belirten Hudson, dünyanın artık geçmiş trendlerin bir parçası olmadığını vurguladı.
Mevcut sistemin matrisinin sona erdiğini ve yeni bir dünyanın yapılandığını söyleyen Hudson, “ABD kontrolündeki IMF, Dünya Bankası ve Birleşmiş Milletler’e alternatif olarak kendi uluslararası organizasyonlarımıza, mahkemelerimize ve ordumuza ihtiyacımız var” dedi.
Birleşmiş Milletler’in artık İkinci Dünya Savaşı dönemindeki Milletler Cemiyeti kadar işlevsiz ve “eskimiş” olduğunu kaydeden Hudson, yeni bir finansal ve hukuki sistem üzerine tartışmaların yetersizliğinden yakındı. Diesen’in gübre ve enerji kıtlığı hakkındaki sorusuna ise Hudson, “Gübre olmazsa ürün rekoltesi düşer, fiyatlar fırlar; parası olan alır, olmayan aç kalır” yanıtını verdi.
“Avrupa ve Britanya neoliberal politikalarla kendilerini sanayisizleştirerek bitirdi”
Gıda konusunda Latin Amerika ve Brezilya’nın soya gibi alternatiflerle ayakta kalabileceğini ancak Afrika’nın büyük risk altında olduğunu söyleyen Hudson, hayatta kalmanın tek yolunun kendi kendine yeterlilik olduğunu vurguladı. Bu durumun küresel iş bölümü felsefesini temelden değiştireceğini ifade etti.
Son olarak Avrupa’nın ve özellikle Britanya’nın durumuna değinen Hudson, Margaret Thatcher ve Tony Blair döneminden bu yana hem Muhafazakar hem İşçi partilerinin ülkeyi sanayisizleştirdiğini belirtti. “Kuzey Denizi petrolü de tükendi; Britanya ithalat bedellerini neyle ödeyecek? Dünyaya sunacak neyi kaldı?” diye soran Hudson, neoliberal ekonomiyi takip eden ve stratejik özerkliğini kaybeden Avrupa ülkelerinin büyük bir krizle karşı karşıya olduğunu belirterek mülakatı sonlandırdı.
Serkan Sarıkaya paylaştı..
teşekkür ederim.. kaynak yazmamışsınız ? dedim Mustafa ÖZBAŞa

1990’larda, ABD ve Batı Avrupa ülkeleri, Latin Amerika ve Doğu Avrupa’da demokratikleşmeyi desteklerken, Orta Doğu ülkelerinde otoriter idarecilerle çalışmayı tercih etmişlerdir. Bu tercih ABD’nin bu bölgedeki –İsrail’i destekleme, İran’ı çevreleme, cihatçılarla mücadele ve petrol nakliyatını koruma şeklinde sıralanabilecek önceliklerine uygun görünmektedir.
Orta Doğu’nun demokratikleşmesi, ABD için, bir öncelik olmamıştır. İki istisnai dönemde –Başkan George Bush’un ikinci döneminin ve Başkan Barack Obama’nın birinci döneminin başlarında– bölgenin demokratikleşmesi için ABD geçici çabalar gösterdi. 2004 ve 2005 yıllarında, Bush yönetimi, Irak, Lübnan ve Filistin’de seçimleri teşvik ederken, Ürdün, Mısır ve Suudi Arabistan’ı siyasi reformlar yapmaya çağırdı. Obama yönetiminin Orta Doğu’da demokratikleşmeye verdiği önem de geçiciydi. Obama’nın 2009’da Kahire’de yaptığı konuşma, bölge genelinde siyasi liberalleşme çağrısında bulunarak yeni, demokrasi yanlısı bir ABD politikası beklentisi yarattı. Bundan 1,5 yıl sonra Arap Baharı patlak verdiğinde, ABD yönetimi dönüşümü temkinli bir şekilde destekledi. 1992’de Cezayir’de yaşananların aksine, Batılı ülkeler Mısır ve Tunus’ta İslamcıların siyasi yükselişlerine hemen tepki göstermediler. Ancak bu durum, ABD’nin Libya Büyükelçisi Christopher Stevens’ın 2012’de öldürülmesi sonrasında değişmeye başladı. 2013’te Mısır ordusu bir darbe yaptı ve Müslüman Kardeşler’i terör örgütü olarak ilan etti. Obama yönetimi, bu olayı bir “askerî darbe” olarak bile tanımlamadı ve eski politikalarına dönmüş oldu.
Ahmet T. Kuru - İslam Otoriterlik ve Geri Kalmışlık Küresel ve Tarihsel Bir Karşılaştırma, 57-58
İslam Otoriterlik ve Geri Kalmışlık Küresel ve Tarihsel Bir Karşılaştırma
Hem Müslüman dünyada hem de Batı Avrupa’da, sınıf ilişkileri toplumların entelektüel ve sosyo ekonomik alanlardaki başarısında veya başarısızlığında ana etkendir. İlk Müslümanların entelektüel ve ekonomik başarılarına öncülük edenler, bağımsız entelektüel ve tüccar sınıflarıydı. Ancak 11. yüzyıldan itibaren Müslüman dünyada sınıf ilişkileri değişti; ulema-devlet ittifakı ortaya çıktı ve bu yeni birliktelik entellektüellrr ile tüccarları dışladı.
Ahmet T. Kuru - İslam Otoriterlik ve Geri Kalmışlık Küresel ve Tarihsel Bir Karşılaştırma, 14
1970’lerlerden sonra uzun yıllar faydalı olan post-modern ve sömürgecilik karşıtı Oryantalizm eleştirileri artık abartılmış, eleştirel düşünceyi engeller hale gelmiştir. İslamcılar Oryantalist ithamını Müslümanların sorunlarını inceleyenleri susturmak için bir araç olarak kullanmaktadır. Bu durum bir çok akademisyenin Müslüman toplumları eleştirel bir şekilde analiz etmesini engellemektedir.
Ahmet T. Kuru - İslam Otoriterlik ve Geri Kalmışlık Küresel ve Tarihsel Bir Karşılaştırma, 14
“Elinizdeki kitap bir yandan, yanıltıcı genellemeleri, özellikle de derinlemesine bir analiz yapmadan yalnızca sayısal korelasyonlara dayanarak Müslümanlar hakkında kapsamlı sonuçlara varan -"istatistiksel Oryantalizm" olarak adlandırdığım yaklaşımı eleştirmektedir. Öte yandan kitap, İslam ülkelerinin karşılaştırmalı ve eleştirel bir analizini yaparken kendisine yönelecek Oryantalist ithamını reddetmektedir." s.14
Batılı politika yapıcıların Müslüman ülkelerde demokrasi ve kalkınmayı teşvik etme konusunda tutarlı bir politikaları olmasını isterdim, lakin bu yönde bir batı politikası bulunmamakta. Ayrıca anketler Müslüman toplumlardaki insanların ezici çoğunluğunun demokrasiyi en iyi yönetim biçimi olarak gördüğünü göstermekte. Müslüman ülkelerdeki insanların çoğu şiddeti, otoriterliği ve az gelişmişliği zaten bir sorun olarak görüyor.
Ahmet T. Kuru - İslam Otoriterlik ve Geri Kalmışlık Küresel ve Tarihsel Bir Karşılaştırma, 15
Müslümanların Batı Avrupa üzerindeki ekonomik etkisi sekizinci yüzyılın sonunda o kadar derindi ki bir İngiliz krallığı olan Mercia’nın kralı Offa, Abbasi altın sikkesini taklit eden ve -hatalı bir Arapça ile- “Allah’tan başka ilah yoktur, yardımcısı da yoktur” ve “Muhammed Allahın peygamberidir” yazılı sikkeler bastırmıştır.
Ahmet T. Kuru - İslam Otoriterlik ve Geri Kalmışlık Küresel ve Tarihsel Bir Karşılaştırma. 18
Selçuklu veziri azam’ı Nizamülmülk bir medrese zinciri oluşturmaya başladı. Nizamiye adı verilen bu medreseler -o döneme kadar birbirine rakip olan-Sünni fıkıh ve kelam okullarını sentezleme görevini üstlendi. Bu medreselerin eğitim müfredatı Şiiler, Mutezililer ve filozofları dışlayacak bir anlayışla şekillendi. Dahi bir alim olan Gazali, bu medrese projesinin hem en önemli mezunu hem de en meşhur hocası olarak tarihi bir rol oynadı. Gazali, eserlerinde dört mezhebe dayalı Sünniliğin inşasına hizmet ederken bu Sünni sentezin “ ötekisi” olarak konumlandırılan Şiiler, Mutezililer ve filozofları eleştiren tesirli kitaplar yazdı. Nizamiye medreseleri 11. asır sonrasını şekillendirecek ulema-devlet ittifakının kurumsal temelleri oldu.
Ahmet T. Kuru - İslam Otoriterlik ve Geri Kalmışlık Küresel ve Tarihsel Bir Karşılaştırma, 21
Seküler ve İslami Aktörler
Aralarında yüzyıllar boyunca süren anlaşmazlıklara rağmen, İslam dünyasındaki seküler ve İslami gruplar, entelektüellik ve burjuvazi karşıtlığı konusunda benzer tutumlar sergilemişlerdir. Her iki grup da devletçi oldukları için entelektüeller ve burjuvazinin devlet karşısındaki bağımsızlığını yeterince savunmadılar. Sekülerlerin bu tutumuna yol açan bir etken onların askerî sınıftan geliyor olmasıydı. Türkiye, İran, Mısır, Irak, Suriye, Cezayir, Tunus, Pakistan ve Endonezya gibi ülkelerdeki 20. yüzyıl seküler liderlerinin çoğu eski subaylardı. Eğitimleri ve sosyalleşme ortamlarının gereği olarak, bu subaylar, entelektüellerin ve burjuvazinin ülkelerinin gelişimi için önemini takdir edemediler. Dahası, seküler liderler otoriter modernist fikirlerin etkisi altındaydılar. Bir kısmı sosyalist ve faşist ideolojileri benimsemişti. Bu ideolojik nedenler de seküler liderlerin entelektüel ve burjuva sınıflarına olumsuz bakışlarını ve devlet merkezli ekonomi anlayışlarını etkiledi. Dahası bu liderlerin çoğu sekülerlik konusunda bile tutarlı olamadılar. Mısır başta olmak üzere birçok ülkede seküler başlayan rejimler otoriter idarelerini dindar halk nezdinde meşrulaştırmak için İslami’yi kullandılar. Bu tarz bir siyaset de bağımsız âlimler, entelektüeller ve burjuvazi yerine, devlet ile yeniden ittifak yapmaya amade bekleyen ulema ile işbirliğini netice verdi. Sonuçta entelektüeller ezildi, burjuvazi sınıfı da iktidarın yandaşı olmaktan öteye geçemedi.
Her ne kadar seküler liderler tarafından kurulmuş olsalar da, 1979 yılından sonra pek çok Müslüman ülke, seküler yöneticilerin politik başarısızlıkları ve Müslüman toplumların genel muhafazakârlığı sonucunda kamusal hayatta bir İslamileşme süreci yaşadı. Bu süreçte üç İslami grup, entelektüellere ve burjuvaziye karşı negatif tutumlarıyla ön plana çıktı. Birinci grup, kelâm, fıkıh, hadis ve tefsir gibi konularda eğitim veren medreselerde veya benzeri modern kurumlarda (örneğin, Türkiye’deki ilahiyat fakültelerinde) yetişen ulemadır. İkinci grup, siyasi partiler ve hareketler aracılığıyla politikayla içli dışlı halde faaliyet gösteren İslamcılardır. Üçüncü grup ise tarikatların ruhani ve toplumsal liderleri olan şeyhleridir.
Ahmet T. Kuru - İslam Otoriterlik ve Geri Kalmışlık Küresel ve Tarihsel Bir Karşılaştırma, 24
Aslında icmanın fıkıh kavramı olarak temeli bir hadise dayanmaktadır: “Ümmetim dalalet üzerinde ittifak etmez.” Buradaki “ümmet” terimi, genel olarak Müslüman toplumunu ifade etmektedir. Hadis bu geniş anlamda anlaşılmaya devam etseydi, katılım ve değişim için fırsatlar sunan bir yoruma sahip olurdu. Aksine ulema, icma kavramını yalnız kendileriyle ilişkilendirerek tekel altına almış ve onu “muhafazakârlığın bir kalkanı” haline getirmiştir.
Ahmet T. Kuru - İslam Otoriterlik ve Geri Kalmışlık Küresel ve Tarihsel Bir Karşılaştırma, 25
Erken dönem Müslümanlar aslında akla daha önemli ve özgürleştirici bir rol vermişlerdi. En eski Sünni fıkıh okulunun kurucusu olan Ebu Hanife (699-767), bir fakihin akla dayalı hükmünü (rey’ini) otorite kabul eden “rey metodunu” savunmuştu.
Ancak, iki nesil sonra, Şâfiî, Kuran’ın yanısıra hadislere vurgu yapan ve bunların hemen ardından ulemanın icmasını temel alan bir fıkıh yöntemi geliştirdi ve aklın rolünü sadece kıyas ile sınırlandırdı. Dahası, Gazâlî gibi Şâfiî mezhebine mensup ulemanın tesiriyle, Şâfiî’nin fıkıh usulü İslâmî ilimlerin tüm alanlarını etkisi altına aldı.
Başlangıçta, Şâfiî’nin usulü alternatif fıkıh yöntemlerinden biriydi. Ancak, 11. yüzyıldan itibaren ulema-devlet ittifakının kurulmasıyla, hâkim Sünni anlayışın temel taşı haline geldi. Nihayetinde Hanefîler, Mâlikîler ve Hanbelîler de bu yöntemi benimsediler.
Böylelikle Şâfiî’nin fıkıh metodu, Müslüman dünyadaki diğer ilim alanlarını etkileyen baskın bir epistemoloji haline geldi. Muhammed Âbid el-Câbirî bu konuyu şöyle açıklar: “Eğer İslâmî kültürü ürünlerinden birine göre isimlendirmek mümkün olsaydı… ona ‘fıkıh kültürü’ demek gerekirdi.” Ve ekler: “Nasıl Yunan kültürü denilince ‘felsefe kültürü’ ve çağdaş Avrupa kültürü denilince ‘bilim ve teknoloji’ kültürü akla geliyorsa” bizde de ilk fıkıh akla gelmektedir. Câbirî’ye göre, Şâfiî tarafından oluşturulan fıkıh usulü “Arap-İslam aklının oluşumuna etkisi, Descartes’ın mantık kurallarının Fransız aklının oluşumuna etkisinden daha az değildir.”
Fıkıh usulü ve onun oluşturduğu epistemolojinin anti-entelektüel niteliği ve toplumun karmaşıklaşan sorunlarına çözüm üretemiyor oluşu yüzyıllardır bilinmektedir. Bu sorunun çözümü için asırlardır girişimlerde bulunulmuş, düşünürler Kuran, hadis, icma ve kıyas dörtlüsüne başka bilgi kaynaklarını eklemeye çalışmışlardır.
Bu konuda en karmaşık örneklerden biri Gazâlî’dir (1058-1111). Bir yandan, akla karşı sert eleştirileriyle gelenekçi epistemolojinin önde gelen savunuculuğunu yapmış, ama öte yandan fıkhın katılığını eleştirmiştir. Ayrıca Gazâlî, İslam fıkhının beş “yüksek amacı” yaklaşımını geliştirmiştir. yaklaşık 300 yıl sonra , Endülüslü fakih Şâtıbî, bu beş amacı –dinin, hayatın, aklın, neslin ve malın korunmasını– detaylandırarak fıkhı daha esnek hale getirmenin yolunu aramıştır.
Sufi şeyhlerin mistik bilgiyi teşvik etmeleri, Müslüman entelektüel yaşam üzerindeki epistemolojik kısıtlamaları gevşetme girişiminin bir diğer örneğidir. (*)
Bununla birlikte, bu çabalar, esasında Şâfiî tarafından formüle edilen ve akla marjinal bir rol verip, ampirik gözlem ve deneyime ise hiçbir rol atfetmeyen baskın epistemolojiye oranla etkisiz kaldı. Bu epistemoloji, ulema, İslamcılar ve şeyhler arasında entelektüellik karşıtlığının kaynaklarından biri olarak etkisini sürdürdü.
(*) Gazali aynı zamanda mistik bilginin teşvikinde de rol oynamıştır. Fıkha vurgunun abartılı olduğunu belirterek tasavvufla bir denge oluşturmaya çalışmıştır. Gazali Kuran ve hadislerde geçen fıkıh kavramının geniş manada anlayış, ilim ve irfan gibi anlamalara geldiğini ama sonradan bu kavramın dar manada hukuk ve kanunlara dair detaylara indirgendiğini vurgulamıştır.
Ahmet T. Kuru - İslam Otoriterlik ve Geri Kalmışlık Küresel ve Tarihsel Bir Karşılaştırma, 26
Önemli bir kitap analizi
Ahmet T. Kuru’nun İslam Otoriterlik ve Geri Kalmışlık Küresel ve Tarihsel Bir Karşılaştırma adlı eseri, Müslüman çoğunluklu toplumların neden dünya ortalamasına kıyasla daha yüksek düzeyde otoriterlik, şiddet ve sosyoekonomik geri kalmışlık sergilediği sorusunu merkeze alarak başlıyor. Kitap, bu üç temel problemi –şiddet, otoriter yönetimler ve düşük kalkınma düzeyi– birbirine bağlı yapısal olgular olarak ele alıyor ve bu durumun yalnızca güncel politik koşullarla değil, uzun tarihsel süreçlerle açıklanabileceğini savunuyor.
Kuru, bu soruya verilen yaygın iki açıklamayı eleştirel biçimde değerlendiriyor. Birinci yaklaşım, İslam’ın özünde gelişmeye engel olduğu iddiasını ileri süren essentialist görüş. Kuru bu yaklaşımı, erken dönem İslam dünyasının bilimsel ve ekonomik başarılarını hatırlatarak reddediyor. İkinci yaklaşım ise Müslüman toplumların geri kalmışlığını Batı sömürgeciliğine bağlayan postkolonyal tez. Ancak Kuru’ya göre bu açıklama da eksiktir; çünkü Müslüman toplumlar, sömürgeleştirilmeden önce de ciddi siyasal ve ekonomik sorunlar yaşamaya başlamıştır. Dolayısıyla kitap, ne dinin özünü ne de dış müdahaleleri tek başına belirleyici faktör olarak kabul ediyor.
Bu eleştirilerden hareketle Kuru, kendi özgün tezini ortaya koyuyor. Ona göre Müslüman dünyadaki geri kalmışlığın temel nedeni, tarihsel olarak şekillenen ulema ile devlet arasındaki ittifaktır. Bu ittifak, entelektüel sınıfı ve ekonomik girişimcileri sistematik biçimde marjinalleştirerek hem düşünsel yaratıcılığı hem de ekonomik dinamizmi zayıflatmıştır. Böylece toplumsal gelişmenin iki temel motoru olan özgür düşünce ve rekabetçi ekonomi baskı altına alınmıştır.
Kitap, bu tezi temellendirmek için erken İslam dönemine, yani yaklaşık 7. ile 11. yüzyıllar arasındaki döneme geri dönüyor. Bu dönemde ulemanın devletle organik bir bağı bulunmamaktadır; aksine, birçok İslam âlimi siyasi otoriteden bilinçli biçimde uzak durmuş ve geçimini ticaret yoluyla sağlamıştır. Bu durum, ulemanın ekonomik olarak bağımsız kalmasını sağlamış ve düşünsel özgürlüğü desteklemiştir. Aynı zamanda tüccar sınıfın güçlü olması, ekonomik hayatın canlılığını artırmış ve uluslararası ticaret ağlarının gelişmesine katkıda bulunmuştur. Bu ortamda Farabi, İbn Sina ve Biruni gibi büyük düşünürler ortaya çıkmış; farklı din ve düşünce gelenekleri bir arada var olabilmiştir. Bu nedenle erken dönem İslam dünyası, bilimsel ve ekonomik açıdan küresel bir merkez konumuna yükselmiştir.
Ancak Kuru’ya göre bu dinamik yapı, 11. yüzyılda yaşanan kritik bir kırılma ile değişmiştir. Bu dönemde ulema ile devlet arasında kurumsal bir ittifak oluşmaya başlamıştır. Sünni ortodoksinin devlet tarafından desteklenmesi, medreselerin kurulması ve özellikle Nizamiye medreseleri aracılığıyla dinî düşüncenin standartlaştırılması, farklı düşünce akımlarının dışlanmasına yol açmıştır. Bu süreçte felsefeciler ve rasyonalist düşünürler marjinalize edilmiş, hatta bazı durumlarda dışlanmış veya baskı altına alınmıştır. Aynı dönemde ekonomik yapıda da önemli değişiklikler yaşanmış; ikta sistemi aracılığıyla toprak gelirlerinin askeri sınıfa bağlanması, tüccar sınıfın ekonomik gücünü zayıflatmıştır. Sonuç olarak hem düşünsel özgürlük hem de ekonomik rekabet ciddi biçimde gerilemiştir.
Bu dönüşüm, 12. yüzyıldan itibaren daha da kurumsallaşmış ve geniş coğrafyalara yayılmıştır. Selçuklular, Memlükler ve daha sonra Osmanlı, Safevi ve Babür imparatorlukları, farklı varyasyonlarla ulema–devlet ittifakını sürdürmüşlerdir. Bu imparatorluklar askeri açıdan güçlü olmalarına rağmen, erken dönem İslam dünyasında görülen entelektüel ve ekonomik canlılığı yeniden üretememiştir. Filozofların ortadan kalkması ve tüccarların marjinalleşmesi, uzun vadede bilimsel üretimin düşmesine ve ekonomik yeniliklerin azalmasına yol açmıştır.
Aynı tarihsel süreçte Batı Avrupa’da ise farklı bir gelişim çizgisi ortaya çıkmıştır. 11. yüzyıldan itibaren Avrupa’da kilise ile devlet arasında tam bir hakimiyet ilişkisi kurulamamış, bu durum güçler arasında bir denge yaratmıştır. Bunun yanı sıra üniversitelerin ortaya çıkışı, entelektüel sınıfın kurumsal bir zemin kazanmasını sağlamış; tüccar sınıfın yükselişi ise ekonomik dönüşümlerin önünü açmıştır. Bu üç temel unsur, Rönesans, Reform, bilimsel devrim ve sanayi devrimi gibi büyük dönüşümlerin zeminini hazırlamış ve Batı Avrupa’nın küresel üstünlüğünü mümkün kılmıştır.
Kuru, sömürgecilik dönemine geldiğinde önemli bir noktaya dikkat çeker: Batı’nın Müslüman dünyayı sömürgeleştirmesi, bu dünyanın zaten içinde bulunduğu zayıflığın bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Dolayısıyla sömürgecilik, geri kalmışlığın temel nedeni değil, bu sürecin hızlandırıcısıdır. Müslüman toplumlar, sömürgecilik başlamadan önce de entelektüel, ekonomik ve siyasal açıdan gerileme yaşamaktaydı.
Modern dönemde ise bağımsızlıklarını kazanan Müslüman ülkelerin neden bu tarihsel gerilemeyi tersine çeviremediği sorusu ortaya çıkar. Kuru, bu noktada hem seküler elitleri hem de İslami aktörleri eleştirir. Seküler liderlerin büyük ölçüde asker kökenli olması ve otoriter modernleşme projeleri uygulamaları, entelektüel özgürlüğü ve ekonomik girişimciliği sınırlamıştır. Öte yandan İslami hareketler de çoğu zaman geleneksel ulema anlayışını sürdürerek eleştirel düşünceye mesafeli kalmıştır. Bu iki farklı aktör grubu, aslında ortak bir sonuç üretmiş; bağımsız entelektüellerin ve güçlü bir burjuvazinin ortaya çıkmasını engellemiştir.
Kitap, günümüz Müslüman toplumlarını analiz ederken şiddet, otoriterlik ve ekonomik geri kalmışlık arasındaki ilişkiye dikkat çekiyor. Bu toplumlarda demokratik rejimlerin sınırlı olması, eğitim ve gelir düzeylerinin dünya ortalamasının altında kalması ve çatışma oranlarının yüksekliği, tarihsel olarak şekillenmiş yapısal sorunların devam ettiğini gösterir. 
Kuru’nun teorik çerçevesi, toplumsal gelişimi dört ana aktör arasındaki ilişki üzerinden açıklar: ulema, devlet, entelektüeller ve burjuvazi. Ona göre bir toplumun gelişebilmesi için entelektüel sınıf ile ekonomik girişimcilerin güçlü ve bağımsız olması gerekir. Bu iki sınıfın baskılandığı durumlarda ise hem düşünsel üretim hem de ekonomik yenilik geriler.
Sonuç olarak Kuru, Müslüman dünyadaki geri kalmışlığın temel nedeninin ne İslam’ın özü ne de dış müdahaleler olduğunu savunur. Asıl belirleyici faktör, tarihsel süreçte oluşan ulema–devlet ittifakının entelektüel ve ekonomik sınıfları baskılamasıdır. Kitap açık bir çözüm programı sunmasa da, bu yapının aşılması için bağımsız entelektüellerin ve girişimci burjuvazinin güçlenmesi gerektiğini dolaylı olarak ortaya koyar.
Ulema–Devlet İttifakı: İslam Dünyasında Dinî Otoritenin Siyasal Kurumsallaşması
Ahmet T. Kuru’nun İslam Otoriterlik ve Geri Kalmışlık Küresel ve Tarihsel Bir Karşılaştırma adlı eserinde din–devlet ilişkisi, basit bir “İslam’da siyaset” tartışması değildir; aksine, kitabın merkezinde yer alan ulema–devlet ittifakı kavramı üzerinden tarihsel, kurumsal ve sosyolojik bir analiz olarak ele alınır. Bu bölüm, hem erken İslam dönemindeki farklılaşmayı hem de 11. yüzyıldan sonra ortaya çıkan yapısal dönüşümü açıklayarak, günümüz Müslüman toplumlarının siyasal karakterini anlamaya yönelik temel çerçeveyi sunar.
Kuru’ya göre din–devlet ilişkisi İslam’ın özünde sabit ve değişmez bir yapı değildir. Aksine bu ilişki tarihsel olarak dönüşmüştür. Nitekim erken İslam döneminde dinî otorite ile siyasal otorite arasında kurumsal bir birleşme yoktur. Peygamber ve dört halife döneminde dinî ve siyasal otoritenin aynı şahsiyetlerde birleşmiş olması, kurumsal bir model değil, karizmatik liderliğe dayalı istisnai bir durumdur. Bu dönemde ortaya çıkan yapı, sonraki yüzyıllarda görülen ulema–devlet ittifakıyla kıyaslanamaz; çünkü ulema henüz bağımsız bir sınıf olarak kurumsallaşmamıştır ve devlet de bugünkü anlamda bürokratik bir aygıt değildir.
Asıl dönüşüm, ulemanın bağımsız bir dinî otorite sınıfı olarak ortaya çıkmasından sonra gerçekleşir. İlk dönemlerde ulema, bilinçli biçimde siyasal otoriteden uzak durmuş ve ekonomik olarak ticaretle ilişkili kalmıştır. Bu durum, dinî bilginin devlet kontrolünden bağımsız gelişmesini sağlamış ve entelektüel çoğulculuğu mümkün kılmıştır. Ancak 11. yüzyıldan itibaren bu denge bozulmuş ve ulema ile devlet arasında karşılıklı çıkar ilişkisine dayalı bir ittifak kurulmuştur. Bu ittifak, Kuru’ya göre İslam dünyasının tarihsel seyrini belirleyen en kritik kırılma noktasıdır.
Bu yeni modelde dinî otorite ile siyasal otorite birbirini tamamlayan iki unsur hâline gelir. Devlet, meşruiyetini sağlamak için ulemanın dinî otoritesine ihtiyaç duyar; ulema ise siyasal destek ve kurumsal güç kazanmak için devlete yakınlaşır. Böylece din, sadece bireysel inanç alanı olmaktan çıkarak siyasal düzenin meşruiyet aracına dönüşür. Ulema bu süreçte yalnızca dinî yorum yapan bir grup olmaktan çıkar; aynı zamanda hukuk, eğitim ve yargı alanlarında etkili bir kurumsal aktöre dönüşür.
Osmanlı örneği, Kuru’nun bu ilişkinin doğasını açıklamak için verdiği en net örneklerden biridir. Osmanlı’da ulema, hem yargı hem eğitim hem de fetva mekanizması üzerinden devletin işleyişine entegre edilmiştir. Ancak bu ilişki tek taraflı bir bağımlılık değildir; karşılıklı bir ittifak söz konusudur. Ulema, belirli alanlarda yetki sahibi olurken, devlet de zor kullanma ve ekonomik kaynaklar üzerinden ulema üzerinde baskı kurabilmiştir. Bu nedenle Kuru, bu ilişkiyi ne saf bir teokrasi ne de tamamen seküler bir yapı olarak tanımlar; aksine, karşılıklı bağımlılığa dayalı bir ittifak olarak görür.
Bu ittifakın en önemli sonucu, dinî bilginin epistemolojik yapısında ortaya çıkar. Ulemanın giderek devletle bütünleşmesi, metin merkezli ve ortodoks bir din anlayışını güçlendirmiştir. Özellikle Şafii ve Hanbeli çizginin etkisiyle, akıl ve felsefi yorum geri plana itilmiş; metinlere dayalı literalist yaklaşım hakim olmuştur. Bu durum, sadece dinî düşünceyi değil, genel entelektüel hayatı da sınırlandırmıştır. Böylece din–devlet ilişkisi, yalnızca siyasal bir mesele olmaktan çıkar; aynı zamanda bilgi üretiminin sınırlarını belirleyen bir mekanizmaya dönüşür.
Kuru’nun analizinde modern dönem, bu tarihsel modelin farklı biçimlerde devam ettiği bir evre olarak karşımıza çıkar. Modern ulus-devletlerde dahi din–devlet ilişkisi tamamen çözülmemiştir; aksine farklı formlarda yeniden üretilmiştir. Örneğin bazı seküler devletlerde bile ulema devlet tarafından kontrol edilmekte ve siyasal meşruiyet üretiminde kullanılmaktadır. Türkiye’de Diyanet’in kurulması ve imamların devlet memuru hâline getirilmesi, dinin devlet tarafından denetim altına alınmasının tipik bir örneğidir. 
Ancak Kuru’nun dikkat çektiği önemli nokta, bu ilişkinin tek yönlü olmadığıdır. Devletin ulema üzerinde kontrol kurma çabası, uzun vadede ulemanın kamusal alandaki etkisini artırabilmektedir. Dinî söylemin siyasal alanda kullanılması, ulemanın toplumsal ve ideolojik nüfuzunu genişletir. Bu durum, özellikle otoriter rejimlerde daha belirgin hâle gelir; çünkü ulema, siyasal iktidarın meşruiyetini desteklerken, karşılığında kendi otoritesini pekiştirir.
İslamcı rejimlerde ise bu ilişki daha ileri bir aşamaya ulaşabilir. İran örneğinde görüldüğü gibi, ulema sadece yasama ve yargı alanında değil, doğrudan yürütme gücünü de elinde tutabilir. Bu durumda din–devlet ilişkisi, klasik anlamda bir ittifak olmaktan çıkar ve yarı-teokratik bir yapıya dönüşür. Ancak Kuru’ya göre bu bile, tarihsel olarak gelişmiş ulema–devlet ilişkisi modelinin bir uzantısıdır; kökeni yine 11. yüzyılda kurulan ittifaka dayanır.
Sonuç olarak Kuru’nun din–devlet ilişkisi analizi, İslam dünyasındaki siyasal sorunların anlaşılması için merkezi bir açıklama sunar. Bu ilişki, ne İslam’ın özünden kaynaklanan zorunlu bir yapı ne de modern döneme özgü bir sapmadır. Aksine, belirli tarihsel koşullar altında ortaya çıkmış ve zamanla kurumsallaşmış bir ittifaktır. Bu ittifak, dinî otoriteyi siyasal güce eklemleyerek kısa vadede istikrar sağlayabilmiş, ancak uzun vadede entelektüel özgürlüğü ve ekonomik dinamizmi zayıflatarak otoriterliğin kalıcılaşmasına zemin hazırlamıştır.
İslam’da Siyasal Otoritenin Beşerîliği: Üç Düşünür Üzerinden Analitik Bir Bakış
“Din–devlet ilişkisi İslam’ın özünde sabit ve değişmez bir yapı değildir. Aksine bu ilişki tarihsel olarak dönüşmüştür. Nitekim erken İslam döneminde dinî otorite ile siyasal otorite arasında kurumsal bir birleşme yoktur.” Ahmet T. Kuru
Kuru’nun bu paragraftaki temel amacı, İslam ile devlet arasında zorunlu, değişmez ve kurucu bir özdeşlik bulunmadığını, bunun yerine tarih boyunca farklı şekillerde yorumlanmış bir ilişki olduğunu göstermek. Seyyit Bey, Ali Abdürrazık ve Cemal el-Bennâ, Kuru’nun bu iddiasını desteklemek için seçtiği üç önemli örnektir; çünkü bu üç isim de birbirinden farklı tarihsel bağlamlarda, İslam’ın devletle özdeşleştirilmesine itiraz etmiş ve din ile siyasal iktidar arasındaki ilişkinin yeniden düşünülmesi gerektiğini savunmuştur. Kuru, onları sadece “ayrılıkçı” düşünürler olarak değil, aynı zamanda İslam içinden konuşarak ulema–devlet ittifakının zorunlu olmadığına işaret eden alternatif damarlar olarak sunar.
Seyyit Bey üzerinden başlayan çizgi, Kuru’nun gözünde özellikle önemlidir; çünkü bu örnek, modern Türkiye’nin kuruluş anında İslamî referanslarla din–devlet ayrımını savunmanın mümkün olduğunu gösterir. Kuru’nun aktardığına göre Seyyit Bey, Cumhuriyet’in kuruluşundan sonra adalet bakanı olmuş ve 1924’te TBMM’de yaptığı ünlü konuşmayla hilafetin kaldırılmasını savunmuştur. Bu konuşmada dört ana argüman öne sürer: İslam, hilafet gibi zorunlu bir siyasal kurum emretmez; insanlar kendi siyasal kurumlarını belirleyebilir; hilafet halkın temsil fikrine dayanıyorsa bunun yeni karşılığı parlamentodur; ayrıca Hz. Peygamber’in haber verdiği “hakiki hilafet” kısa sürmüş, sonrasında sultanlığa dönüşmüştür; nihayet I. Dünya Savaşı sırasında birçok Arap’ın Osmanlı halifesine değil Britanya’ya yönelmesi de hilafetin fiilî meşruiyetini aşındırmıştır. Kuru, Seyyit Bey’i örnek verirken, dinî kavramları koruyarak siyasî kurumların tarihsel ve beşerî olduğunu söylemenin mümkün olduğunu vurgular. Bu, erken İslam’da siyasal formun değişmez bir ilahî model olarak belirlenmediği tezini destekler.
Seyyit Bey’in önemi, sadece hilafeti reddetmesinde değil, temsil fikrini hilafetin yerine ikame etmesindedir. Yani o, “İslam devletsizdir” gibi mutlak bir iddia ileri sürmez; daha ziyade “İslam tek ve değişmez bir devlet modeli emretmez” demektedir. Bu nüans Kuru açısından çok değerlidir; çünkü kitabın genel tezi de tam burada durur. Kuru, dinin özünde kaçınılmaz bir devlet modeli bulunduğu düşüncesine karşı çıkar. Seyyit Bey bu görüşü, seküler bir dış eleştiriyle değil, İslamî geleneğin içinden, hilafetin tarihsel niteliğini ve temsil ilkesini tartışarak yapar. Böylece o, Kuru’nun erken İslam’daki dinî ve siyasî otoritenin bugünkü anlamda kurumsal bir birlik oluşturmadığı iddiasına modern bir Osmanlı/Türk tanıklığı sunar.
Ali Abdürrazık ise aynı fikri Mısır bağlamında çok daha teorik ve sistematik biçimde savunur. Kuru’nun özetlediği üzere Abdürrazık, 1925’te yazdığı etkili risalesinde dört temel iddia geliştirir: Kur’an ve hadiste hilafetin zorunluluğunu gösteren bir delil yoktur; Hz. Peygamber’in siyasî tasarrufları dinin özünden değil, dünyevî ihtiyaçlardan doğmuştur; Peygamber ne belirli bir siyasî halef bırakmıştır ne de bağlayıcı bir devlet sistemi kurmuştur; ayrıca Emevî ve Abbasî hilafetlerinin tarihi isyanlar ve baskılarla doludur, bu da siyasetin doğası gereği yozlaşabilir bir alan olduğunu gösterir. Kuru, Abdürrazık’ı aktarırken, İslam tarihindeki siyasî kurumların kutsal değil tarihsel olduğunu söyleyen en güçlü Müslüman seslerden birine dikkat çeker.
Abdürrazık’ın katkısı, Kuru’nun tezini epistemolojik düzeyde güçlendirmesidir. Seyyit Bey daha çok siyasal temsil ve hilafetin işlevsizliği üzerinden konuşurken, Abdürrazık doğrudan şu soruyu sorar: “Bir devlet kurumunu İslam’ın zorunlu parçası yapan sahih ve bağlayıcı delil nedir?” Kuru’nun onu seçmesinin sebebi budur. Çünkü Abdürrazık, ulema–devlet ittifakının geriye dönük olarak dinîleştirdiği kurumları çözüp onların tarihsel karakterini açığa çıkarır. Hz. Peygamber’in risalet görevi ile tarihsel yönetim pratiği arasına analitik bir ayrım koyar. Başka bir deyişle, peygamberlik ile devlet başkanlığını özdeş değil, farklı düzlemler olarak okur. Kuru’nun erken İslam’da karizmatik otorite vardı ama sonradan görülen tarzda kurumsal ulema–devlet birliği yoktu tezine, Abdürrazık oldukça güçlü bir teorik dayanak sağlar.
Cemal el-Bennâ ise Kuru’nun bu çizgiyi 20. yüzyıl sonu ve çağdaş döneme taşıdığı isimdir. Kuru’nun aktardığına göre Cemal el-Bennâ, Al-Islam Din wa Ummah wa Laysa Dinan wa Dawlah adlı eserinde İslam’ın “din ve devlet” değil, “din ve ümmet” olduğunu savunur. Onun asıl tezi, devlet gücünün doğası gereği dini bozduğu ve herhangi bir dini, İslam dahil, iktidar aygıtına dönüştürdüğüdür. Bu yüzden Bennâ, Kur’an’daki peygamber tasvirine dayanarak Hz. Muhammed’in öncelikle bir resul olduğunu, insanların kalbine imanı yerleştirmenin Allah’a ait bulunduğunu, inanmanın ya da inanmamanın kişisel tercih alanına girdiğini, irtidat için dünyevî ceza öngörülmediğini ve İslam’ın vurgu merkezinin “devlet” değil “cemaat/ümmet” olduğunu ileri sürer. Ayrıca Peygamber’in tarihsel siyasî otoritesinin bugünkü modern devlet için model alınamayacağını söyler; çünkü modern devlet, kurumsallaşmış zor kullanma kapasitesi bakımından Medine toplumundan bütünüyle farklıdır.
Cemal el-Bennâ’nın Kuru açısından ayırt edici tarafı, meseleyi sadece “hilafet gerekir mi gerekmez mi?” düzeyinde bırakmamasıdır. O, daha derine giderek modern devletin yapısal mahiyetini sorgular. Böylece Kuru’nun argümanına çağdaş bir boyut ekler: sorun yalnızca geçmişte hilafetin zorunlu olup olmaması değil, aynı zamanda modern devletin merkezileşmiş, disipliner ve zorlayıcı yapısının dini kendi mantığına göre biçimlendirmesidir. Bu yüzden Cemal el-Bennâ, ulema–devlet ittifakının sadece tarihsel olarak sonradan kurulmuş bir ittifak olduğunu değil, aynı zamanda din açısından yozlaştırıcı sonuçlar doğurduğunu ima eder. Kuru’nun genel çerçevesinde bu, çok önemli bir destekleyici örnektir; çünkü kitap boyunca devletle bütünleşen ulemanın özgür düşünceyi ve toplumsal çoğulluğu daralttığı savunulur.
Bu üç ismi birlikte düşündüğümüzde, Kuru’nun onları rastgele seçmediği daha iyi anlaşılır. Seyyit Bey, Osmanlı sonrası Türk bağlamında İslamî meşruiyet diliyle hilafetin gereksizliğini savunur. Ali Abdürrazık, Mısır bağlamında İslam’ın belirli bir devlet modeli emretmediğini teorik ve metinsel olarak tartışır. Cemal el-Bennâ ise çağdaş dönemde devletin din üzerinde bozucu etkisini vurgulayarak, meseleyi modern siyaset teorisi düzeyine taşır. Üçü de farklı bağlamlarda aynı merkezi noktaya işaret eder: İslam, kendisini tek ve değişmez bir devlet formuna kapatmaz; devlet düzeni tarihsel ve beşerîdir; dolayısıyla din ile devlet arasındaki zorunlu özdeşlik iddiası, İslam’ın asli değil sonraki tarihsel yorumlarının ürünüdür.
Kuru’nun bu üç örneği vermesinin bir diğer nedeni de karşılaştırmalı bir gerilim üretmektir. Kitapta Hasan el-Bennâ, Mevdudi ve Humeynî gibi isimler İslam–devlet özdeşliğini savunan çizginin temsilcileri olarak dururken, Seyyit Bey, Abdürrazık ve Cemal el-Bennâ bunun karşısında “İslam içinden alternatif” bir damar oluşturur. Böylece Kuru şu mesajı verir: Müslüman düşünce tarihinde sadece devletçi, hilafetçi, şeriat-merkezli siyaset teorileri yoktur; bunlara karşı, İslam’ın ahlakî ve toplumsal boyutunu devlet formundan ayıran güçlü eleştirel okumalar da vardır. Bu, onun essentialist açıklamalara karşı yürüttüğü polemik açısından kritiktir. Çünkü eğer İslam düşüncesinin içinden bu kadar net biçimde din–devlet özdeşliğini reddeden isimler çıkmışsa, o zaman “İslam zorunlu olarak siyasal teokrasi üretir” iddiası zaten çökmüş olur.
Fakat Kuru burada iyimser bir zafer anlatısı kurmaz. Tam tersine, bu üç ismin etkisinin neden sınırlı kaldığını da açıkça söyler. Ona göre bunun iki sebebi vardır. Birincisi, bu düşünürler seküleristler ile İslamcılar arasında bir “orta yol” temsil ettikleri için iki kutuptan da yeterli destek bulamamıştır. İkincisi, ulema–devlet ittifakı Türk, Mısır ve başka birçok Müslüman toplumda o kadar yerleşik hâle gelmiştir ki, bu ittifakı eleştirenler kolayca marjinalleştirilmiş, hatta cezalandırılmıştır. Kuru’nun verdiği örnekler bunu somutlaştırır: Seyyit Bey, hilafetin kaldırılmasına yardım ettikten hemen sonra Mustafa Kemal tarafından daha sert seküler bir adalet bakanıyla değiştirilmiştir; Abdürrazık, mezun olduğu Ezher’in ulema konseyi tarafından mahkûm edilmiş, lisansı iptal edilmiş ve hâkimlik yapamaz hâle getirilmiştir; Cemal el-Bennâ ise etkide ağabeyi Hasan el-Bennâ’nın çok gerisinde kalmıştır.
Bu nedenle, Kuru’nun bu üç isim üzerinden kurduğu analiz sadece tarihsel bir hatırlatma değildir; aynı zamanda bir sosyolojik teşhistir. Din–devlet ilişkisinin değişebilir olduğunu söyleyen düşünceler İslam tarihinde vardır, fakat bu düşünceler siyasal alanda belirleyici olamamıştır; çünkü kurumsal güç, ulema–devlet ittifakını yeniden üretmiştir. Yani mesele sadece fikirlerin doğruluğu değil, hangi fikirlerin hangi sınıfsal ve kurumsal düzen tarafından taşındığıdır. Kuru’nun genel teorisiyle tam uyumlu biçimde, burada da fikirlerin kaderini belirleyen şey onların sadece metinsel gücü değil, toplumsal ve siyasal yapı içindeki yeridir.
En sonunda bu üç düşünürün Kuru’nun tezine yaptığı katkıyı tek cümlede toplarsak şunu söyleyebiliriz: Seyyit Bey, Ali Abdürrazık ve Cemal el-Bennâ, İslam’ın zorunlu olarak devletle birleşen bir din olmadığını; hilafet, siyasî otorite ve devlet formunun dinin özünden değil tarihin içinden çıktığını; dolayısıyla ulema–devlet ittifakının İslamî bir zaruret değil tarihsel bir inşa olduğunu gösteren iç eleştiri figürleridir. Kuru onları tam da bu yüzden örnek verir.
“Dış Güçler Söylemi” ve Entelektüel Kaçış: Müslüman Dünyada Sorumluluğun Ertelenmesi Problemi
Ahmet T. Kuru’nun İslam Otoriterlik ve Geri Kalmışlık Küresel ve Tarihsel Bir Karşılaştırma adlı eserindeki analizinde “dış güçleri suçlama” refleksi, basit bir siyasal söylem değil; tarihsel, zihinsel ve kurumsal bir savunma mekanizması olarak ele alınır. Bu mesele özellikle onun, hem “essentialist” (İslam suçlu) hem de “postkolonyal” (Batı suçlu) açıklamaları birlikte eleştirdiği bölümde netleşir. Kuru’ya göre, Müslüman dünyada yaygın olan anti-kolonyal söylem başlangıçta anlaşılabilir ve kısmen haklıdır; ancak zamanla bu söylem bir analiz aracı olmaktan çıkıp bir “kaçış ideolojisi”ne dönüşmüştür.
Bu noktada Edward Said’in Oryantalizm sonrası oluşan entelektüel atmosfer önemlidir. Said’in eleştirisi, Batı’nın Doğu’yu indirgemeci ve hegemonik biçimde temsil ettiğini ortaya koyarak büyük bir kırılma yaratmıştır. Ancak Kuru’ya göre bu eleştiri, Müslüman dünyada bazı çevreler tarafından aşırı genelleştirilmiş ve tersine işlev görmeye başlamıştır. Yani başlangıçta Batı merkezli önyargıları sorgulamak için kullanılan bu yaklaşım, zamanla Müslüman toplumların kendi iç sorunlarını eleştirmesini engelleyen bir kalkan hâline gelmiştir. Bu yüzden Kuru, bu durumu örtük biçimde “özür üretme mekanizması” olarak görür: dış güçlere vurgu arttıkça, içsel eleştiri zayıflar.
Bu refleksin neden bir “semptom” olduğunu anlamak için Kuru’nun temel teorisine dönmek gerekir. Kuru’ya göre Müslüman dünyada uzun süre boyunca bağımsız entelektüel sınıf ve eleştirel düşünce bastırılmıştır. Bunun sonucunda toplumlar, kendi iç dinamiklerini sorgulayan bir düşünsel gelenek geliştirememiştir. Böyle bir ortamda dış faktörleri suçlamak, aslında entelektüel zayıflığın doğal bir sonucu hâline gelir. Yani bu refleks, bir neden değil, daha derindeki yapısal sorunun belirtisidir. Kuru’nun ifadesiyle, bölge “kendi geri kalmışlığının nedenleriyle yüzleşememiştir” ve bu boşluk, dış aktörleri suçlayan söylemlerle doldurulmuştur.
Burada dikkat çekici olan nokta şudur: Kuru dış etkileri tamamen reddetmez. Sömürgecilik, askeri müdahaleler ve ekonomik bağımlılık gibi faktörlerin etkisini kabul eder. Ancak onun itirazı şudur: Bu faktörleri “tek açıklama” hâline getirmek, analizi durdurur. Çünkü böyle bir yaklaşımda sorumluluk tamamen dışarıya atılır ve içsel dönüşüm ihtiyacı ortadan kalkar. Bu yüzden Kuru’ya göre dış güç söylemi, başlangıçta açıklayıcı olabilirken, zamanla eleştirel düşüncenin yerine geçen bir ideolojiye dönüşmüştür.
“Neden başkalarının gösterdiği doğruyu dış güç/ler diyerek reddediyoruz?”
Kuru’nun dolaylı olarak cevapladığı bir meseledir bu. Bu durum, yalnızca politik bir tercih değil, aynı zamanda otorite anlayışıyla ilgilidir. Ulema–devlet ittifakının hâkim olduğu yapılarda bilgi üretimi çoğunlukla merkezî otoriteler tarafından kontrol edilir. Bu tür sistemlerde “doğru”, bağımsız araştırma ve tartışma yoluyla değil, otoritenin onayıyla belirlenir. Dolayısıyla dışarıdan gelen bilgi veya eleştiri, içsel otoriteyi tehdit ettiği için kolayca “dış müdahale” olarak etiketlenir. Bu, epistemolojik bir kapanmadır: doğruyu araştırmak yerine, doğruyu kim söylediğine bakarak reddetme eğilimi oluşur.
Bu refleksin bir diğer boyutu da psikolojiktir. Toplumlar, uzun süreli gerileme ve başarısızlık deneyimlerinde çoğu zaman kolektif özsaygılarını korumak için dışsal suçlamalara yönelirler. Bu, kısa vadede rahatlatıcıdır; çünkü başarısızlık bireyin veya toplumun değil, “başkalarının” hatası olarak görülür. Ancak Kuru’nun ima ettiği üzere bu rahatlama, uzun vadede yıkıcıdır. Çünkü sorunların gerçek nedenleri analiz edilmediği sürece çözüm üretilemez.
Bu anlayışın toplumu nereye götürebileceği sorusu, Kuru’nun kitabının genel sonucuyla doğrudan bağlantılıdır. Eğer bir toplum:
• kendi sorunlarını dış güçlere atfediyorsa,
• iç eleştiri mekanizmalarını geliştirmiyorsa,
• bağımsız entelektüel üretimi teşvik etmiyorsa,
o toplum kendi kendini yeniden üretir ama ilerleyemez. Bu durumda siyasal olarak otoriterlik, ekonomik olarak durağanlık ve entelektüel olarak kısırlık devam eder. Kuru’nun analizinde bu, bir “kısır döngü”dür: dış güç söylemi → iç eleştirinin bastırılması → yapısal sorunların devamı → yeniden dış güç söylemi.
Daha da önemlisi, bu refleks yalnızca ilerlemeyi engellemez; aynı zamanda mevcut sorunları derinleştirir. Çünkü dış güç söylemi çoğu zaman siyasal iktidarlar tarafından da kullanılır. İktidarlar, başarısızlıklarını örtmek ve muhalefeti bastırmak için bu söylemi araçsallaştırabilir. Bu durumda toplum sadece entelektüel olarak değil, siyasal olarak da daha kapalı ve daha kontrol edilebilir hâle gelir.
Sonuç olarak Kuru’nun perspektifinden bakıldığında, “dış güçleri suçlama” refleksi:
• tarihsel olarak anlaşılabilir,
• kısmen gerçeklik payı olan,
• fakat aşırı kullanıldığında analizi felç eden bir ideolojik mekanizmadır.
Bu refleks bir semptomdur; çünkü daha derinde yatan şey, bağımsız düşüncenin zayıflığı ve kurumsal yapıların eleştiriye kapalı olmasıdır. Bu refleks sürdüğü sürece toplum, doğruyu aramak yerine savunma üretir; araştırmak yerine suçlar; dönüşmek yerine mevcut yapıyı yeniden üretir. Kuru’nun kitabının ima ettiği en kritik sonuç da budur:
Bir toplum, sorunlarının nedenini sürekli dışarıda arıyorsa, çözümü de hiçbir zaman içeride üretemez.
Gazâlî ve Entelektüel Kırılma: Ulema–Devlet İttifakının Epistemolojik İnşası
Ahmet T. Kuru’nun İslam Otoriterlik ve Geri Kalmışlık Küresel ve Tarihsel Bir Karşılaştırma kitabında Gazâlî figürü, tek başına bir düşünür analizi değildir; daha çok ulema–devlet ittifakının entelektüel boyutunu temsil eden kritik bir kırılma noktası olarak ele alınır. Yani Kuru için Gazâlî, yalnızca bir kelâmcı ya da filozof değil; İslam dünyasında akıl, felsefe ve bağımsız düşüncenin gerilemesiyle ilişkilendirilen tarihsel bir semboldür.
Kuru’nun analizinde Gazâlî’nin önemi, onun yaşadığı bağlamdan ayrı düşünülemez. 11. yüzyıl, İslam dünyasında büyük bir dönüşümün yaşandığı dönemdir: Selçuklu siyasal gücünün yükselişi, Sünni ortodoksinin kurumsallaşması ve medrese sisteminin yaygınlaşması. Bu süreçte Gazâlî, Nizamiye medreselerinde görev alarak yalnızca bir düşünür değil, aynı zamanda devlet destekli dinî-entelektüel projenin merkezinde yer alan bir figür hâline gelir. Bu durum, Kuru’nun temel tezine doğrudan bağlanır: düşünce üretimi artık bağımsız entelektüellerin değil, devletle bütünleşmiş ulemanın kontrolüne girmektedir.
Gazâlî’nin düşüncesi bu bağlamda kritik bir rol oynar. Kuru’ya göre Gazâlî, özellikle filozoflara ve rasyonalist akımlara yönelttiği eleştirilerle, İslam düşüncesinde metin merkezli ve ortodoks bir epistemolojinin güçlenmesine katkı sağlamıştır. Onun en bilinen eseri olan Tehâfütü’l-Felâsife, yalnızca belirli filozofları eleştiren bir metin değil, aynı zamanda felsefi düşüncenin meşruiyetini sorgulayan bir müdahaledir. Kuru’nun perspektifinde bu müdahale, bireysel bir entelektüel tercih olmanın ötesinde, dönemin siyasal ve kurumsal yapısıyla uyumlu bir yönelimdir.
Bu noktada Kuru’nun yaptığı önemli vurgu şudur: Gazâlî’nin eleştirileri tek başına İslam dünyasında felsefenin gerilemesine yol açmamıştır; ancak onun düşüncesi, zaten oluşmakta olan ulema–devlet ittifakıyla birleşerek çok daha geniş bir etki alanı kazanmıştır. Yani sorun Gazâlî’nin fikirlerinden ziyade, bu fikirlerin kurumsal olarak desteklenmesi ve yaygınlaştırılmasıdır. Medrese sistemi, bu düşünceyi standartlaştırarak alternatif entelektüel gelenekleri marjinalleştirmiştir.
Kuru, Gazâlî’yi bu yüzden bir “neden” değil, bir “dönüm noktası” olarak okur. Onun düşüncesi, İslam dünyasında akıl–vahiy dengesinin vahiy lehine yeniden kurulmasını temsil eder. Özellikle Şafii ve Hanbeli çizginin metin merkezli yaklaşımıyla birleştiğinde, bu durum felsefi sorgulamanın sınırlandırılmasına yol açmıştır. Böylece İslam düşüncesinde, erken dönemde görülen çoğulcu ve tartışmacı yapı yerini daha dar, daha kontrollü bir entelektüel ortama bırakmıştır. 
Gazâlî’nin Kuru açısından bir diğer önemli yönü, onun düşüncesinin yalnızca teorik değil, aynı zamanda siyasal işlev görmesidir. Gazâlî, Sünni ortodoksiyi güçlendiren bir çerçeve sunarak, Selçuklu siyasal düzeninin ideolojik temelini desteklemiştir. Bu bağlamda onun eserleri, sadece entelektüel tartışmalar değil, aynı zamanda siyasal birliğin ve mezhepsel standardizasyonun araçları hâline gelmiştir. Bu da ulema–devlet ittifakının nasıl sadece kurumsal değil, aynı zamanda epistemolojik bir ittifak olduğunu gösterir.
Kuru’nun analizinde Gazâlî’ye yönelik en kritik nokta, onun düşüncesinin uzun vadeli sonuçlarıdır. Bu sonuçlar doğrudan Gazâlî’nin niyetlerinden bağımsız olarak ortaya çıkmıştır. Gazâlî, kendi döneminde dinî bütünlüğü ve toplumsal düzeni koruma amacı güdüyor olabilir; ancak bu yaklaşım, uzun vadede entelektüel yaratıcılığın daralmasına ve eleştirel düşüncenin zayıflamasına katkı sağlamıştır. Bu nedenle Kuru, Gazâlî’yi bir “suçlu” olarak değil, tarihsel bir sürecin içinde etkili olmuş bir aktör olarak değerlendirir.
Sonuç olarak Kuru’nun Gazâlî okuması üç temel noktada yoğunlaşır. Birincisi, Gazâlî bireysel bir düşünür olmanın ötesinde, ulema–devlet ittifakının entelektüel yüzüdür. İkincisi, onun felsefeye yönelik eleştirileri, metin merkezli ortodoksinin güçlenmesine katkı sağlamış ve düşünsel çoğulluğu daraltmıştır. Üçüncüsü ise bu etkinin asıl gücü, devlet destekli medrese sistemi aracılığıyla kurumsallaşmasından kaynaklanmıştır. Bu yüzden Gazâlî, Kuru’nun anlatısında bir “başlangıç” değil, İslam dünyasında düşünce, din ve siyaset ilişkisinin yeniden şekillendiği kritik bir eşiktir.
Gazâlî’nin İhyâ Projesi: Ulema Otoritesinin Toplumsal ve Epistemolojik Tahkimi
Ahmet T. Kuru’nun perspektifinden bakıldığında Gazâlî’nin devlet görevinden ayrıldıktan sonra yazdığı İhyâʾ ʿUlûm ed-Dîn (Dînî İlimlerin İhyası) ile birlikte ortaya çıkan tablo, ilk bakışta bir çelişki gibi görünür: siyasal merkezden uzaklaşan bir âlim, fakat düşünsel düzlemde yine ortodoksiyi ve dolaylı biçimde ulema–devlet düzenini güçlendiren bir çizgi. Ancak Kuru bu durumu bir çelişki değil, tam tersine tarihsel sürecin derinleşmesi olarak okur. Çünkü onun analizinde belirleyici olan, bireysel niyetler değil, fikirlerin hangi kurumsal yapı içinde üretildiği ve nasıl dolaşıma girdiğidir.
Gazali’nin Nizamiye medreselerindeki görevini bırakması genellikle bireysel bir “manevî kriz” ve dünyadan çekilme olarak yorumlanır. Fakat Kuru açısından bu biyografik kırılma, onun düşüncesinin toplumsal etkisini değiştirmez. Aksine, bu süreçte kaleme aldığı eserler, özellikle İhyâ, ulema sınıfının epistemolojik ve ahlaki otoritesini daha da güçlendiren bir çerçeve sunar. Yani Gazâlî devlet bürokrasisinden uzaklaşsa bile, ulemanın toplum üzerindeki normatif otoritesini pekiştiren bir düşünsel yapı üretmeye devam eder.
Kuru’nun teorik çerçevesinde burada kritik olan nokta şudur: ulema–devlet ittifakı yalnızca kurumsal bir işbirliği değildir; aynı zamanda zihinsel ve epistemolojik bir düzendir. Bu düzen, hangi bilginin meşru sayılacağını, hangi düşünce biçimlerinin kabul edileceğini belirler. Gazâlî’nin İhyâ’da yaptığı şey tam da budur: dini bilgiyi, ahlakı ve toplumsal düzeni yeniden tanımlayarak, bireyin doğruya ulaşma yolunu ulemanın rehberliği ve geleneksel dinî çerçeveye bağlılık üzerinden kurar. Bu yaklaşım, bireysel akıl yürütmeyi ve felsefi sorgulamayı sınırlayan bir yön taşır.
Gazâlî’nin bu eserdeki temel yönelimi, dinî hayatı içsel arınma, ahlaki disiplin ve ibadet merkezli bir yapı içinde yeniden kurmaktır. Bu yönüyle eser, yüzeyde siyasetten uzak görünür. Ancak Kuru’nun okumasında tam da bu “apolitikleşme”, siyasal sonuçlar üretir. Çünkü toplumsal enerjiyi eleştirel düşünce ve kurumsal sorgulama yerine, bireysel ahlak ve içsel dindarlık alanına yönlendirir. Böylece siyasal düzen dolaylı olarak sorgulanmaz hâle gelir. Yani Gazâlî doğrudan devleti savunmasa bile, onun çizdiği çerçeve, mevcut düzenin eleştirisini zayıflatan bir işlev görür.
Bu noktada İhyâ’nın kitleler üzerindeki etkisi belirleyici hâle gelir. Kuru’nun genel argümanına göre bir düşüncenin etkisi, yalnızca içeriğinden değil, yayılma kanallarından ve kurumsal destekten kaynaklanır. Gazâlî’nin eserleri, medrese sistemi ve ulema ağı üzerinden geniş kitlelere ulaşmış ve zamanla İslam dünyasında dinî düşüncenin ana referanslarından biri hâline gelmiştir. Bu durum, onun yaklaşımının bireysel bir tercih olmaktan çıkıp kolektif bir norm hâline gelmesine yol açmıştır.
Bu etki özellikle iki düzeyde görülür. Birincisi, İhyâ dinî bilgi anlayışını standartlaştırarak, hangi bilginin “hakiki” sayılacağını belirlemiştir. Bu, alternatif düşünce biçimlerinin –özellikle felsefi ve rasyonalist yaklaşımların– marjinalleşmesine katkı sağlamıştır. İkincisi ise toplumsal düzeyde, dinî hayatın merkezine itaat, gelenek ve ahlaki disiplin yerleşmiştir. Bu da Kuru’nun vurguladığı gibi, bağımsız entelektüel üretimi zayıflatan bir kültürel ortam oluşturmuştur.
Gazâlî’nin devlet görevinden ayrılmasına rağmen bu çizgiyi sürdürmesi, Kuru’nun temel tezini doğrulayan önemli bir örnektir: mesele bireylerin devletle doğrudan ilişkisi değil, düşüncenin hangi yapısal düzen içinde üretildiğidir. Gazâlî artık devlet memuru değildir; fakat onun düşüncesi, ulema–devlet ittifakının ihtiyaç duyduğu epistemolojik zemini üretmeye devam eder. Bu yüzden Kuru, Gazâlî’yi bir “saray âlimi” olarak değil, daha geniş bir sürecin parçası olarak değerlendirir.
Sonuç olarak Kuru perspektifinden bakıldığında Gazâlî’nin İhyâ’sı, İslam dünyasında dinî hayatı canlandıran bir eser olmanın ötesinde, entelektüel yönelimleri yeniden çerçeveleyen ve ulema merkezli bilgi düzenini pekiştiren bir metindir. Bu metin, bireysel dindarlığı derinleştirirken, aynı zamanda eleştirel aklın ve alternatif düşünce biçimlerinin alanını daraltır. Böylece Gazâlî’nin devlet görevinden çekilmiş olması, onun tarihsel etkisini sınırlamaz; aksine, bu etki daha geniş ve daha kalıcı bir biçimde topluma yayılır.
Kuru’nun genel anlatısı içinde bu durum, İslam dünyasında düşünce, din ve siyaset ilişkisinin nasıl doğrudan zor kullanma ile değil, bilgi ve anlam üretimi yoluyla da şekillendiğini gösteren en çarpıcı örneklerden biridir.

at April 01, 2026 No comments:
Email ThisBlogThis!Share to XShare to FacebookShare to Pinterest
TUESDAY, 10 MARCH 2026
Risalet ve Strateji
Risalet ve Strateji
Avrupa’nın İşgallerini İslami Fetihlerden Farklı Kılan Nedir?

Hz. Peygamber (s.a.v.) gelir gelmez stratejik ve kuşatıcı bir bilincin oluşmasını sağladı. Din olmasaydı Araplar böyle bir bilince ulaşamazdı. Nitekim bu bilinç sayesinde birkaç sene içinde dünyanın iki büyük kutbunu devre dışı bırakıp dinamik, atılgan ve yaratıcı bir imparatorluk kurmayı başardılar.

Avrupa’nın ise Şarlman döneminden başlayarak Haçlı Seferleri zamanına kadar aralarında birlik oluşturmaktan başka, bu imparatorluk karşısında yapacak bir şeyleri yoktu. Öte yandan Avrupalılar, parçalanmaya başladıklarını ve ekonomik olarak çöktüklerini de fark etti. Bu gelişmeler on beşinci ve on altıncı asırlarda, dünya ticaret yollarının hâkimiyetinin Osmanlı Devleti’nin elinde olduğu zamanlarda oluyordu. Avrupalı seçkin burjuva sınıfı, Hindistan ve Çin’deki hammaddelere doğrudan ulaşmak için bir arayışa girdi ve bu arayış neticesinde coğrafi keşifler meydana geldi. Portekizliler Ümit Burnu’nu geçerken İspanyollar Latin Amerika’ya yöneldi. Bu sayede Avrupa’nın ekonomik fetihleri de başlamış oldu. Bunun da ticaret yollarını egemenliği altında tutan İslam dünyasının tekelinin kırılmasında büyük bir etkisi oldu. Doğal olarak Osmanlı Devleti’nde korkunç boyutlara ulaşan bir ekonomik gerileme yaşanırken Avrupa ülkeleri de ekonomik anlamda büyük bir gelişme içine girdi.

Coğrafi keşiflerle birlikte belirginleşen en önemli hadise ise sömürgeciliğin ortaya çıkması oldu. Roma İmparatorluğu’nun varisi olan Batı, egemenlik ve kapitalin bir merkezde toplanmasına inanıyor ve bu kavram, Batılı stratejik ve siyasal aklın bir köşesinde hazır bekliyordu. Buna rağmen Müslüman fatihler, egemenlik ve kapitali tekellerine almak suretiyle yeryüzünde büyümek gibi bir amaç gütmüyordu. Zira İslam pratiğinde egemenlik, iktidar merkeze ait bir mülk değildir. Aksine merkezin görevi; egemenlik kanallarını ve servetin kaynaklarını, iktidarı tekeline almadan ve servete el koymadan düzenlemekti.

Müslümanlar, Şam Diyarı’nı fethettiği zaman halkının çoğunluğunu Hristiyanlar oluşturuyordu; Irak ve Mısır içinde durum farklı değildi. Hiç kimse onları bir başka dine girmeye zorlamadı. Bu yüzden bu bölgelerde yaşayanlar bir asırdan fazla bir zaman Hristiyan olarak kalmaya devam etti. Kuzey Afrika’da da Araplar  çoğunluğu oluşturmuyordu. Nitekim Kuzey Afrika’nın fethi ile Berberiler herhangi bir aşağılanmaya, ötekileştirmeye maruz kalmadan Fatihlerle olumlu bir etkileşim içine girdi. Kendilerini Fatihlerle eşit bir konumda buldular ki Roman’ın egemenliğinde böyle bir duruma hiçbir zaman tanık olmamışlardı.

Fethedilen ülkelerin halkları, adına hilafet denilen geniş bir şemsiyenin altında kendi memleketlerine yönetiyordu. Hilafet yönetimi gerek iktidar açısından gerekse servetin dağılımı bakımından merkezi bir karaktere sahip değildi. Bundan dolayı bu sosyolojik karışım; komutanlar, kadılar, âlimler, fakihler, tarihçiler ve filozoflar barındıran büyük bir imparatorluk olmaya doğru büyüdü. Bu yapı; farklı sosyal sınıflardan, değişik ırklardan meydana gelen eşsiz bir karışım. Birbirleriyle karışıp kaynaşmış, en ileri düzeyde çeşitlilikler barındıran bir ümmet oluşturmuşlardı.

Bu yönüyle İslami fetih anlayışı, şüphesiz Avrupa’nın istila ve işgal kavramından tamamen farklı. Çünkü Roma Devletine hakim olan anlayışa göre, Roma’ya katılan bir kimse boyun eğen, itaat eden, Roma’nın egemenliğini kabul eden ve fiili olarak romanın emirlerinin yerine getiren biri olur ama Romalı olmazdı; bilakis ikinci sınıf bir Roma vatandaşı olarak kalır ve bağımsız bir siyasal iradesi olmazdı. Kadim Roma’nın bu geleneksel tutumunu, Avrupa’nın coğrafi keşiflerinden sonraki sömürgecilik çağındaki tasarruflarında gözlemlemek mümkündür."

Wadah Khanfar - Risalet ve Strateji, Vadi Yayınları, 21-22

Adalet, Özgürlük ve Eşitlik Devriminden Sonra: Ezilen Halklar Neden Yıkımdan Başka Bir Şey Görmedi?

İslami fetihler ile Batılı işgaller arasındaki temel fark, fetih ya da yayılmanın amacında gizlidir. Müslümanlar, fetihlere başladıkları zaman Allah’ın mesajını insanlara müjdeliyorlardı; asıl görevlerinin bu mesajı başka milletlere ulaştırmak ve onları bu mesajı benimsemeye çağırmak olduğuna inanıyorlardı. Eğer mesajı benimser ve iman ederlerse, fetihlerle her bakımdan eşit hale gelirlerdi. Batılılar ise böyle bir mesaja sahip değildi; bilakis yayılmalarının tek gerekçesi, maddi kazançtı. Bugün adına “Avrupa değerleri” adı verilen hususlar dahi Aydınlanma Çağı’ndan itibaren şekillenmeye başlamış; ancak her zaman ve sadece Avrupalı olanlar için geçerli kabul edilmiştir. Bu ilkeleri ve değerleri, sömürge halklarına ulaştırmak gibi bir görevleri olduğuna hiçbir zaman inanmadılar. Örneğin Fransız Devrimi ile özgürlük, eşitlik ve kardeşlik ilkeleri ortaya çıktı. Ancak bu ilkeler, Fransız sınırlarının ötesine taşınmadı. Fransa, Kuzey Afrika’ya gelince oranın halkına kardeşlikle ve eşitçe muamele etmedi; aksine Kuzey Afrikalılar, Fransızlardan şiddetten, katliamdan, yıkımdan, yerle bir edilmekten, toplumsal soykırımlardan başka bir şey görmedi.

Müslümanlar ise Allah’ın mesajını alıp Kuzey Afrika’ya gittiklerinde bu mesajı oranın halkına iletti ve onlar da mesajı kabul edip Müslüman olarak bu yükümlülüğün ortakları haline geldi. Müslümanların onlara karşı muamelesi, ilahi mesajın öngördüğü ahlak prensiplerine dayanırken Avrupalıların bize karşı muamelesi, ilahi mesajın gerektirdiği ahlak prensiplerine uygun değildi. Dolayısıyla “Fransa, özgürlük ve demokrasinin doğduğu yerdir” denildiğinde, bu ifade ancak Fransızlar ve Roma medeniyetinin tarihsel mirasçıları olan Avrupalılar için doğrudur; fakat bu değerler hiçbir zaman bize yönelik uygulanmadı.

Napolyon Bonapart, Fransız Devrimi’nden kısa bir süre sonra 1798 tarihinde Mısır’a sefer düzenledi. Peki Mısır’a Fransız Devrimi’nin öne çıkardığı değerleri, eşitlik ve özgürlük ilkelerini mi götürdü? Ardından on dokuzuncu yüzyılda Kuzey Afrika’ya saldıran ordular, bu değerleri mi getirdi yoksa tamamen bu değerlerin aksine mi hareket ettiler? Hayır, aksine Afrika’nın yerli halkından milyonlarcasını öldürdüler ve bir o kadarını da köleleştirdiler.

İşte İslami stratejinin, yayılma kavramına ilişkin mantığı ile Avrupa stratejisinin mantığı arasındaki temel ve karakteristik fark budur. İslami fetihlerin esasını, ülkelerin halklarına kendileri olarak uyanışlarını gerçekleştirmek oluştururken Avrupa’nın sömürgeci mantığının esasını egemenlik ve servetin tekelde toplanması oluşturmaktadır. Bu, Roma İmparatorluğu’ndan kalan bir mantıktır. Liberal değerler ise sadece Avrupalılar veya Batılılar için geçerlidir. Nerede olursa olsun Avrupalılar, insanı özgürleştirmek gibi bir ilkesi yoktur.
Müslüman fatihlerin ilkeleri nerede, Fransız Devrimi’nin ilkeleri nerede, Fransızların geliştirdikleri hak, adalet ve eşitlik ilkeleri nerede? Avrupa orduları ülkelerimizi işgal ederken Avrupa’nın Aydınlanma Çağı’ndan beri dile getirdiği demokrasi, hukuk devleti ve mülkiyet özgürlüğü neredeydi? Avrupalılar neden sömürge halkları için bu ilkeleri işletmez? Niçin sömürge halkları; Avrupalı düşünürlerin, filozofların Batılı toplumlar için ortaya koydukları parlak prensiplerden, etkileyici ideolojilerden yararlanamazlar?

Belki de bu soruların cevabı –bir kez daha– egemen Roma medeniyeti kavramında gizlidir.

Wadah Khanfar - Risalet ve Strateji, 23-24

Bazı Avrupalı filozofların ortaya koydukları yüksek, göz kamaştırıcı değerler hayranlık uyandırıcıdır ve bunlardan yararlanmamız gerekir. Ancak bilinmesi gerekir ki bu değerlerin evrenselleşmesine, Batı’nın çıkarlarına hizmet etmediği sürece izin verilmez.

Mesela bir ülkede demokrasinin hâkim olması Batının çıkarına uygunsa o, son derece desteklenir; ancak Avrupa'nın stratejik metoduna göre hareket etmeyen bir halk, kendi kararıyla böyle bir yolu seçerse o zaman Avrupalılar tereddütsüz o ülkede diktatörlüğün hâkim olmasını tercih eder.

Dolayısıyla demokrasi bir değer değil, bir çıkar aracıdır. Ahlaki bir boyutu yoktur; aksine çıkar boyutu her zaman ön plandadır. Nitekim Avrupa stratejisinin eksenini oluşturan şey de sadece Batı'nın çıkarıdır.
Wadah Khanfar - Risalet ve Strateji, 25
Nitekim Şerif Hüseyin'e Aden'den İskenderun'a kadar uzanan, doğal sınırlarıyla bütün Arap Yanımadası'nı kapsayan bir krallık sözü vermişlerdi. Bunun karşılığında ise Osmanlı Devleti'ne karşı ayaklanması isteniyordu. Sonra bütün bunların bilinçli olarak söylenmiş bir yalan olduğu ortaya çıktı.
Avrupalıların Şerif Hüseyin b. Ali'ye verdikleri bu sözler, Avrupa'nın Osmanlı Devleti'ni yenmesi amacına yönelik çıkar stratejisinin bir sonucundan başka bir şey değildi. Zira amaçları, Osmanlı'yı saf dışı bıraktıktan sonra bölgeye hâkim olmaktı. Burada sadece Britanya'nın ve Fransa'nın çıkarı vardı; bağımsızlık ve özgürlük vaatleri ise yalnızca birer yalandı. Bunun sebebi Şerif Hüseyin'in -örneğin- İslamcı bir terörist (!) veya şu günlerde dedikleri gibi bir radikal İslamcı olması değildi ki Şerif Hüseyin böyle bir insan değildi. Aksine Şerif Hüseyin, günümüzün ifadesiyle "ılımlı" bir grubun mensubu sayılırdı ve Britanya'ya yakındı. Buna karşılık "şiddet yanlısı radikal" bir grup vardı ki bunlar, Necid bölgesindeki Vehhabîlerdi. Nitekim İngilizler, Şerif Hüseyin'in hükmettiği Hicaz'ın Abdülaziz b. Suûd'un eline geçmesi için gerekli desteği sunmaktan çekinmediler."
Wadah Khanfar - Risalet ve Strateji, 26
Zayıfken Saldırganlaşmak: Batı’nın İslam’la Sorunu Nedir?
İslam’ı ehlileştirmek, onu geleneksel bir din olmaktan çıkarıp modern, çağdaş bir din hâline getirmek, yukarıda işaret ettiğimiz Batı’nın çıkarları bağlamında ele alınması gereken bir konudur. Diğer bir ifadeyle bu düşüncenin amacı, Arap ve İslam âleminin Batı merkezli sistemin yörüngesinde kalmasını sağlamaktır.
Batı açısından İslam, büyük bir sorun teşkil eder; çünkü büyük Batı’nın bir din olarak İslam’ın karşısına çıkacak gücü yoktur. O hâlde İslam’ı bir din olmaktan çıkarıp sırf bir ideolojiye dönüştürmek gerekir. Bu yüzden Batılı söylemde “din” niteliği İslam’dan âdeta sürüldü ve daha çok bir ideoloji olarak gündeme getirilmeye başlandı; terörle, siyasal İslam kavramıyla ilintili bir ideoloji… Batı zihninde ideoloji kavramı, kötü çağrışımlara sebep olur. Her şeyden önce Komünist ideolojiyi ve Soğuk Savaş dönemini hatırlatır. Bundan önce de Nazi ideolojisini çağrıştırır. Bu nedenle Batı’da bir ideolojiyle savaşmak ve mücadele etmek, bir dinle savaşmaktan çok daha kolaydır. Böyle olunca da “aşırılık” özel bir istisnai olgu olarak belirginleşir ve ona karşı yasa dışı, adalet karşıtı, eşitlikle bağdaşmayan, kanunun rutin egemenliğini hiçe sayan yöntemlerle mücadele hakkı doğar.
İslam meselesini; terör ve aşırılık üzerinden özetlemek, Müslümanlara karşı takınılacak tutumun istisnai, olağanüstü bir zeminde gerçekleştirilmesini hedeflemektedir. Bunun gerisinde ise Batı’da yaşayan Müslümanların Avrupalılarla eşit vatandaşlar olma hakkını ortadan kaldırma zihniyeti yatmaktadır.
Günümüzde biz, son derece tehlikeli bir süreçle karşı karşıyayız. Bunun çok önemli bir sebebi var: Bugünkü Avrupa zayıf ve kafası karışık vaziyettedir. Tarih boyunca defalarca görüldüğü gibi Avrupa, zayıf düşünce saldırganlaşır ve çok daha tehlikeli hâle gelir. Avrupa şu anda ekonomik ve siyasal açıdan zayıf olup dağılma sürecine girmiştir. Britanya, Avrupa Birliği’nden ayrıldı ve bütün Avrupa’da aşırı sağ akımlar güç kazanmaya başladı. Ayrıca Kıta Avrupası da mültecilerin akınına uğramış durumdadır. Fransa’da ise Macron ile Marine Le Pen arasında dozajı gittikçe artan, mültecilerle ilgili mücadele… Bütün bunlar, normalde saldırganlaşmaya ve “öteki” olana düşman olmaya yol açar. “Öteki”nden kasıt ise günümüzde Müslümanlardır.
Wadah Khanfar - Risalet ve Strateji, 28
Avrupa Açısından Ortak Düşman: Bu Çağın Yahudileri Müslümanlar mı?
Bir zamanlar Avrupa’nın “öteki”si Yahudilerdi. Günümüzde ise Yahudi asıllı Amerikalı stratejist George Friedman’ın yıllar önce dile getirdiği öngörünün gerçekleştiğini görüyoruz: “Müslümanlar, Avrupalılar açısından bu çağın Yahudileri olacak.”
Peki neden? Çünkü parçalanmış Avrupa toplumlarını bir araya getirecek, özellikle aşırı sağa yönelen kitleler açısından bir düşmana ihtiyaç var. Bu yüzden ortak bir düşmanın bulunması kaçınılmazdır. Gereken düşman da bulunmuştur; hatta bu düşman, uzun zamandan beri medya ve siyaset aracılığıyla hazırlanmış ve özenle zihinlere kazınmıştır.
Bu düşman, başını örter ve düşmanın sakalı uzundur; Fransa’nın önceki başkanlarından Jacques Chirac’ın dediği gibi etrafı kokuya boğan baharatlı yemekler yer. Bu düşman, kadın ile erkeği eşit görmez, “eşcinsel” ilişkiye inanmaz. Kısacası, düşman hazır bekliyor. Geriye bir tek onun “insan” vasfından çıkarılması kalıyor; çünkü ancak o zaman vatandaşlık ve yasal haklardan istisna tutulabilir.
Batı’nın sıkça kullandığı “ılımlı” söylemi, aslında bir nefret söylemidir. Batı’daki iktidar odakları, İslam’ın yenilenmesi (tecdit) hususunda bize yardım etmeyi amaçlamaz. Toplumsal ve kültürel yapımızda belli başlı reformlar yapmaya yönelmemiz gibi bir amaçları da yoktur. Hiçbir zaman böyle bir hedefleri olmadı. Batı’nın “İslam krizi” adı verilen söylemle güttüğü iki amacı vardır: İslam’ın ruhunu yitirmesi ve Batı merkezinin yedeğindeki detay bir kültüre dönüşmesi. Bunu yapmazsa o zaman İslam, Avrupa değerler sisteminin dışında kalan aşırılıklara ait bir ideolojidir ve hedefe konulması gerekir. Ilımlı ve aşırı İslam tartışması tam anlamıyla bundan ibarettir.
Müslümanlar olarak bu tuzağa düşmememiz gerekir. Bizim kendimizi yenileyemememiz bir zorunluluktur. İslami bilincimizi sürekli olarak gözden geçirmeli, sahip olduğumuz düşüncelerinin çoğunu ıslah etmeliyiz. Bunda en ufak bir kuşku yoktur; fakat bu yenilenmeyi, kendi düşünce sistemimiz içinde ve kendi özgün usulümüz çerçevesinde kendimiz gerçekleştirmeliyiz. Ancak bu takdirde, yaptığımız yenilik, uyanışımıza ve bağımsızlığımıza hizmet eder ve küresel anlamda insanlıkla diyaloğa geçmemizi mümkün kılar.
Wadah Khanfar - Risalet ve Strateji, 29-30
Artık bütün bu hatalardan istifade etme zamanıdır. İslam'ın bütün değerleriyle geleceğimizde etkin olacağına inanan yepyeni bir akımın doğumunu gerçekleştirmek zorundayız. Bundan maksat, evrensellik özelliğine sahip İslam'dır.
Zamanda ve mekânda aktif olan, çağın sorunlarına çağın diliyle hitap edebilen, bir düşünce akımının rehinesi olma ve bir fikir tarafından talan edilme tuzağına düşmeyen, uzak geçmişin hatıralarıyla oyalanan bir donukluğun esiri olmayan İslam anlayışıdır.
Bu ümmetin, yeni değerleri temsil eden bir nesil ortaya çıkaracağına inanıyorum. Bu nesil çağın gereçleriyle, imkânlanıyla uyumlu hareket ederken temel değerlerini çağ ile doğrudan temas kurmaya feda etmeyecektir.
Wadah Khanfar - Risalet ve Strateji, 33
at March 10, 2026 No comments:
TUESDAY, 20 JANUARY 2026
Bir Serüven Olarak İslam Tarihi: Marshall G.S. Hodgson ve İslam’ın Serüveni
Bir Serüven Olarak İslam Tarihi: Marshall G.S. Hodgson ve İslam’ın Serüveni

İnsanlığı kardeşlikten başka bir şey sanmak, iyiliklerin sadece tek bir ulustan çıkabileceğini düşünmek, anlayış körlüğünün apaçık bir belirtisidir. (John Woolman (1720-1772), kölelik karşıtı bir Kuveykır lider idi).

Aşağıdaki analiz;

Hodgson’un otobiyografik notları, öğrencilerinin anıları (örneğin Edmund Burke III’ün derlemeleri) ve akademik incelemelere (örneğin Rethinking World History derlemesi, Encyclopaedia Iranica ve Quaker Theology dergisi) dayanmaktadır.

Marshall G. S. Hodgson (1922-1968), Amerikan tarihçi ve İslam çalışmaları uzmanıdır.

Hodgson, 1922’de Richmond, Indiana’da doğdu – bu şehir, Kuveykır topluluğunun yoğun olduğu bir yerdi. Ailesi katı Kuveykır’dı; Hodgson da pratik bir Kuveykır olarak büyüdü, vejetaryen kaldı ve Kuveykır toplantılarına katıldı (Chicago’daki 57th Street Friends Meeting üyesiydi). II. Dünya Savaşı sırasında (1943-1946) conscientious objector (vicdani retçi) olarak hapsedildi – bu, Kuveykır barışçılığının (pacifism) doğrudan bir sonucu olup, Hodgson’un hayatında dönüm noktasıydı.

Hapis sonrası Chicago Üniversitesi’nde doktora yaptı (1951, tez: Nizari İsmaililer üzerine) ve akademik kariyerine başladı. Ölümüne kadar (46 yaşında, kalp krizi) dünya tarihi ve İslam üzerine çalıştı.

Kuveykır gelenekleri gereği, Hodgson savaş karşıtı aktivistti – hapis sonrası Kuveykır sosyal yardımda çalıştı. Kölelik karşıtlığı ve eşitlik vurgusu, İslam tarihi çalışmalarında yansıdı.

Hodgson’un İslam’ı seçmesinin temel nedeni, Batı merkezli (Eurocentric) tarih yazımını eleştirmek ve dünya tarihini “bütünsel bir moral vizyon”la yeniden yapılandırmaktı. Hodgson, Avrupa’nın tarihsel üstünlüğünü (örneğin Rönesans’ı zirve olarak görmek) reddetti; bunun yerine İslam’ı “kerygmatic movement” (ilahi mesaj odaklı hareket) olarak gördü – İslam, dünya tarihinin kritik bir parçasıydı çünkü Batı’nın “triumphalist” (zaferci) önyargılarını düzeltiyordu. Kişisel olarak, savaş karşıtlığı (hapis deneyimi) onu Doğu-Batı köprülerine yöneltti; İslam’ı, barış ve adalet medeniyeti olarak inceledi. Öğrencileri (örneğin Bruce Lawrence), Hodgson’un İslam’ı “ahlaki bir araç” olarak gördüğünü belirtir – savaş sonrası dünyada barış arayışının bir parçası.

Hodgson’un Kuveykır inancı, İslam’ı inceleme kararını doğrudan etkiledi – Kuveykır “insanlık birliği” (unity of humankind) ilkesi, Hodgson’un tarihçiliğinin temel taşıydı. Kuveykır’lar, tüm insanları eşit ve Tanrı önünde bir görür; bu, Hodgson’un İslam’ı “evrensel kültür” (Islamicate) olarak tanımlamasına yol açtı. Hodgson, Kuveykır ahlakını tarihçiliğe entegre etti: Tarihçiyi “teolog” olarak gördü (makalesi: “The Historian as Theologian”), yani tarih vicdanlı ve moral olmalıydı.

Kuveykır pasifizm’i, Hodgson’un savaş karşıtlığını şekillendirdi – hapis deneyimi, onu İslam’ın “barış medeniyeti” yönüne çekti. İslam’ı, “şiddetsiz genişleme” ve “adil toplum” olarak inceledi; örneğin Buyid ve Fatimiler dönemini “Şii yüzyılı” olarak adlandırdı, çünkü bu dönem eşitlik ve adaleti temsil ediyordu. Kuveykır etkisi burada net: Hodgson, İslam’ı Batı’nın militarist tarihine karşı bir alternatif olarak gördü.

The Venture of Islam/İslam'ın Serüveni (1974): İslam’ı dünya tarihi bağlamında ele alır – Kuveykır insanlık birliği, Hodgson’un “İslamicate” kavramını (İslam’ı evrensel kültür olarak) etkiler. Kitap, John Woolman (18. yüzyıl Kuveykır) epigramıyla başlar. Hodgson, Dünya tarihini bir bütün olarak görür – Kuveykır evrensellik, Hodgson’un anti-Oryantalizm ve küresel adalet vurgusunu şekillendirir. The Venture of Islam’da İslam’ı “dünya medeniyeti” olarak tanımlar.

Kuveykır “unity of humankind”, Hodgson’un dünya tarihini “bir bütün” olarak görmesini sağladı. The Venture of Islam‘da İslam’ı “İbrahimi dinlerin zirvesi” olarak tanımlar – Batı önyargılarını “düzeltmek” (righting wrongs) için İslam’ı araç yaptı. Kitabın John Woolman epigramıyla başlaması (Woolman 18. yüzyıl Kuveykır kölelik karşıtı), bu bağlantıyı gösterir: Woolman’ın “insanlık birliği” mesajı, Hodgson’un İslam’ı evrensel bağlamda incelemesini motive eder.

Kuveykır bireysel vicdan (inner light), Hodgson’un tarihçiliğini “moral vizyon”la doldurdu. Hodgson, Kuveykır inancını sekülerleştirdi – İslam’ı, Eurocentric domination’a karşı ahlaki bir araç olarak gördü. Bu, Kuveykır reform geleneğinin (kölelik karşıtlığı gibi) uzantısıydı; Hodgson, İslam’ı “küresel adalet” için inceledi.

Hodgson, Kuveykır cemaatiyle ömür boyu bağlı kaldı (Chicago toplantıları). Ancak İslam’ı inceleme kararı, doğrudan Kuveykır’dan değil, savaş sonrası arayıştan geldi – Kuveykır inancı bu arayışı yönlendirdi. Biyografilerde (örneğin Encyclopaedia Iranica), Kuveykır’lığın Hodgson’un “empatik tarihçilik”ini (diğer kültürleri eşit görmek) sağladığı belirtilir.

Hodgson’un incelemk üzere İslam’ı seçmesinin sebepleri çok katmanlıdır, ancak Kuveykır ilkeleri merkezdedir:

Kişisel ve Tarihsel Nedenler: II. Dünya Savaşı hapsi, Hodgson’u “barış arayışı”na itti – Batı’nın savaşçı tarihini eleştirdi ve Doğu’yu (İslam’ı) alternatif olarak gördü. Akademik kariyerinde (Chicago Üniversitesi), oryantalizmi reddetti; İslam’ı, dünya tarihinin “unutulmuş parçası” olarak seçti. Bu, Kuveykır “insanlık birliği”nden kaynaklı bir moral commitment/ahlaki bağlılık’tı – Hodgson, tarihçiliği “teolojik” gördü, yani ahlaki bir sorumluluk.

Hodgson, İslam’ı Kuveykır ilkelerine yakın buldu çünkü:

🔹Barış ve Adalet: İslam’ı “savaş karşıtı genişleme” olarak yorumladı – Kuveykır pacifism’iyle örtüşür.
🔹Evrensellik: İslam’ı “Islamicate” (kültürel evrensellik) olarak tanımladı – Kuveykır unity of humankind’e benzer.
🔹Ahlaki Vicdan: İslam’ı “conscience” (vicdan) odaklı gördü – Kuveykır iç ışık kavramına yakındır. Hodgson, Kuveykır inancını sekülerleştirdi; İslam’ı, Batı’nın “triumphalist” tarihine karşı ahlaki bir araç yaptı. Epigramdaki John Woolman seçimi, bu bağlantıyı simgeler – Woolman’ın kölelik karşıtlığı, Hodgson’un İslam’ı adalet medeniyeti olarak incelemesini motive etmiştir.

Bazı tarihçiler (örneğin Bruce Lawrence), Hodgson’un İslam’ı “Kuveykır lens”le (Kuveykır merceğinden) gördüğünü eleştirir – aşırı empatik, Batı eleştirisi abartılı. Ancak genel kabul, Kuveykır inancının Hodgson’un yenilikçi tarihçiliğini (dünya tarihi bütünlüğü) beslediği yönünde. Eğer Kuveykır olmasaydı, İslam’ı bu kadar evrensel bağlamda incelemeyebilirdi – bu, Kuveykır “moral vision”ının (ahlaki vizyonu)nun bir sonucudur.

Hodgson’un İslam’ı incelemesi, savaş karşıtlığı ve Batı eleştirisinden kaynaklıdır, ancak Kuveykır ilkelerine (insanlık birliği, vicdan, adalet) yakın bulması kararını güçlendirmiştir.
at January 20, 2026 No comments:
WEDNESDAY, 7 JANUARY 2026
TARİHSEL TOPLUMLARIN ÇÖKÜŞ SÜRECİNİN KUR'AN KISSALARI ÜZERİNDEN OKUNUŞU - KADİR CANATAN
BÜTÜNCÜL TOPLUMBİLİM AÇISINDAN TARİHSEL TOPLUMLARIN ÇÖKÜŞ SÜRECİNİN KUR'AN KISSALARI ÜZERİNDEN OKUNUŞU

Kur’an’da anlatılan tarihsel toplumları Bütüncül Toplumbilim açısından okumak, çöküşü ani bir ilahî müdahale ya da tekil bir felaket olarak değil; uzun süreye yayılan, çok katmanlı ve toplumsal yasalarla işleyen bir süreç olarak kavramayı mümkün kılar. Bu yaklaşım, Kur’an kıssalarını yalnızca ahlâkî öğütler dizisi olarak değil, toplumsal gerçekliğin nasıl işlediğine dair derinlikli bir okuma alanı olarak görür. Çöküş burada ne salt metafizik bir ceza ne de yalnızca ekonomik veya siyasal bir krizdir; değer, güç, bilgi ve ahlâk düzeninin birlikte bozulmasının tarihsel sonucudur.

Bütüncül Toplumbilim’in temel varsayımı, toplumsal gerçekliğin iki düzlemde işlediğidir: Görünen olgusal yapı (iktisat, siyaset, demografi, teknoloji) ve bu yapıyı taşıyan ya da aşındıran anlam–değer dünyası.

Kur’an kıssaları tam da bu iki düzlemin kopuş noktasında yoğunlaşır. Toplumlar maddi bakımdan güçlendikçe, ahlâkî sınırların aşınması; iktidar yoğunlaştıkça adalet ilkesinin zayıflaması; refah arttıkça sorumluluk bilincinin gerilemesi, çöküş sürecinin temel dinamikleri olarak karşımıza çıkar. Kur’an’ın “helâk” dili, bu sürecin son halkasını temsil eder; asıl vurgu, helâkten önceki toplumsal çözülme evresindedir.

Âd kavmi anlatısı bu süreci çarpıcı biçimde somutlaştırır. Kur’an’da Âd toplumu, fiziksel güçleri, mimari kudretleri ve kendilerine duydukları aşırı güvenle tasvir edilir. Burada çöküş, yoksulluk ya da zayıflıktan değil; tam tersine güç sarhoşluğundan doğar. Toplumsal yapı, gücü bir “emanet” olarak değil, sınırsız bir tasarruf alanı olarak görmeye başladığında, adalet yerini tahakküme bırakır.

Bütüncül Toplumbilim açısından bu durum, gücün normatif çerçeveden kopmasıdır. Güç, değerle dengelenmediğinde, toplum kendi iç dayanıklılığını tüketir. Âd kavminin inkârı, sadece metafizik bir reddiye değil; sınır, ölçü ve sorumluluk fikrinin terk edilmesidir. Çöküş bu terk edişin tarihsel sonucudur.

Semûd kavmi örneği ise teknik ilerleme ile ahlâkî gerileme arasındaki gerilimi görünür kılar. Kayaları yontarak evler inşa eden Semûd, dönemi için ileri sayılabilecek bir teknik kapasiteye sahiptir. Ancak bu kapasite, ortak iyiyi çoğaltmak yerine, seçkinci bir tahakküm aracına dönüşür. Kur’an anlatısında “uyarı”ya karşı verilen tepki, toplumsal kibirin kurumsallaşmış hâlidir. Burada çöküş, bilginin hikmetten ayrılmasıyla başlar.

Bütüncül Toplumbilim açısından bu, bilgi–değer kopuşunun klasik bir örneğidir. Bilgi artmış, fakat ahlâkî rehberlik zayıflamıştır; sonuçta teknik ilerleme, toplumsal adaleti değil, eşitsizliği derinleştirmiştir.

Lût kavmi anlatısı, çöküşün kültürel ve ahlâkî boyutuna yoğunlaşır. Bu kıssada mesele yalnızca bireysel günahlar değildir; normların tersyüz edilmesi ve bunun toplumsal düzen haline gelmesidir.

Bütüncül Toplumbilim açısından burada kritik olan, sapmanın bireysel alandan çıkıp kamusal meşruiyet kazanmasıdır. Toplum, kendi davranış biçimini eleştirme yeteneğini yitirdiğinde, içsel denetim mekanizmaları çöker. Kur’an’ın sert dili, bu normatif çöküşün geri dönülmez bir eşiğe ulaşmasını anlatır. Çöküş, dışarıdan gelen bir felaketle değil; içeriden çözülen bir anlam dünyasıyla gerçekleşir.

Firavun anlatısı ise siyasal iktidar, ideoloji ve zulüm arasındaki ilişkiyi bütün açıklığıyla ortaya koyar. Firavun sadece zalim bir yönetici değil; aynı zamanda kendini mutlaklaştıran bir iktidar tipidir. “Ben sizin en yüce rabbinizim” iddiası, siyasal gücün kutsallaştırılmasıdır.

Bütüncül Toplumbilim açısından bu, iktidarın meşruiyetini adaletten değil, korku ve gösteri üzerinden üretmesi anlamına gelir. Toplumsal yapı, korku üzerine kurulduğunda, görünürde istikrarlı olsa bile içten içe çürür. İsrailoğulları’nın köleleştirilmesi, sadece bir baskı politikası değil; toplumsal enerjinin tek elde toplanmasının sonucudur. Çöküş, bu tekelleşmenin sürdürülemez hale gelmesiyle ortaya çıkar.

Karun kıssası, ekonomik çöküşün ahlâkî kökenlerini gözler önüne serer. Karun’un zenginliği, bireysel başarının simgesi gibi sunulsa da Kur’an anlatısı bu zenginliğin toplumsal sorumlulukla ilişkisini sorgular. “Bu bana bilgim sayesinde verildi” iddiası, servetin kolektif boyutunun inkârıdır.

Bütüncül Toplumbilim açısından burada çöküş, ekonomik gücün sosyal bağlardan kopmasıdır. Servet, paylaşım ve adaletle dengelenmediğinde, toplumsal dayanışmayı aşındırır. Karun’un yere batışı, ekonomik adaletsizliğin kaçınılmaz sonucunu sembolize eder.

Sebe toplumu anlatısı ise refah–şükür ilişkisi üzerinden ilerler. Bereketli topraklar, gelişmiş tarım sistemi ve düzenli yaşam, bu toplumun maddi açıdan güçlü olduğunu gösterir. Ancak Kur’an’da çöküş, nimetin inkârı ve nankörlükle ilişkilendirilir.

Bütüncül Toplumbilim açısından bu, refahın ahlâkî anlamını yitirmesidir. Toplum, sahip olduklarını bir emanet olarak değil, kalıcı bir hak olarak görmeye başladığında, ekolojik ve toplumsal denge bozulur. Sebe örneği, çevresel ve toplumsal çöküşün birlikte ilerlediğini gösteren erken bir model gibidir.

Bu örneklerin tamamında ortak bir desen ortaya çıkar: Çöküş ani değildir; uyarılarla, krizlerle ve iç gerilimlerle ilerleyen bir süreçtir. Kur’an’ın tekrar eden vurgusu, “zulümde ısrar” kavramı etrafında şekillenir. Israr, hatanın süreklileşmesi ve kurumsallaşmasıdır.

Bütüncül Toplumbilim açısından bu, düzeltici mekanizmaların işlemez hale gelmesidir. Eleştiri susturulmuş, adalet talebi bastırılmış, ahlâkî sınırlar relativize edilmiştir.

Bu çerçevede Kur’an’daki tarihsel toplumlar, modern toplumlar için birer “geçmiş hikâye” değil; evrensel toplumsal yasaların örnek olaylarıdır. Güç–adalet dengesinin bozulması, bilgi–hikmet kopuşu, refah–sorumluluk ilişkisinin zayıflaması ve iktidarın mutlaklaşması, her çağda farklı biçimler alarak tekrar eder.

Bütüncül Toplumbilim, bu kıssaları modern sosyolojinin kavramlarıyla buluşturduğunda, çöküşü kaderci bir yazgı olmaktan çıkarır; toplumsal tercihlerle şekillenen bir süreç olarak yeniden düşünmemizi sağlar.

Sonuç olarak Kur’an’da anlatılan çöküşler, “olan” ile “olması gereken” arasındaki mesafenin açılmasıyla ilgilidir. Toplumlar, maddi bakımdan yükselirken ahlâkî ve normatif temellerini ihmal ettiklerinde, yükseliş aynı zamanda düşüşün zeminine dönüşür.

Bütüncül Toplumbilim açısından bu anlatılar, sosyolojiyi değer dışı bir betimleme alanı olmaktan çıkarır; toplumsal gerçekliği, sorumluluk ve anlam boyutuyla birlikte kavrayan bütünlüklü bir okuma imkânı sunar. Bu nedenle Kur’an kıssaları, sadece geçmişi anlatmaz; her çağın toplumuna, kendi çöküş dinamiklerini erkenden fark edebilmesi için bir ayna tutar.

Prof, Dr. Kadir Canatan - 06 Ocak 2026, Facebook Paylaşımı

Ömer ÖZKAN yazmış
“Trump’ın anlaşması boğazın açılması ve petrodolar’ın devam etmesi
Nevzat Çiçek
İran boğazı tamamen kapatmadı. Bloomberg'in haberine göre İran boğazda bir gişe sistemi kurdu. Her gemi geçmek için İran'a varil başına 1 dolar ödüyor.
Küçük bir rakam gibi görünebilir ama değil.
Tek bir petrol tankeri 2 milyon varil taşıyor. Geçiş ücreti 2 milyon dolar. Günde 10 gemi geçse 20 milyon dolar. Potansiyel aylık gelir 600 milyon doların üzerinde.
Ama asıl mesele para değil. Asıl mesele o paranın hangi para birimiyle ödendiği.
Dolarla değil. Yuan ile yada Riyak ve Avro ile
50 yıllık petrodolar sisteminin tam ortasında dolar dışı bir geçiş sistemi kuruldu.
Sistem nasıl çalışıyor?
İran her ülkeye 1'den 5'e kadar dostluk sıralaması veriyor. Gemi operatörleri belge sunuyor, İran değerlendirme yapıyor ve onay çıkarsa geçiş kodu veriliyor.
Devrim Muhafızları donanması eskort sağlıyor. Şu an sadece dost ülkelere geçiş izni var. ABD ve İsrail ile bağlantılı gemiler geçemiyor.
Peki bu neden önemli?
Körfez ülkeleri petrolünü satmak istiyor. Ama boğaz İran'ın kontrolünde. Geçmek için İran'ın kurallarına uymak zorundalar. Ve İran dolar kabul etmiyor.
İran bunu kalıcı hale getirmek istiyor. İran parlamentosunun güvenlik komisyonu bu geçiş sistemi planını onayladı ve yasalaştırıyorlar.
İran'ın ateşkes şartlarından biri Hürmüz üzerinde egemenlik tanınması.
Savaş bitse bile İran bu sistemi bırakmak istemiyor. Çünkü bu sistem İran'a iki şey veriyor.
Birincisi: Gelir.
Potansiyel aylık 600-800 milyon dolar. Yaptırımlar altındaki bir ülke için devasa.
İkincisi: Kontrol.
Boğazı kontrol eden kimin geçeceğine ve hangi parayla ödeneceğine karar verir. İran şu an ikisine de karar veriyor.
Dünyanın en kritik enerji geçiş noktasında şu an dolar dışı bir sistem işliyor.
İran’ın bu tercihi, petrodolar sisteminin hegemonyasını zayıflatma çabası olarak yorumlanıyor.
Ve bu gişede kullanılan para birimi her geçen gün petrodolar sistemini biraz daha aşındırıyor.
İran, AB'ye Hürmüz Boğazı üzerinden transit geçiş imkanı sundu. Küçük bir diplomatik hamle gibi görünüyor. Ama öyle değil.
Bu tam anlamıyla finansal bir nükleer bomba.
Hürmüz Boğazı, dünyadaki tüm petrolün %20'sini taşıyor.
Avrupa'nın enerji faturası sadece 30 günde 16,2 MİLYAR dolar arttı
Avrupa'da doğal gaz fiyatları %100 arttı. Petrol fiyatları %60 arttı. Dizelin varil fiyatı 200 dolar.
Dolar rezervleri 25 yılda %70'ten %56,9'a düştü.
Eğer Avrupa bu anlaşmayı kabul ederse, dolar değil, euro cinsinden ödeme yapacak.
Dolar dışı büyük bir petrol anlaşması, bunun yapılabileceğini dünyaya göstermek için yeterli.
İran, Amerika’yı en hassas yerinden vuruyor.
Petrodolar, şimdiye kadar yaratılmış en güçlü finansal sistemdir. 1974'te doğdu. Dünyadaki her ülkeyi sadece petrol satın almak için dolar tutmaya zorladı. ABD'nin finansal egemenliğinin temeli budur.
Eğer bu sistem çökerse, BRICS hızlanır, Körfez ülkeleri yeniden düşünür, dolar talebi çöker ve Amerika artık 34 trilyon dolarlık borcunu kolay şartlarla finanse edemez.
Avrupa Merkez Bankası yönetim kurulu üyesi Panetta, 2 Nisan'da şunları söyledi: "İran savaşı sona erse bile, hasar zaten verilmiş durumda."
Size nükleer silahlar ve bölgesel güvenlik üzerine kurulu bir savaşı gösteriyorlar.
Size gerçek savaşın dünyanın rezerv para birimini kimin basacağı konusunda olduğunu göstermiyorlar.
Hürmüz sadece savaşın anahtarı değil, sistemin de anahtarı durumunda.”
Nevzat Çiçek
Mustafa ÖZBAŞ paylaşmış

-------------
usul esasa mukaddemdir

Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide - http://www.webwizguide.info