Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

GAYE

Nereden Yazdırıldığı: YöntemBilim Forumu
Kategori: İnsan Bilim
Forum Adı: İnsan Bilim
Forum Tanımlaması: İnsan Bilim Üzerine Paylaşımlarınız
URL: http://www.yontembilim.com/forum/forum_posts.asp?TID=1272
Tarih: 28-Mart-2024 Saat 14:59
Program Versiyonu: Web Wiz Forums 8.03 - http://www.webwizforums.com


Konu: GAYE
Mesajı Yazan: osmanziya
Konu: GAYE
Mesaj Tarihi: 29-Mart-2018 Saat 00:02
Gaye.. amaç.. maksad.. meram.. kast.. gibi ihtiyar ve iktidar kullandıran.. mantık ve meşieti çalıştıran nesneler var.. kasdın ne.. meramın kim.. maksadını söyle.. gayeni ve amacını ara ve bul gibi soru ve anlatımlarda insanın İRADESİNİ ve HÜRRİYETİNİ var eden ve ortaya koyan ve oluşturan ve geliştiren bir nesne var.. gaye.. eğer ayn gayrı olurken hem düz hads ediyor hem ters aks ediyorsa.. bunu sağlayan GAYR.. gayeyi başlatan bir yoksunluk ve yokluktur.. yokluk aynasında görülen varlığın ötesini aramakta daha üst bir gayedir.. ancak o gayeye varmadan önce gayenin kendisi üzerinde bir arayış bulunmalıdır.. yoksa yaşamı araç etmedikten sonra amaç ve gaye edinilmesi insanı ancak mezara kadar götürür.



Gaye.. amaç.. hedef.. erek.. anlam ve amaç arasında kalan iki nesne var.. birisi hedef (erek) diğeri vasıta (araç) anlamı gerçekleştirmeye yarayan araçlar amaç olabilir.. ancak bunlarla hedefleri ve erekleri nasıl ayırabiliriz.. şimdi zihin bu dört kavramı bir arada tutamaz.. "


"anlam.. kaynak..ARAÇ.. erek.. amaç"


"Ç"yi bir kenara kaldırın, geriye ARA'nın aralığı kalır.


Araç ve gereçlerle başınız dertte ise bir soluk alın.. dinlenin.. düşünün.. gerçeğin gerekçesi ile gerçekleşmesi arasında ne bulunuyor ya da kim duruyor ?


Ya ben duruyorum ya da sen..
Sen orada ben burada ayrı ayrı durursak asla biz olamayız.
Bizi biz yapan ORTAK bir gaye bulmamızdır.
En azından ortak bir hedef bulup aile olabiliriz, takım kurabiliriz.. şirket olabiliriz.. parti olabiliriz, vatandaş olabiliriz.. yurttaş olabiliriz.. dindaş olabiliriz.. yandaş olabiliriz..


Nitekim bunu yapıyoruz da.. fakat çoğumuz hiç ama hiç amacımızı aramıyoruz.


GAYE

aşağıdaki 30 u geçkin dosyada gaye aranmıştır..

uploads/20180329_003831_GAYE.rar - 20180329_003831_GAYE.rar




bu yüklediğim 31 numaralı tabloda da FSA anahtarına göre gayeler yerlerine yerleştirilmiştir.




Uygarlığın gayesi savaş ve barış arasındaki süreyi olabildiğince uzatarak İNSANLIĞI oluşturmaktır.

Her birimizin bu genel ve ortak gaye içerisinde özel ve kişisel ve bireysel gayeleri olabilir..

kamusal YARAR
kimisel ÇIKAR
toplumsal DEĞİŞİM
kişisel GELİŞİM
gibi
BİREYSEL amaçlarımız olabilir.

Bu çalışmada esas olan HEDEF ve GAYE arasındaki farkı ortaya çıkarmaya çalışmaktır.

Örneğin okul bitirmek, iş bulmak, eş bulmak, çocuk sahibi olmak.. ev almak, araba almak, emekli olmak gibi çeşitli hedeflerimiz olabilir ve bunlarda birbirinin kaynağı haline gelir.

okulu bitirmek iş bulmaya.. iş bulmak eş bulmaya.. eş almak çocuk sahibi olmaya, çocuk sahibi olmak ev almaya.. ev almak araba almaya.. araba almak emekli olmaya.. emekli olmakta hedefsiz kalmaya neden olabilir.

Peki hedefiniz kalmayınca ne yapacaksınız eğer amacınız bulunmuyorsa..

İşte bunu şimdiden düşünmenizi öneririm.. yoksa elde ettiğiniz hedefler başınızın belası olmaya başlayabilir.

Peki, böyle gereksinim olmayan hedef olmayan ve sizin geriliminizi sürdürüp hayatta kalmanıza ve intihar etmemenize neden olan gaye nedir ?

Avrupada hali vakti yerinde ülkede her ay 84 genç erkek hastalık gibi bir nedene dayanmadan intihar ediyormuş.. çünkü neden; AMAÇSIZLIK.

Her ne ise.. yaşamı amaç edinmemek yaşamı araç etmemeye yol açar yani kendini öldürmeye.. yani yaşatmamaya.. eğer yaşam amaç edinilecek bir iş olmaktan çıkarsa.. onu ARAÇ haline getirebilecek başka bir amaç bulamazsanız.. yaşamın güçlüklerine katlanıp ve zorluklarına dayanıp.. kendinizi ileri götüremezsiniz.

Ancak eğer tanrı rızası.. cennet sevdası.. cehennem korkusu.. kamu yararı.. kişi çıkarı.. toplumsal değişim ve kişisel gelişim gibi AMAÇLAR edinirseniz günlük yaşamdan oyun ve eğlenceye.. ticaretten siyasete.. ilimden ibadet.. san'attan spora kadar türlü eylem ve etkinlikleriniz de size keyif vermeye başlayacaktır.

Aksi halde bir AMAÇ boşluğuna düşürseniz.. bu işler bile boşu boşuna yapılan iş ve işlem ve işletimlere dönüşebilir.

Gaye deyince bir de kimsenin kendini ifade etmesinin marazi bir hale var ki bunlar insanı GARK eder.. bunlara çökmemek için ayrı bir çaba gerektirir.. nedir bunlar gurur.. riya.. kibir..
böbürlenme.. gösteriş ve büyüklenme.
Bu "ben"in sarı noktasıdır.
Bu noktaları
Ben sevmez.
Başkası sevmez.
Tanrı sevmez.

Benin kendisinin bile sevmediği bu karanlıkları gönlümüzden çıkarırsak; kuşku, keşke, kızgı, küskü ve korku gibi karanlıklarda insanda sürekli etki bırakmaz. Deneyim ve derslerini yaşatarak insanı geliştirirler.


Özetle gerçek aramak ve kendini bulmak yolunda çok yüksek gayeler önümüzde sıralanmış.. onlara basarak ve onları adımlayarak daha iyiye ve daha güzele yürüyebilir.. ilerleyebilir.. koşabilir ve yükselebiliriz.

Bilgi ve sevgi ile sağlıcakla kalınız.

Osmanziya 29.03.2018 00.01 izmir.

"lâ ikrahe fiddini kad tebeyyene er-rüşdü min el gayy" bu tümce kitabda hemen ayetel kürsiniden sonra gelir.. ayetelkürsi ise Yaratan'ı bize hayati sıfatlarıyla tanıtır.


Biricik Yaratan ve Yegane Tapılan Tanrı olan ALLAH'a Tapmak ve O'na kulluk Yapmak söz konusu olunca ortaya din çıkar.. işte bu dinde ikrah ve zorlama yoktur.


Gayy.. ne demektir.. Gayya kuyusundan söz edilir cehennemde.. karanlık bir koridor.. zifiri siyah bir tunel..


Gay bu asrın en karanlık pisliğidir.


Gayy karanlık ise rüşd aydınlıktır.


Aydınlık ve karanlık birbirinden mübayin ve beyyin olarak ayrılmıştır. Ancak bunun farkında olmayanlar ve uyuyanlar olabilir ki bunlar bizi ilgilendirmiyor.. bizi burada ve bu yazıda ilgilendiren husus.. ayn ve gayr.. mana ve gaye.. rüşd ve gayy.. ikilemelerindeki "manaya ayna olan rüşd" ya da başka bir anlatımla "anlamı yansıtan aydınlık"tan bahsetmek.. yani AMACI bulmaktır. Bu da ben aynasında görülen gayrı.. gayy karanlığına gömmek ve bu ayetten sonra buyurulan TAGUTU TEKFİR etmek eylemini gerçekleştirmektir.


Ayetel kürsi bakara Suresi 255.. bahseettiğim ayeteler 256.. 257.. NUR.. Allah müminleri sever ve onları karanlıktan aydınlığa çıkarır.. fakat kafirler tagutu sever.. tagutta onları aydınlıktan karanlığa götürür..


işte bu konular GAYE etrafında şekillendirilebilir.. iman gaye edinmek.. islamı gaye edinmek.. Kur'anı gaye edinmek.. Nebi sevgisini gaye edinmek.. Allah'ın rızasını gaye edinmek.. hayrı.. hüsnü.. hakkı.. hakikatı.. kemalatı ve fazileti.. saadeti ve kudsiyeti gaye edinmek gibi "yüksek gayeler" dışında bizimde özel ve somut ve kişisel ve bireysel bir GAYEMİZ olmalı..


bu yazının gönderdiği tablolalar ve düz yazılar.. bunu amaçlıyor.. hedefliyor.










Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide - http://www.webwizguide.info