YNSANBYLYM’YMYN TEMELLERY01
Ynsan için öngörülen GÖZE MODELY’nde kyrmyzy zemin ile kom?u BEYAZ çizgi
Insan ZARI’nyn dy? kysymy göstergeliyor. Bir de sary zemin ile kom?u olan BEYAZ çizgi var.
Kyrmyzy çizgiye kom?u beyaz çizgi ?imdiye kadar açyklady?ymyz HASSASSYYET’I gösteriyordu.
Yani BDD be? dy? duyumun dy?aryya açyk e?ikli kapilariyle gördü?ümüz dünya, derimizin bir fonksiyonu idi..
Ancak bu dy? derimiz gibi HYSSYYAT olarak BE? YÇ DUYUMUN (BYD) kapylarynyn açyldy?y ba?ka bir dünya var.
Bunu a?a?ydaki tabloda görüyorsunuz.
Hassasiyet kapylary en dy? daire olarak SYYAH kalyn harflerle gösterilmi?.
Hissiyat kapylary ise KIRMIZI VE MAVY kalyn harflerle gösterildi.
Havass-y hamse-i batyna.. Abdullah YE?YN’in lugatyndan;
“Kalbe ba?ly be? duygu: Hiss-I mü?terek (hayal kuvveti), mudrike (akyl), vehim (vâhime),
hâfyza, mutasarryfa (meydana getirici hayâl kuvveti)”
Bu be? kapynyn onlarca tablosunu yaptym. Yani kurgularymy yüzlerce kez de?i?tirdim ve düzelttim.
Sonucunda YRADE temelli be? kapy kurdum.
Bu kapylarynda dy? be? duyum gibi ortak, açyk ve tarty?masyz olmamasynyn sebebi “içeride” olmasydyr.
Benim kurdu?um bu kapylarla aklyn iki kanady olan ZEKA ve HAFIZA açyklanacaktyr.
?uurun temel ayyrymlary olan fark ve kadr ile temel verileri olan mekan ve zaman çykarylacaktyr.
Y?te bu be? iç kapy ?unlardyr:
HAYAL,
VEHYM,
HATIRA,
EZBER
VE MUTASARRIFA.
Mutasarryf olan iradedir.
Yrade, debr ve derk yatay ile derb ve dekr dikeyinden ibarettir.
Yrade ?imdiki zaman olan haly hazyrda ve kali muzardan dy?ary çykamaz.
Bu günü ya?ar, dünden ders alyr ve yaryna hazyrlanyr.
Ancak hali hazyrdaki debr ile gelece?i tedbirlerle önlemler, derk ile geçmi?e yönelerek, derk eder, anlar.
Mutasarryf / kullanan iradenin / istencin bu etkinliklerini MAVY kalyn harflerle gösterdim.
Di?er iç dört duyu olan vehim ve hayal ZEKA, hatyra ve ezber HAFIZA olu?turacaktyr.
Bunlari da KIRMIZI kalyn çizgilerle gösterdim.
Hatyra ve ezber ile vehim ve hayal hafyza ve zeka ilim yapan ve bölen aklyn öncüsüdür.
Mutasarryf olan irade ise seçen aklyn, ihtiyaryn, me?ietin atasy arzu ve talebin babasydyr.
Yani aklyn temel fakülteleri iç be? duyum ile atylmy?tyr.
Yradenin SARI etkinlikleri açyk bilinen gelecek ve geçmi?e yönelik faaliyetleridir.
Iradenin GRY etkinlikleri ise kapaly olan yüksek yapyly faaliyetleridir.
Hads ve aks ile heyecan ve dikkat dörtlüsü yine bu BYD’den yararlanyr.
BID hissiyaty, temelinde hayal olan ve hayale dayaly vehim, hatyry ve ezber üçlüsü ile
YE?YN’in lugatynda hayvanlar ortak bir hissiyat anlamynda HISS-I MÜ?TEREK vurgusu
yapylan YMGELEME’ye dayanyr.
E?er imgeleme izlemeye dayanyrsa bu izlemenin beyindeki yansymasy imgedir.
Bu imge, at hayvanyna bakyyor isek gördü?ümüz, tutunca dokunaca?ymyz at hayvanydyr.
Amma at hayvany için bir ad ve bu ady gösteren bir simge ö?renmi?sek bu bir ezberdir.
Gördü?ümüz at hayvany hakkynda heyecanly bir any ya?amyssak, örne?in attan dü?mü?sek,
bu sonradan da hatyrlanacak ve anymsanacak bir imgelemeye dönü?ecektir.
Bizi ta?yyan at hayvany hakkynda de?ilde bütün insanlaryn üzerine bindi?i yer küre hakkynda var saydy?ymyz bilgilerde bulunabilir. Örne?in yer kürenin evrenin merkezi oldu?u dü?üncesi bir vehim, bir farz, bir nazardyr.
Hatta biz evrenden ve ba?kalaryndan müstakil bir varlyk oldu?umuz BYLYNCY bir harici ve hakiki durumu göstermez. Ba?ymsyz bir benli?imiz. benimiz, tenimiz ve derimiz oldu?uda bir sany, sayy ve bir vehimdir.
Bu vehim de bir im’dir.
E?er benim aty gördü?üme “benzer” olarak atta beni görüyorsa onun da bir böyle bir imi olmaly…
Ym, imge, simge ve imgeleme ve bunlary kullanan irade hissiyatymyzyn yani be? ögeli iç derimizin ö?eleridir.
Belki atynda kendine göre ve kendi çapynda imgesi, simgesi ve imgelemesi bulunabilir.
Belki onun benim gibi elem çeken ve emeli olan bir kalemi ve kelamy olmayabilir
fakat kendi çapynda vehim ve hayali olan zekasy bulunabilir, hatyra ve ezberi bulunan bir hafyzasy olabilir.
Biz yapty?ymyz makinelere bu i?lemci ve belle?i takabiliyorsak Yaradan haydi haydi takmy?tyr. (*)
Bütün bu kurduklarymy yani zihnimle kurguladyklarymy de?i?tirebilirim.
Geçmi?te nasyl düzenlediklerimi denetlemi? ve düzeltmi? isem.
Ancak bu ku?kuya açyk vehim ve ele?tiriye amade anlatym her bilim gibi insanbilimi olu?tururken de bir MODEL ve bir KURAM olu?turma zorunlulu?undan kaynaklanyr.
Irade / istenç, vehim / im ve misil / benzerlik… böyle daha çoook model harcar.
Evet bu konuda onlarca model ve kuram olu?turulabilir fakat bunlardan bir kaç tanesi genel kabul olur.
Çünkü zaman içinde sadece tanynyp bilinme ?ansyna mazhar olanlar di?er kuramlarca ele?tirilirler.
Ortaya yine de?i?tirip düzeltmeye hazyr bir model ve kuram ortaya çykacaktyr.
Kurulan ezber bozulacaktyr.
Yykan yenilik yinelecektir.
Sa?lycakla kalyn.
Osmanziya
(*) Bu ileti ile ilim yapacak idrak ve emir verecek irade çekirdekleri elde edildi.
Ancak bu yalyn araçlarla tam bir bilgi ve kamil bir eylem gerçekle?tirilemez.
Bunlarla daha alt düzeyde olan zevil-idrak hayvanlar ve zî-ruh canlylaryn i?lemleri açyklanabilir.
Burada ayryca yatyp kalkmamyzyn iradi, uyuyup uyanmamyzyn gayr-y iradi oldu?unu nazara alyrsak iradeyi açyp kaptan kontrolün, elem ve lezzet alan hassasiyet ve keder ve surur veren hissiyatyn ba?landy?y beynin kontak ANAHTARI’nin nerede oldu?u sorusu akla geliyor.
Evet, belki bu bilgi ve bilinç motoru, beyin olabilir ama onu her gün sabah ak?am açyp kapatan
ve ölümle tamamen bitiren power FY?’i kimde ?
|