Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

gerçek nedir

Nereden Yazdırıldığı: YöntemBilim Forumu
Kategori: Yöntem Bilim
Forum Adı: Yöntembilim
Forum Tanımlaması: Yöntembilim Üzerine Paylaşımlarınız
URL: http://www.yontembilim.com/forum/forum_posts.asp?TID=3059
Tarih: 09-Ağustos-2026 Saat 09:52
Program Versiyonu: Web Wiz Forums 8.03 - http://www.webwizforums.com

Konu: gerçek nedir
Mesajı Yazan: osmanziya
Konu: gerçek nedir
Mesaj Tarihi: 23-Temmuz-2026 Saat 15:13

GÜZELLIK hamd çıkarı
IYILIK yarar devasi
BILGİ ağaç daveti
BUYRUK karar fazileti
DEĞIŞKEN tasar vesilesi
DEGER adaç icabeti

PET rol
FIT kim
FİŞ ne
KONT rol

Kimdir

Gerçek dogru bilgi deger
Güzel iyilik değişken buyruk

Guzel iyilik değişen buyruk..olabilir mi ?

Gercek dogru degerli bilgi olabilir mi ?

SAGLAM bilgi hem gercek hem dogru olmalidir.

SAGLIKLI deger hem güzel hem iyi bulunmalidir.

Bilginin SALIH yani SAGLAM olmasi ne işe yarar ?

Degerim SAHIH yani SAGLIKLI bulunmasi ne işe yarar..

Işe yarar olmak ne çıkar verir..

Çıkar ne yarar alır..
Yarar ne çikar verir..

Alış verişte alani memnun vereni memnun eden nedir ?

osmanziya

23.07.2026 üçyol izmir 15:16

-------------
usul esasa mukaddemdir

Cevaplar:
Mesaj Tarihi: 26-Temmuz-2026 Saat 13:49
Işe yarar ve yaramaz işler ve şeyler ikiye ayrilir..
önem ve degeri olanlar ve olmayanlar..

işte insani bilgi konusu çozumlerken ve gereksinim sorunlarini çozerken.. gundemindem kaçan enterasan şeyler; işe yaramayan işler.. önemli olmayan varliklar.. değeri bulunmayan olaylar.. teşkil eder.

Bunlardan biri bilinenler içindeki sorulardir..
biri de bilinmeyenler içindeki bilinen yanitlardir..
biri de birden ziyade soruyu ve sorunu kapsayan savlardir..
biri de birden çok soruyu ve sorunu içeren kanitlardir.

Bu nedenl çogununuzun anlamayacaği soyut anlatimlar, emsal ve örnekleri verilmedigi için de daha da kapali hale gelecektir.

Çunku

"anlatim" bir BILGILEN-DIRME sorunu ise "anlam" bir DÜŞUN-DURME sorunudur..
Insanlar örnek vermeden, karşilama yapamaz.. bilgilendirilmez.
İnsanlar benzeri gösterilmeden, karşilastiramaz.. bilgilenmez.

Bunu ister biliçli ister bilinçsiz yapsinlar.. hocalar ve yazarlar örneklerle bilgilendirilmis yüklemlemelerle AÇIK.. benzerlerle karşılaştirmasi yapilmiş SEÇIK yargilamalar.. yaparak zihinleri konulara yonelik savlara dönuk yonlendirmeler ile anlatimi ANLASILIR hale getirirler.

Amma madolyoenun öbür yüzünde emek verilmiş lakin okuyucu ve ögrenciyi düşundurmeyen.. kuşkulanma.. sorgulama ve sorma zahmetine sokmayan sunumlar.. işletilmeyen düsunme ve çalıştırılmayan sorgulama yetenegini köreltir.

Boylece başkalarindan hazir buldugu bilgilere sevinmeye alişmis zihin..
kendinin edindi gi bilgilere sevinmeyi unutur.

Sonunda insan, DİRAYETLİ bir muhakkik olmayi birakir başkasinin sözlerini rivayet edip nakleden MUKALLİD durumuna düşer.

0Z0
27.07.2026 üçyol izmir14:00
https://yontembilim.com/forum/forum_posts.asp?TID=3059&PID=6304#6304

Çok teşekkür ederim.. çok harika bir yazı.. yalnız atında bir İMZA aradım. Büyük bir olasılıkla sizin yazınızdır.. ancak olasılıklardan realiteye geçmek için belgelemekte şarttır. Bir Arkadaşıma şöyle demiştim: "Degerli Hocam..

başta kendim olmak uzere.. yakin ve uzak çevremi.. başkalarinin bilgilerini paylaşan..

dirayetten yoksun MUKALLID bir rivayetçi..

OLMAKTAN uzaklaştirmaya çalişiyorum

Bunun için öncelikle

hiç birim yorum yapmadan 1 bilgiyi ya da 1 düşunceyi ya da 1 görüsu paylaşarak başkalarin sesinin BORUSU olmaktan çekinmek icab ediyor.

Diger taraftan kendisi YENI 1 bilgi edinip ve ÖZGUN 1 düşunce ve OZGÜ 1 gorüş kurarak bunu paylaşmayi birakip başkalarimin bilgilerini.. düşuncelerini.. gorüşlerini.. inançlarini
yorumlayarak onun BORAZANCISI olmaktan da kaçinmak lazim geliyor.

Daha başkalarina bağli köle ve başkalarina bağimli kral olmaktan kurtulmak icin icab eden.. lazim gelen.. kaçinilacak.. çekinilecek.. beklenecek.. istenecek ve gerekecek şeyler olabilir.
Şimdilik bu kadar.

Saygilarimla

Saglicakla kaliniz

-------------
usul esasa mukaddemdir

Mesaj Tarihi: 26-Temmuz-2026 Saat 14:49

Gençliğimde Risale Nur Kulliyatini okurken bir taraftan da rahmetli ord. Prof. Hilmi Ziya ULKEN Hocanin kitablarini okuyordum.

Bu paylaştigim Beşinci BOYUT eseri de onun talebesi Toygar AKMAN a ait bir yapit. Bir ayda bitirmişim. YBA ise hepimizin beşinci boyutu.. amma ben size anlatamiyorum.

Ancak nasip olursa size ve herkese YBA çalışmaları ile anlatacağım..İnşaallah.

0Z0
26.07.2026 üçyol izmir 14:50

-------------
usul esasa mukaddemdir

Mesaj Tarihi: 26-Temmuz-2026 Saat 16:44

seçimleri ve ondan önce geçimleri duşundugumuzde ulkemizde ve dunyada bir ekonomik ve politik bir DUZEN bulunuyor. 200 ulusal parti 200 uluslar arasi şirketlerin başinda bulunan 400 adam ulkenin ve dunyanin sosyo kulturel yüruyuşunde etkileriyle söz sahibi oluyorlar.

Bununla birlikte sosyo kulturel yurüyuste asil sorumlular nebiler ve veliler ile dâhiler ve delilerdir.

Nebi ve veli bugun hahamlar ve papazlar ile hocalar ve olarak.. yazarlar ve bilim insanlar ile san'atçilar ve fenomenler olarak.. devlet ve hukumet başkanlari ile sporcular ve yildizlar olarak arzi endam ediyorlar.

Bizde onlarin sayesinde maaş çanaklari yaliyoruz.

0Z0 26.07.2026 15:15
.
Sünni HOCALAR ve ŞII Mollalar
Mason bilim adamlari ve Marksist yazarlar
Kapitalist devlet adamlari ve sosyalist hukumet başkanlari
Oscar odullu başarili san'atçilar ve nobel ödullu dâhi beyinler ve olimpiyat odullu Trampı madara eden sporcular.
ÇALIŞMASALARDI.. bizler EKMEK yiyemezdik..bunlar TANRI'nin gayretli askerleridir.
Özne ve yüklem.. mevzu ve mahmul.. konu ve yüklem.. mübteda ve haber.. ad ve eylem.. KELIMELER in terimleri ve kavramlari.. bağlamlari ve anlamlar aldiğimiz yani içinde bulundugumuz dile.. dine.. kültüre.. çaga ve uygarliğa göre değiştiginden

anlam

ve anlamlandirma

ve anlatim

zordur..
deriz.

Bunun bir nedeni de bilgi ve dil KATMANLARININ farkinfa bulunmayisimizdir.

Gunluk dilden bilimsel bilgiye .. felsefi bilgiden dini dile.. bir biri içinde..bilgiyi oluşturan bilen kimse ve bilinen nesne ilişkisine göre 4 TABAKA ortaya çikiyor

-------------
usul esasa mukaddemdir

Mesaj Tarihi: 26-Temmuz-2026 Saat 22:32

005 BOŞLUK tablosundaki 24 saat gun izleme kayitlarini silince daha sade haline geldi..
çalişma gunlerindeki ÖRTEN..
ÇÖRTEN..
GUVENILEN.. GUVENILMEYEN
oklarini
Dinlenme gunlerinde
NESNE
KIMSE
ÖZNE
AT
haline getirdik.

Nesne örten..
Kimse çörten
Özne güvenilir
Nesne AR ağirlıgi yüklenen ve kimse AD yolcusu taşyan AT.. GUVENILMEYEN olabilir mi ?

İşte insanin bu kompleks yapisi ve karmasik binası GDDY ile açik ve seçik ortaya konulmasi artik olasi degil.

Insan
fizikten metafizike..
psikten parapsike..
reelden irreele..
rasyonelden irrasyonele
Materyalde spirutuale
Emprikten emperatife
Türlu yanlari çeşitli yönleriyle
pek çok çeşitli disiplinlerin.. evren ilimlerinden insan ilimlerine kadar.. ANA konusudur.

Bilimden hukuka.. san'attan hikmete.. ahlaktan spora.. ticaretten siyasete.. teknolojiden ideolojiye pek çok etkinliklerin TEMEL sorunudur.

Biz bunlari teker teker ele alamayiz.. bununla beraber kulturun olmazsa olmaz bileşenleri olan dile.. dine.. dunyaya.. düşunceye saygili bir UST DIL arayip bulabiliriz.

Iste YBA bu işe aday bir çalişmadir.

Bizim YBA in soyut olan BİÇIMSEL ve metodik yapisinin tanitilmasina yönelik ve onun söz dizimsel önemini ve anlambilimsel degerini gostererek hızli anlam sürücüsunun ögrenilmesi ve kolay anlatim aygitinin kullanilmasi ve çeşitli bilgi ve dil alan ve etkinliklerde yararlanilmasina dönuk çekici siyasi ve seksi bilgi ve çelici merakli ve gizemli içeriklerin degerlendirilmesin ikinci plana birakiyor ve geleceğe havale ediyorum.

Içerik olarak başta Imami Nursî nin RNK ni.. Hilmi Ziya ULKEN ve Toygar AKMAN hocalarin kitablarini insanbilimci Bozkurt GUVENC in INSAN ve KULTUR unu oneririm.

Ancak temel öneri.. matemstigin dili bilinmeden FEN ilmi.. arapca dili bilinmeden DIN ilmi.. ingilizce bilinmeden DUNYA ilmini KENDIN edinemezsin.
YBA ögrenirsen bu biçimel dil ve bilgileri daha kolay ögrenirsin

0Z0
yontembilim.com
26.07.2026 üçyol izmir 22:04

-------------
usul esasa mukaddemdir

Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide - http://www.webwizguide.info