Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

TASADDUR

Nereden Yazdırıldığı: YöntemBilim Forumu
Kategori: İnsan Bilim
Forum Adı: İnsan Bilim
Forum Tanımlaması: İnsan Bilim Üzerine Paylaşımlarınız
URL: http://www.yontembilim.com/forum/forum_posts.asp?TID=808
Tarih: 13-Eylül-2025 Saat 17:28
Program Versiyonu: Web Wiz Forums 8.03 - http://www.webwizforums.com


Konu: TASADDUR
Mesajı Yazan: osmanziya
Konu: TASADDUR
Mesaj Tarihi: 31-Ağustos-2014 Saat 12:58
TASADDUR

TASADDUR dizini içindeki dosyalar

uploads/20140831_125745_TASADDUR.rar - 20140831_125745_TASADDUR.rar

Tasarruf iki türlüdür.. eşyayı istimal ve eşhası istihdam..

Yani nesneleri kullanım ve kimseleri çalıştırma suretiyle iki türlü tasarruf var.
Tasarruf el kullanımıdır. Fakat nesneleri kullanıma İSTİMAL derken buna kimseleri istihdam ve çalıştırmayı da eklediğimizde tasarruf sözcüğünü de KULLANIM olarak karşılamak oldukça kafa karıştırıcı oluyor.

Kullanım
Nesnelerin Kullanılması     ve        Kimselerin   Çalıştırılması


Bu anlatımı eski dilde yapsak şöyle olacak ve kafa karışmayacaktı:


Tasarruf
Eşyanın İstimali           ve           Eşhasın İstihdamı


Türkçe karşılamada kullanım sözcüğü iki ayrı anlamda kullanıldığı için karıştırma sorunu yaşanıyor. Oysa dil ve anlatım KARIŞTIRMA / iltibas kabul etmez. Bu durumda tasarruf ya da istimal sözcükleri için farklı bir Türkçe karşılık bulmak durumundayız.

Her ne ise.. burada bir başka kafa karışıklığı yazının başlığı TASADDUR olduğu halde konu içinde TASARRUF’tan bahsediyoruz. Bu güne kadar ki anlatımımızda el kullanımı (tasarruf-u ayad) ile gönül çıkarımını (tasaddur-u fuad) dengini kullanıyorduk.. dilin çalıştırılmasına ve işletilmesine tasarruf denilir. Hatta Arapça dili bilimine SARF ve NAHİV denilir. Kavramların çalıştırılması ve terimlerin işletilmesi dışarıdaki nesnelerin ve kimselerin işletilmesi ve çalıştırılması gibidir. Bu nedenle bu işe TASARRUF / KULLANIM diyoruz. Öyle ise başka alanlarda, hukuk ve bilim gibi, dahi kullanımı yaygın bu terimin çok anlamlı “tasarruf / kullanım” sözcüğünü koruyup nesnelerin “kullanılması”na başka bir sözcük bulmalı ve kullanmalıyız.

Şimdi aklıma gelen bir sözcük var: “işletme” Bu sözcük işe yarayabilir. İstimal etme, tesis etme manasında ve kurma anlamında düşünülebilir. Bu durumda edilgin olarak nesnelerde istediğimiz biçimi vermek ve dilediğimiz tasarımı yapabilmek imkanını İŞLETME olarak karşılayabiliriz.

Bu durumda yukarıdaki tablo şöyle olacaktır:

EL ve DİL
Kullanım
Nesneleri İşletilmesi                      ve               Kimselerin   Çalıştırılması





Şimdi bu tasarruf ve kullanıma simetrik olarak tasaddur için ne düşünebilir ve önerebiliriz:



EL ve DİL (konuşma)
Kullanım
Nesneleri İşletilmesi                   ve               Kimselerin   Çalıştırılması



--                          --                      --



X                                                           --   Y

Çıkarımı
GÖNÜL VE DÜŞ (düşünme)




Şimdi bu (x) ve (y) yi şöyle düşündüm:



EL ve DİL (konuşma)
Kullanım
Nesnelerin İşletilmesi                          ve                     Kimselerin   Çalıştırılması



--                          --                      --



Bilgilerin İşletilmesi                           ve                     Sevgilerin Çalıştırılması

Çıkarımı
DÜŞ VE GÖNÜL (düşünme)





Bu iletinin dizinindeki tablolarda bu arayışın ayrıntılı çalışması var.. bunları böyle düz yazıya çevirmeye çalışaydım buradaki on yedi tabloyu düz yazıya çevirmek.. günlerimi alırdı.. ancak biz işe tersinden gittiğimiz için bu da gereksiz olurdu.. şimdi düz yol Müslümanlar “oluşturup” onların camiyi yapmalarıdır.. ters yol ise camiyi yapıp içine Müslümanları doldurmaktır.. biz İNSANBİLİM camisine YONTEMBİLİM minaresi yapıp oradan islam-bilime adam çağırıyoruz.. elbette böyle bir cami olmadığından Şöyle bir minaresi de bulunmayacaktır ve sonuçta buradan okuduğum ezanlar da duyulmayacaktır.. işitilmeyecektir.. delilik bu ya.. biz yine bağırmaya ve çağırmayı sürdürüyoruz.


Sağlıcakla kalın.

OSMANZİYA

Sentaks / sözdizimsel / BEYANÎ eksikliklerim VE
semantik / anlambilimsel / MAANÎ yetersizliklerim
için düz yazıdan özür dilerim

.

NOT:
Evet, aslında benim kullandığım sistemde
cümleye, kelimeye hatta harfe de ihtiyaç yok…

http://groups.yahoo.com/group/BAKARA/
http://groups.yahoo.com/group/oku-ikra/
http://groups.yahoo.com/group/yontem-bilim/
http://groups.yahoo.com/group/insanbilim/

www.yontembilim.com
www.insan-bilim.com
www.osmanziya.com
www.mustafabugucam.com.tr



http://sites.google.com/site/yontembilim/
http://sites.google.com/site/insanilim




Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide - http://www.webwizguide.info