Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

söz, bilgi ve buyruk

Nereden Yazdırıldığı: YöntemBilim Forumu
Kategori: Yöntem Bilim
Forum Adı: Yöntembilim
Forum Tanımlaması: Yöntembilim Üzerine Paylaşımlarınız
URL: http://www.yontembilim.com/forum/forum_posts.asp?TID=929
Tarih: 15-Mayıs-2024 Saat 17:47
Program Versiyonu: Web Wiz Forums 8.03 - http://www.webwizforums.com


Konu: söz, bilgi ve buyruk
Mesajı Yazan: osmanziya
Konu: söz, bilgi ve buyruk
Mesaj Tarihi: 31-Ekim-2015 Saat 21:13
          
     

Söz, BİLGİ ve BUYRUK

BILGI00 dizini içindeki dosyalar

uploads/20151031_211233_BILGI00.rar - 20151031_211233_BILGI00.rar



Koca Yunus, “ilim ilim bilmektir” demiş, Cündi DÜCANEOĞLU ise “ bilmek, bilmeyi bilmektir” diye çevirmiş. Bu çevirinin de çeşitli yorumları yapılabilir:

Bilmek, düşünmeyi bilmektir.
Bilmek, dilbilim bilmektir.
Bilmek, tanımayı bilmektir.
Bilmek, öğrenmeyi bilmektir.
Bilmek, anlamayı bilmektir.
Bilmek, yorumlamayı bilmektir.
Bilmek, çeviri (tercüme) bilmektir.
Bilmek, evirmeyi (tevil) bilmektir
Bilmek, inanmayı bilmektir.
Bilmek, sevmeyi bilmektir.
Bilmek, para kazanmayı bilmektir.
Bilmek , gönül kazanmayı bilmektir.
Bilmek, Tanrıyı bilmektir.
Bilmek, kendini bilmektir.
Bilmek, beni bilmektir.

Ben ise
“Bilmek, yöntembilim bilmektir.”
di-yorum.

Yöntembilim ne demektir.

Düşünmenin sağlam ve düşüncelerin sağlıklı olmasının koşullarını ve kurallarını araştıran bilimdir. Usul ya da Metot dediğimiz bu temel disiplin. ilk tedvin edilen bilimlerimizdendir. Çünkü 2500 yıl önce ARİSTO “Organon” adlı eseriyle ilk MANTIK kitabını yazmıştır. Aslında USUL temel mantık konularından biridir. Mantıkta usul ve yöntemden başka konularda vardır.

Mantık, matematik gibi soyut bir konudur. Hatta matematikten daha soyuttur. Çünkü matematik mantıktan çıkarılmıştır. Üstelik iki değerli mantık kutbi, çok değerli matematik nisbidir. İlk tedvin edilen ilimlerden olan Geometri ANALİTİKLER ile başlamıştır. İlk mantık kitabı yazılmadan önce Yunanlı Pisagoryenler Analitiklerleri yazdı. Analitiklerin kökeni Hermetizmin kaynağı Mısır İskendiriye’dir. Hermes İsiz, Oziris gibi mısır kültürüne ait isimlerler İDRİS nebinin ismini çağrıştırmaktadır. Hatta O’un İdris A.S. olduğunu söyleyenler vardır.

Kültürümüzde yazının, saatin ve terzliğin piri sayılan İDRİS Aleyhisselam’ın şu an yaşayan dört peygamberden biri olduğu nazara alanırsa canlı bilimin ve diri hukukun mahiyeti anlaşılır. Kültürümüze göre geçmiş dört beş isim canlıdır ve halen yaşıyor ancak yaşam katmanları farklıdır. Risale-i Nur Külliyatının kitaplarından Mektubat’ın ilk konusu bu yaşam katmanlarıdır. Demek ki lojiko-matematik temeller manevi ve ahlaki temeller gibi peygamberler vesilesi ile gelmiştir. Kanımca çok zeki olan dâhiler ve kaşifler de özel ilmin indirildiği zirvelerdir. Sanırım söylediğim kitapları yazan insanlar böyle özel kişilerdir, peygamber değildir lakin Yaratan’ın terbiye ettiği kimselerdir. Tapılan’ın terbiye ettiği nebiler ile birlikte Yaratan’ın terbiye ettiği bu kişiler uygarlığın yapılanışında yaratılıştan verilen görevleri yerine getirmişlerdir.

Analitikler ilk kez 1611 yılında Descartes eliyle (o zamanlar analitik düzlemi bulan iki üç kişinin daha olduğu tahmin edilse de Descartes’in adı öne çıkmıştır) MATEMATİKSEL olarak kullanılmıştır. Bu asırda 1960’larda Tony BUZON tarafından METODİK kullanıma giriş yapılmıştır. 1990’dan itibaren metodik kullanım tarafımdan başlatılmıştır. Şimdi böyle demekle Descartes, Tony ve kendimin SEÇİLMİŞ KİŞİ olduğunu söylemek istemiyorum. Ancak yazgımız ve yaşam tarihimiz, yeteneklerimiz ve olanaklarımıza belli bir yön veriliyor, ve bir şekilde yetilelerimizi beceriler ve başarılar haline getiririyoruz. Bize çok çeşitli alanlardan ve katlardan belli misyon veriliyor ve bu misyonun mesajını vermeye çalışıyoruz. Eğer bu kişi ekibini ve ortamını bulursa başarıyor, adı, ünü, yapıtı ve onuru oluyor. Başaramazsa ŞARLATAN olarak tarihe geçiyor. Aynen iktidarı ele geçirenlerin KAHRAMAN ilan edildiği, başaramazlarsa hain olarak idam edildiği gibi.

Her ne ise. Biz başaramadık ve bunu yakınmaktan başka bir çare de bulamadık. Ama inadımız inat, yine başarmak için çalışacağız.


Sağlıcakla kalın.

OSMANZİYA

Sentaks / sözdizimsel / BEYANÎ eksikliklerim VE
semantik / anlambilimsel / MAANÎ yetersizliklerim
için düz yazıdan özür dilerim


http://sites.google.com/site/yontembilim/
http://sites.google.com/site/insanilim

http://groups.yahoo.com/group/BAKARA/
http://groups.yahoo.com/group/oku-ikra/
http://groups.yahoo.com/group/yontem-bilim/
http://groups.yahoo.com/group/insanbilim/
www.yontembilim.com
www.insan-bilim.com




     
     

     



Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide - http://www.webwizguide.info