Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta |

  Aktif KullanıcılarAktif Kullanıcılar  Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım  SkinsSkins
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
Yöntembilim
 YöntemBilim Forumu | Yöntem Bilim | Yöntembilim
Mesaj icon Konu: mutfak Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 2554

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Konu: mutfak
    Gönderim Zamanı: 28-Aralık-2021 Saat 23:38




MUTFAK

Mutfak bir ucu işin diğer ucu ise Tezgah..
Ekmek teknesi derler.. iki ucu birleştirir.
Bir tarafta tekne vardır balık tutur..
bir tarafta mutfak, yemek pişirilir.

Geçim.. sorunluluğumuz çözüldüğü bir seçimdir aslında.
Ekonomiden bahsediyorum.. Hukuk okurken biraz da ekonomiden biraz da siyasetten öğrettiler okulumuzda.. mikro ekonomi (işletme ekonomisi) ile makro ekonomi (ülke ekonomisi) bellettiler birazcık.. az miktarda idhalat (dahile girenler) ile ihracat (harice çıkanlar).. şimdi buna dış-alım ve dış-satım adını vermiyorlar.

Yukarıda söylediklerimi tablonun ortasında YATAY olarak görüyorsunuz.. ticaret.. iktisat istihsal (üretim)sözcüklerini SOL KÖŞE’de bulursunuz.





Bu s=mutfak13 tablosundan s=mutak37 tablosuna kadar 39 tablo silsilesi bulunan MUTFAK dizini içindeki tabloları versiyon sırasıyla yalında karmaşığa doğru izler ve incelerseniz.. imgeler ve irdelerseniz.. EKONOMİ hakkında bir karara varırsınız.. malum bir ailenin hem üretici hem tüketici olduğu kapalı ekonomiden.. tarım devriminden bu güne gelinceye kadar on bin yıl geçti.. üreticiler ve tüketiciler daha doğrusu türeticiler ve tüketiciler ayrıştığı AÇIK EKONOMİ’dek sektörlerde ayrıştırlar.. tarım, sanayi, ticaret, hizmet alanları oluştu.. dil ve dinden bilim ve hukuka geçildi.. ticaret ve siyaset daha komplike olmaya başladı.. ekonomi açık hale geldiğinden olmazsa olmaz bir KOŞUL gerekiyordu.. PARA..

eskiden tapınak ve saray birlikte idi.. sonra son altı bin yıldır dil ve din birlikteliği SESLİ birlikteliğinden YAZILI birlikteliğine geçeli ortaya KAĞIT çıktı.. önce diplomalar ve icazetnamelerin kağıdı çıktı.. daha sonra atamaların ve namelerin kağıdı çıktı.. ve PARA kağıdının çıkması önce bankerlerin ve bankaların ortaya çıkması gerekti.. ve nihayet saltanatların tarihe kalıp demokrasiler ortaya çıktığı OY kağıdı da çıktı.. bu güüün boynuz kulağı geçti.. her şey diploma, atama, oy PARA’ya yani BANKNOT kağıdının likidine bağlandı.. Şimdi bu likid’in limit’ine geldi.. daha önce ALTIN’a bağlanan paranın bu kriteri 1970 den sonra DÖVİZ’e bağlandı.. daha doğrusu para çıkaran MERKEZ BANKASI’nın kararlarına.. ve bankaların merkezi bugün daha merkezi BİR birime bağlıdır.. siyasi olmasa de EKONOMİK olarak.. artık dünyanın ekonomik bir merkezi yapılanması bulunmaktadır. Uluslar arası şirketler ile artık devletler olmasa da TİCARET tıkır tıkır yürümektedir.

Mal ve hizmet alım ve satımlarında kullanılan para sadece BANKTNOT olarak kalmadı.. paranın atası olan, çek ve senet zaten vardı.. bundan başka bir de HİSSE ve ŞİRKET SENETLERİ menkul kıymetlerin KAYDİ işlemleri ile BORSA başladı.. kayıt denilince artık çağdaş kayıt ve kayıtları unutmamak gerekiyor; bilgisayar ve internet. Bütün ekonomik değerler gibi en başta bulunan PARA’da artık altın ve dövize bağlanmak yerine yeni bir KAYIT NESNESİ’ne bağlanıyor.. bunu nasıl ve ne şekilde yürüyeceğini bilemiyoruz.. en azında ben bilmiyorum. Emek ve Ürün arasında nasıl bir ilişki kurulacak bildiğimiz PARA söz konuş olmayacaksa.. dahası.. korkutmak istemem.. ama.. kas gücünü makinaları bağladıktan sonra zeka gücünü de makinalara bağlıyorsak.. insan kas ve zeka emeğini nasıl ortaya koyacak.. yoksa ona gerek kalmayacak mı ? PARA sallanıyor arkadaşlar.. onunla birlikte oy, diploma ve atama da sallanıyor.. bunlar sallanınca İNSAN da haliyle sarsılacaktır.. bu günkü döviz ve faiz sıkıntısı bundan kaynaklanıyor.. işte bu ÇORBA nasıl kaynıyor.. MUTFAK tablolarında bunu anlatmaya çalıştım.. umarım anlatabilmişimdir ve beğenmişinizdir.
Beğenmeyen bir tekne alsın.. hem balık tutsun hem balık pişirsin mutfağında.. paraya da ekonomiye de ve dünyaya da metelik vermesin.

Mustafa BUĞUÇAM
28.12.2021 Üçyol-İzmir      

Söz konusu MUTFAK dizini ve alt dizinleri içindeki 40 dosya:
20211228_233600_MUTFAK.rar

IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide
Türkçe Çeviri : Nuri Cengiz
Tasarım & Düzenleme : BeyazSeytan
WebWizTurk