Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta |

  Aktif KullanıcılarAktif Kullanıcılar  Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım  SkinsSkins
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
Dünya
 YöntemBilim Forumu | Genel | Dünya
Mesaj icon Konu: guzellik ve sevgi Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 2554

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Konu: guzellik ve sevgi
    Gönderim Zamanı: 21-Mayıs-2022 Saat 06:14

BAĞLILIK.. BAĞIMLILIK..

DÖRT tür bağlılık saptadım.. bunlara bağımlılığı eklersek beşinci türü olur:

BİRİNİCİSİ ana babanın evlada, evladın ana babaya bağlılığı..

İKİNCİSİ kadının erkeğe erkeğin kadına bağlılığı bunun resmi ve yasal ve meşru olanına evlilik adı veriliyor.

ÜÇÜNCÜSÜ hukuksal ve yasal olan bir devlete vatandaşlık ile bağlılıktır ki bu da otomatikman devleti temsil eden kişiye bağlılıktır ilk iki bağlılığın DOĞAL (tabii) olmasına karşılık bu bağlılık DÖNEL (tarihî)bir rabıta ve irtibattır.

DÖRDÜNCÜSÜ kişilerin nebi ve veli ile dahi ve deli olarak tanımladığım öncü ve önderlerden birine bağlılığıdır. Bu bağlılık her ne kadar dil ve din bileşeniyle oluşan kültürel ve sonuçta doğal ve dönel olarak görünse bile kökünde kişinin kendi seçimine bağlıdır. Bu diğer üçünden daha güçlüdür.

Bu bağlılıklar dile, dine, vatana, dünyaya, evrene SOMUT bağlılıklar aynı zamanda BAĞIMLILIK haline gelerek sonuçta TANRI’ya olan SOYUT bağlılığa doğru gider.

Bu bağlılıklar hakkında ayrıntılı çözümleme ve değerlendirmelere girmeden sadece şunu belirtmeliyim ki TANRI’ya olan MUTLAK bağlılık ve itaat diğer İZAFİ bağlılıklar ve itaat ve ittiba arasındaki gizemli ve hepimiz için sınav olan bir incelik bulunur.

Bakara Suresindeki Ayetelkürsi (255) ayetinden sonraki 257 ncı ayette.. somut bağlılıklar soyut bağlığı ortadan kaldırıyorsa.. bu kaldıran nesneye ya da kimseye Kur’an TAGUT adını vermektedir. Elbette böyle bir nesne ve kimse olmadan da insan BEN'in kendisi tarafından Tanrı ile bağını kesebilir ki bunun adı KÜFÜR ya da ŞİRK’tir. Rabbimiz muhafaza eylesin. Amin.

Şimdi bu tanımları bilmek ya da benimsemek.. anlamak ya da anlatmak başkadır.. bu işi bizzat kendimizin yaptığını fark etmek başkadır.. ilki kolay ikincisi pek zordur. Bu zorlukta insanın dünya sınavının başında gelir. Allah azze ve celle bizim ve sizin akıbetinizi ve akıbetimizi güzel ve iyi etsin, duasından başka bir şey elimizden gelmez.

Bilgi, saygı, sevgi ve sağlıcakla kaliniz.

Osmanziya 21.05.2022 Üçyol-İZMİR




GÜZELLİK VE SEVGİ

Güzel.. Güzellik.. Sevgi.. Sevgililik.. biri gözde diğeri gönülde.. hangisinde kalmak istersiniz ?


EKONOMİ

Geçende bir toplantıda söyledim.. hatta bir ara face de yazdım.. biz hukuk okurken ekonomiye cahil kalmasınlar diye mikro ekonomi (şirket ekonomisi) ile mikro ekonomi (ülke ekonomosi) okuttular.. hatta bir sınava çalışırken Sadun AREN'den tam istimdam kavramını öğrenmiştim.. (laf aramızda face bile öyle ekonomik yazılar yazdım ki kimse yanıt veremedi.. öhöm öhöm) hele marksistlerin insanların istidatları kadar üretecekleri ve ihtiyaçları kadar tüketecekleri ideal toplum ütopyasını da biliyordum.. ve gençliğimde ideal ekonomik toplumda para para etmeyeceğinden faiz haddinin sıfır olduğunu.. Keynes gibi kapitalist ekonomistlerden (hurmet-i riba).. fakirin yani toplumun zenginin cebinde artık değer denilen bir hakkının bulunduğunu (vucubu zekat) marksist ekonomistlerden biliyorduk.. bilmesine de.. akşamdan beri, bilgisayarın başına geçmeden önce televizyonun karşısında film seyrederken midemin ekonomisine sürekli atırtırmalık göndererek asit enflasyonunu şişirdikçe şişirmeye devam ediyorum.. demek bilmek yetmiyor.

Yapmak için BİLMEK’ten sevmek ve istemek lazım. Sevmekte yetmez.. sammiyet lazım.. istemekte yetmez.. ciddiyet lazım.. kazıma da bu gidişle lazımlık lazım.. sonuçta hepimizin payımız oranında olumlu sonuca katkımız.. katkımız oranında olumlu sonuçta payımız.. bulunuyor ve olumlu katkıya pay.. olumsuz katkıyı da payda.. yaparsak ortaya çıkacak matematiksel tutarı bilmiyorum.. zaten iyi bir ekonomist olmamıştım.. güzel bir matematikçi de değil…

Aslında şöyle demek lazım gerçek bir ekonomist doğru bir matematikçi. Sonuçta iyilik sosyal ve güzellik kültüreldir.. demek yetmiyor gerçeklik ve güzellik ile iyilik ve doğruluğun tanımlanması gerekiyor.. işte biz bu zor işi.. YBA ile yapmaya çalışıyoruz ve maalesef bu işin uzmanı da bulunmuyor.. bu durumda her acemi de uzman oluyor.. bu da bilginin doğasında.. her bilim dalı acemi olarak başlar uzman olarak bitirir.. işi bittiğinden de bir ESMA açığa çıkar.. işte asıl işimiz bu isimlerdeki bundaki HÜSNA'yı görmede ve görebilmede.. bu fakir esma’ya İNSAN der.. hüsna’ya da KAİNAT.. fakat ne yazık ki deccal kainata KANAT takıp maksadına acele ediyor.. çünkü onun AYAKLARI olduğunu anlamıyor.. bu yüzden tavuk gibi asıl kanatları olan MERAK ve AŞK güdük kalıyor.. Aziz Kardaşım.
(NOT: seks ve ekonomi en büyük mes’eledir.. ne eski dinler (YHM) ne de yeni dinler (NKS) .. asla.. çözemedi.. çözemeyecekler)


KAR’I
Yanıt için teşekkürler.. sadakatı emanetle şükrü sabır ile evlendirmek lazım.. iktisat ve adalet kardeş.. vefa ve feda ise dost olabilirler.. ya da şöyle olabilir; bayan şükür ve bay sabır evlenince onların sadakat ve emanet gibi bir kızı ve oğlu oluyor.

Bir de şu var; bizim ellerimiz ve ayaklarımız oğullarımız.. gözlerimiz ve kulaklarımız kızlarımız.. hafızamız ana zekamız baba.. ve bunlar biz yaşlandıkça yaşlanıyorlar.. ya da onlar yaşlandıkça biz yaşlanıyoruz.. ancak yukarıda saydığım İLİŞKİLERDE SEKİZ altın esas yaşlanmadığı gibi giderek daha zinde, olgun ve güçlü hale geliyorlar.

Bunlarda BAYAN SADAKAT.. hakkında bir destan yazabilirim ki bu BAĞLILIĞA kısaca TAPILASI KAR'I.. diyorum. Ancak "Karı" olunca bir kar tanesi gibi inciniyor ve eriyor.. ki bu fakir bunlardan dört Sultan'ın eseriyim.. esiriyim demeyi dilim varmıyor.

Ali oğlum.. Fatıma kızım.. Ziyabekir Hatice Eşim.. Fatma anam.. ancak bu İSİM'ler sadece KİMSE ad'ları.. ismiyle müsemma olabilmek ise ayrı mazhariyete.. inşaallah bizler ve sizler ana babalarımızın koydukları adları yansıtırız.. KİMSELER ve NESNELER ne ayn ne de gayr olan MİSAL ve MODELLERDİR.. vazifemiz evrende isimleri temessül ve temsil ettirmektir.. Evren kendisinden yaratılan Zat-ı Muhammedi.. iki genç sahabesine kız verdi.. iki yaşlı sahabesinden kız aldı.. bizlerde birbirimez el oğlu ve el kızı diye kız alıp vereriz.. "kızlar" alınıp satılan bir NESNE değil.. fakat tarih kızların ve kızanların bir MAL gibi alınıp satıldığı vahşet'e tanıklık etti.. çünkü KUVVET hep hakkı göz ardı etti.. HAKK ise kuvveti görmezden geldi.. oysa tarihte binlerce deneyimden sonra gördük ki hakk kuvvetsiz.. SAHİH değil kuvvette haksız.. SALİH değil.. sağlamlık ve sağlıklılık temel bilim ve hukuk kavramıdır. Bu anlaşılmadığı sürece dilin bilime ve oradan HİKMETE.. dinin hukuka ve oradan AHLAKA.. yol aldığı anlaşılmayacak.. bu yüzden beşeriyetin.. medeniyetin.. insaniyetin ve islamiyetin; kişiler.. olaylar.. olgular.. "isim"ler yolculuğu da anlaşılmayacak.. ve sonuçta nur.. hakikat.. zat.. öykü ve oyun arasında kalmayı sürdürecek.. bizler kendimiz iman ve amelimizi SALİH kılmaya çalışırken başkalarını da hakkı ve sabrı vasiyet etmek düşecektir.. diye düşünüyorum.. bilgi, saygı, sevgi ve sağlıcakla kalnız. Hayırlı geceler.

KUTLULUK
Kutlu yürürse birliktelik mutluluk utku olmaz.. çünkü tutkusu geleceğe yansır. [ozo]

21.05.2022 Üçyol-İZMİR


t=ezan





t=resim02




t=ten



Düzenleyen osmanziya - 21-Mayıs-2022 Saat 06:50
IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide
Türkçe Çeviri : Nuri Cengiz
Tasarım & Düzenleme : BeyazSeytan
WebWizTurk