Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta |

  Aktif KullanıcılarAktif Kullanıcılar  Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım  SkinsSkins
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
Yöntembilim
 YöntemBilim Forumu | Yöntem Bilim | Yöntembilim
Mesaj icon Konu: mindere çagri... Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 2554

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Konu: mindere çagri...
    Gönderim Zamanı: 20-Eylül-2022 Saat 14:47

Yazı biraz ağır olabilir.. "mond" dünya, "mind" zihin, anlamını gelir.. bu aynı zamanda Menedel'in genetik yasaları ile "mendelev"in periyodik tablosunu akla getiriyor.. yani zerrenin ve hücrenin çekirdeğinin kitabının MÜREKKEBİ olduğunu anlayınca konu daha da önem kazanır.. öyle ise tamamen anlaşılmasa yazdıklarımdan anladıklarını eleştirmenizi ve anlamadıklarınızı sormanızı beklerim.

Saygılarımla.. sağlıcakla kalınız.
Osmanziya (Yine dörtledik.. elimizde değil)


MİNDER

mond ve mind


Wittgenstein'in "Felsefe metafizik ve mantıktır, temeli mantıktır." ünlü sözü ilk önceleri hoşuma gidiyordu.. 2500 yıl önce Aristo'nun tedvin ettiği bu mantık ( ORGANON ) hâlâ da geçerlidir.. en azından nisbi matematik bu kutbi mantığa dayanır.. Lakin yine Protogoras'ın "İnsan her şeyin ölçüsüdür" sözü imdada yetişti.. çünkü İNSAN, mantıktan da.. matematikten de.. dilden de.. dinden de.. büyüktür. Çünkü insan lâ din illa Allah.. lâ Kur'an ille Allah.. Lâ Muhammed illa Allah.. lâ akıl ille Allah.. lâ mantık illâ Allah.. lâ bilim illa Allah.. lâ emek illa Allah.. lâ özgürlük illa Allah.. diyebilecek ferasete ve basirete sahiptir. Amma insan kendisine ya da başka bir insana saplanır kalırsa.. bilinenlerden bilinmeyenlere giden yolda ister akademik ve resmi olsun.. ister serbest ve sivil olsan.. maddenin soluna ya mânânın sağına sapabilir.. Hafazanallah.


Diğer taraftan Organon.. Metod Üzerine Konuşma.. Teorik Aklın Tenkidi.. Tractatus.. gibi köklü eserlerin temel felsefi eğitim görmemiş bizler gibilerin anlamaları zordur. Okuyup anlasalar bile okuduğu eserin mantığı ya da mütercimin mentalitesi içinde haps olup kalmaları da düşük olmayan bir olasılıktır. Anlasalar anladıklarını “düşünme ve anlama ile karşılaştırma ve yargılama” eleğinden (eleştiri) geçirirken korku ve umutlarına “seslenme” duyarlığından kurtulamazlar. Böylece sevdiği eserin kategori ve bilimler sınıflaması için haps olmaları da yüksek bir olasılıktır. Realist tarafı özgürlüğü önceliyor ise tanrı tanımazlık.. idealist tarafı sonsuzluğu önceliyorsa tanrı tanıklık ağır basacaktır. Okuduğunu eleştirmek ve çıkmak bir yana göğe yükseltecektir.


Örneğin gençliğimde ord. prof. Hilmi Ziya Ülken Hocanın nerede ise bütün eserlerini okuduğum hale ETİKA çevirisi hiç elime geçmemiş ve merakta etmemiştim.. fakat daha sonra tanıdığım çoğu insan Etika'an DEİZM'inden kurtulamıyor.. o kadar rasyonel tanımlamış Tanrı'yı aklın kıpırdayacak yeri kalmıyor.

Yeri geldi anlatmalıyım.. gençliğimde Hilmi Ziya Ülken Hoca'nın BİLGİ ve DEĞER kitabına piyasada bulamadım bir kütüphaneden aldım ve dolma kalemle bütün kitabı deftere çektiğim halde hala DEĞER'i anlamadım. Daha sonra felsefenin temel sistematiğini yani ontoloji (varlık), epistemoloji (bilgi) ve aksiyomatık (değer) kuramlarını ayırt edebildim ancak o bilgi ve buyruğu zaman kavrayamamıştım.

Demek istemem o ki başlangıç koşulları önemlidir. Gençken atılan tohum yerleşiyor.


Sonuçta aydın her bir insanın bir BÜYÜK RESMİ olur.. bu ya bilimler sınıflamasıdır ya da temel kategorilerini seçmesidir. Çok şükür biz ikisini de yapabildik. Ancak bunu günlük dilin düz yazısı ile değil de felsefe ve din arasında ortak çok yönlü ve yanlı konulara ilişkin YBA ile konuşmak ve tartışmak isterim. Yani güreşten önce bir MİNDER gerekiyor. Öyle bir minder ki bu zemihn hem temel kategöri olmayacak hem bilimler sınıflaması yapmayacak. Ya nasıl olacak ?

Saygılarımla, sağlıcakla kalınız.
Osmanziya
20.09.2022 Üçyol-İzmir 14:20



ÇAĞRI
Google ve vikipedi ve webden alınan bilgilerle BILGIN.. olunmadiği gibi.. konuşma ve düşünmeyla kazanilan dillendirmeyle BILGE olunmaz.

Sozleriyle bilgin ve eylemleriyle bilge oldugu.. sundugu mal ve hizmet ya da serdigi fazilet ve kemalatla anlaşılan kimseler bir ömur çaliştirdiklari kendilerine yaratiliştan tahsis edilen kabiliyet ve imkanlarınin ortaya çikardigi ihtisaslarini dile getirmektedirler.

Dil.. din.. bunlarla ortaya çikan KULTUR.. kulturle ortaya çikan uygarlik ve dunya.. hepimiz için HAZIRLANMIŞ ortak bir zemindir.

Bu zemini ana-kara' sında birlesik ve butunleşik olan gunluk dil (GD) bilimsel bilgi (BB) ve felsefi bilgi (FB) ve dini dil (DD) bir evrim sureci ve sırasi içinde konuları.. alanlarini.. katlarini.. kuramlarıni.. kurumlarini ortaya çıkardılar.. çıkariyorlar.. çıkaracaklar.

Gunluk dilin mantigi ve bilimsel bilginin matematigi ile ortaya konulan başarılar elbette yadsinamaz ve küçümsenemez. Ancak bunlarla yapilan felsefi edebiyat ve dini vaaz ile de bir yere varilamaz. Külturu yurutmek ve uygarligi ilerletmek için insan.. dil.. bilim.. din.. hukuk. felsefe.. hikmet.. ahlak.. gibi çok yönlu ve yanli konularda din ile felsefe arasinda ortak yeni bir dil ortaya çıkarmaliyiz.

On yıldan fazladir face ve webimde tanitmaya çaliştigim Yontem Bilimsel Analiz (YBA) bu yeni ortak dil olarak analitik duzlemin gorsel.. mantiksal ve metodik kullanimini önermektedir.

Saygilarımla.. saglıcakla kalıniz.

Osmanziya 20.09.2022 Üçyol Izmir


Kadir UZUNKÖK paylaşımı:
İnsanlar dinden neden kaçıyor?Çünkü onlara Buhari şeriatını DAYATIYORUZ,Buhari şeriatın da ne var,dine girerken çükün kesiliyor,çıkarken kellen kesiliyor,zina edersen kellen kesiliyor,içki içersen kellen kesiliyor,namaz kılmazsan kellen kesiliyor,Namaz ve abdest zaten zorlaştırılmış,Kuran da namaz 2rekat,2de sünnet etti 4rekat. Buharide kadın eve kapatılır,dışarı çıkarken de kara çuvalın içine konur,görmesi için çuvaldan 1 delik açılır,iki delik haram!!!!Böyle bir dini peygamberler de kabul etmez,Allah kabul etmez,KURAN I TAVSİYE edin insanları KURAN hükümlerine çağırın
Kadir UZUNKÖK paylaşımı

Aziz Kardeşim, tebrik ederim. Çağrın çağdaş ve yerinde bir çağrı. Ancak ne kadar güzel olursa olsun.. adı çağırı kendi "yasaklama" olan çığlık yine de bir baskıdır. Hatta şöyle bir desek "Yasaklama yasak!" bu da bir baskıdır. Hatta yasak olan işi yaptırmamaya gücün yetmese ve böyle bir trip atmış olsan bile bu da bir baskı ve tazyik haline geliyor.. istibdat ve tahakküm oluyor. Bunun için bende bir ÇAĞRI yapıyorum ve diyorum ki:
“Değerli Arkadaşlarım yaklaşık yetmiş yıllık bir evrimle dil bilime ve din hukuku intikal etti. Bu yüzden artık bilim de aklın esası olan iktisad ve kalbin esası olan adalet ticaret ve siyasette uygulanmaya çalışılıyor. Lakin yeterince samimi ve ciddi olamadığımız için ticaret insanı doğadan uzaklaştıran teknolojiye ve insanı insandan uzaklaştıran ideolojiye dönüştü. Öteden beri gelen birbirine muhalif olarak doğan totoliter ve otoriter YEŞİL, MAVİ ve KIZIL sistemler ve rejimler insanların ortak değerleri olan dil ve dini partilerine paratoner ve alet, emek ve özgürlüğü ideolojilerine paratoner ve bayrak yaptılar. İki savaş arasındaki barışı tehlikeye sokuyorlar. Bu durumda bilimin ticareti iktisat yerine ısrafı.. hukukun siyaseti adalet yerine zulmü.. artırıyorsa demek ki bilimin “hikmet”e ve hukukun “ahlak”a ihtiyacı bulunuyor demektir. Bu yüzden artık dil ve bilim deyip BİLİMCİLİK.. din ve hukuk deyip DİNCİLİK.. yapmanın bir yararı bulunmuyor.
Gelin kendimize dönelim ve sağlam ve sağlıklı bilgi ve değerler taşıyan SÖZLER’e duyarlı olalım. Dili kötü kötüye kullanarak hem dini hem dünyayı ve sonuçta insanı ve kendimizi bozmayalım ve barışı tehlikeye atmayalım. Sağlam bir hem gerçek hem doğru olmalı ve sağlıklı bir buyruk hem iyi hem güzel bulunmalı. Bunu anlamak için de YBA i kullanmalı”
Diyorum ve bunu FACE de tam 13 yıldır söylüyorum; bir tek kişi bile bu fikirlere anlıyorsa eleştiri ve anlamıyorsa soru yöneltmedi.. Hadi YBA ve tabloları anlamıyorlar bunları da mi anlamıyorlar ? Ben kendim 13 yıldır anladığım sözleri sav ve kanıtlarıyla eleştirdiğim ve anlamadığım hususları sorduğum halde.. ve bunun için zaman ve emek harcadığım halde kimse bu konuda kılını kıpratmadı.. ben de salak salak işe yaramayan yaptıklarımı yapmaya çalıştım.
Senden de ricam şu: ÇAĞRIMDA anladıklarını eleştir.. anlamadıklarını sor.. çağrımı katıldı ise YBA öğrenmeye giriş ve çalış.. kullanmaya başla ve üret.. yararlanmayı ve yaygınlaştırmayı başar. Saygılarımla.
Sağlıcakla kalınız.
20.09.2022 Üçyol-İZMİR

Tabi bu tablonun altında dokuz tane eksersiz var siz onları görmüyorsunuz.. çünkü hedef kitle olarak sadece "ben" varım.. zaten genelde bu anlaşılması zor yazı ve tablonun hedef kitlesi de yine ben oluyorum.. çok mu bencilim.. belki.. kendimi temize çıkaramam lakin günlük dilin düz yazısına karşı olup yine günlük dilin düz yazısını kullanmak saçmalık olurdu.. ancak sekiz senenin sonundaki iki üç yılda bu saçmalığa düşmeden yaptığım yayımlarla.. tablolarla.. tablolarımı anlamaya başlayan yirmi beş otuz civarında arkadaşlarım oldu.. işte benim asıl hedef kitlem.. meraklı ve gizemli reklamlarımı.. siyasi ve seksi konulu propagandalarımı.. dinleyen kimseler değil tablolarımı izleyen, imgeleyen, irdeleyen ve inceleyen arkadaşlarımdır.. sağ olsunlar, var olsunlar. 20.09.2018







Düzenleyen osmanziya - 20-Eylül-2022 Saat 14:57
IP
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 2554

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 23-Eylül-2022 Saat 23:08
Mantık.. yahudilere İsa A.S. kafir.. hristiyanlara göre yahudiler kafir.. yine hristiyanlara gore Muhammed A.S. kafir.. muslumanlara gore kendilerine kafir yahudiler ve hristiyanlar kafir.. acaba bunun mentalitesini çözdunuz mü ?

Acaba biri digerine kafir derse o dedigi kimse kafir oluyor mu ? Bunlarin tum savlarinin temeli.. ya ilk kitab ben de ya da son kitab bende.. 1.kitab geleli 3000 2.kitab geleli 2000 ikinci kitab geleli 1500 sene olmus.. uç kitab arasinda ortalama 600 sene bulunuyor.
Demek guneşin indi ciktisi gibi kitabin 300 sene kemali 300 sene zevali toplam 600 yıllik bir miadi oluyor.
Yasin-i Şerifte kainat kitabı.. insan kitabı.. anlatılır Kur’an kitabının da üç kez indiği hatırlatılır.. Kur’an-ı Mu’ciz-ül-Beyan önceki üç kitabı da barındırıyor ve onları hurafesinden arındırdığı için Ali İmranın ilk sayfasında FURKAN adını alıyor.

Zaten butun eski semavi dinle (daha doğrusu dindarlarca) son uç yuz senedir dunyanin sorunlarina bir çözum bulamadiklarindan nasyonaliz.. kapitalizm.. sosyalizm gibi yeni beşeri dinler çıktı.. 100 sene geçmeden DEĞIŞIMIN HIZI YUZUNDEN onlar dahi hukuken yururlukten kalkip gecersiz hale geliverdiler.. hic kuvvet olmadan kanun.. kanun olmadan hukuk.. hukuk olmadan devlet olur mu ?

Sonuçta boyutlar yüklenen evren.. evren implant edilen Âdem A.S. insan.. insana bindirilen dil (talimi esma).. dile bindirilen din.. 60 bin sene SESLI 6 bin sene YAZILI birlikteligi ile KULTURU imal etti.

Bu antropoloji denilen şu milelmizanda (kultur) dahi UYGARLIGI inşa etti.. ediyor.. edecek.. uygarlik dahi insaniyeti imar etmeye çalışiyor.. edecek.

Boylece insaniyeti kubra olan islamiyetin önü açıliyor.. açilacak.. bilime intikal eden dilin iktisadi.. hukuka intika eden dini adaleti.. bunu yapamadi ise.. hikmete intikal edece bilim.. ahlaka intikal eden hukuk.. yapacak.

Yani bu gelecekteki işleri mehdi bekleyen muslumanlar degil sizin gibi beklenen HALIFE-I ARZ olan israf ve zulme muhalif ve muariz SALIH insanlar yapacak..

Yeter fikri ve zikri lafz ve kelama dolayin.. onuda vehim ve hayale yollayin.. bakin nasil kapalilar açiliyor.. karanliklar aydinlaniyor.. Hakki ve sabrı tavsiye edelim.. gerisi kolay olacak.. İnşaallah.
IP
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 2554

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 23-Eylül-2022 Saat 23:18


Yol iki görünüyor;

Birincisi maymunlar cehenneminden yapay zeka cennetine giden İLERLEME yolu.. bu savaş ve barış yolunun sonunda tanrılık sanrısına kapılıyorsun.

ikincisi Tanrı'nın kendini değiştirme işlevi ve kurtulma görevi verdiği GERİLEMEME yolu.. bu sınav ve yarış yolun sonunda kulluğunu anlıyorsun.

Her iki yolunda ayrıntılarıyla kavramsal tasarımını yaptım.. sağlam ve sağlıklı yolun seçimi için size canlı ve diri öğrenme.. gerçekçi ve akılcı düşünme çağrısı yapıyorum.

Tabloya bakıp bunu anlamam diye işin başında geriye çekilerek peşinen yenilme yerine anladıklarını eleştirmesini ve anlamadıklarını sormanızı bekliyorum.

Bu tabloda bir sözcük ikinci kez kullanılmamış olup olağanüstü bir kompozisyon arz etmektedir.. bunu anlamak bile bir entelektüel birikim gerektirse de aslında erdemi ve yetkinliği tebrik ve teşvik etmemek kültürümüzün gerileme nedenlerinden biridir.

Başarıyı teşvik etmek için tebrik etmek, bilgilenmekle aldığı iyiliğe teşekkür etmek ve gördüğü olağanüstülüğü dillendirmemek görünürde karşısındakini beğendirip şımartmamak gibi görünse de aslında kibrinden dolayı başkasının güzelliği ve yetkinliğini dillendirememek gibi bir kıskançlık tohumu taşır.
İbni Sina'nın dediği gibi marifet iltifata tabidir.. sadece marifet değil muhabbet dahi şükre ve teşekküre bağlıdır.. olanı ayırt ederek marifet yapmak ve olmayanı kadr ederek muhabbet etmek gerçekleştirilemezse bunun sonuçlarından dolayı her kültür olumlu katkıda bulunmamak ya da olumsuzluklarda sorumluluk almamakla ile kendi akibetine hazırlanır.

Esefle belirtmeliyim ki kendi hesabıma.. canlı olmayan öğrenmelerin ve gerçekçi olmayan düşüncelerin sonuçları HEM kendimde HEM başkalarında on yıldır face de müşahede ediyorum.

ÜSTELİK son bir haftadır yazdığım oldukça önemli ve değerleri mesajlarıma almam gereken ağır eleştirileri veya güçle teşvik ve takdirleri TAAKKÜL (entelektüel) DÜZEYİ YÜKSEK aydınlarımızdan göremedim.

Çalışma.. üretme ve başarma yolunda yapacağımız işlerin başında çalışanı teşvik etmek.. üreteni takdir etmek.. başaranı taltif etmek

ve bizzat çalışma, üretmeye ve başarmaya özenmektir.

Saygılarımla, sağlıcakla kalınız. 23.09.2022 OSMANZA




IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide
Türkçe Çeviri : Nuri Cengiz
Tasarım & Düzenleme : BeyazSeytan
WebWizTurk