nasıl ve niye
Nereden Yazdırıldığı: YöntemBilim Forumu
Kategori: Genel
Forum Adı: Dünya
Forum Tanımlaması: Genel Paylaşımlarınız
URL: http://www.yontembilim.com/forum/forum_posts.asp?TID=3022
Tarih: 12-Haziran-2026 Saat 23:12 Program Versiyonu: Web Wiz Forums 8.03 - http://www.webwizforums.com
Konu: nasıl ve niye
Mesajı Yazan: osmanziya
Konu: nasıl ve niye
Mesaj Tarihi: 09-Haziran-2026 Saat 20:14
Nasıl asli soru kaç ve hangi tali sorularına yol açar.
niye ana sorusu neden ve niçin baba sorulara yön verir.
Çünkü senin hem birincil ve ikincil tarafın.. hem efendi ve köle tarafın bulunur ve bu yüzden dilin ve düşün dört yönden çekilir.
İşte bu zorlu konuya girmek istiyorsanız.. dengin ve engin ve sakin bir zamanı seçiniz. 10.06.2026 17:03
Saygılarımla
0Z0
NASIL
BİLGİ .. duyum ve duşunce ile inşa ettigimiz olaganustu bir nesne.. kulturumuz DİL bileşeni bulunmasaydi ilmi asla yapilandiramazdik. Özne atımızın taşıdığı DEGER dedigimiz bir nesne daha bulunuyor. Dilek ve duygu ile bina edilen bu şeyde kulturumuzun DİN bileşeniyle yapilandirilir.
Bizler dil ile bina edilen ilmi ve bilgiyi.. din ile inşa edilen kıymet ve degeri.. SÖZ adi verilen bir AYNA ve gösterge ile yansitabiliyoruz.
Söz yansıticisi
yapip etmelerimiz..
işlem ve işletimler..
kurup kilmalarimiz
eylem ve etkinlikler
olan
vital aktualite FAALIYETI
mental virtuale ZIHNIYETİ
YBA ile çalışmalarımızda didik didik ettik.
Bilgi ve değeri, birbirinden ayiramadan çok şey biliyormuş hatta her şeyi anliyormuş gibi.. bir telefon olmaktan öte akii cihazimizi kullanir gibi ilmi (bilgiyi) istimal ve kıymeti (değeri) istihdam ederiz
Oysa bilgiyi ve degeri birbirinden ayiramayiz.. bu ikisinde çikar ve yararimiz doğrultusunda pekte verimli bir şekilde istifade edip suyunu çikarip faydalandigimiz halde... 09.06.2026 üçyol izmir
Osmanziya yontembilim.com
------------- usul esasa mukaddemdir
|
Cevaplar:
Mesaj Tarihi: 09-Haziran-2026 Saat 20:16
NİYE
Yuksekten çok korkarim.. 5 metreden aşaği bile kola kolay bakamam amma 10 12 katli eski izmir gökdelenlerinin bulunduğu üçyolda Reşat Toygar apartmaninin 10.cu katinda 2.5 X 10 = 25 metre yuksekte izmir körfezini seyrederken bu paylaştigim fotograftaki nicel bilgilerin sayil gerçeklerini DUŞUNUYORUM ya da nicel gerceklerin sayil bilgilerini ANLIYORUM..
Siz olsaydiniz ne derdiniz ?
Gerçekleri ANLAMAK mi yoksa bilgileri DÜŞÜNMEK mi ?
Bilgiye gerçek mi
derdiniz ?
Peki neye kaniyor.. kime aldaniyor.. NIYE inaniyorsunuz ?
Benim sözlerimle gosteriş yaptigimi ni saniyorsunuz ?
Elbette bu sorularin açtigi olasiliklari bilemem..
Ancak size gunluk dilin duz yazilariyla anlatimlarla gunluk dilin ve burada paylaşilam bilimsel bilgileri diliyle çok yönlu ve yanli felsefi ve dini kavramlarin ve konularin.. açiklanamayacagini ve anlatilamayacağini duyurabilirim.
Osmanziya

|
Mesaj Tarihi: 10-Haziran-2026 Saat 01:09
WEB ve FACE sayfalarımdaki düz yazıların bir REKLAM aracı ve aleti ve paravana.. tablolarım ise PROPAGANDA paratoneri ve bayrağı ve göstergesidir. Sizi abartılı ve çokluğu ile öğündüğünüz ışk ve bilginizden kurtarmaya uğraşır ve aşırı ve biricikliği ile kıvandığınız aşk ve sevginizden sıyırmak için çabalar. Ne yazık ki bu reklam tanıtımı ve propaganda beğendirimi, yaratıldığımız ilgi (ALAKA) meşkin önem ve değerini ne yazık ki bu güne kadar kimseye anlatamamıştır.
Buraya yüklenen OLANAK zip dosyasındaki dosyaları versiyon sırasıyla izlediğiniz büyük bir olasılıkla OLANAĞIN ne olduğunu anlayacaksınız.. anlayabilme olanağınız bulunuyor ancak bunun için burada sunulan nesne ve kimseye ilişkin siyasi ve seksi ÇEKİCİ sorunların çözümüne ilişkin düz yazıların anlatımının ötesindeki YÖNTEME inebilirseniz.. size arz edilen tabloların sahib oluş ve aid oluşa dair meraklı ve gizemli ÇELİCİ konularının aydınlatılmasına dair tabloların yansıtımının berisindeki.. BİÇİME dönebilirseniz.. sayısal ve sözel ile nitel ve nicel DÖRTGENİN ortasındaki İMKAN’ı anlayabilme olasılığına kavuşacaksınız.
Amma bunun bazı koşulları gerekiyor değil mi ?
Önce masa ya da diz üstü bilgisayarınızın bulunması..
Sonra sizin bu Word dosyalarını indirip yalından karmaşığa doğru imgeleme ve irdeleme İLGİSİN bulunması.
uploads/20260610_010932_OLANAK.zip - 20260610_010932_OLANAK.zip
|
Mesaj Tarihi: 10-Haziran-2026 Saat 01:49
"Tanrı bize iki yuvarlak organ verdi:
Biri düşünmek diğeri oturmak için.
Başarı, hangisini daha çok kullandığınıza bağlı..."
Ann LANDERS
Dünya Gözüme Kaçtı, face re paylaşmış..
|
Mesaj Tarihi: 10-Haziran-2026 Saat 11:19
[12:09, 08.06.2026] Mustafa Buğucam: Elhamdülillah.. bu tabloyu 74.cü yılımın başında çıkardım. Bu bir Tanrı TANIRLIKTIR.. ancak hedef Tanrı TANIKLIKTIR. Siz hiç Tanrı ile KONUŞTUNUZU mu.. çok konuştunuz lakin farkında değilsinizdir.. Kur'an Okumak Tanrı ile konuşmaktır. İhlas suresinde Tanrı ÖZEL ADINI söyler.. EL-LAH yani AL-LAH.. arap pentaonunda.. yani paganizm ve ARAP çok tanrıcılığında El-LAH baş tanrı.. lat.. menat.. uzza.. gibi diğer tanrılarda bulunuyor. Bunlarda aslında eski alimler ve hocalar.. Doğan Hüseyin.. LAH sözcüğünün aslının LOG olduğunu söyler. Fakat farketmez.. lah da olsa log da olsa.. nesnelere ve kimselere isimler verilir lakin Tanrı'ya verilmez. Zaten paganizm ve ondan öncek animizm de bu tanrıların başı bulunur.. Yunan tanrılarının başı zeus.. Yunandan sonraki romalılarda Juipiter.. Yunanda önceki babillilerde İŞTAR yani jupiterin bozması.. mısırda güneş tanrısı aTON.. ay tanrısı aMON.. italyanca ben ve sen yani.. Semavi Dinler ŞİRKİ önlemek için gelmiş.. kimsenin TANRI'dan kuşku duyduğu yok.. herkes inanıyor.. ancak onu tanımak için düşünüyorlar ve yardımcı öğeler ve arıyorlar.. yeri bir başka yardımcısı.. göğü bir başka yardımcısı.. sevgi bir başka yardımcısı.. savaşı bir başka yardımcısı.. düşünüyorlar. Peki bu yardımcılar SEMAVİ DİNLERDE bulunmuyor mu ? melekler.. meleklere iman İMAN'ın bir parçası değil mi ? Diyeceksiniz bizdekiler YARDIMCI ve ORTAK değiller.. cebrail.. israfil.. mikail.. azrail.. rıdvan.. malik.. nünker.. nekir.. bunlar Tanrı değil.. senin ve benim gibi Rabbimizin kulları.. YARATAN TANRI bunlara mülkün VEKALETİNİ vermiş.. biz cin ve beşere mülkün EMANETİNİ.. aslında biz onlardan üstünüz.. eğer hayvaniyet ve beşeriyet kalıbından çıkıp İNSANİYETİMİZİ elde etsek.. fakat beşerin kendinden ilim ve irade ile kudret ve rahmet bakımdan GÜÇLÜ ve BUYÜK olanları sevme ve sayma bakımından İFRATLARI bulunur.. onları "tanrı" makamına getirerek başlarına bela yapar.. Bu sahte ve yapma ve çakma tanrıların en belalısı tapılası yapmamız gerek karılarımız.. kulluk edilesi yapmamız gereken kocalarımız.. analarımız.. babalarımız.. çocuklarımız.. kardeşlerimiz.. hocalarımız.. liderlerimiz.. devlet başkanlarımız.. Eğer senin hakkında köklü kararı veriyorlarsa bunlar.. bunları Tanrı yerine getirmişsin demektir.. Ancak biz bunları tam tersine sevgili ve saygılı yapmaktan daha kötü alet ve araç yaparız. Onları sahib olduğumuz nesneler konumuna indiririz.. kısaca bu sahib olma ve aid olma.. var oluş işinden daha önemli ve değerli.. lakin felsefecilerin ve dincilerin haberi yok.. farkında değiller.. günlük dilin düz yazısı ile uyuttukları üzerinde yani öğrenciler ve okuyucular üzerinde oynuyorlar.. daha doğrusu öğrenci ve okuyucular bunları kendi başlarını bela yapıyorlar.. abartılı bilgi ve aşırı sevgi yüzünden ilgilerini KÖRELTEREK... şimdi hanım sultan kahvaltıya çağırıyor.. bırakmak zorundayım.. bağışlana...
[12:18, 08.06.2026] Mustafa Buğucam: Bizler cinler gibi dögüşürüz.. hayvanlar gibi sevişiriz.. melekler gibi düşünürüz.. ruhaniler gibi konuşuruz.. hatta kendimize benzer düşünen ve konuşan bir canlı yapmaya çalışırız.. kendimizin farkında değiliz.. FAKAT kendimiz hakkında çıkarımız ve yararımız olan bilgi ve sevgi dışında bir şey yapamaz kör dinci sağır bilimci haline geldik.
[12:21, 08.06.2026] Mustafa Buğucam: beşer Dünyayı tanımaktan.. dini tanımaktan.. Tanrı'yı tanımaktan.. KENDİNİ tanımayı unuttu.. dili anlamayı unuttu.. bu yüzden dili kötü ve kötüye kullanarak dünyayı ve dini ve kendini bozuyor.. çeşitli sanrı ve sayrıları yani var sayıları ve yok sanıları.. TANRI ilan ediyor.
[12:30, 08.06.2026] Mustafa Buğucam: Böylece HANNAS'ın oyununa alet ve öyküsüne figuran oluyor.. şeytanlaşarak..
[13:00, 08.06.2026] Mustafa Buğucam: İnsan hakkı hak bilir.. ona uyar.. batılı batıl bilir ondan kaçar.. fakat bazan hakkı batıl.. batılı da hak bilip yanılabilir. Lakin şeytan batılı batıl bilip ona uyar.. hakkı hak bilip ondan kaçar.. Yaratan özel olarak ŞEYTANLARI yaratmamıştır.. kendisine mülkün emaneti verilmiş cin ve beşerden bazıları gelişerek ŞEYTANLARI ortaya çıkarır. ENE'ye emanet olarak verilmiş AYNİYET ve HÜRRİYET'in nasıl BİLİM ve HUKUK ortaya çıkardığını bir ömür anlattım.. ilgilenen olmadı.. çünkü yaratıldıkları ALAKA'yı dumura uğratmıyor.. hazır mal ve hizmet kullanana kullana.. teknolojiye bağımlı hale geldik.. hazır bilgi ve karar kullanana kullana ideolojiye bağlı hale geldiler.. bunun farkında da değiliz.. farkında olsak bile tek başına yapabilecek bir önlem ve çaremiz bulun…
[13:04, 08.06.2026] Mustafa Buğucam: İnsanı ve Kainatı Tanrı ile karıştırmamak mümkün değil.. ancak insan kendini eleyeye eleye.. kainatı tanıya tanıya.. dili tanımlaya tanımlaya bu hatalarından ve unutmalarından fikir ve zikir ile kurtulabilir.
[13:05, 08.06.2026] Mustafa Buğucam: Tabloya bakın.. ilim ve irade ile kudret ve rahmet SIFATLARI nereye konulmuş önce onu bir görün ve söyleyin...
0Z0
10.06.2026 üçyol izmir 11:17
Vacibülvucud ve Vahidi Ehad TANRI'yı İHLAS SURESİ ile anlatmaya çalıştım.. ancak bu ikinci tabloda da İNSAN'ı gösterdim.

|
Mesaj Tarihi: 10-Haziran-2026 Saat 11:26
https://yontembilim.com/forum/forum_posts.asp?TID=3022
“Anlarsam uzagim yakinimdir.
Anlamazsam yakınım uzağımdır.”
Erzurumlu İbrahim Hakkı
HAMD DAVASI
birinci bölüm
83.bolumu ile FATIH dizisini Hanımla izledik.. kaçıncı bölümle başladik bilemiyorum amma İstanbul un fethinden once idi.
Fetihler Sultani Mehmed
F S M
Fetih
Saltanat
Ahmed Mahmud Muhammed
Bütün hikayeler aslında bize AILE öyküsu anlatir.
Beşerin ilişkileri bu OCAK ile şekillenir.
Insanin bileşenleri bu YUVA ile suretlenir.
Islamin bağlantilari bu KÖKEN ile bu hatt ve hadd ile renklenir ve boyalanir.
Bu renk ve boyalar Ibrahim.. Musa.. Isa.. Muhammed nebi ve rasulleri YAŞANÇ ve TANINÇ nokta ve çizgilerinde fark ve fakat ayni bir örüntüyu çizer.
Patternin ne oldugunu biliyor mu sun uz ?
Onu gelin benden öğrenin...
Ancak bunu merak edip merak edecek bir ışka ve bilgiye sizde rastlamadim. KIŞI bazinda kaldiniz. Olsa idi TABAKAT gurubu tarihinde en az uç konuya katilirdiniz. Ayn ve Gyr arasindaki MSL’ kökünün misil ve mesel ile timsal (pattern) ve temsil dörtlüsü ancak böyle açilabilirdi.
Kişilerin ustunde OLAY yer alir.
Olaylar, “oy”ları ve “öy”leri
kolaylastirmak
dolaylastirarak
bolaylaştirmaktır.
LAY lay lom bir YAŞAM sadace AMAÇ lar.
Insanlarin buyuk bir çogunlugunda
YAŞ ıslak ve kuru ile sıcak ve soğuk 4 tebayinin başı..
AM ümmet ve analik demektir.
AM umya-amik derin karanlık anlamına gelir.
AÇ tok ve bok ile bos ve dolu dörtlüsünün başı..
dır.
Yaşamı amaçlamak, tenasül silselesinin ve döngusunun kurban ve aleti ve aracı olmak demektir. Kimse bu haliyle nükleer zerrelerin NARıñdan ve genetik hucrelerin SEYRiñden kurtulamaz.
Bu yüzde iştahinda istiyakina aşkini ve sevgisinin yolu yaş am tuzagina düşup ERIL yarak ve DİŞIL yarikla çiftleşip ADAM inşa etmek.. X ve Y eşleşip OCAK kurmak.. A ve B evlenip.. YUVA kılmaktir. Böylece Zigot ve Çocuk ile ortaya çikan ADEM'ler.. hem kel hem boklu olmasina rağmem ana ve baba tarafinda AMAÇ edinildigi anda kendileri ARAÇ haline gelirler. Çoğumuz yaşamı araç etmekten de kaçınamayız.
İkinci bölüm
Uygarligi yuruten küreseller, yapay YAR'lar ile beşeri UYUTUP bu dogal ilişkiyi sanal hale getirerek çocuklarin genetigini kendileri tanimlamaya çalişarak.. termodinamik YASALARI kullanarak..
nukleer ve genetik YASAKLAR dan yararlanarak..
suretlerin KONFIGURASYONUNU
ve şekillerin KOMPOSIZYONU
kendi amaçlar doğrultusunda BOŞ oyunlarini sağlayarak KÖR öykülerini gerçekleştirmek isteyeceklerdir.
Yani BEŞER kolay ve olay ve dolay ve bolay OYUNUNUN aracı bile olamayacak sadece TASAR ve KARAR uretiminde protasar ve prokarar ureten üniter zerreler ve moniter hucreler haline gelebilecektir.
23 yil once web sayfami kurdugumda kitabi ve bilgisayari bu hale getirmeye çalişmıştim ancak benden HIZLI davranan KURESEL EFENDILER beşerin şerre fail vital aktüalitesini istimal ve hayra kabil mental vertaüelitesini istihdam ederek the Matrix kehanetini gerçekleştirmeye çalişiyorlar.
Web sayfamın The Matrix bölümünde https://yontembilim.com/matrix.asp Çeyrek asir once.. insanlarin giderek hayvanlaştigi gelecekte makinelerin giderek giderek insanlaşacaği uyarisini.. TRANSHUMANIZM tehlikesini haber vermiştim.
Yasam amaçtir.
Yaşam araçtir.
Yaşam ağaçtir.
Secerei kainatin semeresi insandir. Insanin semeresi ise ahmeddir.. mahmuddur.. muhammeddir. Nasr gelince feth olur ve felak felaha erişir ve sonuçta salah halas olur tahar da rahat bulunur. Bu polindromların ayrıntısı web ve face sayfalarımda yazılmış ve tablolanmış ve anlatılmıştır.
Bunun öyküsünü the matriks filminde ve YUSUF dizisinde ve FSM filminde vermeye çalişmişlar. Zaten her bir FİLM ve ANLATIM bir aile komedisi ve trajesidir.
Bizde YARATAN'a ADANMAK için YBA.. FŞA.. OZK ile.. kendi çapimizda.. cin ve beserden INSAN çikarma projesine katilmak istedim. Rabbimin verdigi nakit ve vakit ve sihhat ve salah ni'metleriyle;
başta Alicimin yontembilim.com sayfamin temelini atmasindan başlayarak.. Kadir Canlı kardeşimin sayfamı webe taşıyarak..
Sizinde yardimlariniz ile 2020 de II.filoloji sunup SOYADIMIZI sahiplendirerek..
2009 dan beri face yontem.. insan.. islam BILIM yaparak
Risalenin esrarini HD ve HI ile HR ve HD ile açtim ve imanin ve islamin altindaki USULE ve İNSANA çagirdim.. fakat ne yazik ki ISLAM olamamis insanlar ve INSANI bulamamis islamlar bunu anlamadilar.
Sizde zaten benim gibi yasami amac ve arac etmekle meşguldunuz ve kisi ve olay duzeyinden yukaridaki OLGU duzeyine çikamadiniz.
Digerleri gibi ışk ve aşk motorlarinizin bilgi ve sevgi kanatlari maalesef TAVUK duzeyinde kaldi.
Bense kanatlari ve penceleri ve gagasi kartlaşmis bir KARTAL olarak yuksek yuvamda tünemiş izmiri seyrediyor ve ölümu bekliyorum.
Siz YBA meşk etmediginizden abartili bilgi ve aşiri sevgi ile yaratilldiginiz alaka ve ilgiyi körelttiniz.
Bununla beraber.. umutsuzluk haram.. sadakat ve emanet ile sabir ve şukur ALTIN kurallarini Vefa ve Feda ile iktisat ve adalat PLATIN kurallarina çikararak
Felaki felah
Nasri feth
Salahi halas
Yaparak
Tahari rahat edecek
CANLI âlemimizi inşa
TANRI tanikliğimizi bina
EDECEGIZ İnşaallah.
Yeter ki TAB'inizı kişi ve olay ve olgu yani A R duzeyinden A D duzeyine çikarmayi isteyin.
YBA.. FŞA.. OZK.. gayret ve çaba ve çalişmalarima katilin.. anladiklarinizi eleştirin.. anlamadiklarini sorun.. ogrenmek ve okumak ve yazmak gayesinin AMAÇ ve ARAÇ ve AGAÇ tan daha yuksek bulundugun düşünun.. AD’ır kisi ve olay ve olgu AR’ından daha yüce oldugunu anlayin.
0Z0
10.06.2026 üçyol izmir 11:26 rev 12:34
|
Mesaj Tarihi: 10-Haziran-2026 Saat 16:55
ORTAK İNSANİ DEĞERLER
Emek ve Eşitlik (özdeşlik) davası davası..
özgürlük ve kardeşlik daveti kadar önemli bir ortak değerdir.
Şimdi biz üç yüz yıldır hakk ve hürriyet ile dillendirerek totaliter otokrat rejimler.. liberal demokrat sistemler ortaya çıkardık.. sistemlerin ve rejimlerin deneyimini tarihten yazarların kitaplarını okuyarak GERÇEĞİ anlayabilir miyiz ? Sanmıyorum… çünkü yazarlar ya kapitalist ya da sosyalist yani "yanlı" SOSYAL GERÇEKLERE angaje ve âmâde olarak konuyu yansıtacaklardır.
Bedenimiz ekmek ve eşitlik.. ruhumuz özgürlük ve kardeşlik ister.. kimileri avamın ekmek kimilerine da havasın özgürlük gereksinimlerine YANDAŞ olarak konuyu aydınlatıp sorunları çözmeye çalışırken aslında tarih boyuncu bu değerlerin karşılıklı etkileşimlere.. vesile olurlar. Yani tez anti sentez adımları sağlam ve sağlıklı işlerse.. daha iyi bir düzeni.. daha güzel bir geleceği oluşturabiliriz. Ekmek ideolojileri eğemen olduğunda özgürlük ideolojileri muhalefete geçer.. özgürlük ideolojileri iktidar olduğunda emek ve ekmek ideolojileri muhalefet olur.. zamanla dengeye ve uyuma kavuşabiliriz.
Bununla beraber şunu da belirtmeliyim ki hiç kimse çevrek asırdır anlatmaya çalıştığım insanlığın ORTAK dil ve din ile emek ve özgürlük etnik ve etik ile ekonomik ve politik DEĞERLERİN totoliter ve otoriter sistemlerin ve rejimlerin ideolojilerine ve partilerine paravana ve paratoner yapılmaması gerektiği tezime itibar etmedi.. eleştirmedi.. katkı sunmadı.
Bu nedenle kendim konuşuyor ve kendim dinliyorum. Elbette monolog pek hoş değildir.. kendi kendine konuşana deli derler.. fakat bu face monolog deliliğine teşne olduğundan beri de hoşa gider ve hoş görülür oldu.. düşünü ve dilini birbirine yoldaş etmesi.. bir da yapay zeka çıktı ki artık yalnızlık talihe ve tarihe karışacak gibi görünüyor. Hadi tarihi anladıkta şu talih nedir desen.. bu da tez anti sentez adımlarından ayrı bir gerçek.
Burada bu 4 (dört) ORTAK İNSANI DEĞERLER üzerinde uzun uzun durmadan sadece ortak etik din değerinin ne olduğu konusunda dikkatinizi çekmek istiyorum.
Paylaşıma yapılan katılımlar üzerine MEKANI CENNET OLSUN.. dileklerine rastladım.. hem ateist.. hem komunist.. hem yahudi.. hem beleşci bir insanın cennetlik olması belki mümkün olabilir ancak onun yol göstermesiyle lenin ve stalin ve maonun KATLETTİĞİ milyonlar düşünülünce.. hadi imanı ve ameli ve ihlası geçtik.. sosyal ve yanlı bir gerçek olan din ve ideolojinin ahiret ve dünya ütopyası olan sağlanması ve gerçekleştirilesinin TEORİDE mümkün olduğu konusuna ve PRATİKTE mümkün olmadığı sorununu ortaya çıkaracaktır. Ancak en iyisi İMKANIN ne olduğunu anlamaktır.
Şimdi kalıbımı basarım.. yazımdan bir şey anlamadınız.. ama bana sorabilirsiniz sen kimden yanasın.. dindarlardan mı.. masonlardan mı.. marksistlerden mi ?
Rahatlıkla söyleyebilirim: Ben İNSAN'dan yanayım.
Sen hangi dini ve ideolojiye seçip beğenirsen beğen.. bu senin ÖZGÜRLÜK alanın ve İNTİM sferin. Amma önce artık lütfen.. müslüman ve hristiyan ve yahudi ve mason ve marksist ve budist olmadan önce BEN İNSANIM de..
Böylelikle dünya sorunlarımız kesinlikle kolayca çözülecektir.. ancak ahiret konularının aydınlanması için bu garantiye veremem.
Çünkü GEÇİCİ ve YEREL dünyevi konular ısbatlanabilir ve fakat EVRENSEL VE KALICI ahiret konusu ancak ikna edilebilir. Bunda da anlaştık mı çözülmeyen sorunsal v sorusal konularda dahi fazla bir problem çıkmayacaktır. 10.06.2026 konak 16:48
Saygılarımla sağlıcakla kalınız.
Osmanziya yontembilim.com
Dünya gözüme kaçtı paylaştı
İngiliz rehinci, satmak üzere sofra takımını getiren adama şüpheli gözlerle bakar. Çünkü her parçanın üzerinde Argly Dükü'nün arması vardır. Karşısında duran sakallı satıcının hırsız olduğunu düşünse de, adamın konuşması ve davranışlarındaki beyefendilik de kaçmaz gözünden. Rehinci, polis çağırmadan önce satıcıyı tanımaya karar verir. Sohbet esnasında anlar ki, önündeki gümüş sofra takımı gerçekten de ünlü İskoç ailesine aittir ve satıcının karısı Argly ailesinden gelmektedir..
Karısının çeyizi olan sofra takımını satmak zorunda kalan adamı, sabah 10'dan akşam 7'ye kadar Londra'daki "British Museum"un kütüphanesinde çalışırken görürüz. Hayır, o kütüphanede görevli bir memur değildir. Gün boyu kitap okumakta ve elinde kalem, başını oturduğu masanın üstündeki kağıtlardan hiç kaldırmamaktadır. O yıllarda, müzenin kütüphanesinde oturacak yer bulmak neredeyse olanaksızdır. Karl Marx, evlerinde yakacak olmadığı için kütüphanenin sıcağına ve rahat koltuklarına sığınan insanlar arasında ünlü eseri "Kapital"i yazmaktadır..
1994 yılında, Londra'ya davetli olarak gittiğimiz bir etkinlik nedeniyle, şair Kemal Özer ile birlikte Karl Marx'ın mezarını ziyaret etme şansını yakalamıştım. Marx'ın yattığı Highgate Mezarlığı'na girmek ücret karşılığındaydı. Yanlış anımsamıyorsam kişi başı 1 pound vererek girdik içeri. Mezarında, yaklaşık 3 metre boyunda granit bir kaidenin üstünde büyük bir büstü vardı Marx'ın. Değişik ülkelerden gelen insanlar sessizce duruyorlardı, yedi dil bilen, "Yabancı bir dil, yaşam kavgasında bir silah gibidir," diyen filozofun önünde..
Bu mezara ilk gömülen 1881 yılında Marx'ın eşi Jenny Von Westphalen'dir. İki yıl sonra da Marx, lise yıllarında aşık olduğu ve 17 yaşında nişanlandığı sevgilisine kavuşacaktı..Marx'tan altı gün sonra da 5 yaşındaki torunları Harry girer, dedesinin ve anneannesinin koynuna.. Ve 1890 yılında, 7 yaşında yanlarına aldıkları, çocuklarından asla ayrı tutmadıkları evin her işini yapan, Marx ailesine emek veren Helene Demuth.. Emekçilerin alınterini savunan marx, Londra'daki mezarında evinin emekçisiyle birlikte yatmaktadır..
(SUNAY AKIN, "Şiirli Yastık", Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 2021)

|
|