akis nedir
Nereden Yazdırıldığı: YöntemBilim Forumu
Kategori: Yöntem Bilim
Forum Adı: Yöntembilim
Forum Tanımlaması: Yöntembilim Üzerine Paylaşımlarınız
URL: http://www.yontembilim.com/forum/forum_posts.asp?TID=3024
Tarih: 13-Haziran-2026 Saat 02:38 Program Versiyonu: Web Wiz Forums 8.03 - http://www.webwizforums.com
Konu: akis nedir
Mesajı Yazan: osmanziya
Konu: akis nedir
Mesaj Tarihi: 12-Haziran-2026 Saat 00:14
Çok yönlü ve yanlı konular günlük dilin mantığı ve bilimsel dilin matematiği ile anlatılabilir.. ancak yeteri kadar verimli ve yararlı olmaz.. kaldı ki sayfanızda ne canlı linkler verilebilir ne de fotoğraflar paylaşılabiliyor.. bu da elbette araştırması face sınırları ile tahditli olanlar için.. sorgulayan kaynağına erişir ve araştırır..
0Z0 12.06.2026 üçyol izmir 00:20
Bazen bir kitabın sayfalarına gömülür, bir bilgisayar oyununa dalar ya da spor yaparken zamanın nasıl geçtiğini fark etmezsiniz.
Dış dünya adeta silinir. Tüm dikkatiniz yaptığınız işe yönelir.
Eğer böyle anlar yaşadıysanız, “akış” adı verilen özel bir zihinsel durumu deneyimlemiş olabilirsiniz.
Akış hâlinin ne olduğunu ve bir denklemin bu durumu nasıl açıklamaya çalıştığını bu yazıda ele aldık.
Yazının tamamı ilk yorumda
denilerek bu link verilmiş:
https://www.matematiksel.org/akis-zihnin-aktigi-zamanlar-nedir-nasil-elde-edilir/?fbclid=IwY2xjawSYA-lleHRuA2FlbQIxMABicmlkETExdThxc0RlUnNlZDdOUTRIc3J0YwZhcHBfaWQQMjIyMDM5MTc4ODIwMDg5MgABHp-5Fqg9ZwH7oE5xk5e0cvGcqp9DMtgHG4pXLUek1jdxe3_dMQV1yvWUY1Eg_aem_f22-K-SIKr-o7xDx7iHZ2Q
bizi de konuyu bu tabloda ele aldık:
bu tabloyu bir sayfa içinde GDDY ile anlatabilirdik.. ancak meramımız hocalık ve yazarlık yapmak değil.. tabloyu inceleyerek konuyu anlamayı meraklılara bırakıyoruz.
Burada biraz daha ayrıntı kattık..
tahsisi kabiliyet
ihtisası ikbaliyet
hassasiyet
hissiyat
Hilkat ve kıyamet arasındaki DENEME ve YANILMA
gösterilmiştir. Bütün işler önce başlat sonra bitir BAŞAT fena yasası içinde cerayan ve mereyan eder.. NESNE olarak akar ve KİMSE olarak anar.
------------- usul esasa mukaddemdir
|
Cevaplar:
Mesajı Yazan: osmanziya
Mesaj Tarihi: 12-Haziran-2026 Saat 00:36
https://www.facebook.com/reel/775360688899555
https://yontembilim.com/forum/forum_posts.asp?TID=3024 akiş nedir diye sorun bir matematik arayışa yanıt verdim.. sizi burada bir buçuk dakikalık bir akış gösterdiniz.. böyle bir akışın üç gösterimi ortaya çıktı..
Akış ÇOK YÖNLÜ ve YANLI bir İŞ.. sadece akmak bulunmuyor.. anmak oluyor.. deyişmek oluyor.. değişmek oluyor.. icabında DÖNÜŞMEKTE ortaya çıkıyor.
METAFİZİK
fizik
şimik
biolojik
İRREEAL lojik İRRASYONEL
sosyal
linguistik
psik
PARAPİSİK
Günlük dilin mantığı ve bilimsel bilginin matematiği bu katmanlarla ne kadar başa çıkabilir ?
0Z0
------------- usul esasa mukaddemdir
|
Mesajı Yazan: osmanziya
Mesaj Tarihi: 12-Haziran-2026 Saat 01:22
akış burada biraz daha ayrıntılandırılmış, genişletilmiş ve geliştirilmiştir. Sonuçta bu teorik bir yazı.. dilsel bir gösterim.. pratik bir işlem ve işletim.. pragmatik bir eylem ve etkinlik.. İÇERİKLİ pek çok deneme ve yanılmaları.. UYGLAMALI bir sürü araştırma ve geliştirmeleri gerektirirler. Fakat bunlar ereklere ve temel ereklere.. amaçlara ve köklü amaçlara gereksinim duyarlar. Bunların ne olduğunu şimdiden bilemeyiz.
Biz burada bu ayrıntıların bir kısmını gösterdim.. üretim ve tüketim yiyiminden.. yönetim ve eğitim yönelimine kadar.. bütün bunlar termodinamik YASALARA sibernetik semiotik YASAKLARA kadar değişen kurallar ve koşullar.. görevler ve ödevler.. işlevler ve ödünlerdir. Bütün bunlar bize gösterir ki bize sağlam bir insanbilim ve sağlıklı bir islambilim yapacak insanları ve islamların bulunmasını gerekiyor.
İNSAN adı verilen mechul, FKB evren ilimlerine ve PSL insan ilimlerine bırakılmayacak kadar önemlidir. Eğer kendinin gereği ve yeteri kadar İNSAN olamadığını anladıysan.
osmanziya
12.06.2026 üçyol izmir 01:29
------------- usul esasa mukaddemdir
|
Mesajı Yazan: osmanziya
Mesaj Tarihi: 12-Haziran-2026 Saat 01:46
Selim ATEŞ Kardeşim paylaşmış.. dedim ki:
Paylaşım için teşekkür ederim.. sıralananlar AKIŞ'a hakim olabilmekle sağlanır. Bu manevi ağzımızda ve ağımızdaki 34 dişimize de iyi bir bakım yapmak lazım 🙂 İNSAN adı verilen mechul, FKB evren ilimlerine ve PSL insan ilimlerine bırakılmayacak kadar önemlidir. Eğer kendinin gereği ve yeteri kadar İNSAN olamadığını anlamışsak. 0Z0
Bergson'un ünlü SÜRE felsefesi bize zamanın bir başka boyutunu göstermişti.. daha sonra HİND felsefesinden gelen AKIŞ sözcüğü sözlüğümüze yerleştir.. zaten daha önce de proses.. prosedür.. plan.. proje... program gibi ZAMAN YÖNETİMİNE ilişkin kavramları edindik.. NPL ile kendini programla ile insan kimseleri nesneler gibi düşünüldü.. ancak ben PROSES ve VETİRE ve SÜREÇ denilen hem zahire tabi olma hem de batını yönlendirme ve yönetme işine kendimi adadım.. ancak kişisel gelişimcilerden farklı bir şekilde.. KİŞİSEL GELİŞİMCİLER çağdaş hocalar ve yazarlar olarak ne kadar başarılı olduklarını.. yapay zeka ile işler ilerleyince diğer hocalar ve yazarlar gibi işlerinden olacaklarını söylemek erken olur.. çünkü hocaların ve yazarların işleri henüz bitmedi.. nasıl matba elle ile yazanları geçmişse ve fakat elle yazı meşk etmenin zevkini kaldıramamışsa.. yapay zekada yazarı ve öğretmeni gereksiz kılamaz .. ancak zaman içinde neler olacağını bilemeyiz.. makinelerden çekiniyorsam bile insanlardan umutsuz değilim.
SÜRE
SÜREÇ
AKIM
AKIŞ
gizemli ve bilinmez bir cerir ve mürur.. webinde bunu kabaca ele alıyorum.
Saygılarımla
0Z0

------------- usul esasa mukaddemdir
|
Mesajı Yazan: osmanziya
Mesaj Tarihi: 12-Haziran-2026 Saat 02:44
HASSASİYET ve vetire (süreç) iç derimiz
vesile (ileç) ve HİSSİYAT iç derimiz
Bunların ne olduğu tabloda izleyebilirsiniz.
Daha doğru tablo izleyip imgelediğinizde ortaya çıkanları irdeleyebildiğiniz de idrak edip algılayabilirsiniz.
Ancak hassasiyet ve duyarlıkta ALGI akışı ile hissiyat ve uyarlıktaki ANGI anışı yeterice açık değildir.

------------- usul esasa mukaddemdir
|
|