Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

anlamak

Nereden Yazdırıldığı: YöntemBilim Forumu
Kategori: Yöntem Bilim
Forum Adı: Yöntembilim
Forum Tanımlaması: Yöntembilim Üzerine Paylaşımlarınız
URL: http://www.yontembilim.com/forum/forum_posts.asp?TID=2921
Tarih: 23-Kasım-2025 Saat 15:59
Program Versiyonu: Web Wiz Forums 8.03 - http://www.webwizforums.com

Konu: anlamak
Mesajı Yazan: osmanziya
Konu: anlamak
Mesaj Tarihi: 23-Kasım-2025 Saat 10:00

Yeni tanıştığımız Değerli bir Kardeşimize ANLAM hakkında bir çalışma yapacağımı ve web sitemde paylaşacağıma söz vermiştim. Daha sonra face şu japsa rastladım ve bunun üzerine düzeltilmiş üç tana yazı yazmıştım. Şimdi bu japsı ve buna ilişkin yazıyı burada da paylaşarak hem sözümü yerine getirmiş oldum.. hem ANLAM hakkında önemli ve değerli bilgi ve görüşler edinmiş oldum.

Paylaştığım Tarih Arşıvi’nin Jap.sında
Anlama ÇEŞİTLERİ   
Dirayet; akılla
Rivayet; nakille
Hidayet; yürekle
Firaset; düşünerek
Kıraat; okuyarak
İbadet; bütün benlikle hissederek
ANLAMAK
Olarak sıralanmıştır.
Bu anlatımı yerinde bulabilirsiniz.. yüzeysel bulabilirsiniz.. yüksek bulabilirsiniz..
bazıları beğenebilirsiniz.. bazılarını eleştirebilirsiniz.. ancak ANLAMA ile düşünme ve inanma arasında bir bağlantı kuramazsınız. En azında yatay ya da dikey bir sıralama kurmak gerektiğini düşünebilirsiniz.
Örneğin
İnanma.. anlama.. düşünme ya da tersine
bir sıra kurarsanız bunun gerekçelerini getirirsiniz..
Kimileri önceyi öne alır.. kimileri düşünmeyi öne alır ve fakat her halü karda ANLAMA ortaya gelir.
DÜŞÜNME
Anlama
İNANMA
Veya
İNANMA
Anlama
DÜŞÜNME

Bu durumda biz size DÜŞÜNME ve İNANMA işlemlerimizi etkileyecek ANLAMA için KELAM sözcüğünün anatomisinin kullanılmasını öneriyoruz. Yani şu diyagramı:

…………………Makam…………………...
Muhatap…. KELAM…..Mütekellim
…………………Maksad…………………..

Düşünme önelidir ve İnanmak değerlidir fakat düşünmeyi sağlam ve inanmayı sağlıklı haline getirecek Anlama hem önemli hem de değerlidir. Bu nedenle ANLAMA’nın “anlaşılması” anlama üstü bir işlemdir ki bunun özel halleri HİDAYET ve FERASAT.. BASİRET ve DİRAYET olarak adlandırılmıştır.

İki binli yılların başlarında YBA web sayfamın başlangıcında sanırım yirmi sene önce   başlangıcında ANLAM üzerine UZUN bir iki yazı hazırlamıştım.. fakat buna rağmen ANLAM’ı yine anlamamıştır.
Anlama o kadar önemlidir ki Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretlerinin torunundan onun “Anlarsam uzağım yakınımdır, anlamazsam yakınım uzağımdır.” Sözünü işittiğimde şaşırmıştım.

Bu japsı face de paylaşan Abdulhakim ALTUNTOP Bey Kardeşime 20.11.2025 günü 14:23 Vatsap paylaşımımda;

“ Amin Değerli Değerli Hocam dedim paylaşıma. Anlamak ve kavramayı düşünmek ve fikretmenin fıkhı ve fehmi olarak bilirim. Mefhum KAVRAM olarak bilinir FIKIH ise hukuk olarak ünlü olmuştur. Ancak İmamı Azam'ın ünlü KELAM kitabının adı da Fıkıh'dir. Fıkıh da zaten islamın HUKUK biliminin adıdır. Sonuçta zihin bazı terimlere bazı kavramları yapıştırır.. kültürüne ve bilgisine ve birikimine göre.

İşte YBA insanların bu konudaki bilgilerini tartışabilmeleri için günlük dilin düz yazısının üstündeki kavram ve konu ve alanlarda analitik düzlemin METODİK kullanımını önerir. Bu işe ADAY bir çalışma olduğunu öne sürür.

İnşaallah çalışmalarımıza katıldığınızda bunu kendiniz daha iyi anlayacaksınız.
Saygılarımla osmanziya
yontembilim.com
demiştim.

Bir video paylaşımında Yaşar Nuri Öztürk ile reportaj yapan spiker bayan demişti ki, haberleri okumak için metni bize verdiklerinde üç kere okumamızı isterler, birincisi ne denildiğini anlamak için.. ikincisi kendimizin ne olduğunu anlamak için.. üçüncüsü konuyu dinleyicilere ne aktaracağımızı anlamak için.. bunu niye söyledi.. spiker? Çünkü Yaşar Nuri Öztürk Kur’an ilmi ile o kadar uğraştığı halde 1980 başlayıp yedi yıl sonra bitirdiği bir Kur’an tefsiri yapmak için işe başladığında bize öğretilen İslamiyetin Kur’an uymadığını anladığını itiraf etmiş ve bunun Süleyman ATEŞ’in de başına geldiğini söylemişti.

Şimdi bu yazının paylaşıldığı bu YBA ilişkin web sitemde verdiğim linkte ANLAM konusunda

…………………Makam…………………...
Muhatap…. KELAM…..Mütekellim
…………………Maksad…………………..

Bu temel üzerine yapılmış ANLAMAK dizini içinde25 tane WORD dosyası bulunuyor. Bu dosyalarının ilkinin RESİM tablosunu da buraya yapıştırıyorum.

Yazı sonunda da sonuncu dosyanın resmini yapıştıracağım. Siz bu resimlerden ziyade bu ZİP dosyasını bilgisayarınızı indirip dosyaları versiyon sırasıyla incelediğinizde ANLAM ve anlama ve ANLATIM konusunda bir ZİHİN HARİTASI elde edeceksiniz. İşte bu haritayı anladıklarınızı eleştirir.. olumlu görüşlerini belirtir ve anlamadıklarını sorabilirseniz.. her ikimiz için yararlı bilgiler ve verimle düşünceler elde edebiliriz.
23.11.2025 üçyol izmir 09:43

Saygılarımla
Sağlıcakla kalınız
Osmanziya

-------------
usul esasa mukaddemdir

Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide - http://www.webwizguide.info