hakikati aramak
Nereden Yazdırıldığı: YöntemBilim Forumu
Kategori: Diğer
Forum Adı: Din
Forum Tanımlaması: Diğer Paylaşımlarınız
URL: http://www.yontembilim.com/forum/forum_posts.asp?TID=2783
Tarih: 09-Temmuz-2025 Saat 22:16 Program Versiyonu: Web Wiz Forums 8.03 - http://www.webwizforums.com
Konu: hakikati aramak
Mesajı Yazan: osmanziya
Konu: hakikati aramak
Mesaj Tarihi: 08-Temmuz-2025 Saat 13:40
Hakikati
Aramak
Hakkı bulmak
Hürr olmakla sonuçlanmalı..
ancak herkes bu sonuca ulaşamıyor
ve bu da işi savaş ve barış içinde sınav ve yarış yapıyor.
Hacat ve Harrat
Ihtiyac ve Taharri
Naks-i itmam: HACAT
Kasr- ı ikmal : HARRAT
Zaman zaman Hanima takilirim.. savci m.b. arayan var mi ? yok der oda şakadan.. peki hukuk müsaviri m. b. arayan var mı ? yine şaka olarak aramadilar.. der. Sonra Noter Mutafa beyi arayan var mı ? Hatun bana nakar ve guler.
İnsan niçin arar ? Gereksinimi olursa..
Insanın evladina.. evladin ana babasina her zaman ihtiyaci bulunur ve yuzden birbirlerini ararlar...
Insanin eşine ihtiyaci olur.. bu yuzden birbirlerini her yaşta ararlar
Insanin tedarikçisine ve muşterisine ya da amirin memuruna.. memurun amirine.. vatandaşin bunlarin hepsine ihtiyaci bulunur.
Bu yuzden kaliteli mal ve hizmet sunumu aranacaklarin en başimda gelir ve bunun kimin tarafindan yapildiginin da fazla bir önemi bulunmaz.
Yapan sadece servet ve şohret arar o kadar.. o da ne kadar işe yarar.. servet ve şohretim olmadigi icin biliyorum.
Bu gun SONSUZLUK ORMANI isimli kaliteli bir film izledim.. siradışı idi.. hakikati arayanlar için...
Osmanziya Osmanziyaoğlu
SUAL:
insanin hacat ve harrati dışında bir hakikat bulunuyor mu ?
Aranmaza elbet bulunmaz.
Hayr ve Hüsn gibi Hakk ve Hakikat dahi aranir Ancak çogu insan çıkarina ve yararina dogrudan ya da dolayli karşilik veren guzellik ve iyilik gibi nesneleri ararda böyle karşilik vermeyen dogruluk ve gerceklik gibi nesneleri pek aranmaz.
Hayr ve Hüsn içerikse Hak ve Hakikat biçimdir. Insanlar içerigi içer biçim kabuguyla ilgilenmez.
Şöyle örnekleyim;
Insan dunyayı.. dili.. dini kullanir fakat dini.. dili..dunyayı bilmez. Telefonu kullanir ve fakat onun bileşenlerini ve nasıl çaliştigini bilmez.
İnsan kendini kullanir lakin kendi beni ne oldugunu merak etmez.. kim oldugunu meram etmez.. ışk ve aşk motorunu çaliştirarak bilgi ve sevgi zirvelerine uçar lakin kendini bilmez.. acaba Kendini Arayan Yolcu aradığını buldu mu ?
Aranip bulunsa bile bu keşiften inovasyon ile sosyal yarar ve ekonomik çikar elde edilmezse unutulur gider.
Bunun için unlu matematik sorulari için milyon dolar ikramiye konulmuştur.. gaz gelen yerden tavuk esirgenmez diye.. zaten keşif ve inovasyonlarin bir kısmi bir sure sonra gorunmez hale gelir.
Bunlardan birisi KALEM birisi AD.. biz AD in unutulmamasi için YBA ile ugraşiyormuşuz gibi görünuyoruz. AD'ın AD'a yol açmasi.. Analitik Düzlem'in AR yuku ve AD yolcusu yüklenmiş AT'ı gostergelemesi.. ÖZNE'nin nezne ve kimse bileşenlerini görüngulemesi.. olasi göfunuyor.
osmanziya 08.07.2025 00:21 dğş: 11:54
Güler ŞEN
biraz açıklarmısın arkadaşım dedi.
dedim ki:
Alakaniz ve anlamaniz için teşekkur ederim.
Yazimda hangi paragraf ya da cumleyi açıklayayım ?
kitab sultan imam
------MUBIN------
GYR MSL AYN
-------AHSEN-----
Takvim KISAS Amel
Güler Şen arkadaşımız dedi:
Kader varmı. Ve hangisinde diye merak ediyorum , mümkünmü ??
dedim ki:
bu genel bir soru.. yanitlarini benden cok daha iyi biliyorsunuzdur.. ancak YBA ogrendiginizde zaten bu konuyu kendi gözlerinile goreceksiniz..
işte şu resmin tam ortasında...
Bu resim İ Y Ş'i anlatiyor. iş ve de 'den kurulu iyş'i.. sevkulceyş.. imamı mubin.. kitabı mubin.. kalem.. levh.. kitabet.. levh u mahv ve isbat.. levhi mahfuz.. defteri amel.. kader.. ata.. ceza.. kaza.. imkan.. itibar.. ihdas.. gibi çok yönlu ve yanli konular YBA hızli anlam surucusu ve kolay anlatim aygiti ile daha açik ve seçik anlatilir lâkin YBA öğrenmeyi merak edene hiç rastlamadım.. RAST'ın altindaki Rasih' baktim.. rastın üstundeki Rasin'e baktım.. rastın oncesi Rasih"e baktim.. rastın sonrası Rabasa baktım.. bulamadim. R ve ast bu "rasat"ı ile kaldı..
Bizim bir rasat merkezimiz ve arz'ımız bulunur.. bir de rasat çevremiz ve semamiz olur.
Bilim.. bu merkeze REFERANS yani BAŞVURU noktası.. işte biz YBA i bu noktadan başlatiriz..
Bakın.. dediklerimi burada gosterdim.. Fetih Suresinin başlarinda
"ve lillahi cunudussemavati velard"
diye iki kez yinelen ayette.. yerin ve goğün CÜNUD'u Alîm ve Azîz olan Allah'a aiddir.. deniliyor.
Zerreler ve hucreler.. eneler ve zumreler.. butun ordular.. nebiler ve veliler.. dahiler ve deliler butun topluluklar.. cin ve beşer.. melek ve ruhanî butün zîşuurlar.. hasılı tüm ordular ona aiddir.
Peki biz bu orduda ne kadar askeriz ? Daha dogrusu ben bu düzeni ne kadar biliyorum ?
İşte bu İYŞ'in sağlam ve sağlikli yolunu YBA açiyor.. bazilari bu yolu sonradan DİN haline getirirse.. yoldan sapmış olurlar. osmanziya 08.07.2025 uçyol izmir 11:36
Sonra birbirimize Allah Razi Olsun dedik
|
Cevaplar:
Mesaj Tarihi: 08-Temmuz-2025 Saat 13:46
Paylaşım için teşekkür ederim.. Erkan ERDOĞAN Kardeşim "İSLAMIN YİTİK DEGERİ "SANAT"
Sanat, Allah'ın insanlara bahsettiği güzelliklerin başında gelir. Sanat, Allah'ın varlığıının en büyük delillerinden biridir. Sanat, eserden muessire yani sanat eserinden sanatçiya oradanda yaratılandan yaratıciya uzanan bir akıl yürütme biçimidir.
Putperestligin, heykele tapıcılık olarak anlayan yobaz zihniyetler yüzünden sanat ve sanat eserleri islam toplumları tarafından sürekli ötelenmistir. Aslında sanat , islam tebliginde en önemli enstrumanlardan biri olabilirdi. Ne yazık ki , mezhepler ve uydurma hadisler ile sanat , müslümanlar tarafından seytani bir ögreti olarak anlaşılagelmistir.
Islam.dünyasi ve müslümanlar , artık sanata hakettigi degeri verip islam ile daha guzel yerlere taşimalidir." diyorsunuz lakin her yapılanı da küfür ve şirk ve sair ile yaftalamamak gerekiyor. Düşünenler KENDİNE inanmıyor.. inananlar BAŞKASINA düşünmüyor.. bu ikisi arasında da bir orta yol ve denge aramak ve bulmak gerekiyor. https://www.yontembilim.com/forum/forum_posts.asp?TID=2783&PID=5345#5345 fünün ve hukuk ile SAN'AT ve hikmet etkinliklerinin her birinin kendine göre bir yeri ve değeri bulunur. Dediğiniz gibi san'at ihmal edilmiş ve san'at yapanların ardında olması gereken AHLAK sükut etmiş.. ahlak düşünce fünün ve hukuk ve hikmet dahi bozuluyor. osmanziya 08.07.2025 üçyol izmir 13:46
|
Mesaj Tarihi: 08-Temmuz-2025 Saat 13:50
Ray KURZWEİLL'E göre RAKAMLAR, insan beyni makine beyninin floplarıyla karşılaştırıldığında MAKİNENİN 2029 da tek bir insan beyninin gücünü ulaşacağını ve 2045 de tüm insanların beyinlerinin gücünü ulaşacağını ve TEKİLLİK denilen olgunun ortaya çıkacağını öngörüyor...
Şunun şurasında bir İNSAN'ın ortaya çıkmasına dört yıl kaldı.. on altı yıl sonrada da insanlığın papucu dama atılacak. Bu.. insan ancak bedenden ve beyinden ibarettir diyenlerin görüşleri.. biz insanın beden ve beyin ve zihninden başka şuurunun altında yatan aklının ve kalbinin.. üstünde oturan nefsinin ve ruhunun bulunduğuna inanıyoruz.
Elbette durumun TANRI'ya inanma ile alakası var mı yok mu önce bunu saptamak gerekiyor. İkincisi bu konuda dini kaynaklar, özellikle ayetler ne diyor. Bu ikisi belli olduktan sonra bizim her birimizin YAPAY ZEKA ya karşı tutumuz ne olmalıdır ?
Yapay zeka ve doğal zeka..
Edey hafıza ve dönel hafıza..
sanal gerçeklik ile fizik gerçeklik..
psik iyilik ve sayıl iyilik..
biolojik güzellik ve lojik güzellik..
yani gerçek ve doğru ile iyilik ve güzelliklerin SAHTELERİ ve SÖZDELERİ ortaya çıktığında sahte insanların yani robotlar da mı ortaya çıkacaklar ?
Ama şu da var insanın çoğu işleri üçkağıtcılık.. robotlar daha mı ahlaklı olacak ?
Gerçekten işimiz zor..
öyle ise biz önce şu işe bir bakalım ..
bu yapay zeka ve sanal gerçeklik
sözcüklerini ne kadar doğru kullanıyoruz ?
osmanziya 08.07.2025 üçyol izmir 14:14
|
Mesaj Tarihi: 08-Temmuz-2025 Saat 17:12
beş katmanlı hal
Uyku yani nevm.
Yakaza ikaz ve uyarı alınabilinen uyanıklık birbirinden kesin sınırlarla ayrılabilinir mi ?
osmanziya 08.07.2014
Uyku ve uyanıklıgin büyük hali ölüm ve doğum..
ķüçük hali namaz ve zaman
osmanziya
zaman.. doğum.. uyanıklık bir tarafta..
namaz.. ölüm.. uyku bir tarafta mı ?
osmanziya
|
Mesaj Tarihi: 09-Temmuz-2025 Saat 14:30
Emre Uğur Uğur Bey kardeşim.. "“Herhangi bir şeyin var olması, onun var olmaya uygun olduğunun yeterli bir doğrulamasıdır.”
Artık hiçbir şeye inanmıyorum insanların anlattığı. Sizce yaşadıklarımdan mı oldu bu ?
Herhangi bir insan olmayı kabul edememek; herkes gibi görünmek, fark edilmeden silinmek… Varlık içinde yok olmayı reddetmek. Asıl mesele bu: Gerçekten var olmak." demişsiniz.. derim ki: İnsanın hasılatı kadar haysiyeti olur.. ürünü kadar onuru bulunur.. bu ayet ya da gerçek değil.. biz var saydığımız.. ya da bize empoze edilen.. kültüre edilen.. inandırılan bir düşünce olabilir. Bundan kurtulamıyoruz. Bunun için meslek ediniyoruz.. ya da edindiriliyoruz.. gibi görünse bile bunun altında derim anlam bulunduğunu düşünüyorum. Çalışmak, üretmek ve satmak ve sonunda başarmak tek başına olmuyor.. ayrıca sağlık ve huzur ve çaba da istiyor. Bununla beraber İNSAN olarak var oluşumuzu fark etmek.. sahib oluşumuzu kadr etmek.. aid oluşumuzun şuuruna var tek başına bir başarı ve zenginliktir. osmanziya yontembilim.com
|
Mesaj Tarihi: 09-Temmuz-2025 Saat 14:40
Hakikat tek başına bir anlam ifade etmiyor HAKK olmayınca.. güzellikte tek başına olmuyor iyilik olmayınca.. sonunda doğru ve gerçek ile iyilik ve güzel bir bütün halinde İNSANLIĞIMIZI kaplıyor ve bu kesret içinde insanı gizemli ve bilinmez ve belki de anlaşılmaz kılıyor. Fakat biz bütün unutup günlük akış içinde yaşantı ve davranışlarımızı sürdürüyoruz.
Bulunduğumuz hakikatsızlığa.. haksızlığı.. kötülüğe.. çirkinliğe alışıyoruz ve bir süre sonra umarsız ve sorumsuz ve utanmaz ve arsız ve yalancı hale geliyoruz.
Geçmişi kapatıyoruz.. geleceği aramıyoruz.. buna rağmen yine de kaçırılan fırsatlara üzülüyor ve gelecek tehlikelerden korkuyoruz.
Bütün bu olup bitenleri edebiyat yazıyor ve tarih anlatıyor.. ben bunları neden yineleyim ki.. ve hakikatı aramak adına dört aşamalı bir "öykü" yazdım.. bu yazıya ekleyeceğim ve yeni çözümler bekleyeceğim. Saygılarımla osmanziya 09.07.2025 14:39
işte eklediğim yazı bu:Teşekkür ederim.. şimdi horozumuzu gönderebilirim: Kadîm bilgiler ister RESMİ filolojide ve teolojide olsun.. ister SIVIL filozofi ve teoloji de olsun elbette önemi inkar edilemeyecek kadar degerli bilgilerdir ve bunlarin süzülerek degerbilir bir zihin ve bence guvenilir bir şuur tarafinda bizlere sunulması gerçekten yadsinmaz bir şanstir.
Bu sunulan bilgiler her ne kadar teorik bir malumat gorunse bile bunlarin binlerce yildir pratik ve uygulamasi yapilan rituel ve semboller oldugunda gercekten anlaşilmasi onlarin bireysel olarak yaşanmasi ve kişinin deneyimine bağli bir AKTARIM oldugundan.. arz edilen kuramı başka kaynaklardaki tarihsel ve edebi bilgilere dayanarak ve kişisel bilgi birikimimden de yararlanarak şu dört aşamayi ortaya çikardim:
BİRİNCİSİ şu yalan ya da similasyon olan dunyanin bir ILLUZYON oldugunun anlaşilmasi ve buna inanilmasidir.
Buna dini olursa hidayet.. felsefi olursa uyanma adini veriyorum.
İKİNİCİSİ bilim bu illuzyon ve similasyon savini kabul etmez. Son bin beşyuz ozellikle son uçyuz yıl icinde kuram ve kurumlarini ortaya çikardigimiz bilim ve teknoloji.. hipotetik deduksiyon denilen ve ay ustu izafiyet ve atom alti kuantumu olarak görülen ve matematiksel olarak örulen bir resim ve ILLUSTRASYON meydana getirmiştir. İşte bunun dayanağı olan kültür ve dunya yüzündeki devletler bu ortaya çikarilan ve meydana getirilen NEWTON matematiğine.. EINSTEIN fizigine.. KUANTUM mekaniğine gore egitmekte ve yonetmektedir.
Bu bakimdan bu birinci illuzyon savinin şu ikinci illustrasyon tezini alt etmesi şimdilik mumkun gorülmuyor.
ÜÇÜNCÜSÜ bazen olabilir ki yalan dunya inancini ve gerçek fizik bilgisini telif edecek ve bunu da sürdürebilecek bazi çözumler ortaya çıkarılabilir. Bu konuda örnek vermek kolay.. BILGI felsefesinin önculeri Aristo.. Descartes.. Kant.. Tanrı'dan vazgeçmeden kuramlariyla yalan ve gerçegin telifini yaparak AYDINI illumine etmişler yani tenevvür edip aydinlatmişlardir.
Keza yeşil ve mavi. kizil ve kirmizi ideolojiler de total sistemleri ve otoriter rejimlerde bunlara dayanarak HALKI aydinlatmişlardir.
Aydinin NURU tahkiken ve halkin TENEVVURU takliden olabilir fakat fikir zikir haline geldikten sonra bunun SIRRI perdelemesi kaçınılmaz. Kim bilir belki de tam tersi zikir ile sır açığa çıkmadan kurtulunmaz. Bu bizim olağan ve olağanüstü tanımlamamıza bağlıdır.
Bu illüstrasyonu anlamıyoruz ve şu illüminasyonu da bilmiyoruz. Aydının fikrinin zikir haline gelmesi.. bir perde ve zikrin halkta fikir haline gelmesi.. bir örtü.. perdenin gizemli ve örtünün belirsiz olmasının ayni sonucu dogurmasi; illiuzyon.. illustrasyon.. ILLUMINASYON .. aşamalarini yetersiz hale getirmektedir.
Bilginin nuru.. inancin sırri yanindaki durumunu Mevlana şoyle ifade etmiş.. aşki bulduktan sonra ilmi kıl u kale yani dedi koduya benzetmiştir. Bununla beraber ilmin ustunde ve otesinde bulunan inanç ve sevgi.. bizden işin en başinda bulunan ve en sonunda da yer alan dörduncu evreye yani INISINASYONU isteyecektir.
Hatta bu marifet ve muhabbetten ote hayret inceligi ve mahviyet derinligi.. yani DİN, beşeriyetin kultur yapisindan çikan medeniyetin inşa ettiği INSANIYET kulesinin yapilmasina belki bir yardim ve etkisi olmuş olabilir fakat bu gün yıkilmasina da bir yardiminin bulunmadigini hatta tam tersine yıkılmasına yardım ettiğini goruyoruz.
Fırına goturulen yahudileler Tanri nerede dedikleri gibi ateş altina alinan filistinlileri seyredenler de.. ayni sözü.. Tanri nerede diyorlar.
Demek ki illuzyon.. illustrasyon.. illuminasyondan sonra gelen inisinayonda.. inisinasyonun istedigi inanç.. yani müslümanların ve masonların ve marksistlerin istediği bağlilik ve güvende bir SORUN bulunuyor.
Bunun nedenini INSANI tanimamak.. bilmemek.. anlamamak ve sevmemek olarak goruyorum.
İnsan bilinmeden ISLAM bilinebilir mi ?
İNSANI anlamadan dunya.. dil.. din anlaşilabilir mi ?
İNSAN sayilmadan ve sevilmeden Tanri sayilabilir ve sevilebilir mi ?
Osmanziya Osmanziyaoğlu 07.07.2025 04:00 dğş: 09.07.2025 14:47 https://www.yontembilim.com/forum/forum_posts.asp?TID=2782
|
|