Bir yerde Spinozadan bir alinti yaptilar.
SPİNOZA:
"Kalabalığı yönetmek için hurafeden daha etkili hiçbir şey yoktur. Bu yüzden hurafeler, herkesin büyük bir saygıyla önünde eğilinmesini sağlayacak ibadet ve usullerle donatıldı. Bu, Türklerde son derece başarılı oldu. Onlar tartışmayı bile küfür sayar ve her insanın kişisel yargısını öylesine çok önyargının boyunduruğu altına alırlar ki, sağlıklı akla zihinde hiç yer bırakmazlar, bir kuşkuyu dile getirmek için bile olsa... Monarşik yönetimin en büyük sırrı ve tüm çıkarı, insanları aldatmakta ve onları dizginlemesi gereken korkuya din maskesi takmakta yatar. Onlar böylece, sanki kurtuluşları için savaşıyormuşçasına, köleleşmek için savaşırlar. Tek bir adam kibirlensin diye, kanlarını ve canlarını vrrmeyi bir utanç değil de, en büyük onur sayarlar."
dedim ki : Bir şey bir yandan bakılınca güzel görünen başka bir yandan bakılınca çirkin görülür.. bunu HER ŞEY demeyi çok isterdim.. fakat bu sefer kuru ve soyut bir anlamdan başka bir şey kalmaz.
Bir adamın gözlüğünden bakmak kadar çirkin bir şey bilmiyorum. Elbette yerde emekleyen çocuk yürümeye başlamak için bir nesneye tutunur.. çocuk iken anne ve babalar.. usta ve hocalar gerekebilir.. ancak yetişkin olduktan sonra hala tutunacak bir dal arıyorsa çocukluktan kurtulamamış demektir.
Hep söylerim iyi ki Hilmi Ziya ÜLKEN hocanın çoğu kitaplarını okumuşum da Etika tercümesini okumamaşım.. okusaydım kim bilir ben de iflah olmaz Spinozacı olurdum.
ve Spin değiştirmeyen parçacıklardan farkım kalmazdı.. derim ki Spinozanın ipiyle kuyuya inilmez.. indin mi bir daha çıkartmak. O muhteşem sarayında aval aval gezdirir.
Yukarıdaki soyutları okuduk bunu somuta indirdir mi Muhammed aleyhisselam KİBİRLENSİN diye İSLAM DÜNYASI meydana gelmiş.. diye düşünülür. Liderliği başka bir türlü okuyabilir misiniz ?
Sonuçta bir bizde Arabi iki batıda Spinoza.. bir yanı akla bir yanı kalbe.. bir yanı halka.. bir yanı Hakka.. bakan yararlı bir MESLEĞİ açmaktan başka bir iş yapmamışlar.. iyi yapmışlar lakin orada mıhlanıp kalın diye bunlar yapılmamış bu.. düşünün biraz harekete geçin.. bırak yanlış olsun.. eleştirmeye cür'et edin.. kim ne derse desin.. farklı konuşmaya cesaret edin.. ne gezeeer.. başkalarının borazanı olmak nasıl bir meslekse.. bir türlü anlayamıyorum vesselam.
Saygılarımla. osmanziya 08.05.2025
|