Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

kişisel gelisim

Nereden Yazdırıldığı: YöntemBilim Forumu
Kategori: Genel
Forum Adı: Dünya
Forum Tanımlaması: Genel Paylaşımlarınız
URL: http://www.yontembilim.com/forum/forum_posts.asp?TID=726
Tarih: 15-Ekim-2025 Saat 01:51
Program Versiyonu: Web Wiz Forums 8.03 - http://www.webwizforums.com

Konu: kişisel gelisim
Mesajı Yazan: osmanziya
Konu: kişisel gelisim
Mesaj Tarihi: 13-Nisan-2013 Saat 20:01

İnsanı var oluştur iki tür başarı iki çeşit yöneliş vardır.. içerinin ve dışarının fethi..  zaten insanın da bir dışa dönük yaklaşımı bir de içe dönük yaklaşımı yok mu bu yönelişte.. çoğu insan her iki dönüşü birden gerçekleştiremez.. bazıları dış dönük bazıları içe dönüktür.. her ikisini birden gerçekleştirmek kolay değildir.

Ancak zorun gerçekleştirilmesine BAŞARI denilmesi bu yüzden değil mi ? İnsani var oluşumuzu tanımada, bilmede ve sevmede yol almada bir girişi başlatmanın zamanı hiç bir zaman bitmez.. çünkü bu yolda ne yapsan o kazançtır.. kimbilir bu yolda farkında bile olmadığınız bir iş, ya her şeyi kazandıracak ya da her şeyi kaybettirecektir.. öyle ise dönüşü olmayan bu yolda kaçınılmaz yürüyüşümüzü umut ve iyimserlikle sürdürelim.. kötülüğün faydası olmadığı gibi kötümserliğinde hiç bir yararı yoktur.

Kişisel gelişim kitapları bilgiden çok öğüt içeren yapıtlardır. Elimde bir kişisel gelişim kitabı var.. Nasuh Mahruki’nin KENDİ EVERESTİNİZE TIRMANIN.. mevcut kişisel gelişim kitaplarının şişkin ene pompaladığını söyleyen  Doğan CÜCELOĞLU yaşanan bir gelişimin canlı hikayesi olarak okuyucularına önerdiği  MAHRUKİ’nin eserini  “yaşanmamış yaşamlar” için öneriyor.

Mahruki’nin yaşamı yaşanmıştır.. çünkü başarısı, eseri ürünü var.. Cüceloğlu’nun yaşamı da yaşanmış yaşamdır.. çünkü adı sanı ve ünü var. Oysa benim ve senin yaşamının nesi var ? Başarmamış insan yaşamamış adam  mı ? Yaşam amaç olmadığına göre öyle.. doğmak, büyümek, çoğalmak ölmeye YAŞAM denilir fakat insan düzeyinde bunun ayrıca YAŞANMASI ve BENİM diyebileceği bir amacını gerçekleştirmesi gerekir. Amacını gerçekleştirdin mi ? Gerçekleştirmemişsen yaşamışsın demektir. Eğer böyle değilse yaşanmamış yani hiç yaşamamış  sayılıyoruz.

Bu  yaşanmamışlık bende olsun  sende olsun  hiç fark etmez.. ha ne diyor sun ? Amacının ne olduğunu bilmiyor musun ? Öyleyse senin yaşamın bile yok ki yaşanmamış olsun! Neden yok ? Şişkin bir enen var da ondan.

Diyelim  çalıştım, amacımı gerçekleştirdim ve başardım. Eğer enem-benim-egom  varsa  ve  hala şişkin bir şekilde duruyorsa.. bu başarılı yaşam yani yaşanmış yaşam dahi yaşanmamış bir yaşamdır!

Demek yaşanmış yaşam yani başarılı bir yaşam, yaşamak için gereklidir fakat yeterli değildir.. Çoğu kişisel gelişim kitablarının bu tür yaşanmamış yaşamlara dayandığını söylüyor Cüceloğlu.. Belki çağdaş kişisel gelişimcilerin çoğu böyle olabilir ancak onlar gerçekleşmesi gereken gelişime gidişin yollarını açtıkları için değerlidirler.. geçmişin insan-ı kamillerinin Allah’ın rızasına ve Ahretin hesabına dayalı uhrevi faziletleri ve dünyavi kemalatları gibi olmasalar bile  bu yola bir taş daha çakarlar..

Evet enenin ezilmesi bir fazilet olduğu gibi işin başarılması da bir kemalattır. Belki birini yapan öbürünü yapamıyor ancak her ikisini de gerçekleştiren gelişimciler oluyor ki sanırım yukarıda saydığım iki isim onlardan.

Peki sen.. ben.. biz.. siz onlardan biri olamaz mıyız ?

Onlara öykünemez miyiz ?

Öğütlerinden yararlanamaz mıyız ?

İçimizde aradığımız amacı yani Everest’imizi bulamaz mıyız ?

Bulduğumuz onun asıl evrenimiz olduğunu göremez miyiz ?

Asıl evimizin de bu gönül beyti olduğunu bilemez miyiz ?

Bilebiliriz. İşte o zaman namazda yöneldiğimiz kabe ile yıktığımızKabelerin bir mukayesesini  yapalım.. bunu nerden biliyorum ben bir kabe yıktım da onun için.. kendisinden özür dilerim.  niçin ve hangi amaç için  kabeye yöneldiğimizi  bilelim. belki o zaman bizde neden başarılı, yaşanmış bir yaşam yaşayamadığımızı anlarız.

Sağlıcakla kalın.

OSMANZİYA

Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide - http://www.webwizguide.info