Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta |

Aktif KullanıcılarAktif Kullanıcılar  Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım  SkinsSkins
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
Yöntembilim
 YöntemBilim Forumu | Yöntem Bilim | Yöntembilim
Mesaj icon Konu: soylem ve eylem Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
Simge

Gönderilenler: 5429

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Konu: soylem ve eylem
    Gönderim Zamanı: 29-Ağustos-2026 Saat 23:34
Kare tabloda olanak.. sıcak söylem ve soğuk eylem.

abloları anlamak.. düz yazıyı okumaktan kolay olduğu halde.. tersine düz yazıyı anlayanlar tabloları anlayamıyor.. bir düz yazı örneği vereyim; dün izmirde telefonla annemi aradım; "Anne geliyorum asansörden çıktım" Çünkü konaktan METRO ile son durak Fahrettin Altay'a gelmiş ve metronun asansörü ile yukarı caddeye çıkmıştım.. yaşlılık asansör kullanıyorum ya da kolayıma geldi.. yolda gelirken izmirin ünlü ASANSÖR durağı da vardı.. annem asansörü apartmanın asansörü sanmış.. kapıda hemen beni bekliyormuş.. beklemiş beklemiş gelen yok.. onbeş dakika sonra gelince şaşırdı.. şimdi "Anne geliyorum Asansörden Çıktım" tümcesindeki ASANSÖR sözcüğü üç tane asansör DEĞERİ'ni göstermektedir. Eğer yeterince açık ve seçik değilse düz yazıdaki sözcükler bile anlaşılır ve bildirir durumdan çıkarlar. Bu YBA ile yapılan anlatım dikey ASANSÖR'ler ile yatay METRO'lar kullanır. Nasıl asansör iner çıkarsa.. nasıl metrolar gider gelirse.. tabloların kabloları da Z (zahir) ile B (batın) arasında iner çıkar.. bir asansör gibi.. E (evvel) ile A (ahir) arasında gider gelirler.. bir metro gibi.

29.08.2017
dokuz sene önce
usul esasa mukaddemdir
IP
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
Simge

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 29-Ağustos-2026 Saat 23:48

Talip TEVKUR Arkadaşım paylaştı:

Lucy Aslında "Homo" Olabilir: Bilim İnsanları İnsanlığın Tüm Soy Ağacını Yeniden Yazmak İstiyor
3,2 milyon yıl önce, bugünkü Etiyopya topraklarında yürüyen küçük bir kadın vardı. Onu 1974'te bulan bilim insanları, Beatles şarkısından esinlenerek ona "Lucy" adını verdiler ve bilimsel olarak Australopithecus afarensis türüne yerleştirdiler — insan cinsi Homo'nun atası, ama ondan ayrı bir dal.
Elli yıldan uzun süredir, insanlık tarihini üç net kutuya ayırdık: Australopithecus, Paranthropus ve Homo. Her biri, ayrı bir dal, ayrı bir hikaye. Ama Monash Üniversitesi'nden araştırmacı Dr. Ian Towle, bu düzenin artık geçerliliğini yitirdiğini söylüyor — ve çözümü çarpıcı: Lucy'nin türü de dahil olmak üzere, son 4-5 milyon yılda yaşamış neredeyse tüm insan atalarını, tek bir devasa Homo cinsinin altında toplamak.
Sorunun kökü, bilim insanlarının "klad" dediği kavramda yatıyor — yani bir ortak atadan gelen, o atanın tüm soyunu kapsayan gerçek bir aile dalı. Towle'ın işaret ettiği gibi, yayımlanan hemen her filogenetik analiz, Australopithecus'un aslında böyle gerçek bir dal olmadığını gösteriyor — içindeki bazı türler, kendi grubundaki diğer türlerden çok, Homo'ya ya da Paranthropus'a daha yakın çıkıyor.
Sorun daha da derinleşiyor: Homo'yu tanımlamak için kullanılan klasik özellikler — büyük beyin, karmaşık alet yapımı, tam bipedallik — art arda çöküyor. 2013'te bulunan Homo naledi, küçük beyinli, tırmanmaya uygun omuzları olan, dişleri daha "ilkel" Australopithecus'lara benziyor bir tür — ama yine de Homo olarak sınıflandırılıyor. Öte yandan, uzun süre "sert besinlere özelleşmiş" sanılan Paranthropus'un, aslında çok çeşitli bir beslenme düzenine sahip olduğu ve alet kullandığı ortaya çıktı. Hatta Australopithecus garhi'nin dişleri, en iri Paranthropus türünden bile daha büyük.
Towle, kanıtını modern primatlarla da destekliyor: yakın akraba maymun türleri arasında (örneğin babunlar), genetik çalışmalar yaygın melezlenme olduğunu gösteriyor — bu da yakın soyların milyonlarca yıl boyunca birbirine karışmaya devam edebileceğini düşündürüyor.
Bu öneri, Lucy'nin "modern insan" olduğu anlamına gelmiyor — Homo burada sadece bilimsel bir isim, zeka ya da davranışın bir tanımı değil. Ama eğer kabul edilirse, ders kitaplarındaki o tanıdık "maymundan insana" merdiveni, çok daha karmaşık, dallanan, birbirine karışan bir çalıya dönüşecek.
⚠️ Ölçülen veriler: Yayımlanmış filogenetik analizlerin Australopithecus'un parafiletik (gerçek bir klad olmayan) olduğunu göstermesi, Homo naledi ve Homo floresiensis'in geleneksel Homo tanımlayıcı özelliklerini büyük ölçüde karşılamaması, Australopithecus garhi'nin diş boyutu ölçümleri, modern primatlarda (babunlar) belgelenmiş tür-arası melezlenme.
⚠️ Yorumlanan kısım: Bu taksonomik yeniden sınıflandırmanın kabul edilip edilmeyeceği — bu, tek bir araştırmacının önerisidir; paleoantropoloji camiasında hâlâ tartışılan, kesinleşmemiş bir öneridir. Bilimsel isimlendirme kuralları, geniş bir konsensüs gerektirir.
Kaynaklar:
• Journal: Towle, I. (2026), American Journal of Biological Anthropology 190(4), e70344, DOI: 10.1002/ajpa.70344 — "Clades, Grades, and the Genus Problem: A Case for Revising Hominin Taxonomy"
• Institution: Monash Biomedicine Discovery Institute, Monash Üniversitesi
Homo cinsi, Australopithecus, Paranthropus, Lucy, insan evrimi, taksonomi, hominin, Homo genus, human evolution, taxonomy, hominin, cladistics
#bilim #paleoantropoloji #hayattaEnHakikiMürşitİlimdir #ArşenKaan

dedim ki:

Fikirler ve zikirler.. sorular ve sorunlar.. kavramlar ve konular bilgi ve değer sistemimizi etkiler.. sonuçta inançlarımızı da etkiler; Evrim bulunuyorsa Devrim de olur. Yaratılış bulunuyorsa Buyruluşta olur.. Deneyim bulunuyorsa Dayatım da olur.. Dürülüşü bulunuyorsa Dirilişte olur. Evrimi TANRI kabul edersen Yaratılış küfürdür. Yaratılışı TANRI kabul edersen Evrim küfürdür. 0Z0 yontembilim.com

Sözün taşıdığı bilgi ve değerin sağlam ve sağlıklı olmasına duyarlık göstermek hem kendimizin hem başkalarının dili kötü ve kötüye kullanma alışkanlığını ve olasılığını engeller. Sonuçta evrim bildiğimiz kadarıyla.. özellikle dilin biçiminin ve içeriğinin gelişiminde.. özellikle uygarlığının kültürle ileriye götürülmesinde.. teraküm ve telahük ve tekamül bileşenleri ihtiva eder. Bunu dil dışında dünyaya ve dine uyguladığımızda biraz daha dikkatli olmalıyız.. diye düşünüyorum. 0Z0 yontembilim.com

Değerli Arkadaşım Talip Tevkur dedi:

Sizce haklı öfkenin kötü dili mi? yoksa cehaletin topluma aşılanması ve yapılan haksız zulüm yalan iftira mı? İnsana Akla ve Dil'e zarar verir, Osman Arkadaşım

dedim ki:

Dilin kötü ve kötüye kullanılması.. başkasını ikna etmek amaciyle kullanılan reklam ve propagandadan başlayıp kasden yalan ve yanlış bilgi ve haberlerle toplumun algısını manüple etmeye kadar gider.

Benim burada anlatmak istediğin başkalarının dili kötü kullanmasına maruz kalmasından ziyade insanın kendisinin Sağlam ve sağlıklı bilgi ve değerlerinin koşullarını ve kurallarını öğrenmede gösterdiği rehavet ve gevşekliktir.

Saygılarımla 0Z0 yontembilim.com   
usul esasa mukaddemdir
IP
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
Simge

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 29-Ağustos-2026 Saat 23:51

Aristo'nun (mö 384-352) ünlü beş tümelini yani töz,cansız, bitki, hayvan, insan beş katman arasında akıl dışı uçurumlar bulunduğunu ileri süren Nikolai HARTMAN (1982-1950) 2300 yıldır neden hala aynı kuramı savunuyor.. Bunlar arasındaki akıl dışı boşluklar bilimlerle doldurulmadı mı ?

Biz buna İmamı Nursi'nin dört katmanlı varlık tabakası ile yanıt veriyoruz.

CEMAD

HAYAT

İMKAN

ŞUUR

İMAN

Fakat bu katmanlar arasına İMKAN'ı yerleştirerek

Saygılarımla

0smanziya

30.08.2026 02:03

Düzenleyen osmanziya - 30-Ağustos-2026 Saat 02:00
usul esasa mukaddemdir
IP
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
Simge

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 30-Ağustos-2026 Saat 01:54

orman yasası
devlet yasası
ahlak yasası
din yasası

Bunlar hepsi musanın asası mı ?
Yoksa yahudi kasası mı ?
Yoksa hristiyan masası mı ?
Yoksa müslümanın tasası mı ?

Tabloları incelerseniz anlarsınız..
on altı tablodan sonuncusunu buraya resim olarak yapıştırdım.

0Z0
yontembilim.com 30.08.2026 üçyol izmir 01:52

20260830_015429_TABKAT.zip
usul esasa mukaddemdir
IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme