Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta |

  Aktif KullanıcılarAktif Kullanıcılar  Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım  SkinsSkins
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
Yöntembilim
 YöntemBilim Forumu | Yöntem Bilim | Yöntembilim
Mesaj icon Konu: ELESTİRİ Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 2724

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Konu: ELESTİRİ
    Gönderim Zamanı: 28-Nisan-2017 Saat 10:02
TENKİD


ELESTIRI dizini içindeki dosyalar


20170428_100330_ELESTIRI.rar

Tefekkür ve müzakere yapılırken.. bir düşünce hakkında konuşulurken ve tartışılırken ya da bir soruyu yanıtlarken hatta bilinenleren bir bilinmez yani soru çıkartılırken ya ta bir sav savunulurken en çok kullandığımız alet eleştiridir.. Felsefe de bilgi kuramı inşa edilirken bu alet sıkça kullanıldı ki KANT.. teorik aklın eleştirisi.. pratik aklın eleştirisi dedi.. kitaplarına yani eleştiri yapan aklı eleştirdi.. bu çözümleme ve eleştiriyi de transandantal olarak niteledi.. aşkın olarak gördü.. müteal bir tenkid halinde ördü.. bende burada eleştiriyi eleştirdim.. bakalım beğenecekmisiniz ?


BEĞENMEK..
renkler ve zevkler tartışılmaz yani eleştirilmez derler.. doğruur.. televvünün tezevvükü her kişinin kendine hastır.. kimi beyazı sever kimi siyahı.. ben sarıyı severim mesela.. duyumlar ve tatlar tartışılmaz lakin tuttuğun düşünceler ve görüşler ve bilgiler ve buyruklar tartışılır

işte bu yüzden yöntembilimsel analizle SAĞLAM bilgi hem doğru hem gerçek olmalıdır. SAĞLIKLI buyruk hem iyi hem güzel olmalıdır.. BİR ÖLÇÜT KOYARAK sağlam ve sağlıklı sözü saptamaya çalıştık.

Sözü tartışmak.. sözün içerdiği bilgi ve buyruğu.. örnek ve ögütü.. konuyu ve komutu eleştirmek demektir.


Söz’ün içeriğinden başka sözün kaynağı olan insanı da tartışabilirsin.. kitabı da tartışabilirsin.. hatta İNANMA'dan önce TANRI'nın kitabını da tartışırsın.. inandıktan sonra başkaları senin kitabın hakkında tartışır..

İşte bunu yaparken yani işin.. kimsenin.. nesnenin artısını ve eksisini konuşurken ellerinde bir kıstas ve kriter olmalı değil mi ?

işte bu KRİTİK yapma işi olan kritiğin bir ölçütü olmalı.. bu nedir ?

Uzamın metresi ve zamanın saniyesi varsa ölçmek için düşüncenin bir birimi ve fikrin de bir mizanı ve mikyası olmalıdır ki bu işi ilk defa yapan ARİSTO olmuş.. ORGANON'u yazarken muhakemenin aleti olan mukayesenin (KARŞILAŞTIRMANIN) ilmini yapmış ve bunun adına MANTIK demişler.

O zamanlar kuramsal bilgi yükselen değer olduğu için tartışmanın metresi de haliyle akıl ve mantık olmuş.. lakin kuramsal bilgilerden uygulamalı bilgilere geçilince.. düşünsel çalışmalardan deneysel çalışmalara geçilince.. insan ilimlerden evren ilimlerine geçilince.. AKIL ve MANTIK yanında TECRÜBE ve TEST de ikinci temelli bir kriter haline gelmiş ve bu çalışmada KANT hem aklı hem tecrübeyi içeren kriterleri saptamak yolunca ünlü KRİSTİZM yolunu inşa etmiş.

Yani Kant ne rasyonalist bir akılcıdır.. ne de emprist bir deneydir.. ne Descartes'ın bir tür aristoculuk olan akılcılık yolunu tutar ne Hume'un yükselen değer olan deneyimin yolunu.. ancak her ikisinde birleştirip uyuşturarak.. kendine kadar yapılan tartışmalara bir son verir ve felsefeye yeni bir çığır açar ve aklı put haline getiren aydınlanmacıların ayağını yere değdirir.


İnşaallah biz de Kur'ancıların aklının ayağını yere değdireceğiz. (küccük atta civciv yesin) Kitabımızı baş üstünde tutacağız diye onu hayattan koparanlardan öcümüzü alacağız.. bilim gibi hukukuda dinden ayırarak.. (vay anasına sayın seyirciler bu adam ne diyo) Dini yüksek yerine yerleştireceğiz.. onu şunun bunun aleti olmaktan kurtaracağız.. fakat bu sarhoş asırda dediklerimi anlayacak ve anlatacak ayık bir adam bulamadığımdan böyle kendi kendime söylenmekten fazla bir iş yapamıyoruz.. (valla helal olsun.. kendimi hiç bu kadar şişirmemiştim)

Her ne ise.. işte burada bir deneme.. bir eleştiri.. gerçeği örerken kullandığımız mühim bir alet olan TENKİD hakkında bir kaç tablo dokudum. Sizde bakınız.. izleyiniz.. imgeleyiniz.. irdeleyiniz örünüz ve görünüz.

Bilgi, sevgi ve sağlıcakla kalınız.

Osmanziya

28.04.2017



Düzenleyen osmanziya - 28-Nisan-2017 Saat 10:30
IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide
Türkçe Çeviri : Nuri Cengiz
Tasarım & Düzenleme : BeyazSeytan
WebWizTurk