Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta |

  Aktif KullanıcılarAktif Kullanıcılar  Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım  SkinsSkins
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
Yöntembilim
 YöntemBilim Forumu | Yöntem Bilim | Yöntembilim
Mesaj icon Konu: dilin çağrısı Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 2726

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Konu: dilin çağrısı
    Gönderim Zamanı: 06-Mart-2015 Saat 14:15
Zaman sana uymazsa sen zamana uy.. bu uyumun ve intibakın adıdır.. ancak yarımdır.. bu durumda insan dünyanın bir parçası olur.. böyle olmamak için Yaratan zamanın tersi olan namazı emretmiştir.. ancak bu zaman ve namaz döngüsü ve çevirimi ortaya bir TESLİMİYET koyar islamiyet oluşturmaz.. dünyanın parçası olmayan bir alem olmak için namazı MİZAN haline getirip zamanın NİZAM'ını kurmaktır ki bu kolay bir iş değildir.. şimdi böyle bir görev eski (musevi ve isevi) ve yeni (sünni ve şii) teslimiyeti olan insanların üzerine düşüyor.. geçmiş deneyim ve birikimlerden yararlanarak yep yeni bir NİZAM.. ama dili ve soyu.. dini ve ideolojiyi.. emeği ve ekmeği.. hürriyeti ve istiklaliyeti.. barışı.. yani ortak değerlerimizi bayrak yapmadan.. onlarla ulusal partiler ve uluslararası ideolojiler kurmadan.. çünkü artık eski yanlışlara düşmek istemiyoruz. saltanat ve dine dayanan devletler bitti.. nasyonalizm.. sosyalizm.. kapitalizm gibi yeni deneyimlere dayanan çözümler birer birer gidiyor.. şu an yürüyen kapitalizm ise taş çatlasa 40 yıl gider.. ondan sonra ne yapacağız ? O zaman geriye dönüp nerede yanlış yaptığımızı anlamak ve geleceğimizi ona göre kurmak gerekiyor. Mevcut dört bin senelik yazılı dinden önceki 40 bin senelik ses dile dönmek gerekiyor.. ama bu dönmek, GERİYE gitmek değil.. dili lisan-ı hali ve lisan-ı kali ile anlayıp.. manayı mana-ı ismi ve mana-yı harfi ile kavrayıp.. nimeti külfeti.. himmet gayreti.. hizmeti ücreti ile tanıyıp ileri hedefleri.. yüksek gayeleri doğru yönelmek gerekiyor.

-------------------NİZAM--------------

ZAMAN---------------ALEM--------------NAMAZ

--------------------MİZAN--------------




Dile çağrı.. dilin duyurusu.. dünyanın uyarısı.. dil konusunda oldukça ilerlemeler yaptık.. bir defa yazılı dile geçtik.. sonra matematikle bilimsel dili kurduk.. burada NUKTA'nın öyküsü analitikler ve geometri ile başladı.. sonra ARİSTO "organan" ile mantuku NUTKA getirdi.. 1611 yılında analitik düzlemin metamatik kullanımına geçtik kartezyenizmle.. böylece çağdaş bilimler ve çağdaş felsefeler başladı.. geometri ve aritmetiği birleştiren MATEMATİK ile FKB ilimleri ile EVREN’i kullanmayı öğrendik.. METODİK temelli PSL (Psikoloji, Sosyolaji, Linguustik) ile TOPLUM’u kullanmayı öğrendik.. Başta İNGİLTERE olmak üzere AVRUPA sanayi teknolojisi ve ideoloji ile inşa etti.. Makinalar kas gücümüzün yerine geçti.. 1960’den beri de COMPUTERLERİN programlama dilleri ve işletim sistemleri ile HAFIZ ve ZEKA’mızın yükünü azalttık.. ışık hızını kullanan kalem.. atomik hacmi kullanan kağıt.. ayrıntılı programlama ile BELGESAYARLAR (comput ile evreni ve toplumu koordine ve kontrol etmeye çalışıyoruz.. bütün bunları DİL ile yapıyoruz.. amma bir YERDE yanlış yapıyoruz.. acaba DİL ile dünyayı biçimlerken ya da DİL ile dini belirlerken NEREDE yapıyoruz ? Hiç düşündünüz ?



-------------------COMPUTER--------------

MATEMATİK-----------DİL-------------MANTIK

--------------------METODİK--------------




cisim.. isim.. resim.. remiz.. sözcüklerin ve adların görüntü ve gösterileri.. sözlerin ve anlamların göstergeleri ve görüngüleri.. bir dil öğrenin kullanarak ondan yararlanmak kolay ve fakat LİSANdenilen işlev.. içine girip LUGAT denilen yapı görmek.. biraz daha derinde.. bu işin uzmanları bile bu işin içinden çıkamazsan sıradan insanlar bu mantıktan soyut ve matematikten kuru işin içinden NASIL çıkacaklar.. luga ya da LOGOS.. linguisitik ya da LİSAN.. bu düşünme ve konuşmanın hakkından nasıl gelinecek ? sarf ve sadr.. nahiv ve nüha bütün bunlar okunanda (KUR'AN) de meknuz.. ancak bu kenz ve hazineyi çıkarmak için de DİL'i tanımak ve bilmek gerekiyor.. amma kullanmak için değil, dünyevi bir ÇIKAR ya da uhrevi bir YARARLA değil değil anlamak ve inanmak için.. aksi halde İNSAN denilen örgülerle örtülü ve perdelerle saklı hazineye bulamayız… kainat kitabı ve insan kitabı… sol görüde.. kuran kitabı ve nebi kitabı ise sağ duyuda.. sağlam ve sağlıklı bilgi ve buyrukla okunmaz ise sol görü, görüş, sağ duyu, duyuş haline geliyor alışkanlıkla.. bu alışkanlığın cılkı çıkarılırsa da sağcılık ve solculuk denilen körler ve sağırlar okulunu karşı karşıya getiriyor.


-------------------LİSAN--------------

NAKİL --------------İNSAN-------------AKIL

--------------------KALB--------------






IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide
Türkçe Çeviri : Nuri Cengiz
Tasarım & Düzenleme : BeyazSeytan
WebWizTurk