Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta |

  Aktif KullanıcılarAktif Kullanıcılar  Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım  SkinsSkins
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
İnsan Bilim
 YöntemBilim Forumu | İnsan Bilim | İnsan Bilim
Mesaj icon Konu: ayna Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 2716

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Konu: ayna
    Gönderim Zamanı: 09-Eylül-2023 Saat 07:20



Ayna.. yansıtıcı
Hani şu "yani" sözcüğünün bir başka şekli
ayn ve yni

nun ve ya harflerini oluşan ve türkçeye yenilenen ve yinelenen sesleriyle geçen tecdid ve tekrir..

Beni felsefeye çeken
ayniyet / identity /özdeşlik

Terimi FeridunüAttar'ın MANTIKUTTAYR ünlü kitabında SİMURG hikayesinin geçmişteki insanlar için yazılmış.. daha yeni okumamı bitirdim.. kadın ve erkek hikayesinden fazla bir anlatısı bulunmuyor.
Ancak kitabı okumakla Şeyh Galib'in Hüsnü Aşkın da sözü geçen marifet ve muhabbetten sonraki hayret ve mahviyet işaretinin esası bu kaynaktan geldiğini de öğrendim.

Cehaletimiz diz boyu..
Zulmumuzu de boyumuzu aşıyor..
Buna rağmen yine de okuyoruz ve yazıyoruz.
Düşünüyoruz ve anlıyoruz.
Aydınlanıyoruz ve ayırt ediyoruz.
İnanıyoruz ve bağlanıyoruz.
Seviyoruz ve sayıyoruz.
Güveniyoruz.

amma hep birlikte zaman içindeki kültür vagonlarını ve uygarlık trenini yürütüyoruz.

Bindir bir alamete.. gidiyoruz kıyamete.

Akibetimiz hayr ola. Amin.

https://www.yontembilim.com/forum/forum_posts.asp?TID=2095

Ayna burada DÜRBÎN haline getirilmiş.. aynalar ve mercekler mikroskop ve teleskop yapımında kullanılan optik yasalara göre işleyen malzemeler..

rüyet ve riya
rüya ve re'y

basaR ve nazaR
ManzaRa ve MubsıRa

Rabas ve Rasah
Rasin ve Rasih

bizim RASAT çeşitlerimiz..

Rahman ve Rahîm RABBİMİZ..

O'na kısaca TANRI "RA" adı verilir.
Ancak bu Mısır putunun Allah azze ve celle ile "R" harfinden fazla bir alası bulunmuyor.

Kültürün olmazsa olmaz bileşeni olan dil ve din.. çağlar boyunca çeşitli yer ve bölgelerde totaliter ve otoriter sistemler ve rejimler oluşturmuş.. bu gün onlara İDEOLOJİ diyoruz.

Bu.. din benzeri ideolojiler ve dil benzere teknolojiler.. filolojinin filozofi ve teolojinin teozofi haline yani resmi logosların sivil logoslar duruma geçmesinin bu gün aldı durum.

Çağlar boyunca gelen diller.. dinler.. kültürler.. milletler.. devletler.. medeniyetler bir biri içinde HİBRİD bir sosyal ortam ve toplumsal yaşam çıkardı.. bilgiler yüzeysel ve değerler sathi.. hale geldi.

Bu durumda köke inmek ve temele erişmek.. uslubun ve usulun.. aslını yaklamak ve faslını yapmak bir ihtiyaç haline aldı.. bu da bize yazarlıktan vaz geçmek ve düşünce çağırmak görevi verdi.. canlı öğrenme ve diri düşünme yolunu açtı.. amma bizde kapadıkça kapıyoruz.. akibetimiz hayr ola.. hepimizin. Amin.

osmanziya 09.09.2023



Ayna.. meraya.. miror.. ayine.. member.. hafıza..
ayniyet yani identity yani özdeşlik ilkesi..

Aynalar çeşitlidir:

Özdeşlik (ayniyet) aynası
Eşitlik (musavat)aynası
Denklik (muvazene) aynası
Benzetme (teşbih) aynası
Benzetim (temsil) aynası
Andırma ve retorik aynası
Kandırma ve diyalektik aynası..

Çok kullandığımız ve amma çokta yanıldığımız bu yansıtma (aks) ve ansıtmalar (hads) için kendi aynamızı iyi tanımalıyız.

Osmanziya Osmanziyaoğlu

Hasılı aynısı ve tıpkısı dediğimiz çoğu nesne ve kimse tıpa tıp aynısı değildir.. ayn'lar gayr olurken ters SURET olarak aks eder ve düz ŞEKİL olarak hads eder.

Ayna
gözler ayna.. zihin meraya.. fotoğraf makinası göz.. zihin kamera.. beyin makina.. yakaza ve uyanıklıkta ve uygulamada. Şimdi nevm ve uykuya gidiyorum. Uykulamada rüya nedir ? Rüyada görülene "düş" demem "öy" derim.. oyla-ma yapılan yer düş ve düşünce ise.. öyle-me yapılana da DÜŞ demek düşüncenin aynası dili karıştırmaz mı ? iki farklı nesneye ayni isim verilir mi ?

RÜYET ve RİYA yakaza ve uyanıklıktan İRADİ. Rüya ve re'y NEVM'de gayr iradi.. gayrı iradi olan rüya ve re'y arasında fark var değil mi ? Re'y ve ihtiyar etmede hiç olmasa bir parça irade var.. oysa rüyadaki öykülerimizi de hiç irade var mı ? Öyle ise nevmdeki rüyaya.. öykülemeye.. öygülemeye.. DÜŞ denilmez ÖY denilir.

RÜYET ve RİYA objektif.. RÜYA ve RE'Y okuler.. yaşam objektifi ve şuur oküleri.. Bizim var oluş gözlerimiz.. rüyet ve re'y sol görü.. riya ve rüya sağ duyu.. objektif , daha ziyade, iradi çalışır.. oküler ise, daha çok, gayrı iradi.. sonuçta sol görü iradesi baskın tarafımız.. sağ duyu ise bizim telkin ve itimada açık bir alanımız olur.

Dört alan.. onu böl.. iki alan.. onu da sadeleştirirsen tek alan kalır.. dördü katlar isen sekiz olur.. onu da katlarsan on altı.. onu da katlarsan 32 dişini ve işini bulursun.. bu KESRET dünyası bizim matematiğizin inşa ettiği bir evren gibi görünüyor.. reduction.. ve rescription.. indirgeme ve betimle irca ve tasvir yeteneklerimizin bir sonucu.. her kişi de tecridimizin ürünü.. biz buna matematiksel dil ile dünyayı hendesi ve hesabi hale getirdik.. irca ve tasvir.. bir tür rüyet ve re'y makinesi.. kısaca sol görü.. insanın var oluş derinliğine inildiğinde okunan "ve halaknâküm ezvaca" sırrının bir tezahürü.. "sübhanellezi halakalezvaca külleha ve min ma tunbit ülarzdı ve min enfüsehüm ve min ma la yalemun" Her şeyi çift YARATAN yer in bitirdiklerinde nefislerinizde ve bilmediklerinizde.. zevc.. zıd.. şef'..halk edenin tesbihatıdır kainazt ve insan.. diyor ayet. İKİLİK bir kesret sırrıdır ve bu saydığım üç tipi vardır.. ve dördüncüsü "unsa" ve "nisa" müennes.. sırrı. Bu teksir ve çoğalma yasasının sırrı olan çiftlik ve çeşitlilik, şetta bir halde zenginliği.. değişimi.. yeniliği temsil eder ve biz onu hayat objektifi ve şuur oküleri bulunan var oluş dürbünüyle seyrediyoruz.. ve bu var oluş ve yok ölüşün okuyuşunda günlük dil ve bilimsel dilimiz yetmiyor..
ve bu KÜLTÜREL kriz ve sorun ve bunalım .. yukarı katmanlarda sosyal.. ekonomik.. politik.. ve askeri alanlarda etkisini gösteriyor. ve toplumlar sözün büyüsüyle çok kolay manüple edilebiliyorlar. Dili ticari reklam.. siyasi propaganda.. felsefi edebiyat ve dini vaaz ile kullananlar hedefleri doğrultusunda netice ve etkisini hızla icra ediyor. Ancak dili kullananlar da bu seferb yine DİL tarafından kullanılıyor.. eğer gönlün dili de susmuşsa.. dilin diline zebun oluyoruz çabucak. Ancak buna rağmen yine gönlün dili etkisini sürdürüyor ki bütün olumsuz koşullara ve kurallara rağmen bu uygarlık devam ediyor ve insanlığını yürütüyor. Çünkü bu seker ve meker tekeri rastgele sürülmüyor. Çünkü objektifimizi ve okülerimizi zikir ve fikir süngeriyle temizliyoruz.. farkında olmasakta…
osmanziya




Düzenleyen osmanziya - 09-Eylül-2023 Saat 07:47
IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide
Türkçe Çeviri : Nuri Cengiz
Tasarım & Düzenleme : BeyazSeytan
WebWizTurk