Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta |

  Aktif KullanıcılarAktif Kullanıcılar  Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım  SkinsSkins
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
Yöntembilim
 YöntemBilim Forumu | Yöntem Bilim | Yöntembilim
Mesaj icon Konu: yontembilim ne ise yarar Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 2554

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Konu: yontembilim ne ise yarar
    Gönderim Zamanı: 29-Temmuz-2020 Saat 01:11

06. YÖNTEMBİLİMİN OLANAKLARI

     Yöntembilimsel Analizin Çekirdeki halinin 1999 da Ankara da Türk Felsefe Derneğinde rahmetli Prof. Necati Öner ve arkadaşlarına sunduğumda sunum sonunda Hocam bana demiştik peki bu ne işi yarıyor ? Daha sonra bu soruya pek çok kimse bana sordu.. bende onlara öğrenme ve kullanma ve yararlanma sürecinde YBA analizi öğrenmeden onu kullanma ve yararlanma olanağının bulunamayacağını dilimin döndüğünce anlatmış ve onun kurumsal olarak YARARLARINI söylemekle ve yazmakla yetindim.
Yöntembilimsel analizde yararlanılan GEOMETRİK formlar (biçimler/şekiller) ve MANTIKSAL normlardan (kurallar/kaideler) oluşan genel (araçlar) ENSTRÜMANLAR zaten uygarlığın 2500 yıldır ortak kullanımında olduğundan bunların öneminden bahsetmek gereksiz ve hatta saçmalıktır. Ancak YBA, özel (adaçlar) ARGÜMANLARI ile analitik düzlemin bu METODİK kullanımıyla, bu GEOMETRİ metresi olan bir TABLO çıkarıyor. Bu tablodaki çizgiler ve borular ve kablolarla tablo bir MANTIK “HABLO”su haline getiriyor. Böylece YBA nın bu “ABLO”su (Ability’si, kabiliyeti, yeteneği, olanağı)    günlük dilin ve bilimsel bilginin üstünde olan felsefi dilin ve dinsel bilginin ortak bir konuşma ve müşterek bir muhabere platformu haline geliyor ve belki de YBA içeriksiz haliyle felsefi içerikten ve dini muhtevadan soyutlanmış   HİKMET’i yeni bir DİL’e çeviriyor. Mantığı daha   “tümel” ve Geometriye daha “nesnel” müşterek bir tartışma zemini ve OLANAĞI açıyor.
Bu olanağında   düşünme zemini oluşturma, çok yanlılık ve yönlülükle başa çıkma, bilgi ve din katmanlarını bağdaştırma, alanlar ve yöntemler ilişkisi kurma, rastgele ve düzenli erişim sağlama, kavramsal tasarımı kolaylaştırma, görmeyi ve örmeyi ayırt etme, felsefe ve dinin buluşması ve konuşması imkanı verme, DÜŞ ÇORABINI VE DİL SEPETİNİ BİR BİRİNDEN AYIRT EDEBİLME, karizmadan kurumsala geçişin yoluna sağlama gibi yararları ortaya çıkıyor.
Şimdi bunları sekiz madde halinde sıralayalım

BİRİNCİSİ.. YBA ile “Hablo” haline getirilen analitik düzlemin MATEMATİK kullanımında biz onun bu DİL işlevinden zaten TEKNİK olarak yararlanıyoruz fakat bu yapıtla ortaya koyduğumuz çalışma bunu METODİK hale getiriyor. .
İKİNCİSİ..   aklın ve bilimin ilkesi olan İKTİSAT ile vicdanın ve hukukun ilkesi olan ADALET, Özgürlük ve özdeşlik temeline içerik kazandıran yöntembilimsel analizin olanaklarıyla BİLİM ve HUKUKU’n giderek daha da evrenselleştireceğini anlıyoruz.
     ÜÇÜNCÜSÜ.. isteyenin teist veya ateist temeli seçmekte özgür, dileyenin bu seçimi doğmatik ya da septik renk ve tonda kullanmakta özerk olduğunu bunun da hem fıtratta verilmiş sorumluluk hem şeriatta öngörülmüş yükümlülük olduğunu saptamak.. hak ve hakikatını ve hürriyetini ararken, günlük dilin büyüsünden kurtulmakla hasıl olur. Yöntembilimsel analizin yeni dili, bize bu olanağı sağlıyor.
DÖRDÜNCÜSÜ.. düşünmeyi kolaylaştırmaktır. Bu düşünmeyi görselleştirmek, görselliştirmeyi mantıksallaştırmak, mantıksallaştırmayı metodikleştirme ile yapılıyor.
BEŞİNCİSİ.. her dil gibi bilgi ve buyruk içeriklerini taşımaya.. yansıtmaya ve saklamaya yarar. Ancak YBA soyut harfleriyle ve tümel isimleriyle   düz yazıdan daha geniş TAŞIMA.. mantıksal dilden daha derin YANSITMA .. ve matematiksel dilden daha sürekli SAKLAMA yeteneği sahibidir.
ALTINCISI Sahih Naklin ve Salih Aklın ilişkisi ayrı bir çalışmayı gerektirmektedir. Fakat bu yapılıncaya kadar YBA ile gaybi   haberlere ve dini nakillere salih aklın selim kalbin süzgeci getirilerek metafizikler ve parasiklerden hayal ve vehim ürünü olan hurafe ve esatir temizlenecektir.            
      Çünkü yöntembilim bilim.. verili ve olgulu varlıklara ve olaylara.. kimselere ve nesnelere ilişkin bilimsel aksiyomatikleri ve hukuki sistematikleri değiştirme ve düzeltme yeteneği olduğundan bilim ve hukuku dondurmayıp diri tutacaktır

YEDİNCİSİ İçeriksiz felsefe ve biçimsel hikmet olan bu dille yapılan çalışmalar sayesinde   dinden alınan emperatif “ülküler”.. dilden alınan aksiyomatik ”temeller”.. fenden alınan empirik “veriler”.. ve akılda bulunan “ilkeler” öylesine harmanlanır ki dini ve akli.. fenni ve lisani içeriklerle daha doğru ve gerçek bilgilere dayanan daha iyi ve güzel buyruklara bağlı SAĞLAM ve SAĞLIKLI düzenler ve dizgeler ve bu yöntemle daha işe yarar   sistematikler yapılacağını umuyorum.
     Sonuçta nakli ve akli belge ve kaynaklarla ortaya konulan insanın evrenden yararlanma hakkının ve kendini yetkinleştirme hürriyetinin fıtrat ve şeriatla bahşedildiğini nazara alırsak, tek bir dinin olması fakat onun yaşanmasında insanlar sayısında yolun bulunması ütopyasının, boş bir umut ve hayalci bir düşünce olmadığına da inanıyorum. Beklediğimiz bakmak ve istediğimizle karşılaşmak olanağı var mı ? işte bu yazgı kadar yargıya da bağlı bir husus.. YBA de bu yargılamada yararlı bir yardımcı.

Tüm bu KURAMSAL açıklamalardan anlaşılıdığı gibi YBA DÜŞÜNME ‘den başka bir işe yaramıyor. Zaten adı üstünde “hızlı anlam sürücü”.. ve bu sürücü düşünme işini kolaylaştırıyor bu da konuşma (sesli koyuşma) ve koyuşma (sesiz konuşma) işlerini zorlaştırmıyor.. bunun dışındaki bütün işleri ki yaklaşık orada mavi yazılarla yazılmış 14 tane iş saydım; DUYARLIĞIN yararlanması ve UYARLIĞIN anlamasından başka uykulama ve uygulama.. kurgulama ve çalışma.. kuramlama ve üretme.. kurumlama ve başarma.. teorik görüşler ve inançlar kurma.. deneme ve yanılma düzeltme araştırma ve geliştirme ve iyileştirme pratik bilgiler ve buyrukla kılma.. bütün bunları YBA değil kendimiz yapacağız.
     Mustafa BUĞUÇAM                               14.08.2020 Üçyol-İZMİR







Düzenleyen osmanziya - 15-Ağustos-2020 Saat 01:07
IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide
Türkçe Çeviri : Nuri Cengiz
Tasarım & Düzenleme : BeyazSeytan
WebWizTurk