Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta |

  Aktif KullanıcılarAktif Kullanıcılar  Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım  SkinsSkins
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
Yöntembilim
 YöntemBilim Forumu | Yöntem Bilim | Yöntembilim
Mesaj icon Konu: dusunumek ve değişimek Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 2699

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Konu: dusunumek ve değişimek
    Gönderim Zamanı: 16-Şubat-2023 Saat 12:09
DÜŞÜNMEK VE DEĞİŞMEK

Düşünmek ve Değişmek olacak iken
DüşünÜmek ve değişİmek olmuş..
Elbette yanlış yazmışım..
Bir işin hem telifini hem tashihini hem neşrini yapan adam aynı adam olunca böyle oluyor. Fakat gam değil.. ne düzgün yazan ve binlerce yayan olduğu halde sonuç giderek kötüleşiyor.. demek ki düşünmek ve değişmek başka.. düşündürmek ve değiştirmek başka.. bu yazının sonunda onu da bulacaksınız.



Teknolojinin o kadar çok olanakları var ki.. ancak verilen bu olanakların her birimizde yeni yeteneklere yol açması lazım.. açıyor.. açtı ve açacak. MUM DİBİNE IŞIK VERMEZ derler.. bu yüzden ne kendimi suçluyorum ne de sizden yakınıyorum.. bu gayet normal ve doğal.. ancak ışığın geleceği aydınlatacağından adım gibi eminim.. ne çare ki SIRADANLARDAN olmamak SEÇKİNLER safına katılmak bir beden istiyor.. aynen İNSAN olmanın yetmediği kurtulmak için İSLAM olmanın gerektiği gibi.. fakat "insanlık" kriterlerini vurunca kendime.. sonucu pek parlak görmesem de.. kurtuluşun yolu olan düşünmek ve değişmenin ideolojisinin yöntemine baş koymuş olmanın onurunu da taşıyorum. Bu nedenle hem kendimden hem sizden umudumu kesmiyorum.. düşünün ve değişin.. düşünelim ve değişelim.. bunun başka bir çaresi de bulunmuyor.. bu güne kadar iman dendi.. amel dendi.. ihlas dendi.. bunun DÜNYAYA hiç bir yararının bulunmadığı bildiğimiz FETO ve RETO toplulukları gösteriyor.. belki AHİRETE yararı olur diyorsunuz.. ancak dünyada yararı olmayanın ahirette yararı bulunur mu.. bu da ayrı bir konu.. suçlamıyorum.. çünkü iman ve ihlas gibi düşünmek ve değişmekte zor.. kim bilir belki bu gün İMANIN adı düşünmek ve İHLASIN adı değişme oldu.. artık dili burnunu yetmiş her bir aydının birer TANRI kesildiği bu dünyada.. NEBİLERE de gerek kalmadı.. insan olduğumuz hatırlatacak insanlar gerekiyor..



DÜŞÜNMEK VE DEĞİŞMEK
Düşunmek kabaca sessiz konuşma olarak tanimlanir eger oyle ise iki kelimeyi bir araya getirerek ortaya bir KELAM çikaririz ki bu bazen bir tamlama ( kapini kolu.. gibi) bazen de bir benzetme ( aslan gibi) olur. Bazen bir tani (hava soğuyor) olur.. bazende bir tanim (taş ağirdir) bulunur.
Bazen bu saydiklarim olmadanda.. iki isim bir araya getirilmeden de biri söylenince digeri akla gelir;
Sıcak deyice soguk
Yaz deyince kış
Buzdolabi deyince soba
Titreme deyince terleme
Animsanir ve hatirlanir.
Bunun gibi;
Savaş deyince bariş
Sinav deyince yarış
Deneme deyince yanilma
Degiştirmek deyince düzeltmek...
Fakat bizin en zorumuza giden DEGISİM..
Düşuncemizi degiştirmek bundan da zor...
Bazılari hep okur.. bunlar OKUYUCUDUR.. bazılari hep yazar.. bunlar YAZARDIR.. fakat bazilari hem okur hem YAZAR.. bunlara ARASTIRMACI YAZAR denilir.. bunlar azdir. Neden ? Çünkü hem okumak hem yazmak DUSUNMEKTIR.
Peki hem duşunen hem okuyan OKUR bulunmaz mı ?
Elbette olur.. ancak bunlarda azdır.. bu nedenle YBA talib bulmakta zorlaniyorum. Bu ARAYICI OKUR.. gereksiminin ve hedeflerinin otesindeki gayeye yürumek isteyen MUHARRIRLER manalarin ateşler denizinde yol alan gemileri mumdan göruyorlar.
Oysa termodinamik yasalara dikkat etseler.. hurriyetin hareketi.. taharrinin hararetindedir. Nörosibernetik yasaklar.. emeksiz yemege izin.. düşunmesiz konuşmaya yol vermezler. Bu HürruH projesinin kaçinilaz programi.. BirraB platformunun kurtulunmaz planidir.
Düşunmek değiştirmek gibi zordur. Düşunceyi değiştirmek katmerli yani daha da zordur. Bu yuzden once DUŞUNENLERI ariyorum ÇUNKÜ arayanları düşünuyorum. Düşunme ile inanma arasindaki ANLAMA yakini uzak ve uzaği yakin eden bir sırdir. Bir tarafinda ANLAM bir tarafinda ANLATIM yer alir. YBA ise hizli anlam surucusu ve kolay anlatim aygiti ile bu uç zorlukla başa çikmaga yardimcidir. Bu yardimciyi arayanlara hazirlamaya adanan dusunenler ise kendilerini degil başkalarini "düşunur"ler.
İste bunu DUSUNDUKLERINDE ellerindeki düşuncelerden ve goruşlerden.. projelerden ve gayelerden ziyade bu beş konuda saglam ve sağlikli bilgi ve degerlere duyarligi amaçlayan YBA i tercih edeceklerdir. Çunku tezlerini YBA test etmişlerdir. Takdir edersiniz ki bu düşunmeden zor bir değisimdir.
Şu da var ki zora tâlib olmayinca kolayliklar da gelmiyor. Kolayi seçersen sonradan başina oyle zorluklar açıyor ki keşke isin başindaki zorluga katlansaydim diyorsun..
YBA ile DÜŞUNMENIN zorluguna talib oldum.. şimdi sira DEGİŞMENIN zorluguna.. sorunlarina.. sorularina.. sıra geldi.. İnşaallah bunun sırrına da ereriz.
Saygilarimla.. sağlicakla kalıniz.
Osmanziya




DÜŞÜNMEK VE DEĞİŞMEK 00
Düşünmenin ilk adımi düşunmeden yüz çevirmeyi bırakmak yuz çevirmeye yol acan irazi ve itirazi tanimaktir.
Insan nasil.. neden.. niçin kacar.. tırsar.. tiksinir.
Bu nefret ve önyargi ve sui zannin kaynagı düşünme yeteneginin olmamasimi mi varsa duşunmeye dusunmeye bu yetiyi köreltip dumura mi uğrattik..
yoksa düşunmek için işi kolsylaştiran araçlar ve gereçler ile yollar ve yontemlerden mi yoksunuz ?
Belki de dusunmenin onem ve degerini geregi ve yeteri kadar bilmedigimizden önem vermiyoruzdur...
Bence en onemli nedeni dusunmekten yüz cevirmenin.. HAZIR acik ve secik SEHIL yani kolay ANLAŞILIR okumaya ve yazmaya alişmak ve çalişmaktir.
Bunun nedeni de şu cok ama cok isimize yarayan GUNLUK DILIN DUZ YAZISI (GDDY) ndan başka bir okuma ve yazma yol ve yontemi aramamak.. ÇOK YONLU ve YANLI konu.. alan ve katmanlarda yeni bir teknik ve uygun bir dil bulamamaktir



DÜŞÜNMEK VE DEĞİŞMEK 01

Ikişer ikişer.. biz sizi çift cift yarattik denilir NEBE suresinde.. 36/36 da yani Yani Yasini Şerifin otuzaltıncı ayetinde.. sübhanellezi halakalezvca külleha.. min ma tünbitularzı ve min ma enfüsihim ve min ma la ya’lemun.. arzda çiftleri yaratan.. nefsinizde çiftleri yaratan ve bilmediğiniz çiftleri yaratan ne SÜBHAN’dır.. Namazda SORU olan Fatihai Şerifenin arkasından YANIT olarak okunan zammı sureler ve ayetler.. yani Fatihadan sonra ulanan konular ve tümceler.. birbiri arkasına okuma disiplini vardır. Şiirler çift çift beyit ve dizelerle dizilirler. Tümce özne yüklem çiftidir. Sözcük isim ve eylem çiftidir. Fakat bu insan kafalarını TEKLİĞE ve BİRLİĞE öylesine takmışlardır ki bu söylenen çiftleri ve ikilikleri.. anti ve kontra gerçekleri.. bilgileri ve değerleri.. insanlığı ve İslamlığı bir türkü kafalarına sığıştıramıyorlar. İnsan olmadan islam olunmayacağını.. insanın islam olmadan kurtulmayacağını bir arada düşünemiyorlar. İkinci geçmişten ne gelmişse.. atalarından ne görmüşlerse.. onu bırakamıyorlar. Çünkü biliyorum alışkanlığı bırakmak kolay değil.. iki nesneyi bir arada tutmak kolay değil.. düşünmek kolay değil.. değişmek kolay değil.. dilin ve dinin bilim ve hukuk olduğunu anlamak kolay değil.. Kültürün olmazsa olmaz bileşeni olan KÜLTÜRÜN.. gelenek ve yenilik arasında çekişmelerde sürdüğünü hazmetmek kolay değil.. kültüre inkilab etmiş dilin ve dinin altı yüz senede bir değiştiştiğini görmek kolay değil.. kendi bildiğin doğru başkasının eğri olduğunu tuzağını atlatmak kolay değil..

Buna rağmen yine de bu tablolarda başka RENKLERDE ve değişik YERLERDE bulunan sözcüklere İKİŞER İKİŞER bakarak düşünmek ve iki sözcükten bir anlam çıkarmak uğraşısına çağırıyorum. Anladıklarınzda KORKMADAN eleştirmenizi ve anlamadıklarını ÇEKİNMEDEN sormanızı bekliyorum.
Marks demiş ki.. filozoflar hep düşündüler.. dünyayı değiştirmeyi düşünmediler.. demiş ve nasıl değiştirileceğinin yolunu göstermiş.. fakat anlaşılıyor ki kendini ihmal etmiş.. bu yüzden onun yolunudan gidenlerde kendini ihmal etmiş.. dünyanın nasıl KÖTÜ olduğunu isabetle teşhis ettikleri halde.. kendilerini değiştiremediklerin iktidara gelince milyonları kendi elleriyle bir güzel değiştirmişler.. yani hayatalarını ölüme çevirmişler.. katletmişler Lenin diyor ki bir kişinin ölümü tarjedidir.. iki kişinin ölümü komedi.. fakat yığınların ölümü istatistikdir.

Kültürün olmazsa olmaz iki koşulu olan dil ve din.. İNSAN'ı işleyen iki şiş.. ipi de dünya.. dünya ipiyle dil ve din şişlerinin birbirleriyle ilişkisi bilim ve hukuk kanalıyla ticaret ve siyaset yolundan bu günün teknolojisi ve ideolojisine ulaştığını.. teknolojinin insanı giderek doğadan uzaklaştırdığını.. ideolojinin de insanı giderek insandan uzaklaştırdığını.. görüyoruz hatta kendi elimizle örüyoruz. Bunun sonucunda iki sav ileri sürülüyor; BİRİNCİSİ maymunlar cehenneminden yapay zeka cennetine gidiyoruz.. dedelerimiz battı.. biz yatsak bile torunlarımız ayağa kalkacaklar. İKİNCİSİ.. insan olmadan insan olunmaz.. islam olmadan insan kurtulmaz. İnsan olmak kolay değil.. islam olmakta ondan zor ise.. çoğumuz daha kolay olan.. bana ne ? yi seçecektir. Biz bu kolay ve zorlar arasında ortaya yolu seçtik: YBA

Sağlıcakla kalınız.. saygılarımla Osmanziya 16.02.2023 Üçyol-İzmir 12:52





Dunyayi ya da kendini değirtirmek secenekleri arasinda kalirsan.. hangisini secersin.. işte bunu karar verirken şunu unutmamak gerekir diye düşünüyorum: Sorunluluk ve sorumluluk sahibi insanlar uygarlik denilen bu gemiyi yuruturken sorunlulugunu geçim ve sorumlulugunu seçim ile çözerken olumlu sonuçların ürunlerinde katkisi i kadar onuru.. bulunur.. olumsuz sonuçlarda pay karar yükü.. olur. Bu yuk ve onur üç duzeyde çözulur ve eşitlenir ve dengelenir. Bir vicdan (ahlak) yasaginda..iki hukuk (devlet) yasasinda.. üç kozmik (Tanrı) buyrukta

Bu mahkeme-i Kübrayı unutanlar için demişler elebek kadar ömrümüzde yere göğ sığmayan yaralarımız var.. eleştirmişler.. ne kadar arifce bir söz. Zaten bütün bildiğimiz bir şeyin azı çoğu.. birde var sayma yok sanma yetimiz bulunur.. birde hiç yok hep var deyip toptak redde ve toptan kabul yetkisi.. biz üçünüde dikkatli kullanmak zorundayız.
18:56


Düzenleyen osmanziya - 16-Şubat-2023 Saat 18:56
IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide
Türkçe Çeviri : Nuri Cengiz
Tasarım & Düzenleme : BeyazSeytan
WebWizTurk