Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta |

  Aktif KullanıcılarAktif Kullanıcılar  Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım  SkinsSkins
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
Dünya
 YöntemBilim Forumu | Genel | Dünya
Mesaj icon Konu: Yarının Kısa Tarıhı HOMO DEUS Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 2733

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Konu: Yarının Kısa Tarıhı HOMO DEUS
    Gönderim Zamanı: 19-Mayıs-2023 Saat 14:57










ILİŞKİLER

Tablodaki ilişkileri tamamiyla ve kemaliyle ne benim anlatmam ne sizin anlamaniz mumkun.. ancak siz anladiklarinizi eleştirir ve anlamadiklarinizi sorarsaniz bir iletisim başlataniliriz

Para ve Kara.. eskiden madde ve kuvvet deniliyordu.. aslinda bu karaltılar kadin ve erkektir.. şimdi bu veri akışina parcacik ve dalgacık adı veriliyor ve haklarinda matematiksel hesablar yapilarak hakikati anlaşılmaya çalişiliyor

Bu gun aritmetik ve geometri bileşimi olan MATEMATIKSEL hesabi yapilamayan GERCEK sayilmiyor. Bu durumda insan, kadın ve erkek gerçek değildir.

KAVİ olan kadin ya da erkek genellikle cesur olur ki buna güç zehirlenmesi deniliyor. Oysa aşırı ve abartılı olan her nesne ve kimse.. eylem ve işlem zehirler.

ZAİF olan ise cebin yani korkak olur.

Haklı olmak ise kavi ve zayif olmaktan ayri bir durumdur.. çoğunlukla kavi hakikatlı ise zayif haklidir.. magdurdur.. mazlumdur.

Saygılarımla, Osmanziya
19.05.2023

Yuval Noah HARIRI'nin “Yarının kısa tarihi” Homo DEUS kitabini bitirdim.

Her başarıli kitab gibi kitabin ozetini son cumleler haline getirmiş.. tebrik edilesi.. hayran kalınası bir zeka.

Düşunmenin alemeti soru sormaktir. Konuşmanin alemeti ise soruya.. dogru ya da yanlış.. yeterli ya da yetersiz yanit vermektir.

Bazılarimizin konuşmadan yazıları begenmeleri ya da goruş vermeden alinti ve bilgi paylaşmaları.. fazla verimi olmayan sessiz düşünmedir. Konuşma değildir.. diyalog değildir.. bilgi ve görüş alış verişi değildir.


Bilgizligim.. zeki olmadigim görunur ÇEKINCESİ.. sorumlu olurum.. mahcub olurum SAKINCASI.. dini ve siyasi rengim ortaya çikar KORKUSU ile sesli konuşmamak.. canli ögrenme olan deneme ve yanilmayi engeller.. diri dusunme olan araştirma ve sorgulamaya mani olur.

Paylaşigin bu kitabi okumanizi oneririm ÖNCELIKLE.. sizi uyaracak.. uyandıracak.. ayıltacak.. duyuracak ki bu uyumaktan.. bayılmaktan.. bitkisel hayata girmekten ve ölmekten daha hayırlıdır. Kitabı baştan sonra okurken insanı ve kadını ve erkeği bildiğimden.. şuuru ve zihin ve aklı tanıdığımdan.. heyecanlanmama rağmen fazla korkmadım. Çünkü her kuşkusuna karşılık yanıtım bulunuyordu. Her yanlışını rağmen doğrusunu biliyordum. Buna rağmen bu tehlikeli ve insan olumsuz etkileyebilecek kitabı okumanızı salık veririm. Çünkü yararı zararından fazladır. Belki yazara erişemezsiniz ancak bana erişebilirsiniz ve sizde korkmadan ve sakinmadan ve çekinmeden.. konuşma ve düsunme ve paylaşmaya katilmanizi beklerim. Çünkü hepimiz karşı çıkacağız.

Osmanziya

19.05.2023 Ücyol İzmir

çağimizin insanı çoğu insana çok yuzeysel.. hem bilmiyor hem bilmediğini bilmiyor.. bu yüzeyselliğin belirtisidir..
Gunumuzun hocalari ve yazarlari derin okuma ve yazmadan yoksun. Buna Hariri de dahil. Zaten muhatablari da yuzeysel oldugundan zeka ve şuurdan öteye gidip akli ve kalbi birbirinden ayiramiyorlar. Üstelik GDDY si derinlikli bir duşunme ve konuşma imkani vermiyor.

Bu olumsuz koşullara GRK.. Gurur.. Riya.. Kibir eklenince gark edip batıyor ve kendini sende görüyor beni içinden beni büyüklenmekle.. gösterişle.. övünmekle suçluyor. Fakat bu olumsuzluğun “sav ve kanit ile bilgi ve çozum”le fazla bir baglantisi olmuyor. Edinilen bilginin gucune ve uzmanlığına ve ihtisasına kapiliniyor ve zehirleniliyor.

Saygılarımla. Osmanziya

Yuval Noah HARİRİ Yarının Kısa Tarihi HOMO DEUS kitabının sonunda diyor ki.

"İnsanlar veri sağanağıyla baş edemeyince, sahip olduğu otoriteyi serbest piyasaya, kitlelerin ortak aklına ve dışsal algoritmalara bıraktı. Geçmişte sansür belginin akışını engelleyerek işliyordu. 21.yy daysa insanlar gereksiz veriye boğarak işliyor. Dikkatimizi neye odaklayacağımızı bilmiyor ve zamanın çoğunu tali konuları araştırarak ve tartışarak geçiriyoruz.

Kadım zamanlarda güç sahibi olmak, veriye erişim yetkisine sahip olmak demekti. Bu günse güç, neyi görmezden geleceğini bilmek demek. Kaotik dünyamızda olup biten tüm bu olayları göz önünde bulundurarak aynı soruyu bir kez daha sormalıyız; dikkatimizi neye odaklayacağız ?"

Devam ediyor ve : “Kısa vadede muhtemelen Ortadoğu'daki karmaşa, Avrupda'ki mülteci sorunu ve yavaşlayan Çin Ekonomisi gibi acil sorunlara öncelik tanıyacağız. Uzun vadedeyse küresel ısınma, artan eşitsizlik ve işgücü piyasasının parçalanması önem kazanacak.

Nihayet yaşama gerçekten geniş bir pencereden bakabilirsek tüm sorunlar ve gelişmeler birbirine bağlı üç sürecin gölgesinde kalacak: " diyor bu üç sürece açıklıyor ve bu üç sürecin ortaya çıkardığı üç soruyu yanıtlamamızı istiyor. Aslında tabloda paylaştığım ve kitabın ayracı olarak kullandığım kartta.. sorunları yanıtları yazılı.. lakin yine de GDDY ile de vermeye çalışacağım.

SÜREÇLER ŞUNLAR:
"1.BİLİM tüm toplumu, organizmaların algoritmalar ve yaşam veri işlemi süreci olduğuna ikna eden bir doğma olma yolunda ilerliyor.

2 . ZEKA bilinçle yollarını ayırıyor.

3. Bilinç olmayan ama yüksek zekalı algoritmalar yakında bizden daha iyi bilecek.

Bu üç süreçse bu kitabı okuduktan çok sonra bile aklınızda kalmasını umduğum üç soruyu beraberinde getiriyor."

SORULAR ŞUNLAR.
1. organizmalar birer algoritmadan ve yaşam da bir veri işleminden mi ibarettir.
2. zekamı daha değerli yoksa bilinç mi ?
3. bilinci olmayan ama yüksek zekalı algoritmalar bizi bizden daha iyi bilecek duruma geldiğinde, toplum, siyaset ve gündelik hayat ne olacak, neye benzeyecek."







Düzenleyen osmanziya - 19-Mayıs-2023 Saat 15:27
IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide
Türkçe Çeviri : Nuri Cengiz
Tasarım & Düzenleme : BeyazSeytan
WebWizTurk