Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta |

  Aktif KullanıcılarAktif Kullanıcılar  Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım  SkinsSkins
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
Yöntembilim
 YöntemBilim Forumu | Yöntem Bilim | Yöntembilim
Mesaj icon Konu: dil miti Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 2699

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Konu: dil miti
    Gönderim Zamanı: 22-Eylül-2023 Saat 00:54
DİL MİTİ

Chomosky nin DIL ve ZIHIN kitabinin iki kez okuduktan sonra ona karşıt Evans in DİL MITI kitabini da okudum.

Dil ve din kulturun.. kökenini henuz bulamadıgimiz.. olmaza olmaz iki bileşeni olan .. DİLLER ortalama bin iki bin yıl yaşiyor.. DİNLER 500 ya da 600 yıl.. dinlerin dinlerde ayrilamayan MEZHEBLERİ oldugu gibi.. dillerinde dillerden ayrilamayan LEHÇELERİ.. bulunuyor. Değişime bakarsak EVRİM diyeceğiz.. kökenini bulursak YARATILIŞ.

Dil ve dilden oluşan KULTUR ise ortaya bir millet çikariyor ve milletlerin kültürleri oluşturdugu devletlerle ve imparatorluklarla . 2 bin.. 3 bin.. 5 bin.. yaşabiliyor.. çagdas uygarligi meydana kulturun.. YAZILI 6 bin yıllik dil ve din bitlikteligi bulunuyor.

Çagdaş kultur kendini yenilemek için.. sami.. hami.. yafes.. köklerini unutturmak için.. ortaya bilimsel görünen EVRIM masalinı kullaniyor.. evrim ve bilimi gerçek.. yaratılışı ve dini mit yapmaya çalışıyor.. bununla da kalmıyor dili dahi mit yapmaya uğraşıyor ve bunu kitabın başında samimi olarak söylüyor. Amacı chomosky’i bilimsel olarak değil ideolojik olarak çürütmek. Buna rağmen yazar bilimden de ödün vermiyor. Her ikisinin kitabının okunmasını da öneririm. Şimdi EVRİM dini ve dili MİT yapamazsa elbette kendi gerçekliğini yiterecek. YARATILIŞ öyküsünü tutan gelenekçilerin de bir “bilimsel” dayanaği bulunmuyor.. haliyle inanca dayaniyor. İnanca dayanması da GERÇEK olmadığını göstermez. Çünkü gerçek dil ve din gibi bir ARAÇ değildir. Aradığımız bir nesne ya da kimsedir.

Bilim isbata.. cüzi alana şübhe ile dayanir.. din iknaya.. kulli sıdkla baglanir. Alanlarin ve yöntemlerinin farkliligini nazara almazsaniz ne bilimin hikmetine erebilirsiniz ne da dinin ahlakina ulaşabilirsiniz.


Tabloyu.. elemanlarıyla dikkatle incelerseniz 6 ile 9 arasinda karar veremezsiniz. Inançlariniz altindaki korku ve umudunuza bağli degerleriniz size iki taraftan birini seçmeye hazirlar. Seçimizin dile getirdiginizde dusunceleriniz inançlarinizi destekleyen bilgilere donuşur ve bu yuzden savaş ve barisi ya da sinav ve yarişi birbirinden ayiramadığınız gibi evrim masalını ve yaratılış öyküsünü de kesin olarak birbirinden ayıramazsınız.


Çunku birincil (primer) ve ikincil (sekonder) bilgilerinizin farkinda degilsiniz. Asli ve tali bilgilerden haberiniz bulunmuyorsa master ve slave yanları da öremezsiniz. Çünkü her iş krallık ve kölelik düzeni içinde cereyan eder.


Bu hakir, allemelbeyan ve talimi esmayi nazara alarak birincil bilgi olan ORTAK evrensel yaratilisi ESAS aliyor ikincil alani buna bağliyorum. 9 diyorum.

Ayni degerde olmak uzere bir başkasi da AYRIK tarihsel ve evrimseli ESAS alarak ikincil alani kendine birincil yaparak benim birincilimi kendini ikincili yapar.


Diyalektik olarak her iki yanda birbirine simetriktir. Birisinin dogrusu obürune gerçektir.. digerinin gerçeği oburune dogrudur. Böylece her ikiside birbirini yalanlar.. bu iki ana akiminda yan yolları bulunur.


Sonuçta kör oyun ve boş öykumuzun saglam ve sağlukli olup olmadigini gosteren dogruluk ve gercekligine dair analizler.. guzel ve iyiligine dair sentezler.. hakkı ikna ve hakikatı isbat eden çözumlemeler.. için YBA ögrenmeye girişmeniz.. kullanmaya başlamaniz ve yararlanmaya çalişmaniz dil kadar onemli ve din kadar degerlidir.. eğer gereksinimden arayısa geçmişseniz.. geçmemişseniz gereksininiz ne ise ona inarsınız.

Osmanziya 22.09.2023


(Dil miti kitabını bu gün bitirdim. 6 ncı aydan dokuzuncu aya kadar üç ayda dakika gündüz 12 civarı gece 24 civarı her gün tuvalette 15 dakika okuyarak bitirdim. Altı ayda Chmomosky’nin kitabına harcamışım. Çoğu konusu sayfada olduğu gibi burada olduğu gibi YBA ile analiz edildi. Bu yılda DİL konusun okuyarak 2023 yılımı yılı yapmış olacağım )

IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide
Türkçe Çeviri : Nuri Cengiz
Tasarım & Düzenleme : BeyazSeytan
WebWizTurk