Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta |

  Aktif KullanıcılarAktif Kullanıcılar  Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım  SkinsSkins
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
İnsan Bilim
 YöntemBilim Forumu | İnsan Bilim | İnsan Bilim
Mesaj icon Konu: yapay zekanın gelecegi Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 2632

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Konu: yapay zekanın gelecegi
    Gönderim Zamanı: 24-Şubat-2024 Saat 00:58
https://www.youtube.com/watch?v=hSVv6NQ0wH8
Yapay Zeka PROMETHEUS dünyayı nasıl ele geçirdi? (Modern bir Masal)
Barış Özcan
Sanırım dört sene önce yorum yazmıştım.. bulursam buraya eklerim.. şimdilik şunu söylemeliyim.. zeka.. hafıza.. hayal.. vehim.. hatıra.. mukayese ve muhakeme.. ve daha bir süre nefis, akıl, kalb, ruhu ve sır gibi etkinliklerinden habersiz insanlara ve kendini ve kapasitesini ve karakterini tanımamış kimselere ürkütücü gelse de Yaşam.3.0 ve İnsanlık 2.0 ve Home Deus kitaplarında kehaneti yapılan.. maymunlar cehenneminden yapay zeka cennetini gidiş.. masalı dudak bükülecek bir bilgilendirme olmadığı da belli. ZEKA önemli bir şeydir ancak her şey değildir. Sevgi de değerlidir ancak bilgi ile denetlenmezse insanın başına bela olur.. bilgi de öyledir.. eğer değişitirilip düzeltilip iyileştirilmezse kendi gibi başkalarının başına bela olur.. bela ve musabakaya mübtela olmak RASTEgelmeye bir süreç değildir. keza imtinan musibet ve fitnelerini düçar olmak GELİŞİçirkin bir olay değildir. İnsanı değiştiren ve düzelten ve geliştiren sorunluluk ve sorumluluktur.



Çünkü işin içinde şu güç=gür denklemi bulunuyor.


F. Foch demiş ki "Bir problemin güç olduğunu söyleme; eğer o güç olmasaydı, zaten problem olmazdı." böylece sorundan yakınanların önüme kesmek istemiş. Sorundan yakınabiliriz ancak bu bizim mutlaka zararımıza bir karşılaşma olamaz. Gerçekten de seni öldürmeyen seni güçlendirir, diye bir söz de geçer. Bu durumda denklem zorluk=kolaylık eşitliğidir. Denklemi açarsak   sorun+zorluk=kolaylık+çözüm olur. Bu da bize sorunun çözümünü gösterir. Bunun için sorun (GÜÇ) zorluk=kolaylık (GÜR) çözüm eşitliğini çıkarırız.


Denklemin eşitliğinin kritik noktası şuradadır.. denklemi ; sorunu çözümle.. zorluğu kolaylıkla sadeleştirirsek geri şu kalır: Güç = Gür kalır. yahi iktidar ile ihtiyar arasında bulunan bir nesne.. işte o İŞ'dir. Gür-İş-Gür bütünlüğündeki bir işe girişmek ve bir girişimi başlatmak.. İRADE'si karşımızı çıkar. İradenin eğitimi ve yönetimi sorunu çıkar.


Ancak çoğumuz sorunun güçlüğünü.. gücün zorluğuna bakıp başlamaktan ürker ve girişmekten çekiniriz. Bu da sınav konusu ve yarış sorunu.. her süreçte bulunur. Bu nedenle ancak sabreden derviş muradına erermiş. Yapay zeka bir sorundur çünkü önümüzdeki ZORLUKLARI kaldırıyor.. teknolojinin daha hızlı ve kolay.. amillerini.. daha çok ve ucuz.. saiklerini taşıyor.
Mentalitesi bu olan TEKNOLOJİ ile biz giderek doğadan uzaklaşıyorsak acaba nereye yaklaşıyoruz ?


Konuyu 2001 de web www.yontembilimi.com sayfamda insan ve makine ile donanım ve yazılım dörtlüsünde tartışmış ve The Matrix'e ilişkin yorumlarında geleceğin globalleşecek otomasyon ve point hale gelecek nette.. ki bu daha sonra önce makinelerin ve kitapların iletişim kuracağı intranet olarak değil insanların iletişim yaptığı internet olarak ortaya çıktı ve bununla günkü yapay zekalara geldik..


Bu gün 7ekimden itibaren bulunmayan küresel HUKUK düzeninden uzaklaştık sür'atle hukukun bulunduğu bir düzene gireceğiz.. muştusu mu vereyim.. yoksa artık insan türü diğer türlerin altında kaldı ve kendi kendini ortadan kaldıracak mı diyeyim.. Kahin değilim.. ancak her makul ve gerçekçi insan gibi iyimser olmaya çalışalım.. aklı ya da kişiyi aşan akıl ya da kişi olabilir.. lakin insanı aşacak insan olabilir mi ?


Sanmıyorum.. bizden önceki cin medeniyeti bırak insanı aşmayı insanlığa bile ulaşamadı ki beşer medeniyeti ortaya çıktı.. belki insanlığa erişecek Yaşam 3.0 da olabilir.. hatta ne olduğunu bilmediğimiz bir İnsanlık 2.0 ile de mümkündür.. ancak bu GIDA'si olan hayat ve GAYE'İSİ bulunan şuurun ne olması gerektiğini birlikte düşünebiliriz. Eğer mutlaka vitrinde görünmek ve illa tribünlere konuşmak gibi bir derdimiz bulunmuyorsa...

Saygılarımla.

Osmanziya

23,02.2024 23:00 Üçyol İzmir





IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide
Türkçe Çeviri : Nuri Cengiz
Tasarım & Düzenleme : BeyazSeytan
WebWizTurk