|
Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta | |
![]() |
Aktif Kullanıcılar Aktif Konular Üye Listesi Takvim Arama Skins |
| Dünya | |
| |
|
| Yazar | Mesaj |
|
osmanziya
Kıdemli Üye
Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010 Gönderilenler: 5307 ![]() Hak Puan : 5 Kidem : 6 OrtalamaHak : % 50 Irtibar :2 |
![]() Konu: samimiyetGönderim Zamanı: 21-Haziran-2026 Saat 18:16 |
|
Cuma ÖZÜSAN dedi ki:
ne kadar bilgi, bilim, kültür ve ustalık ihtiva ederse etsin bir yazıda eğer samimiyet yoksa beş para etmez. dedim: Değerli Hocam, eleştiri de bir türlü ele verip veriştirmeden kurtulamıyoruz. Samimi ya da samimiyetsizlik bireysel bir sonuçtur.. diğer kusurlarda öyle.. ancak işin toplumsal ve ulusal ve yerel ve küresel sonuçların iyiliğini ya da kötülüğünü ortadan kaldırmaz. Samimi bir Hitler, dünyanın başına Netenyahu gibi başka bir sami katili sonuç vermişse.. kişilerin samimiyetine bakıp sonuçlar iyilenmez ya da kötülenmez. Ancak benliklerin başka benlikleri ve yeteneklerini ve başarılarını kaldırıp kaldıramasını SAMİMİYET olarak tanımlamanın yerinde olduğunu düşünmüyorum. Kaldi samimiyetin ve ciddiyetin safiyete ve hasbiyete intikal etmesi bile İHLASI netice vermiyor. Onun içinde artı bir gayret gerekiyor. Bizim kültürümüz bin yıldır böyle kişisel hesaplar ve bireysel sonuçlarla meşgul olmaktan dolayı bir türlü güçlenemedi. Neredeyse solipsizme düşüp toplumsal ve ulusal ve yerel ve küresel sonuçları ihmal etti. Fakat hayat bir sınavdır.. koro ve solo da denge kurarak şarkı söylemekte bir imtihandır. Biz hep solo konuşuyor.. solu düşünüyor.. solo anlıyoruz. Bir türlü koro'ya alışamadık. Saygılarımla. 0Z0 yontembilim.com |
|
|
usul esasa mukaddemdir
|
|
|
|
|
osmanziya
Kıdemli Üye
Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010 Gönderilenler: 5307 ![]() Hak Puan : 5 Kidem : 6 OrtalamaHak : % 50 Irtibar :2 |
![]() Gönderim Zamanı: 22-Haziran-2026 Saat 22:05 |
|
Küresel yapilar
Oncelikle eşyayi iktisatli kullanman gerekiyor.. eşhasa adaletli davranmaz gerekiyor.. bunlari yaptın mi.. ZULM etmemiş SORUMLU bir kişi olursun. Sonra kendini gostermen benini gerçekleştirmen icin çesitli gorevler ve odevler bulunuyor. Evlatlik.. ebeveynlik.. kardeşlik.. eşlilik.. arkadaşlik.. dostluk.. işcilik.. patronluk.. yurttaslik..gibi turlu YUKUMLULUKLERINI yerine getirmen bekleniyor. Sonra kendini geliştirmen için ogrenmen.. düşunmen.. konuşman.. kavraman ve anlaman lazim ki bunun ıçin kelime ögrenmem lazim. Evde ögrendigin 3 bin okulda ögrendigin toplam 6 bin kelime ile yetinme universite bitir ya da kitab okuyarak bunu on bin kelimeye çikar. Ne kadar kelime ogrenirsen o kadar çok kavraman artar.. ne kadar çok düşünursen o kadar çok anlaman artar. Hep maddi ilim okursan ilmin artar irfanin azalir.. hep manevi irfan okursan ilmin azalir.. böylece yari aydin olursun cehaletin irfanini küçumsetir.. inkarin ilmini düşurur.Her şeyde oldugu gibi bunda dengeyi kurmalisin. Sana hakikata erişmen için 8 kelime verdim: enerji NAR kutle.. surat SEYR sıklet.. suret SIRR şekil.. ilim NUR irfan ancak bunlara emel ve amel tahsilini ikmal ettiğinde anlayanlbilir.. imami mubin ve kitabi mubini taniyabilirsin. Gelecekte YBA ogrenmeyen ve kullanmayan ve yararlanmayan insanlar ve islamlar KAFA KARIŞIKLIGINA düsecekler.. ilim ve irfan temelleri saglam olmadiginda iman ve itikadlari SARSINTI geçirecek. Bu gun sozun taşidigi bilgi ve degerin saglam ve saglikli olmasina duyarliga cagirdigim halde kişiler.. benim gibi topraga girip dunya da kalmayinca.. geride kalan nesil için UNIVERSITE GIRIŞ SINAVLARI.. yapilmayacak.. insanlarin yapacaği meslek olmayacak. Bir sure sonra insanlarda kalmayacak..diye dusunuyorum. Ancak bu KARAMSAR tablonun IYIMSER yanı gerçekleşebilir ve gerçekleşmesi bu gündmen sağlanbilir.. yani kıyamet kopsada biz o agacin çekidegini ya da otun tohumunu ya da filizin dalini TURABA dikeceğiz. Bu iyiliklerden kötulukler çikaran fabrika.. pis gubreleri pak meyveler yapan ağaç.. bilgi ve degerlerden sevgi ve saygilar çikaran kültur.. beşeriyetin yapisindan insaniyet çikaran medeniyet.. dil ve din kökunden çikan DUNYAYI ne hale getirdigine bir bakar misiniz ? Dil ve din Ticaret ve siyaset oldu.. Ekonomi ve politika Terbiye ve idare oldu.. Egitim ve yönetim Iktisad ve adalet oldu Fehim ve fıkih Bilim ve hukuk oldu.. Bilim ve hukuk Şirket ve parti oldu.. Bütün bunlar uluslar arasi Banka ve ulusal üniversite oldu Böylece kuresel yapilar ile birlikte bireysel yetenekler dogurdu.. Bu local yapilarin global işlevlerinden.. GLOCAL sonuçlarindan.. birisi Mustafa Suleyman ise birisi R.T.Erdogan.. Ancak bu isimlef Teknoloji ve ideolojinin kurbanidirlar.. onlari bu mekane ve zamane yedirmemeliyiz. 11:08, 21.06.2026 Mustafa Buğucam:
Küresel yapilar 00 Dilin dinleşmesi olan TEKNOLOJI totaliter yapisiyla giderek medeniyetin inşa ettigi insan dogaya GIDEREK yabancilaştiriyor.. Dinin dilleşmesi olan IDEOLOJI otoriter işleviyle kulturun bina ettigi insani ve islami birbirinden GIDEREK uzaklaştiriyor. Bu dogaya yabancilaşmanin ve insandan uzaklaşmanin nedeni bizim dili kotu ve kotuye kullanmamiz oldugunu BAL gibi bildigimiz halde lisani hal IHMAL ve kal lisanini SUISTIMAL ederek hazimiz ve kazimiz ugruna azigimizi kazik ve tuzagimizi yazik yapiyoruz.. bu yanliş ve yalani surduruyor.. sonra bundan guzellik ve iyilik beklyoruz. Ancak şunu unutmamaliyiz gerçek dunya bir köy kadar degil bir hane ve aile kadar küçüldü.. beseriyetin yapisi kulturden cıkan medeniyetin insaniyeti INŞA etmesinde olumlu ürünlerden onur.. olumsuz sürümlerden sorumluluk payimiz bulunuyor. Sorumluluk seçimini.. sorunluk geçimini.. yükumluluk ağirliginı: Yontembilim.. yaparak Insanbilim..yazarak Islambilim.. yazarak bir omur anlattım.. fekad Yontemimi başkasının da kullanabileceği bir akıl aklimi.. insanbilim yolunda kullandım. insanbilimimi .. islambilim uğruna harcadım. Lâkin UMUT kesmiş degilim.. Yardiminizi bekliyorum. Saygilarimla Saglicakla KALINIZ. oğlunuz, babaniz, kocaniz hoca olmayanınız, yazar olmayanınız. 0Z0 yontembilim.com Uçyol izmir 21.06.206 11:33 22.06.2026 22:00 |
|
|
usul esasa mukaddemdir
|
|
|
|
|
osmanziya
Kıdemli Üye
![]() Gönderim Zamanı: 22-Haziran-2026 Saat 22:14 |
d o l a p T A H T A Evdeki L E V H A 25.ci HAFTA"nın HAZIRAN ayinin ardindan.. 2026 miladi yılınin ortasinda 1448 hicri senesi 16 haziran gunu 01 Muharrem olarak başladi ve şii iran islam cumhuriyetinin zaferlerini dokuyor.. gunler. Orta dogu denilen islam âlemi sunni ve şiisi ile.. musevisi ve isevisi ile BARIŞİ insanlarla birlikte tesis etmeye çalişiyor. Inşaallah başarirlar ve uygarliğin kendi kendisini imhasina engel olurlar. DÜŞMANLIK.. ortak insani degerlerin.. ekonomik ve politik çikarlara.. ALET ticarete ve siyasete.. PARAVANA milletlere ve devletlere.. BAYRAK demoratik liberal sistemlere ve otokratik totaliter rejimlere.. PARATONER dinlere ve ideolojilere.. IDEA-UMDE-ÜLKÜ uluslar arasi şirketlete ve ulusal partilere IDEOLOJI yapilmasindan çikiyor. DIL DİN EMEK ÖZGURLUK Hepimizin.. her birimizim Etnik Etik Ekonomik Politik ORTAK DEGERIDIR. Bunlar bir arada oldugunda BARIŞ olur ve uygarlik insanlaigi insa ve islamligi bina eder. Bize dinler ve ideolojiler ve siyasiler tarafindan yani bu üçunun toplamı olan DİS ruhbanlarinin.. hahamlarin ve papazlarin hocalarin ve mollalarin ideologlar ve fenomenler çağdaş KAHİNLERİN çikarlarina yapay zeka hayallerine hizmet eden DOGMALAR elbet bir gun yikilacaktir. Ancak sadece inanmayi birakip duşunursen.. sende ÖRERSİN. Ancak boşu boşuna ve koru körune sadece dusunur ya da sadece inanirsan.. bu 3 uçtan birine savrulursun. Dil ve din bilim ve hukuka INTIKAL etti.. temeleri olan iktisad ve adaleti gerçeklestirmek AMACIYLE hikmet ve ahlaka INKILAB edecek. Ancak sen BILGI toplumu mefkuresini ve HUKUK devleti ülkusunu 1945 Russel-Eintein manifestosundaki INSANLIK idealini benimsersen ingiliz aklini ve yahudi kalbini degil KENDİ insanligini düsundurmus ve ardindan da KENDİ islamligini konuşturmus ve SÖYLENEN her şeyi değerlendirerek ELEŞTİREBİLEN boşu boşuna düşünmeyen ve köru koruna inanmayan YENI INSAN TIPI olursun. Mustafa BUGUCAM 22.06.2026 Düzenleyen osmanziya - 22-Haziran-2026 Saat 22:20 |
|
|
usul esasa mukaddemdir
|
|
|
|
|
osmanziya
Kıdemli Üye
![]() Gönderim Zamanı: 23-Haziran-2026 Saat 01:39 |
|
Bizim bir uyuma ve uyunıklık fazımızı bulunduğu biolojik bir vakıa.. buna paralel bir de hassasiyeti haz ve hissiyatı kaz ile lisanı hal ve kal fazımızda bulunabilir mi ? diye paylaştım bu gün 22.06.2026
KAPI NEDİR Bu kapı diğer kapılar gibi SİMETRİK yapılmış.. geometri paralel ve simetriler ilmi'dir.. ilmik ilmik dokunur çizgiler koşut ve bakışık olarak.. eskiden muvazi ve mütenazır derlermiş.. kapının her noktasının simetrik ve paralel ÇİFTLERİ var.. bunların toplamından dört küçük bir büyük DİKDÖRTGEN'ler oluşturulmuş.. ayrıntıyı dikkat edilirse çok daha fazla sayıda dik-dört-gen'ler çıkarılabilir.. bu düzenli ŞEKİLLER'den başka düzensiz şekiller de olabilir.. dik olmazda YAMUK olur.. daire olmazda OVAL olur.. paralel olmazda PARABOL olur.. soyut çizgilere ŞEKİL somut çizgilere SURET adını verdim.. daha doğrusu somut çizgiler suret / biçim'dirler.. somut "çiftgi"ler şekil / tasım.. tasarım.. dır. Bu tasım ve biçimlerle yapılan örgülerle dil ve düş işletilir.. konuşma olur.. söyleme olur.. dinleme olur.. düşünme olur.. yükleme olur.. yargılama olur.. Bu kapı gibi yaşam / hayat kapılarımız ve tanınç / şuur kapılarımız var.. somut kapılar gibi soyut kapılarımız var.. tümel kapılarımız gibi tikel kapılarımız.. genel kapılarımız gibi özel kapılarımız.. sonunda tüm kapılar birer yapı ya da yapı parçası ya da en önemli yapı parçasıdır.. bu yapılar ve kapılar uğruna TAPU'lar olur.. arazi parçasının tapusu.. arazi parçasından değerlidir.. sonra bu tapu'lardan sapular olur.. insanlar tapu gibi olan yapularından saparlar.. ya da yapı gibi olan yollarından saparlar.. yapıdan.. kapıdan.. tapıdan.. sapıldığında da sonuçlarına katlanırlar. Açılan kapılar açılmaz olur.. başka kapılar açılır.. İşte yöntembilimsel analiz ile MANEVİ kapıları açmayı öğreneceğiz.. elde edeceğimiz bu yöntem ile ilk önce kendi kapılarımız açacağız.. kendimizi tanıyacağız insanı bileceğiz.. insanı bileceğiz kendimizi tanıyacağız.. fakat ben TERS bir yol tuttum.. kimselere hazır bilgiler ve hazırlop görüşler yerine bilgilerini kendilerinin edinmesini ve görüşlerini kendilerinin oluşturmasını istiyorum.. bunun için anlaşılır yazılar yazıp yazar ve hoca olmak yerine yöntembilimsel analizi öğrenip kullanmalarını bekliyorum.. kullanarak bundan gördükleri yarar ile öğrenme ve kullanmalarını ilerletmelerini bekliyorum. İçerikli bilgileri.. ilginç düşünceleri.. gizemli görüşleri de yöntembilimsel analizin reklamı ve propagandası için mecburen kullanıyorum. Dört beş yıldır yaptığımız bu etkinlik dişe dokunur bir sonuç vermedi.. sanırım garib bir inadım var ki buna rağmen bildiğim eski yolu sürdürüyorum.. ee değişim kolay değil... Bu kapı.. insanı tanıma işinde bir TABLO olarak kullanıldı.. bizim iki fazımız var.. ya uyku / nevm halindeyiz ya da uyanık / yakaza halindeyiz.. yani ya dışarıdan gelen ikazları alır halde oluruz ki bu durumda RÜYET olur.. ya da dışarısı bize uyku ile kapanır ve içeriden ikazlar alır halde oluruz ki bu da RÜYA halidir.. aslında fikir bir tür rüyadır belki bu yüzden Rüya'ya düş demişler. Ancak ben "öy" diyorum.. fikir "oy" ile yapılır. ancak bu öy-gü-le ile oy-ku-la işine.. yani ikisine birden DÜŞ adı verdim. İşte "boş" olduğum bir zamanda düşündüm ki.. insan ne zaman "boş" kalabilir ?.. insanın dış hassasiyeti ile aldığı HAZ (hazır) ve iç hissiyatı ile yaptığı KAZ (kaziye) bir simetri teşkil eder ve bu simetri bir FAZ halinde uyku (yatay durum) ve uyanıklık (dikey durum) olarak değişir.. dönüşür.. gelişir.. bilmem anlatabildim mi ? 22.06.2014 bu üç yazı da 12 yıl önce yazıldı.. Düzenleyen osmanziya - 23-Haziran-2026 Saat 01:41 |
|
|
usul esasa mukaddemdir
|
|
|
|
|
osmanziya
Kıdemli Üye
![]() Gönderim Zamanı: 24-Haziran-2026 Saat 01:07 |
|
Teknolojiye karşı olmamakla beraber teknolojinin ve bilimin her şey oldugunu düşünenlerin yanliş yolda gittigini anlatan bu film.. yine harika bir pixar yapimi.. bu vesile ile ideolojiye karşi olmamakla birlikte ideolojinin ve dini her şey olmadiğin belirtmek istiyorum.
Dil ve din bilim ve hukuka intikal etti.. fakat siz dilin ve dinin herşey olduğunu düşunuyorsunuz.. keza temeli iktisad ve adalet olan bilim ve hukukta her şey degildir. Çunku bilim hikmete hukuku ahlaka inkilab edecektir. Dilin yavrusu olan bilim ticarettte iktisadi.. dinin kuzusu olan hukuk siyasette adaleti saglayamiyorsa bu sadece beserin ve insanin yetersizliginden degil intikalin inkilaba donuşmemesinden ve evrimi de devrimi gerçekleştirecek duzeye gelmemesi ve gelememesiyle de baglantilidir. Sanatcilarin ve produktorun hakikta duyarligi ve hakka uyarligi ile harika bir yapit ortsya konuluş postaldan çiçek savaştan bariş çikartilmis ve her zaman oldugu gibi aşk ve sevgi kazanmiştir. Bizim savaşimiz kötuluklerden iyilikler çikarmaktir. Bunun içinde araçlari amaç edinmemektir. Bunun için aşk için arac olan bedeni ve teni amaç haline getirmemektir. Bunun için gotunu başini orta sermemektir. Zaten senin olmayan.. asil ürünun olmayan eskiyip yaşlanarak elinden çikacaklari teşhir etmek etrafa onurunu sıfirlamakla eşdegerdir. Insanin hakikatan uzak ve hurriyetten yoksun oldugunun belirtisi uŕunu ve onuru olmayan bir nesne ya kimse ile kendin gösterdigini sanmasidir. Kısaca Dil ve din bir araçtir Bilim ve hukuk bir araçtir Ticaret ve siyaset bir araçtir Hikmet ve ahlak bir araçtir Iktisad ve adalet bir aractir Bilgi ve deger bir araçtir. Beden ve tazeligi bir araçtir. Hatta sevgi bile bir araçtir. Ancak amacini buluncaya kadar onu bir amaç yapabilirsin. 0Z0 yontembilim.com 24.06.2026 ucyol izmir 00:55
|
|
|
usul esasa mukaddemdir
|
|
|
|
|
osmanziya
Kıdemli Üye
![]() Gönderim Zamanı: 24-Haziran-2026 Saat 01:07 |
|
Teknolojiye karşı olmamakla beraber teknolojinin ve bilimin her şey oldugunu düşünenlerin yanliş yolda gittigini anlatan bu film.. yine harika bir pixar yapimi.. bu vesile ile ideolojiye karşi olmamakla birlikte ideolojinin ve dini her şey olmadiğin belirtmek istiyorum.
Dil ve din bilim ve hukuka intikal etti.. fakat siz dilin ve dinin herşey olduğunu düşunuyorsunuz.. keza temeli iktisad ve adalet olan bilim ve hukukta her şey degildir. Çunku bilim hikmete hukuku ahlaka inkilab edecektir. Dilin yavrusu olan bilim ticarettte iktisadi.. dinin kuzusu olan hukuk siyasette adaleti saglayamiyorsa bu sadece beserin ve insanin yetersizliginden degil intikalin inkilaba donuşmemesinden ve evrimi de devrimi gerçekleştirecek duzeye gelmemesi ve gelememesiyle de baglantilidir. Sanatcilarin ve produktorun hakikta duyarligi ve hakka uyarligi ile harika bir yapit ortsya konuluş postaldan çiçek savaştan bariş çikartilmis ve her zaman oldugu gibi aşk ve sevgi kazanmiştir. Bizim savaşimiz kötuluklerden iyilikler çikarmaktir. Bunun içinde araçlari amaç edinmemektir. Bunun için aşk için arac olan bedeni ve teni amaç haline getirmemektir. Bunun için gotunu başini orta sermemektir. Zaten senin olmayan.. asil ürünun olmayan eskiyip yaşlanarak elinden çikacaklari teşhir etmek etrafa onurunu sıfirlamakla eşdegerdir. Insanin hakikatan uzak ve hurriyetten yoksun oldugunun belirtisi uŕunu ve onuru olmayan bir nesne ya kimse ile kendin gösterdigini sanmasidir. Kısaca Dil ve din bir araçtir Bilim ve hukuk bir araçtir Ticaret ve siyaset bir araçtir Hikmet ve ahlak bir araçtir Iktisad ve adalet bir aractir Bilgi ve deger bir araçtir. Beden ve tazeligi bir araçtir. Hatta sevgi bile bir araçtir. Ancak amacini buluncaya kadar onu bir amaç yapabilirsin. 0Z0 yontembilim.com 24.06.2026 ucyol izmir 00:55
|
|
|
usul esasa mukaddemdir
|
|
|
|
|
osmanziya
Kıdemli Üye
![]() Gönderim Zamanı: 24-Haziran-2026 Saat 02:23 |
|
Abuzer Diskaya dedi: Modern düşünce yani Süje merkezli düşünce, Kelamcıların Tanrı anlayışının doğal ve mantıksal sonucudur...! İlginç gerçekten çok ilginç...! dedim ki: İnsan gözlem ürünü nesne (obje) ve gözlemin altında kimse (subje) barındıran bir öznedir.. bu itibarla bir hassasiyetiyle bakar bir de hissiyatıyla.. bunun ikisinden kurtulup soyutlanarak gözlem (nutuk) ve kuram (mantık) üstünde bir konumda yer alan öz ne ? nin bunların kökeni var sayımı ya da yok sanımı yetesinden da başka hiç yok ya da hep var diyebilen bir yetkinin kullanılarak insanın asıl evrenin (obje) gölge ya da evrenin asıl insanın (subje) gölge.. sayılması "yetki" aşımıdır. Hazarat-ı hams.. dilin kullanılarak dinin oluşturulmasıdır. Lakin bizim halka halka hitap edebilecek lisanı hal ve kalimizden başka bir aracımız da bulunmamaktadır. Kaldı ki biz düşüncenin harf anlamda ya da ismi anlamda ayrıştırılarak birbirini yadsımasına karşıyız. 0Z0 yontembilim.com Aşçi AYKUT dedi ki: Spiritüel açıklamalarda kullandığımız sözcükleri ne kadar anlaşılmaz terim, tabir, kelime (İngilizce terimler, Uzakdoğu felsefeleri terimleri, kanal mesajlarından duyulan yeni terimler ya da tasavvuf ve dini terimler gibi) ile doldurursak o kadar etrafa kendimizin üstat ya da aydınlanmış bir imaj yaydığımız gibi bir yanlış düşünce spiritüel alemi sarmış. Gerekçesi de ait olduğumuz hakikatın sözcüklerle ifade edilemiyor olması. Sanki kendimiz o hakikatın içinden açıklamalar yapıyormuşuz gibi.. Kardeşlerim, siz içinde bulunduğunuz hale uygun basit, sade, yalın açıklamalarda bulunun. Biz gerisini anlarız.. dedim ki: Teşekkür ederim.. çok güzel ifade etmişsiniz.. Arife tarif gerekmez derler.. lakin GDDY günlük dilin yazının ve mantığının anlatabildiği bir yere kadar.. Bilimsel Bilginin matematiğinin açıklayabildiği bir yere kadar.. ancak bundan sonraki çok yönlü ve yanlı konuların ve alanların bulunduğu Felsefi bilgi ve Dini dil KATMANLARINA gelindiğinde dilin yetersizliği iyice ortaya çıkıyor ve insanlar ya Tanrı tanırlık ile dinciliğe.. ya da Tanrı tanımazlık ile bilimciliğe savruluyor. Bu durumda felsefe ve din arasında ortak bir platform aranması ve bulunması gerekiyor. YBA bu işe aday bir çalışmadır. 0Z0 yontembilimi.com Siber Atasoy dedi ki "Zaman'da Ölümlülere öğretmeye çalıştıkları tarih her Gerçeklik Değiştirmesiyle değişir. Bunu fark edemezler. Her Gerçeklik'te onlara göre tek tarih kendi tarihleridir. İlkel tarihte farklı olan bu işte. Güzelliği de orada. Ona müdahale edemeyiz, nasılsa öyledir. Sonsuzluğun Sonu-Asimov Not: Rüyanın Öte Yakası'ndan Ursula K. Le Guin' sevgilerimle DEDİM Kİ Bazıları değişime.. yeniliğe.. bazıları değişmezliğe.. yinelemeye.. takılır. Çünkü özneler nesne ve kimse bileşenidir. Dünya ve dil ve din çizgisinde bulunan öznenin dili dünyayı belirler ve dini tanımlar. Diğer taraftan özne beyin solipsizmi ve beden sosyalizmi arasında salınırken çeşitli kombinasyonlar ortaya koyar ki bu oluşumlardan değişimi olan canlılarına ÂLEM.. diri olmayanlarına da DÜNYA adını veririm. Bu gün yahudi ve hristiyan ve islam dünyaları üç yüz yıl ortaya çıkmıştı.. dinler üç yüz çıkış ve üç yüz iniş olmak üzere altı yüz yıl yaşar.. dinin dayandığı dil beş yüz çıkış beş yüz iniş bin iki yüz yıl yaşar.. dilin ve dinin oluşturduğu kültür bin yıl çıkış bin yıl iniş iki bin yıl yaşar.. bu basit tanımlama naif görünse de kültürlerin ortaya çıkardığı uygarlıkların tarihsel gelişimlerinde bu temeli anlayabiliriz. Harari'nin Neksus'u bize bu konuda bir bakış kazandıracak bilgi ağları tarihini anlatıyor. Dönenin yorumu doğaya göre biraz daha zordur. Çünkü özne, kimsesine nesnesinden daha yakındır. İnsanın yakınındakini fazla tanımaz. Kullanır fakat kullandığın iyi bilmez.. bedeni ve telefonu gibi.. kullandığından yararlandığında daha fazla geriye gider alet ve ondan uzaklaşır insan. insan araçlaştırdığında uzaklaşır.. amaçlaştırdığında yakınlaşır. İnsan vital aktülitesi ya da mentmal virtiüalitesi arasında kalabilmesi de biraz zordur. Ya nesnenin vitaline ya da kimsenin virtualitesine yakın olur. Ortada kalmak zordur.. öncü olmak kolay değildir.. sola ya da sağa fazla aşırı ve abartılı yüklenmemek ve istikametini kurmak.. korumak ordular olayıdır. Rabbimiz yâr ve yardımcımız olsun.Amin. 0Z0 yontembilim.com Düzenleyen osmanziya - 24-Haziran-2026 Saat 15:19 |
|
|
usul esasa mukaddemdir
|
|
|
|
|
||
Forum Atla |
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma Kapalı Forumda Cevapları Silme Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme Kapalı Forumda Anket Açma Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma |
|