Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta |

  Aktif KullanıcılarAktif Kullanıcılar  Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım  SkinsSkins
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
Dünya
 YöntemBilim Forumu | Genel | Dünya  
Mesaj icon Konu: YBA nedir ? Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 2686

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Konu: YBA nedir ?
    Gönderim Zamanı: Bugün Saat 17:08


https://www.yontembilim.com/forum/forum_posts.asp?TID=2292

Cuma ozusan
sizin de belirttiğiniz gibi ben de yöntem biliminizden hiçbir şey anlamayan arkadaşlarınızdan biriyim. arkadaşına karşı dürüstlüğün icabı doğruyu söylemektir. çünkü en kestirme ve rahat yol budur. insan anladım dediği zaman tabii bunun çıkarımlarını ve uzantılarını da takip etmesi lazımdır.

Yöntemden benim anladığım şudur. Her bilimin veya disiplinin bir düşünme ve çalışma yöntemi vardır. İslami literatürde buna usul denir. mesela bir hadis usulü vardır, bir fıkıh usulü vardır, bir tefsir usulü vardır. kişinin bir ilimde ilerlemesi için önce usulü sonra füru okuması gerekir ki bunun önemini eskiler “usul esasa mukaddemdir” diyerek belirtmişlerdir.

Usulü bilmeden edinilen malumatın pek fazla bir kıymeti yoktur. Bu usul yani yöntem fizikte de, kimyada da, astronomide de, jeolojide de, biyolojide de, hukukta da, filolojide de, dilbilimde de… vardır.
Sizin yöntem bilim dediğiniz bilginin üzerinde uğraştığı bilgi dalı nedir. O bilgi dalını söyleyin ki ona göre hareket edelim. Felsefe mi, etimoloji mi, dilbilim mi. sonra üzerinde uğraştığınız bilim dalının temel ilke ve kavramları nedir. Her bilim o alanın temel kavramlarına dayanır. Mesela fizikte atom kavramı vardır. kimyada maddenin sakımı kanunu vardır. bunlar fizik veya kimya biliminden önce öğrenilmesi gereken şeyler.

Usul bilmeyenlerin bilgisi karmakarışık yığma bir bilgi olur ve bilim ehlince değerlendirilmez, kıymet verilmez.
Sizin dostlara karşı yaptığınız bu serzeniş ve sitemlerinize ilgisiz ve bigane kalmamak adına düşüncelerimi kısaca belirterek cevap verdim.

Umarım dediklerim yanlış anlaşılmaz ve kaş yapayım derken göz çıkarmış olmam.

Selam ve saygılarımla iyi geceler dilerim.

Cuma ÖZÜSAN


Abimin yazısına yanıtım:


Teşekkür ederim Hocam.. bu geç vakitte yanıt vermişsiniz.. gece boyu uykusuz olduğum için yorgunum..İnşaallah en kısa zamanda ayrıntılı ve açıklayıcı yanıt verebilirim.

Şimdilik kısaca şunu belirteyim Yöntem bilim denilince işaret ettiğiniz gibi şu iki uç akla gelir:

YÖNTEM tek tek bilimlerin usulü mü yoksa tüm bilimler için bir "method" mu ?

Çok şükür bu kavramın üç tane terimi, yöntem, usul, metod sözcükleri bulunuyor ki ilk nazarda anlamlı görünen bir cümle kurabildim. Oysa YBA de bir tabloda bir kelimeyi bir kere kullanabilirsiniz..ikinci kez ona başka bir ad vererek kullanamazsınız. Örneğin gerçeğin tanımını başka..hakikatın tanımını başka..realitenin tanımını başka yapamazsınız.

YBA Yöntem Bilimsel Analiz dediğimde benim muradım tüm bilimler için bir "METHOD"dur. Malumu aliniz ANALİZ (tahlil, çözümleme) mantıkta bir metoddur. Bunun tersi SENTEZ (terkib, bireşim) de bir metoddur. Hatta bu tahlil ve terkibin anası olan istintaç (dedüksiyon ,tümden gelim) ve istikranın (tümevarım indüksiyon) ortak atası olan ANALOJİ (benzetim, temsil) dahi bir metoddur.

YBA dediğimde her ne kadar adına ANALİZ desem de orada analiz (tahlil) sentez dahi kasdedilir. YBA kısaltmasındaki ANALİZ sözü tümevarım, tümdengelim ve benzetmeyi kapsamına alan bir USUL'ü anlatır.

İşte akıl deyince mantık ve mantık deyince usul ve usul deyince de bu akıl yürütme yolları anlaşılır ki bu konuları ilk defa ARİSTO ele almış.. özellikler sofistlerin retorik ve platoncu idealistlerin diyalektiği çatışmasına bir çözüm getirmek için.. dilin kurallarını ORGANON isimli kitabında düşünmenin ve yargılamaların özü olan GEÇERLİ karşılaştırmaları (kıyasları) açık ve seçik anlatmış.

Bu ŞEKLİ MANTIK öylesine değerli bir çalışma ki Gazali zamanına kadar küfür sayılan felsefe..onun felsefenin bir parçası olan MANTIK islam alimleri tarafında ortaya çıkarılmış tefsir ve fıkıh gibi a'la (amaç) ilimler yanında alet (araç) ilimler olarak dil bilimiyle birlikte baş sıraya yerleşmiş.

Ancak bu şekli ve temel mantık.. orta çağ boyunca da Aristo'nun zihinler üzerinde saltanat kurmasına neden olmuş..ta Descartes'in YENİ METOD'u ortaya koymasına kadar.

Dekart ile çağdaş felsefe ve çağdaş bilim başlamış. Özellikle onun geometriden aritmetiğe geçen yöntemi.. Fermat'ın aritmetikten matematiğe geçen yöntemi ile bütünleşmiş ve dönüşümün iki yanı açılmış.. ünlü matematikçi dâhi Euler, bu ikisini kullanarak bu günkü hepimizin bildiği analitik düzlemin MATEMATİK kullanımı ortaya çıkmış.

Analitik düzlemin bu MATEMATİK kullanımıyla denklemleri çizgiye.. çizgileri denkleme çevirerek yani aritmetiği ve geometriyi kullanarak BİLGİSAYARDA çizgileri ve ışıkları kullanarak SİMİLASYON yapabiliyor ve olguları ve doğayı taklid edebiliyorsunuz. Örneğin canlı bir akvaryum yapabiliyorsunuz.

İşte YBA ışıkları ve çizgileri değil.. terimleri ve kavramları matematik değil METODİK olarak kullanarak fikir ÇİZGİLERİNDEN mana RESİMLERİ yapabiliyorsunuz.
Başka bir anlatımla hafıza ve zekanızla gerçeği örüyorsunuz. Oysa şimdiye kadar insanlar gerçeği gördüklerini düşünüyorlardı..gördüğü GERÇEK uğruna birbirlerini öldürüyorlardı. Şimdi GÖRME paradigmasını değiştiriyoruz ve ÖRME aşamasına geçiyoruz ki bunun matematik ve metre ile yapılmasını onun KESİNLİĞİNİ sağlamaz. Anlatım ve kullanım keskin ve çarpıcı olabilir lakin KESİNKES olamaz.


Bilimin yöntemi olan hipatetik dedüksiyon ile kat’i ve kuşkusuz bir sonuç ortaya çıkarttığınızda o iş de BİLİM olmaktan çıkar. Keza her hangi bir inancını da KUŞKUSUZ hale getirdiğinizde o da DİN olmaktan çıkar. Kısaca insanın sınırlı ve kusurlu zihni ile bilim kesin ve din kuşkusuz hale getirilemez. Dötümüzden pok kaldırılamadığı gibi gölümüzden de kuşku kaldırılamaz. Bunu KOCA bir tablo ile kanıtladım.


Aslında 2020 yılında Bandırma Üniversitesinin düzenlediği II FİLOLOJİ kongresine sunduğum ve kongrenin tam metin kitabında KURAMSAL olarak YBAanlattım. 56 aydına.. istemeleri üzerine.. gönderdiğim halde SOYUT olduğundan kimse anlamadı.. değerlendirme yapamadı.. belki değerlenmedirme yapmaya cesaret edemedi.. email adresinizi verirseniz yirmi sayfada yirmi tablo ile anlattığım YBA çalışmasını size de gönderebilirim. (Cuma Ağabey böyle bir talepte bulunmadı)

Fakat benim derdim bu kuramsal çalışma değil.. teker teker aydınların konuya merak edenlerle zoomda masaüstü çalışması yaparak örneklendirerek tablo kullanmanın tanıtımını yapmak.. suretiyle YBA i öğrenmelerini ve kullanmalarını ve yararlanmaları özendirmek.

BİLİMİN Analitik düzlemi MATEMATİK kullanımından başka olan benim METODİK kullanımımın bir benzerini TonyBuzan 1960 da başlatmış ZİHİN HARİTALARI adıyla tanıtmıştır.

Zihin haritaları ile 2009 yılında tanıştım ve aynısını yazmayayım diye iki kez inceledim. YBA anlamakta zorlananları ona havale ediyorum. ZİHİN HARİTALARINDA analitik düzlem kullanımı, BEYNİN sinapslarının olaganüstü gücü ile yapılan DOĞAÇLAMA ile sağlanmaktadır. Oysa 1990 da başlattığım çalışma onu bir teknik hatta bir metod hatta bir dil haline getiriyor. Ancak YBA dediğim “metodik” başkalarının da kullandığı geometrik bir TEKNİK matematik bir YÖNTEM ve bilimsel bir   DİL haline getirilmesinden bambaşka ve özgün bir çalışmadır.

Bu metodik benim kişisel yeteneğim ve bireysel bir başarım değil başkaları tarafından öğrenilebilecek ve kullanılabilecek bir ARAÇ haline getirilmesi ne yazık ki gerek benim kırk yıllık çalışması.. kırk dakikada karşıya “verme”.. karşımdakilerinin de onu kırk dakikata “alma”.. çabalarımız yüzünden sağlanamamıştır.

YÖNTEM BİLİMSEL ANALİZİ merak eden ve meram eden IŞK sahibi meraklılara teker teker anlatabilir ve birer birer açıklayabilirim. Lakin malum insanlar kolay ve hızlı YARARLI şeyler olmadan ve ÇIKARI bulunmadan bir şeyi öğrenmeyi bırakın merak bile etmezler.

Saygılarımla.
Sağlıcakla kalınız.
Osmanziya
22.04.2024 (tashih:16.05.2024)

(NOT: Rahman suresinde dört tane MİZAN’dan bahsediliyor ve ondan öncede Rahman’ın BEYAN’ı öğretmesi haber veriliyor. Böylece dilin ve dinin kökenine erişme fırsatı veriliyor. Talim-i Esma ayeti ile de şifreler veriliyor.

Ancak biz face ve web sayfalarımda YBA reklam ve propagandası yaparken insanlara DÜNYEVİ şirket ve parti kurmanın yollarını anlatmıyoruz. UHREVİ olarak onları kurtaracak dua ve zikirlerden söz etmiyoruz. Yani onlara dünya ve ahrette yararlanacakları hazır mal ve hizmet.. hazır bilgi ve değer.. hazır karar ve çözüm değil bu tür üretmelerinde kendilerine lazım olacak YBA tekniğini öğrenmeye ve Yöntem Bilimsel Analiz anlam sürücüsünü ve anlatım aygıtını kullanmaya ve böylece mantık ve zeka ve hafızasından verimli yararlanmak için YBA dilini edinmeye çağırıyoruz.)


IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide
Türkçe Çeviri : Nuri Cengiz
Tasarım & Düzenleme : BeyazSeytan
WebWizTurk